Varoufakis: Ori federalizare, ori criză permanentă în UE

Europa se află într-o criză economică pe termen lung ale cărei origini sunt de căutat în experiența aproape fatala de pe Wall Street din 2008. Au urmat, firește, perioade de creștere (și speranță), însă toate au fost scurte focuri de artificii. Având în vedere opțiunile Uniunii Europene, nici nu putea fi altfel. Politicile UE au reflectat arhitectura defectuoasă a monedei euro și au garantat cronicizarea lipsei de investiții exact când investițiile erau necesare pentru a muta baza industrială a Europei de la energia fosilă, produse chimice și motorul cu ardere interna către capitalul cloud și tehnologiile verzi”, scrie economistul Yanis Varoufakis, pentru Project Syndicate.

Răspunsul la reacția în lanț începută de falimentul Lehman Brothers, în 2008, a fost similar pe ambele maluri ale Atlanticului. SUA și UE au recurs la cel mai mare și mai cinic transfer din istorie al pierderilor unor finanțiști cvasi-infractori în datoriile statelor. La asta s-a adăugat austeritatea fiscală, pentru a ține în frâu datoriile  acumulate. Rezultatul? O capcană uriașă a lichidităților care a sporit datoria publică și a dus la cea mai mare ruptură înregistrată vreodată între lichiditățile disponibile și adevăratul capital pentru investiții.

Rezultatul predictibil pe termen lung era stagnarea economică. Iar situația a durat suficient cât să otrăvească politica europeană și americană. Însă similitudinile dintre UE și SUA se opresc aici, pentru că zona euro nu are instituțiile federale care, în vremuri de criză (ca în 1929 sau în 2008) să poată asigura stabilitatea monetară și să împiedice adâncirea în criza economică.

După 2008, UE a avut două variante pentru a-și menține intactă uniunea monetară și doar una dintre variante putea împiedica criza economică. Prima opțiune a fost federalizarea de facto a UE, dacă nu de jure, o strategie care ar fi mutualizat datoria, ar fi introdus taxe federale si un plan cincinal pentru investiții verzi paneuropene.

Însă, pentru a alege această variantă, Europa trebuia să renunțe la neomercantilismul caracteristic economiilor germană și olandeză, aflate în inima zonei euro. Unii s-au gândit că elitele europene vor ajunge la concluzia că abandonarea neomercantilismului este un preț mic de plătit pentru evitarea unei crize permanente. Însă s-au înșelat. Celor mai importanți exportatori ai Europei și agenților lor politici nu le-a păsat de dinamismul Europei și s-au gândit mai mult la menținerea exporturilor lor, care se bazau pe deficitul comercial american. Au dat mai multa importanță exporturilor nete în China si reducerii salariilor germanilor, nesocotind cât de important este să dea o șansă Europei.

A doua opțiune a fost evitarea cvasi-federalizării prin impunerea unei austerități dure în cele mai lovite țări din zona euro, așa cum a fost cazul Greciei. S-a adăugat o relaxare cantitativă masivă care a favorizat țările cele mai prospere din zona euro. Tratamentul brutal aplicat atunci Greciei era un semnal că UE a ales această cale.

Rezultatul este că euro a fost salvat cu prețul stagnării permanente a investițiilor în întreaga Europă și cu prețul adâncirii faliei dintre nordul UE și sudul UE (în paralel cu apariția faliilor între estul și vestul UE). Între timp, SUA s-a lansat într-o orgie a investițiilor care nu face decât să sporească deficitul investițiilor din UE. În ciuda Pactului Verde European, UE nu-și poate finanța tranziția verde, pentru a nu mai vorbi de finanțarea reconstrucției Ucrainei.

Acum pericolul nu este ca liderii UE să impună și mai multă austeritate. Arma lor preferată este politica monetară. După ce au greșit când au refuzat o politică monetară îndrăzneață care să fi prevenit criza recentă a inflației, ei aleg să înăsprească prea mult și pentru prea mult timp politica monetară. Rezultatul este o uniune monetară fisurată, în pragul recesiunii și afectată de o inflație în creștere. Iar UE rămâne în spatele SUA și Chinei.

Cauzele sunt structurale. Austeritatea este înrădăcinată în cadrul instituțional al UE, iar asta face ca guvernele de toate culorile să nu încerce o politică diferită. Arhitectura neterminată a integrării europene interzice efectuarea unor experimente cu politici industriale precum cele aplicate acum în SUA.

