Valentin Gheorghiu, unul dintre rarii suverani ai muzicii

O adevărată legendă vie a artei interpretative româneşti, pianistul Valentin Gheorghiu împlineşte în 21 martie venerabila vârstă de 85 de ani, pe care a ales să o sărbătorească alături de public, la lansarea unuia dintre cele mai recente discuri ale sale, „DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu”, produs de Editura Casa Radio şi prezentat de Radio România Muzical.

Acesta a propus, de asemenea, o “Săptămână Valentin Gheorghiu” între 18 şi 21 martie, zilnic, de la ora 13.20, când pot fi ascultate trei discuri în premieră şi o emisiune specială dedicată marelui pianist.

Valentin Gheorghiu rămâne modelul artistului pentru care actul de creaţie este scopul esenţial al existenţei sale. Deşi aflat la o vârstă venerabilă, Valentin Gheorghiu continuă să apară în concerte, în special alături de soţia sa, pianista Roxana Gheorghiu, dar şi alături de violonistul Gabriel Croitoru.Valentin Gheorghiu va fi prezent miercuri, 20 martie, ora 18.00, la “Librăria Humanitas Kretzulescu” din Bucureşti, la lansarea CD-ului “DUO”, ce cuprinde lucrări de Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy şi Poulenc, înregistrate în compania soţiei sale, pianista Roxana Gheorghiu, şi a Orchestrei Naţionale Radio, dirijori Alain Paris şi Mihai Agafiţa. CD-ul este inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical „Votează discul de muzică clasică”. La eveniment vor participa personalităţi importante ale lumii muzicale româneşti: dirijorul Horia Andreescu, violoncelistul Marin Cazacu, muzicologul Grigore Constantinescu, alături de câţiva dintre realizatorii Radio România Muzical.

Discul “DUO” poate fi ascultat chiar în aceeaşi zi, de la ora 13.20, în cadrul emisiunii „Interpreţi de ieri şi de azi”, realizate de Simona Dumitriu. De altfel, şi în 18 şi 19 martie, aceeaşi emisiune a propus şi alte două discuri în premieră ale pianistului Valentin Gheorghiu, apărute recent la casa “Electrecord”.

Chiar în ziua de naştere a pianistului, 21 martie, Radio România Muzical difuzează, între orele 13.20 şi 16.00, o emisiune specială ce include cele mai importante înregistrări realizate de Valentin Gheorghiu în decursul lungii şi fructuoasei sale cariere, precum şi propriile-i mărturii, dar şi ale altor muzicieni cu care a colaborat. Emisiunea este realizată de Anca Andriescu.

Arta lui este nobilă şi atât de naturală în expresia ei, încât nu te mai gândeşti s-o analizezi. Arta dovedeşte întotdeauna că este proporţională cerinţelor autorului.

Pianistul şi compozitorul de talie mondială Valentin Gheorghiu s-a născut în 21 martie 1928 la Galaţi. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti români ai secolului XX. Cu studii la Bucureşti şi la Paris, s-a bucurat şi de îndrumarea lui George Enescu, care vedea în el unul dintre marile talente ale României. Valentin Gheorghiu s-a afirmat, de asemenea, şi în calitate de compozitor, iar lucrările sale au primit importante premii. A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani.

Studiază la Academia de Muzică din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Mihail Jora (teorie-solfegiu, armonie, contrapunct, compoziţie), Constanţa Erbiceanu (pian), Mihail Andricu (muzică de cameră). George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministrului Culturii din acea vreme, îl recomanda drept un „talent rar, ce trebuie supravegheat îndeaproape” şi astfel, Valentin Gheorghiu, în vârstă de 9 ani, primeşte o bursă pentru a studia, între anii 1937 şi 1939, la „Conservatorul Naţional Superior de Muzică” din Paris, cu Lazare Levy (pian), Marcel Mayer (teorie şi solfegiu), Noel Gallon (armonie).

Valentin Gheorghiu alături de soţia sa, Roxana

La vârsta de 15 ani debutează la Ateneul Român, în compania Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al “Concertului Nr. 1 în Do-major pentru pian şi orchestră” de Ludwig van Beethoven şi devine solist al Filarmonicii în 1950.

În afara activităţii concertistice în ţară, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee de răsunet în ţările europene, Anglia, Franţa, Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria etc., precum şi în SUA, Israel, Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu, ca „Société des Concerts du Conservatoire de Paris”, „Gewandhaus” (Leipzig), „Staatskapelle” (Dresda) etc. şi a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu.

Valentin Gheorghiu excelează şi în recitalurile solo de muzică de cameră. Au rămas în amintire performanţele muzicale ale „Trio-ului” compus din Valentin Gheorghiu (pian), Ştefan Gheorghiu (vioară) şi Radu Aldulescu (violoncel).

A făcut înregistrări la radio, televiziune şi discografice (pentru casele „His Master’s Voice”, „Pathe Marconi”, „Deutsche Gramophone”, „Electrecord”). Prestigiul său i-a adus invitarea ca membru în juriile unor concursuri internaţionale din Viena, Varşovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc. În 1958, la primul „Festival şi Concurs Internaţional George Enescu” din Bucureşti, Valentin Gheorghiu împreună cu fratele său Ştefan obţin Premiul I pentru interpretarea “Sonatei pentru vioară şi pian” de George Enescu.

Creaţia sa componistică, din păcate prea puţin auzită în public, cuprinde “Sonata pentru pian” (Menţiunea I „George Enescu”, 1946), “Concert pentru pian şi orchestră” (Premiul „George Enescu” al Academiei Române), “Burlesca pentru pian şi vioară”, “Trio pentru pian, vioară şi violoncel”, “Sonata pentru pian şi violoncel”, “Quartet de coarde”, “Coral şi fugă pentru orgă şi orchestră”.

Sâmbătă, 23 martie, la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român va avea loc un Concert aniversar: “Valentin Gheorghiu – 70 de ani de la debutul pe scena Filarmonicii”. Invitaţi: violonistul Gabriel Croitoru şi violoncelistul Marin Cazacu.

În program: Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară, op. 47, „Kreutzer”, de Ludwig van Beethoven, şi Trio nr. 4 pentru pian, vioară şi violoncel, în mi minor, “Dumky” de Antonin Dvorak.

Cu siguranţă publicul va aplauda cu căldură pe scânteietorul virtuoz al pianului, pentru exactitatea sa siderală.

La Mulţi Ani, Valentin Gheorghiu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.