Vama Albița – Leușeni, blocată de fermieri (video)

Fermierii moldoveni au blocat vama Leușeni – Albița, principalul punct de trecere de pe frontiera dintre România și Moldova. Aceștia staționează cu utilaje agricole, pe ambele sensuri ale drumului, împiedicând atât ieșirea, cât și intrarea în Moldova.

Poliția Republicii Moldova a transmis un mesaj în care le recomandă șoferilor să evite vama Leușeni și să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei.

Nemulțumirile acumulate de fermierii moldoveni sunt mari, după doi ani în care și-au vândut mărfurile sub prețul de producție. Aceștia cer demisia ministrului Agriculturii al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, considerându-l principalul vinovat de dezastrul în care a ajuns agriucultura moldovenească. Majoritatea fermierilor moldoveni sunt în faliment după ce au contractat credite de la bănci sau întreprinderi de micro-finanțare, iar dobânzile au explodat.

„Am decis să blocăm vama Leușeni, pe perioadă nedeterminată. Solicităm să vină la discuții prim-ministrul Moldovei, președintele Parlamentului și doamna Maia Sandu. Accesul spre vamă este blocat în totalitate. Am cerut întrevederi, soluții, dar n-am fost auziți. Din păcate, suntem nevoiți din disperare să recurgem la acesmenea măsuri. Credeți-ne, că nu ne bucură să venim să protestăm. Nu este bucuria noastră cea mai mare. Populația o să ne înțeleagă, dar înainte de a ne critica, puneți-vă în locul nostru”, a declarat Sergiu Stefanco, unul dintre fermierii prezenți la protest.

Acesta susține că, în următoarele zile, este posibil ca și alte puncte de trecere a frontierei dintre Moldova și România să fie blocate de către fermieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

10 Comentarii

 1. pune „europeana” Sandu militia pe ei… EU o sa inceapa in curand sa procedeza ca, comunistul ala de Turdeau in Canada. Amenzi, confiscari si arestari. Cam asta inseamna „democratie”, si voi prestituatele si impingatorii de hartii o sa-i numiti repede „extremisti” si pericole.

 2. Bravo ! Asta e mișcarea !
  🥳ul KhaZar să exporte cerealele lu’ Monsanto, Cargill etc pe la Odesa.
  Că s-a lăudat că i-a gonit pe Ruși din Marea Neagră, măRog…🤣

 3. problema nu este acolo:

  s-au acumulat pagube ptr ca au luat masuri ca ptr o Germania(care produce si exporta neconditionat) in timp ce industria noastra au distrus-o aproape total, iar cea ramasa amane blocata la granita cu zilele!

  de ce idiotii astia fac greva ptr ca vine mancare , cand paguba mai mare e cu ce se importa din schenghen?

  stiu catei mai inteligenti decat protestatarii!

 4. Acum mai putin de o saptamana vama Girgiu-Ruse a fost blocata complet de fermierii bulgari, pe ambele sensuri de mers.
  O ch3stie ciudata fermierii din mai toata Europa sunt in prag de faliment, nimeni nu s-a ingrijorat pana nu s-a trecut la actiuni de rezistenta din partea fermierilor, abia atunci statele au inceput tardiv sa reactioneze sa ia masuri. Sau se fac ca iau, in Romania.

 5. Deja devine plictisitor, cum nu este campanie agricola ies si ei sa se bage in seama.Si ma rog care le sunt revendicarile? Dar „fermierii” ai cui partid apartin? Sa fim seriosi ,cand si-au declarat corect recolta,efectivul de animale ?

 6. Sustin revendicarile fermierilor si transportatorilor, ei sunt cei care asigura papica, nu dementii care vor sa ne bage pe gat viermi, lacuste, greieri si alte lighioane. Toti ar trebui sa fim la proteste, pe toti vor sa ne otraveasca globalistii care nici cand v-o spun direct nu pricepeti ca isi bat joc de voi.

  Fermierii nu ar trebui sa accepte minciunile guvernantilor fara a fixa termene. Astia de la ciolan o mai lalaie pana la alegeri dupa care se fac ca ploua.

  S-aveti pofta la rahaturi astia care ii criticati pe protestatari!

 7. Gheorghe -nume de sluga. Se pare ca a prins la tine propaganda cu greierii si lacustele. Ba lache,nimeni nu te obliga sa fii destept .Dar ai putea sa te informezi macar ,sa nu pici de prostovan. Dar porc mananci ? Este mai spurcat decat greierii.Dar trecand peste asta,esti si crestin,asa-i? In Biblie ce reprezinta porcul? Iar voi de sarbatoarea nasterii lui Isus mancati porc ca porcii.De asta ati ramas la coada Europei,de inapoiati ce sunteti.Credeti in narative,credeti in blesteme,in vrajitoare,mituri si legende.Realitatea pentru voi nu exista .Traiti dupa ce auziti, fara sa cercetati.Sa revenim la fermieri,ok,se revolta,dar care le sunt doleantele? Stii tu ce este ala fermieri? Parca nu demult tot voi ii injurati cum ca specula si preturi mari.Exact,au crezut ca se imbogatesc tragand deoparte grane din Ucraina. Pe sest.Sa nu mai zic ca in spate cineva ii mana.

 8. Unii au false impresii ca nemancatorii de greieri prefera pork, tin cu rusii si cu Putin.

  Multi fermieri au exclusic treaba xu munca campului nu detin animale, cel mult dw paza si companie. Sau poate conum propriu, de vandut vand recolte de vegetale, zero produse animaliere sau animale vii obiectul lor de activitate munca campului. Si n-au timp de facut politica si de proteste pana politrucii excepteaza de la regulile UE si le permit sa vanda, chipurile clandestin, cereale in tarile UE, si statul se mai si lauda cum ca un bob de grau n-au vandut la preturi sub pretul si calitatea ceruta de UE.
  Distrugerea vadita a agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.