Guvernul german începe să se îndepărteze de ortodoxia UE, canalizând sume mari de bani pentru susținerea modelului industrial german care șchioapătă. Însă guvernul german face asta cu prețul distrugerii pieței unice și a condițiilor egale pentru o concurență corectă. Așteptați-vă în curând la o ripostă din partea statelor UE care nu-și pot permite să ofere economiilor lor subsidii precum cele germane. Iar situația este foarte grea pentru statele din zona euro care nu-și pot ajuta industria prin devalorizarea monedei.

Euroentuziaștii se bucură că moneda euro a supraviețuit, că datoria publică nu mai este o amenințare și că modelul lor mercantilist a rămas intact. Însă ei înțeleg că acest miracol se datorează celor care au muncit din greu la Banca Centrală Europeană (în ciuda opoziției Bundesbank) pentru a porni tiparnițele și a arunca torente de euro care să împiedice un rezultat precum cel din Grecia sau Italia.

Dar totul a venit cu un preț: stagnarea permanentă a Europei și continua ei fragmentare. Uniunea monetară europeană este incompletă, îi lipsește uniunea politică și fiscală necesară pentru a funcționa. Mai rău, cei 15 ani de criză de până acum au înrăutățit situația. Europenii trebuie fie să se pregătească pentru un declin economic de lungă durată creat de moneda noastră problematică, fie să facă ceva în legătură cu asta. O problemă structurală cere o soluție politică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

31 de Comentarii

 1. pe noi ne-au saracit, ei s-au imbogatit, acum ne vor desfiintati ca tari suverane si independente: hai siktir m-uuu-ieeee!

 2. Fiecare tara ar trebuii sa se descurce cum stie si poate.
  Oricum la cum merg treburile ori se schimba strategia Ue ori se destrama. Mult nu mai poate continua asa.

 3. Moneda euro a fost fals tinuta in viata. Acum a venit vremea platii unei politici infantile. De ce credeti ca toti saracii Est europeni n-au trecut la moneda euro ? Sa nu plateasca ei costurile falimentului.

 4. Cocina evvreuasca s-a umplut de rahhat ammerucan. Ce urmeaza… Taierea porcilor din colonii…gen Romanua Bulgaria Ungaria Polonia..
  Dar cocina tot va dispare.

 5. buna asta, Federalizare sau Colaps… solutia mai morala e colaps. situatia in care s-a ajuns azi se datoreaza strict politicilor imbecile ale conducatorilor UE si inutilitatilor trimise in PE sa toace bani si sa scrie legi in favoarea corporatiilor si dictaturii

 6. Yanis Varoufakis este un om foarte destept. A condus finantele Greciei intr-o perioada extrem de grea, sub amenintarea Gremaniei. Dar au avut atunci pe Tsipras, un presedinte patriot, care a stiut sa-si joace cartile. Noi avem ministru de finante imbecil si presedinte tradator si nesimtit.

 7. Cum să reușească în Europa reformele economice cu ginecologa Urssula la cârma mUE. Ea crede că LGB-isti sunt soluția,FALS. Germania e in cădere liberă așa și britanicii la fel, Franța e in espectativă, fără Rusia Europa moare încet, dar sigur.

 8. Marchevecius stai jos. Oricum va fi UE , va depăși Rusia , tvoia liubovi, nadragul nostru. Dacă Europa este în criză cum dreacu Germania este a treia putere economică a lumii ? Nasolul se abia acum vine pentru ruși când vor jertfi bani de la dezvoltarea țării pentru industria de război , si care chiar dacă o bați , ca pe găină din poveste nu mai face ouă decât datorii.

 9. hahahaha, cica Germania e a treia putere economica a lumii… cam asa e cand te educi de pe tik-tok, fesebuk si wikipedia

 10. N-au reusit nici romanii, nici Napoleon, nici Hitler ! Nu se poate, mai mult decat furatul pe spatele prostimii in feudalismul asta nou !

 11. Nepotii lui Ahile, grecoteii astia de azi au iesit din case cu SMS in Plandemie, iar acum au pareri mondiale !

 12. „pantagruelul cel flamand spune:
  26 SEPT. 2022 LA 14:02
  „Mihai spune:
  26 SEPTEMBRIE 2022 LA 11:39
  Comentarii OK, aproape toate….
  As dori o completare…
  SUA se teme cel mai tare de aceste brese care se creaza in Europa, gen Polonia, Ungaria si acum Italia….
  UE, CARE ESTE „CREATURA”, stransura Imperiului SUA ca sa tina Europa sub ascultare nu mai are nici un pic de credibilitate, iar SUA nici atat….
  Dar sa nu fim naivi, totusi, Imperiul SUA este prima putere militara a lumii…dar nu sint singurii care au arma atomica…”

  Ce zici tu a fost
  VALABIL pana la BREXIT !
  Vezi de exemplu unde se scurg acum banii BCE, nu demult ai Londrei, mutata la …FRANKFURT …acum 😉 !

