Vaccinare preventivă contra gripei aviare la om

Premieră mondială în Europa. Finlanda intenţionează să ofere de săptămâna viitoare vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare unor lucrători expuşi la animale, au declarat marţi autorităţile sanitare, devenind prima ţară din lume care procedează astfel, transmite Reuters

Finlanda a achiziţionat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, fiecare constând din două injecţii, în cadrul unei achiziţii comune a UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 naţiuni de la producătorul CSL Seqirus.

Compania australiană a precizat într-o declaraţie pentru Reuters că Finlanda va fi prima ţară care va implementa vaccinul.

„Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanţe”, a indicat Institutul Finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare (THL) într-un comunicat.

Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis şi a dus sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani şi se răspândeşte din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci în Statele Unite şi, în unele cazuri, şi la oameni.

Finlanda nu a detectat virusul la oameni, a precizat THL.

Cu toate acestea, ţara este nerăbdătoare să înceapă vaccinările, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană.

„Condiţiile din Finlanda sunt foarte diferite întrucât avem ferme de blană unde animalele pot intra în contact cu fauna sălbatică”, a declarat Hanna Nohynek, medic-şef la THL, pentru Reuters.

Focare extinse de gripă aviară în rândul nurcilor şi vulpilor de la fermele de blană din Finlanda au dus la sacrificarea anul trecut a circa 485.000 de animale pentru a opri răspândirea virusului între animale, dar şi la oameni.

Vaccinările ar putea începe chiar de săptămâna viitoare în cel puţin unele părţi ale Finlandei, a declarat un purtător de cuvânt al THL pentru Reuters.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Or sa zboare oamenii după ce le cresc aripi in urma vaccinării contra gripei aviare? Vreau și eu să zbor daca cresc aripi in urma vaccinării 😂😂😂. In ce hal s-a ajuns, vaccinează oamenii contra boli ale păsărilor! Ce mentalitate cretina.

 2. Nu a trecut mult de când, în 2005, un oficial înalt al OMS ne spunea că, în curând, o epidemie mondială de gripă aviară asiatică ar putea ucide „150 de milioane de oameni”. AU MURIT 200 😆

 3. Ha, ha! Oar’ di la accederia în NATO li să traje? Urmiază vaccinaria anti COVID cu Pfaizăr la galinacee…

 4. o sa fie „oferit” obligatoriu, fortat sau ca minima conditie de angajare? cele trei „optiuni” disponibile

 5. Problema e ca vor pacali iar niste fraieri care vor alerga (va aduceti aminte ?) din judet in judet sau, mai stii, din tara in tara, dupa zeama salvatoare.

 6. Vin alegerile.Davodiților le fuge covorul și se pregătesc de marea răsturnare.WEF-ul nu riscă să-și piardă poziția, altfel va redeveni irelevant, precum Clubul de la Roma, urmașul direct al școlii de la Frankfurt și precursorul WEF. Șansa lor e ONU și OMS. Boala-i semn că strâng rândurile, precum acu 4ani au împrăștiat-o pe ailaltă că să-l fure pe disruptorul Trump. Sunt dispuși la orice pentru putere.L-au eliberat până și pe Asange, băgat la dos 5 ani fără proces(halal justiție).

 7. au dus la sacrificarea anul trecut a circa 485.000 de animale pentru a opri răspândirea virusului

  nu.nu:
  -economia mondiala se duce de râpă
  animalele alea MANCAU DEGEABA
  si au fost DISTRUSE;

  va urma „omul nou” obtinut prin socialism,
  noi explicam ca multi MANANCA DE FURAT,
  fara drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.