Vasile Bănescu (BOR). Nu este o „înaltă poartă”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a lansat o serie de  îndemnuri care ar putea contribui real la binele public,  în opinia sa, subliniind printre altele că UE nu e o „înaltă poartă”.

„Cum te poți recomanda credibil și eligibil în orice context când, în realitate, nimic din ceea ce te-ar putea califica nu te recomandă?

Ce te-ar putea totuși recomanda, dar absența sa deplină nu o poate face?

– Cunoașterea limbii materne dincolo de nivelul comunicării elementare în familie, la piață, la munte, la mare și în orice împrejurare asemănătoare.

– Asimilarea codului bunelor maniere care te-ar ajuta enorm în stoparea acceselor repetate de obscenitate publică.

– Metabolizarea, nu trâmbițarea credinței, la al cărei „abecedar” nu ai avut încă acces.

– Familiarizarea cu istoria națională, europeană, inclusiv a Uniunii Europene care nu e o „înaltă poartă” spre care privești dezorientat, cu ochi umezi, aparent blajini, ca spre una „nouă”.

– Capacitatea de a înțelege lucruri mai complexe decât cele ce animă o galerie (nu de artă, desigur), un discurs delabrat despre lucruri străine de logică sau o lungă partidă vânătorească de cai verzi pe pereți.

– Adecvarea lucidă la realitate, la ierarhia sacră a valorilor, pe care se presupune că ar trebui să le respecți, nu la ierarhia structurilor mai mult sau mai puțin secrete care te-au îmbrăcat cu o haină mai mare cu câteva numere, deși în imagini pari îmbrăcat într-un costum de circ sau într-o cămașă de forță.

– Buna (re)cunoaștere a limitelor care te definesc mai mult decât depășirea lor.

– Claritatea și coerența mentală & morală”, zice Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei crede că „toate acestea ar putea contribui real la binele public promis și clamat patetic în orice context care solicită eligibilitatea și creditarea ei”.

„Nu însă și mimarea lor în ample numere de prestidigitație cu efect halucinatoriu de durată scurtă sau medie”, a mai spus Vasile Bănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

 1. Nea Vasile face o pledoarie voalata pentru globalismul scremut de tatae Soros si fratii sai. S-a ferit insa sa bage biserica ortodoxa a romanilor in ceaunul sau cu idei ecumeniste, desi probabil poarta permanent la el biblia pocaitilor cu care a vrut sa-l dovedeasca pe IPS Teodosie. UE nu este Inalta Poarta, este Sodoma si Gomora in devenire. Sa nu aiba habar Nea Vasile de aceasta contrafacere?

 2. muhahahahahaha

  se cunoaste ca e scoboritor din dogma …

  „Buna (re)cunoaștere a limitelor care te definesc mai mult decât depășirea lor.”

  ha ha ha ha ha ha ha ha

  ce va mai place sa stabiliti voi limitele si parcursul si sa-i faceti pe oameni obedienti si tinuti sub control… asa e, un om constient de propriul liber arbitru si constiinta devine o problema pentru voi… voi la modul general, cei care mintiti in scopul exercitarii controlului asupra maselor, pt ca nu sinteti numai voi. asta e dogma, instrument de control a maselor pentru ca a fost construita pe niste minciuni monumentale si interpretari halucinante!

  credinta omului se afla in propriul sine, are toate raspusurile acolo, si nicidecum in dogma sau alte carti intemeiate pe falsuri. in momentul in care iti accesezi sinele devii constient de discrepantele generate de ceea ce simti in raport cu ceea ce ti se spune…
  ati vrea voi sa aveti controlul asupra sufletului si asupra mortii unde va place sa vindeti bilete la loje, daca esti obedient.

 3. Evident la Briusseli nu decapitează pe nimeni cum a fost cu Brâncoveanu dar aici se întâmplă ceva mai strașnic..In vazul comisarilor și din tăcerea lor fricoasă, Europa degradează inundată de concite și brevici…De moschee și catedrale prefăcute in pivnițe nu mai vorbim…

 4. Intîmplător sunt de acord cu el,.. Dar nu pricep de ce tace ca o mumie preafericitul, hauritul, care de fapt e ținut ca și cîinii pentru gură..Referitor la UE, ai intrat acolo pentru un PARTENERIAT și te-ai trezit slugă..La fel ți s-a promis pace și prosperitate,. și uite ce ai incasat..imigranți și dictatură..cu prețuri care te indoaie,. căci sancționăm,..ca prostu.

 5. Ce pot face ca sa fie mutata bor(at) in ilegalitate si membrii acesteia sa fie declarati teroristi

 6. @ Obiectivele domnului Bănescu, de realizare profesională, personală, au fost întodeauna de nivel ridicat ? Ambiția care îl caracterizează a fost pusă întodeauna în slujba binelui ?

