Vasile Bănescu: Manelismul ca mod de a fi

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a revenit pe pagina sa de Facebook cu un nou mesaj pe tema manelelor, fără a face trimitere directă la concertul Babasha – Coldplay. Din profesionist ascultător mereu chefliu, care, întrucât viața e scurtă, va-ncerca s-o facă lată, devii personaj tragic al „vieții ca o ruletă”, eventual rusească, atrage atenția el.

Postarea lui Vasile Bănescu

Manelismul ca mod de a fi

… se edifică pe o structură psihică argotic amprentată, vulgar influențată, uneori violent manifestată. Puterea formatoare a manelelor e în mod evident subestimată. Ascultarea lor sistematică, includerea lor în programul cotidian, diurn și nocturn, rodește luxuriant (maceta se impune) și are certe efecte sociale.
Semințele (de floarea soarelui) ale cuvintelor din textele manelelor autohtone, semănate în pământul unor minți însetate de mesaj libidinos, deocheat și lăcrămos, trivial lăudăros și eruptiv belicos, mesaj care îi omoară cu zile pe „dujmanii” roși deja de invidie letală, germinează și cresc rapid în sfera obscură a sufletului zbuciumat de patimi și păcate „cu de toate”.
Mesajul manelistic cu accente resentimentar amenințătoare, ascuțite ca o sabie degrabă vărsătoare de sânge, mesaj preluat comportamental, configurează o inconfundabilă „forma mentis”. Aceasta se exprimă spontan, vulgar, într-o torențială peltea de onomatopee, îndemnuri și invective extrase din argoul cel mai „pur”, intimidante pentru cei, din ce în ce mai puțini, care nu au trecut ca uraganul prin „școala vieții”.
Metabolizarea viziunii (manelistice)
– asupra omului „care e cel mai pervers” („femeile-s perverse”), a omului „care-i norocos” când lucrează „pe la spate”,
– asupra „vieții ca o ruletă”, „trăite la maxim”,
– asupra morții „dujmanilor”,
e una demult vizibilă, transformatoare în plan individual, civic și social.
Schimbarea (strâmbarea) minții prin manelizare ca „metanoia” inversată te propulsează într-un foarte original și riscant mod de viață.
O viață bazată pe „banii la care ești șef”, „la care nu ții măsura, că îți place aventura”, pe „femei de 7 stele”, pe „sute de femei”, pe băutură, pentru că „nici nu poți și nici nu vrei/ să trăiești fară să bei”, pe „hoție din care se face artă/ că pui degetul pe hartă și furi prada de sub nas/ pentru că faci primul pas”, pe „norocul scris în frunte”, pe fentă și pe huzurul dubios întreținut.
Aceste mesaje, nu chiar subtile, devenite subliminale, te schimbă, te hrănesc, te cresc.
Și, pe nesimțite, din profesionist ascultător mereu chefliu, care, întrucât viața e scurtă, va-ncerca s-o facă lată, devii personaj tragic al „vieții ca o ruletă”, eventual rusească.
De la „forma mentis” la „modus vivendi” e „decât” un pas.
Pas cu pas…”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

16 Comentarii

 1. am ajuns ca sa ascultam Imnul National al Romaniei in ritm de manele, putem sa tragem obloanele.

 2. EXPERIMENTUL SOCIAL DE MEXICANIZARE FUNCTIINEAZA PERFECT!ROMANII TREBUIE SĂ ÎNCETEZE SA LE MAI CONSIDERE SI SA.SI VADA DE VALORILE PROPRII.

 3. Dincolo de faptul ca aceasta forma de „cultura” a aparut ca o pecingine pe melosul romanesc, Domnul Vasile Banescu atrage in mod genial (si nu exagerez) atentia si demonstreaza rolul social profund nociv al manelelor in stricarea firii romanilor pornind de la varste fragede. Se mai poate indrepta ceva? Raul a intrat adanc in mentalul multora. Fie ii face pesimisti, depresivi, fie ii face exaltati inspre raul oricat de rau.

  „Și, pe nesimțite, din profesionist ascultător mereu chefliu, care, întrucât viața e scurtă, va-ncerca s-o facă lată, devine personaj tragic al „vieții ca o ruletă”, eventual rusească. In ascultatorul sistematic, cotidian, germinează și cresc rapid în sfera obscură a sufletului zbuciumat de patimi și păcate „cu de toate”.”