  Ce traim azi e 80% din cauza … BREXIT-ului 😉 !
  nu deageaba insista fara mila …JONHSON la ZELINSKY sa nu cumvaaaaaaa
  sa faca pace cu Putin
  ca daca …. Marea Britanie e condamnata unional(UE)-vamal sa devina o insula cu VIZE-n UE 😉 !”
  ____________
  Aste-a au fost zise-n ziua in care-a explodat NORSTREAM-ul 😉 😉 😉 😛

  BORIS JOHNSON are sute de mii de MORTI in perdant/terminatul razboi NULANDIER-> ukran ! „USA e OUT”! (mda -> pogroamele 😉 )
  MAGA ! Jos politic 😀 cu „democratii” americani ! La parnaie cu BIDEN ! (… cat de curand ! 🙁 )
  3301 Q

 13. „@mishteaux (TATA LOR ? 3301) spune:
  30 SEPT. 2023 LA 14:27
  Nu pot uita nici cum … manipualrea lui COMEY sefu FBI atunci cu …serverele Clintonienei
  „LUCARATURA ” de maestru (Dr Q) … geniule !
  Totul ante-prezis din timp (in EvZ parca) pentru a se vedea ca nu-i un accident …slabirea FAMIGLIEI CLINTON si
  ante-pronuntarea pentru TRUMP (doar pentru ca …evreii buni de parte lui)

  NU SUNTETI curiosi ce va FACE EVREIME MONDIALA
  la provocarea LONDREI (in BREXIT ! 😉 ) via COMMONWEALTH la TORONTO
  privind SS-istul anume gandit pentru a-i …surpa si dezonora in fata evreilor pe …NULANDIERI ?

  Asa ca MISHTEAUX , acest straniu si vesnic ANONIM …stie ce face pas-cupas pentru a-l re-instaura pe Marele Blond
  POTUS …dintr-o toana si-un pariu ! MDA !
  Ve-ti vedea ! Si mishteaux NU VA RADE nici la urma de …”VOI” , natangilor ! [❤️❤️❤️🤐🤐🤐🤣🤣🤣]
  LA FRANKFURT …NINGE ! 🙁”
  ______________________
  SHALOM ! -straniu:
  … deci cel putin din „30 SEPT. 2023 LA 14:27” se stia, dar nu stia MOSSAD-ul, de berbecii de la BND-eaua nu mai vorbesc ca-s talamb-hazlii 🙁 , ca :
  „NU SUNTETI curiosi ce va FACE EVREIME MONDIALA
  la provocarea LONDREI (in BREXIT ! 😉 ) via COMMONWEALTH la TORONTO”
  ______________________
  … o va pune de un HAMAS (subteran infiintat si sustinut-finantat de … evreii rai ! Byby are zilele numarate !)
  Pana-n 27 decembrie …se gata balciul ! …-> vine „NINGE PE FED!” 😀 😀 😀 -> TRUMP POTUS (priviti si invatati v-am zis dinainte de „octombrie” si … POGROAME ! Mishteaux chiar e … SPECIAL !
  [= CEL MAI TARZIU CU PUTINTA, POSIBIL !]

 14. „some girl alone spune:
  26 APR. 2023 LA 20:26
  Stiti ce-i straniu ?
  Faptul ca dupa ce mishteaux a zis ca si Olanda si Austria vor avea probleme politice daca nu baga-n Schengen ( la propriu) Romania in NATO
  …OLANDA deja … partidul cu pricina anti-ROAMANIA-n Scehengen … a pierdut !
  La fel in Austria …partidul care s-a opus intrarii Romaniei pierde la fel !
  Poate mishteaux are si alte puteri magice …altele decatc ele profetice !
  Stiti voi … daca un geniu in Brazilia gadale un fluture UNDE trebuie … va urma, prin minimal efort cauzator 😀 , in anul urmator o furtuna in capitala europeana ante premeditata !
  Sa chiar aiba invizibilukl mishteaux IQ>145 ? Nu stiu ? Astept ca-n cazul realegerii lui Xi in pofida subteranelor …ULTERIORITATILE !
  PS: Mishteaux a PROMIS ca va baga ROMANIA in SCHENGEN in mai 2023 ! …asa ca ! 😉 Mare atentie ! O fi mishteaux pueril dar … impresioneaza prin ulterioritatea predictiilor ! Poate era mai bine pentru OLANDA daca nu intervenea impotriva intrarii in Schengen …poate austriecii VAD asta acum 😉 ? Cine stie inainte far-a fi PROPHET ?
  Austria castiga, economic, daca Ukraina pierde … asta-i cred oricui evident ! 🙂”

