”Vânătorii de finanțări” pun în pericol PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat că până în august 2026 toate proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie finalizate, însă există întârzieri semnificative în implementarea unor investiții în energie. Una dintre cauzele principale este prezența așa-numiților „vânători de finanțări”, care inițiază proiecte doar pe hârtie, solicitând finanțare, dar ulterior nu le dezvoltă, ci le vând altor companii.

„Suntem într-o oportunitate istorică din punctul de vedere al investițiilor. Avem la dispoziție peste 20 de miliarde de euro, inclusiv din PNRR – 5 miliarde de euro, Fondurile de coeziune – 3 miliarde de euro și Fondul de Modernizare – 16 miliarde de euro. Din 2026, vom primi și o alocare suplimentară de 5 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă”, a declarat Câciu în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News.

Ministrul a subliniat că este imperativ ca toți actorii implicați să coopereze pentru implementarea rapidă a proiectelor, întrucât timpul nu stă în loc. „Nu mai suntem în paradigma lipsei de proiecte și bani, ci într-o competiție cu capacitatea noastră administrativă, atât publică, cât și privată, de a implementa proiecte”, a adăugat el.

Câciu a accentuat că este crucial să se elimine „vânătorii de finanțări”, acei intermediari care solicită finanțare pentru proiecte pe care ulterior nu le implementează, ci le vând altor companii. „Trebuie să fim foarte sinceri în privința acestor întârzieri și să găsim soluții împreună. Nu avem timp să ne complacem în situația actuală. Dacă nu acționăm, riscăm să pierdem oportunități importante de finanțare”, a concluzionat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Caciu-le, bine că ați gajat cu pensiile și salariile majorității cetățenilor români până în 2070, ce va mai interesează în afara de furaciuni, escrocherii și înșelătorii?!

  2. curat economie de piatza…nedirijata…ne manipulata…fara spaga si aranjamente…licitazii tructae…liber economie de piatza capitalista…cu sanse egale pentru toata lumea…
    hai s (editat)la totzi securistii fosti, actuali si viitor implicati in hotzia asta pe fata
    democratzie, piata libera…vraja marii care v-a adus sa jecmanitzi toata tzara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.