 7. „-Familiarizarea cu istoria națională, europeană, inclusiv a Uniunii Europene care nu e o „înaltă poartă” spre care privești dezorientat, cu ochi umezi, aparent blajini, ca spre una „nouă”. (Ca boul!!!???) Dar ce istorie are Uniunea Europeană, mărite pastor-padișah și ce fel de poartă este dacă nu e „înalta”? Ați primit noile dogme de la ” conceliu” și intenționați să completați Evangheliile sau faceți altele nou-nouțe, după „noua religie” a secolului 21 ce tinde să revină la anul zero?

 8. Mea Vasile a punctat exact tot ceea ce NU caracterizează un politician român”făcut” adecă de cursa lungă.Cu extrem de rare excepții se aplică pe negativ, la literă, bruxeloazelor noastre.Vorba vine, poți scoate românul(cetățeanul, nu etnicul) din Fanar dar nu poți scoate Fanarul din român.Căciuleala și curlingul sunt valori transgeneraționale de la vodă Karadja prin debarcarea lui Cuza si 1907 spre împroprietarirea discutabilă a țăranilor cu parandărăt pe interbelic, linsul führerului și mangla sub oblăduirea neamțului vremii,Carol, a banului și furniturilor militare care, mai târziu, au băgat România printre premianții la numărul de victime de război, apoi linsul abject al Moscovei, glisat din’72 la dosul prezidențial, extins la dosuri directoriale, glisat mai târziu în zona șpăgii și șustelor.Mi-a fost greu sa asist fără să fac pe mine de râs la o ședință de un penibil absolut în care oameni la doi metri între ei vorbeau prin intermediar, apoi ditirambe și chiar o poezie șchioapă recitatade un imbecil avântat, premiat cu figuri admirative.Aproape că mi-a venit sa vomit.Instituție de stat.M-am gândit atunci că viitorul ne este amânat spre un termen nedefinit.

 9. Bai, nea Caisa, lasa politica in afara bisericii.
  U.E. este Inalta Poarta. Faptul ca te dai cu poponelul de pamant sa ne spui ca nu e asa arata ca asa si este.

 10. Individ infatuat, pe românește încrezut, obraznic, plin de sine și măgar până la a aduce jigniri în masa, ăsta e Bănescu, cunoscut între intimi cu pseudonimul Bullanesco.

 11. Stau si ma intreb cateodata daca domnu’ respectiv e purtatoru’ de vorbe al CEO al BOR sau ambasadorul WEF la Bucuresti. Sau poate si si! Subtire oricum. Poate vreo baba mai slaba de inger sa lesine de emotie, altfel nici o sansa.

 12. este. Cine nu se supune, i se ”taie CAR-ul”. Da fondurile europene sunt un CAR l-a care cotizam, iar daca Ungaria si-a aparat poporul de ”viziunile” moderniste a fost sanctionata. Polonia a fost avertizata, dar ea a stiut sa negocieze, fiind cu un picior in UE si unul peste ocean. Noi am vrut liberalizarea la energie, care a dublat pretul si a favorizat ”baietii destepti” ori spe…culantii de la Viena, sau UE prin unealta sa Iohannis si Virgil Popescu? Noi vrem sa murim de frig sau UE care vrea sa interzica sobele, dar ii lasa pe austrieci si suedezi sa toace padurile? Bine sa spunem ca guvernantii s-au facut pres ca sa se mentina la putere si s-au comasat s-au coalizat la indemnul Urselei. Nea Banescule, daca te tin bracinarii du-te sa admiri admiri UE-a cu politica de distrugere a identitatii de OM creat de Dumnezeu si a Evei din asa zisa coasta, adica acel fragment din cromozon care face deosebirea intre Y si X …ceea ce stapanii tai vor sa anuleze, pardon binefacatorii tai, pune-ti niste silicon unde vrei si lasa-ne…Am sperat ca putem trai la aceeasi masa ca fratii, dar nu sa fim desconsiderati de unii care se cred superiori ca au adunat bani din colonii si razboaie.

 13. BOR, este stat in stat?
  Ca poporul obidit s-a cam saturat de voi. Din ce in ce mai multi vor sa revina la religia strabuna, merg la crematoriu.

 14. Iar trb sa-i vedem moaca imbărtoșată?
  Chiar nu pricepe omul asta ca nu are absolut deloc credibilitate?
  Ca nu vrea nimeni sa-l auda?
  Mai ales din fata Bisericii?
  Pe cine reprezinta specimenul acesta infatuat si pervers?
  Pe cine?
  Doar nu-i pus acolo numai sa atace pe omul de rand credincios???
  Ataca institutii, isi da cu parerea, explica…cui?, ca nu-l baga nimeni in seama.

 15. in latina te rog, di a v o l e….ah…nu poti? vezi ca ti se-ncurca capetele limbii despicate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.