  ❤️❤️❤️ … cu LEGION nu te pui .. .mishteaux, premeditat-anostul nu bate cu parul ! Toate la vremea lor ! (… si Byby a asteptat acum i-a sosit ceasul ! 🙁 )
  PS: V-am zis ca USR e un partid (SHALOM!) de TRADATORI ? 🙁

  SHALOM !

 15. E straniu cum dupa …”7 oct. 2023″
  TRUMP a sarit mult pste BIDEN in sondaje si … despre NULAND nu se mai aude nimic !
  Aceasta fetita de la tara …care a avuti ideia-vietii ei de-al rasturna pe TARUL rusilor si cucerii ce na-putut …NAPOLEON ! 😀

  CAAAAAANDVA veti vedea ca mishteuax chiar e special …deocamdata:

  ATENTIE 🙁 🙁 🙁 -> „NINGE PE FED!” legenda pasarii grecesti care doar printr-un Autodafé 😀 mai poate renascand exista ca SUMA de BANIC yankeie 😉 ! Cad dinastii bancare …curand 🙁 !
  E DE RAU si multi „dintre ei” inca nu stiu …cum nu stia aristocratia FRANTEI inainte de ghilotinare, ca e „VREMEA IDEII” cum spunea V-HUGO ! 😐

  IQ=?
  😉

 16. „NU SUNTETI curiosi ce va FACE EVREIME MONDIALA
  la provocarea LONDREI (in BREXIT ! 😉 ) via COMMONWEALTH la TORONTO
  privind SS-istul anume gandit pentru a-i …surpa si dezonora in fata evreilor pe …NULANDIERI ?

  Asa ca MISHTEAUX , acest straniu si vesnic ANONIM …stie ce face pas-cupas pentru a-l re-instaura pe Marele Blond
  POTUS …dintr-o toana si-un pariu ! MDA !”

  „30 SEPT. 2023 LA 14:27” …vezi mai sus 😉 !
  Priviti si invatati ! Biden nu-si va termina mandatul … totil se va agrava in iarna 2023-2024 🙁 !

  „NINGE PE FED!” ❤️❤️❤️ … intr-un fel ma si masochist bucur ca se va termina , bubuind chiar 🙁 ! 😛
  SHALOM !

 17. -> „30 SEPT. 2023 LA 14:27” 😉
  „Asa ca MISHTEAUX , acest straniu si vesnic ANONIM …stie ce face pas-cu-pas pentru a-l re-instaura pe Marele Blond
  POTUS … dintr-o toana si-un pariu ! MDA !
  Ve-ti vedea ! Si mishteaux NU VA RADE nici la urma de …”VOI” , natangilor !”

  [I ❤️ me !]
  [❤️❤️❤️🤐🤐🤐🤣🤣🤣]

 18. „La fel in Austria …partidul care s-a opus intrarii Romaniei pierde la fel !
  Poate mishteaux are si alte puteri magice …altele decatc ele profetice !
  Stiti voi … daca un geniu in Brazilia gadale un fluture UNDE trebuie … va urma, prin minimal efort cauzator 😀 , in anul urmator o furtuna in capitala europeana ante premeditata !”

  … unele chestii nu convin 🙁 !
  dar TREBUIE !
  PUP !

 19. „@leana Rollason 😁😁😁 spune:
  29 SEPT. 2023 LA 12:27
  Am fost la SINAGOGA (intr-o tara in NORD) de curand
  intre evrei se DEJA vorbeste ca NULAND nu e evreica si se pregatesc POGROAME impotriva evreilor … DIN NOU !
  Va fi din nou data vina pe evrei …pe bancherii evrei care cica au produs ei datoria de 34 de TRILIOANE
  din care cauza poporul american va suferii si va fi DETHRONAT !

  SE PUNE CA PROVOCAREA CANADIANA cu SS-istul ucrainean … e via LONDON pe COMMONEWALTH
  anume pentru a discredita prin NULAND … evreismul mondial …spunand ca noi EVREII (precum Zelinsky !) am fi si NAZISTI
  de aceea permitem sprijin NAZISTILOR !

