„Vă vom goli de conținut și vă vom umple cu noi înșine”

(Acesta este motoul cărții jurnalistei Naomi Klein „Doctrina șocului. Nașterea capitalismului dezastrelor“, fiind un citat din cartea „1984“, de George Orwell.)

În urmă cu două săptămâni am vrut să promovez o acțiune de notificare pentru reechilibrarea contractelor de credit, inclusiv prin intermediul opțiunii „boost“, care presupune o plată către entitatea care gestionează acest mediu de socializare online. Tipii care monitorizează piața celor 9,5 milioane de „consumatori“ ai acestui așa-zis serviciu mi-au blocat opțiunea, limitând extensia mesajului meu de promovare a acestei acțiuni la fix 875 de share-uri.

N-aș fi scris despre asta dacă nu aș fi citit niște „știri“ multiplicate „natural“ prin câteva zeci de mii de share-uri, din care rezultă că o echipă de IT-iști sibieni lucrează la o aplicație de detectare a știrilor false, inclusiv cele vehiculate pe paginile de socializare. Se pare că va fi un filtru instalat (voluntar sau nu, încă nu am înțeles cum se va face asta), ca o extensie a motoarelor de căutare sau a așa-numitului „news-feed“ (fluxul de știri cu și despre „prietenii“ din rețeaua de socializare). Nu este clar cine va elabora filtrul sau lista de publicații, care vor fi suporții media și utilizatorii rețelelor de socializare care vor fi banați și puși pe liste negre, și nici criteriile acestor filtre și liste. Dar mesajul este destul de străveziu, de vreme ce bine-intenționații IT-iști au banderole cu hash-tag-ul #rezist.

Nu știu dacă să ne amuzăm (în definitiv, dacă cineva vrea să se introducă într-un bunker informațional pentru a se feri de știrile care nu îi convin, consumând doar știri „adevărate“, care să nu le contrazică certitudinile și să îi mențină în disonanța lor cognitivă, nu au decât) sau să ne înspăimântăm. Căci pare că aceste filtre și liste negre nu doar că sunt implementate deja de cei care gestionează căutările pe net și mediile de socializare online (o dovadă fiind print-screen-ul din comentariul de mai jos), ci și că instituțiile de forță ale statului susțin și alimentează aceste demersuri.

În curând, vom avea un minunat minister al adevărului, sub talpa căruia vom fi nevoiți sa ne desfășurăm, tineri și frumoși, libertatea. Iar dacă vom reuși cumva să ieșim de acolo, va fi imediat instituit un minister al digresiunilor, care să construiască necesarele și utilele fente către care să ne ducem, în timp ce drepturile și libertățile cetățenești vor fi temeinic înghesuite pe lista luxurilor teoretice. A, și în plus, se va construi rapid o armată a soldaților adevărului, care vor reclama imediat tot ce li se pare lor știre falsă, pentru ca motoarele de căutare și gestionarii sistemelor de socializare să pună necesara ștampilă și deci vinovatul să fie izgonit din minunata și libera lume virtuală. De altfel, este deja în curs de formare o armată de soldați ai adevărului cu banderole pe care scrie #rezist. Iar noi vom purta banderole pe care va scrie fake news carrier.

Acesta, stimați cititori ai încă necenzuratului Cotidianul, este coșmarul nostru și visul de aur al Securității: să fim de acord noi înșine cu cenzurarea, filtrarea, selectarea informațiilor și să ne dăm în gât de bunăvoie semenii.

Poate că, vorba românului, tot răul spre bine. Cum „lucrul“ cu socializarea online ne ocupă mult prea mult timp și ne umple cu toate emoțiile negative din lume și cu spiritul pandemic al overlorzilor sistemului, poate că e timpul sfârșitului socializării online. Oricum, ea își va autolimita extensia, printr-o ciudată autocanibalizare ridicată în slăvi de deontologii mișcării #rezist.

P.S.: A se observa că nu am utilizat deloc numele entității care deține cel mai de succes sistem de socializare online din România. Oricât vi s-ar putea părea de absurd, gestionarii sistemului de socializare al cărui nume nu poate fi pronunțat interzic în ultima vreme până și evocarea sa într-un text de analiză sau de trimitere de tip citat, pe motiv că este proprietatea lor…

Este, pur și simplu, ca în Harry Potter: numele vrăjitorului cel rău nu putea fi pronunțat fără să atragă nu știu ce nenorociri. Așa că, exceptându-i pe Dumbledore și Potter, nimeni nu îi zicea aceluia Voldemort, ci Știți-voi-cine.

P.P.S.: Iată începutul cenzurii: o publicație, numită bugetul.ro, este deja monitorizată. Gestionarii acestui sistem de socializare online au introdus această setare care generează această întrebare ce pare stupidă, dar nu este, pentru că, de fapt, îți sugerează că publicația vizată ar cam utiliza știri false. Nu știu dacă societatea-mamă din USA a gestionarului știe ce fac românii care lucrează pentru cei 9,5 mil. de utilizatori români. Iar dacă nu știe, ne putem întreba de ce… Sau să rămânem pradă a propriei disonanțe cognitive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Gheorghe Piperea 413 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.