  Si se ajunge la comportamentele lipsite de inhibitie in care unii slabi la minte, devin zmei, devin ucigasi!

  Asta este adevarata problema!

 4. A si inceput scoala de vara. Tema de acasa ne dai?
  Si adica de ce va deranjati de un Armindeni intarziat? Nu e in conformitate cu credinta?
  Ehehe, de femeia de 7 stele am auzit si eu. Nu exista!
  Ca daca ar exista, multe pagube materiale si pierderi de vieti omenesti v-ar cauza.
  Dar voi continuati sa mirositi dupa ea! Nu e pe timpul meu, e pe timpul vostru!

 5. Banescu n-are cumva treaba pe la corporatie? Mai e un pic si o sa-mi fie frica sa deschid frigiderul sau masina de spalat, sa nu cumva sa dau de Banescu. Si de Esca.

 6. Manelele simt produse specifice lumii a treia .Lipsa totala de cultura si civilizația redusă produc printte altele și manele .

 7. Domnule , Vasile Banescu aceata este mare , intradevar mare ! Se profileaza ca autentic filozof al generatiei actuale . Pe bune, fara mit stock.

 8. Dacă vecinii ascultă manele eu le pun operă. Nu ne certăm, Doamne ferește! I-am lecuit definitiv. Norcul meu este că am alți vecini care apreciază opera.

 9. e mai pervers decit „femeia facuta din coasta barbatului”??? eu as zice ca in egala masura… tot manea si aia…

 10. Citindu-l pe ” acel Pann fiul Pepelei” ,marele Anton Pann , „aceea nu e nunta sau petrecere fara o manea” , subscriu celor spuse de domnul Vasile Banescu. Una-i ” maneaua” si alta-i maneaua. Sa ne amintim de Gabi Lunca . A cintat si ea manele.Una-i arta si alta cocalareala .Citi dintre comentatorii „acizi” de pe forum isi mai amintesc Balada , Rapsodia Romana, de neutatii Marcel Budala ,Katanga ,o tempora -prea devreme plecata dintre noi si alti virtuozi si compozitori?Trendu-i cu salam , gheboasa , „Aragaz cu butelie” si cu cine mai stie. De Sile si Grigoras Dinicu isi mai aminteste cineva ? Toti Parpangheii sunt acum ” cintaciosi” si transmit degradarea si mizeria umana.De la ” maneaua ” lui Anton Pann, la ” maneaua” de tip cocalar!

 11. Yahweh, frumos!
  Dar, din pacate…
  Cineva care-si spune „Andante” observa foarte bine:

  „Este o invazie a prostului gust, a drojdiei societății asupra celorlalți, agresivă, corozivă, și distructivă. Pentru tinerii care nu au parte de o educație potrivită și care să-i determine să deosebească binele de rău, consecințele pot fi teribile. Se văd cu ochiul liber aceste consecințe. Reacția de respingere este naturală și binevenită. Sunt două aspecte, unul strict muzical și altul referitor la mesaj. Din punct de vedere muzical, structura este străină culturii noastre, o repetiție simplă de intervale obsedante de factură orientală, care nu aduce nimic înălțător. Aici nu este vorba de gusturi în artă, în particular în muzică, ci despre decadență și mizerie morală. Împreună cu manelele se promovează agresiv o lipsă totală a valorilor morale, de fapt o înlocuire a acestora cu „valori” ale unui segment social tribal și fără nicio legătură cu cultura noastră, a românilor. Faptul că sunt români care îmbrățișează această formă de subcultură arată gradul de descompunere al societății noastre care înlocuiește modele adevărate cu false modele. Din partea maneliștilor nu se poate cere prea mult dar din partea celor care promovează această subcultură în mediul virtual, s-ar cere măcar puțină decență.”

 12. Este o secretie a societatii, asa cum este ea astazi si cum este în devenirea ei.
  Vai de ea si de noi!

 13. Dl Banescu nu indrazneste s-o zica direct : nu manelizarea ci tsiganizarea societatii romanesti . ( atat ca „forma mentis” cat si ca „modus vivendi”.)

 14. Giurumea, cum te-ai simti tu daca fetita ta ar veni de la scoala si ti-ar spune ca nu mai vrea sa fie romă?

  Este vorba de manelizare care a prins foarte bine la multi romani. Manelizare care aduce un mod de gandire si de actiune.
  Neamurile sunt lasate de Dzeu si trebuie sa traiasca in intelegere. Fiecare neam are calitatile si defectele lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.