  La voi la SINAGOGA cum e ? A ajuns stirea ? 🙁 (exista evrei buni si evrei spurcati ! tine minte asta ! ca evrei sun ca nu stume supranaturali , avem defecte voastre umane ! SHALOM!)
  PS; DA … sunt si @Dan Doran …dar nu in acelas timp ambii …DACA nu-ti convine de unul de ce-l insuri si pe celalalt ?
  Ce IQ ai ? Aveam o parere ca n-ai fi sub media intelectualului „roman” despre tine ! M-ai inselat ! Esti sub-mediocra ! 🙁
  JUDECA „personaje” nu omul din saptele lor 😉 ! 😀
  SHALOM !”
  _____________
  „29 SEPT. 2023 LA 12:272”
  😐 Daca nu va duce bybylka nu e vina mea ! 😐

 20. ADEVARAT ITI SPUN:

  NULAND s-a DEJA(!) dat la … fund ! Se ascunde, stiind DE CE ! 😀 🙁

  SHALOM …
  altora(!) ! ❤️❤️❤️

 21. Elita de kkt care conduce ,sa traiasca in cloud sa se incalzeasca iarna numai cu energie verde si sa manance numai gandaci care produc proteine mult mai eficient ca vacile.

 22. In 2008 nu s a rezolvat nimica in America rezerva federala privata adica banca centrala privata a tiparit tone de hirtie pentru finantarea datoriei de guvern dupa ce au dat imprumuturi de case la toti fara retinete. Agenda Verde este facuta tocmai pentru a opri economia din crestere. Pnnr samd sint bani tipariti adevaratii bani sint metalele pretioase si bitcoin.

 23. In 2008 nu s a rezolvat nimica in America rezerva federala privata adica banca centrala privata a tiparit tone de hirtie pentru finantarea datoriei de guvern dupa ce au dat imprumuturi de case la toti fara retinere. Agenda Verde este facuta tocmai pentru a opri economia din crestere. Pnnr samd sint bani tipariti adevaratii bani sint metalele pretioase si bitcoin.

 24. UE sa mai citeasca ceva istorie. Caci Ursula von Leyen habar nu are. Si Iugoslavia a fost o federatie de republici care s-au destramat dar s-au si razboit intre ele. Cine vorbeste de federalizarea UE nu stie realitatile din fiecare tara.UE a dorit doar o uniune comerciala si de foeta de munca pentru tarile vestice. Acum se ocupa de energie si mediu si nu vede ca exista mari diferente economice intre statele membre. Daca trece la federalizare isi pune singura certificatul de disparitie.

 25. La mintea prostului bre..Că să fi competitiv pe piață ai nevoie de materie primă și energie ieftine..Cine le are ?? Păi rusul..Ce faci in acest caz ? Păi maidan și război cu rusul plus sancțiuni europene cu liberalizarea prețurilor energiei..Nu pricep cui nu este clar..

 26. Apropo,… Federalizarea Europei înseamnă distrugerea statelor, națiilor europene, a culturii creștine europene, de către formațiunea suprastatală sionistă.. Cui nu-i este clar. ?? UE s-a format pe PARTENERIAT nu pe sistem ierarhic …

 27. @Barila nu inteleg de ce introduci Rusia in discutie. In privinta datoriei acestei tari nu le purta rusilor de grija. Au o datorie de numai 20%….Compara cu datoriile tarilor occidentale….Acest razboi cu occidentul i-a obligat pe rusi sa faca un salt economic pe alte piete, dar si un salt in cercetare, inovare si productie…
  Nu Rusiei sa ii plangem de mila, ci cociocului nostru numit UE, care vrea democratie, dar nu pentru catei…Ideea federalizarii e cea mai proasta idee…va duce pe termen mediu la destramarea UE.

 28. Yanis Varoufakis e un comunist notoriu care a spus candva ca metodele private de productie in masa trebuie luate si date maselor. Adica confiscare.
  Omul e un diliu notoriu care, precum un ceas stricat, spune ora bine doar de 2 ori pe zi.

 29. Nici Germania nu isi mai permita sa isi sustina industria, daca o face , prin noi imprumuturi.. smecheria guvernantilor germani le a fost retezata , de judecatori . iar pe 8 Decembrie guvernul se destrama, ori alegeri anticipate, ori o nua coalitie. Germania este bolnavul EUROPEI..de Germania a ramas doar MITUL.. acum , nemtii o numesc , tara bananiera.. extrem de multe falimente si industria isi ia talpasita

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.