Vasile Bănescu, viral pe Internet

Vasile Bănescu e viral pe Internet. Sunt imagini cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, din perioada în care era profesor de Religie, anul 1998.

Era de părere că manualele conțin doze mari de penibil și criticabil.

Profesor de religie la vremea aceea, Bănescu a criticat manualele materiei pe care o preda, potrivit antena3.ro.

„Cu tristeţe trebuie să repet, cred că nu e prima dată când o spun: aceste manuale conţin doze mari de penibil şi criticabil.

Mă refer în primul rând la structura lor, la limbajul în care sunt prezentate lecțiile respective – şi poate chiar cu asta trebuia să încep – și care, de departe, este perfectibil.

Am folosit odată termenul de hiperpravoslavnic și chiar așa mi se pare acest limbaj, care de foarte multe ori îi blochează pe elevii neinițiați, firește, într-o terminologie religioasă care are rădăcini slave și grecești suficiente”, spunea, atunci, Vasile Bănescu, actual purtător de cuvânt al BOR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. E o enigmă de ce Marele Alb îl păstrează in poală pe ginerele lu’ 🌈ticeanu…măRog…🤮
  [[●●● RăuPorKKaK ●●●]

 2. Dupa mintea $escului limbajul manualelor de religie ar trebui sa semene cu limbajul lui Buta-Untold, o amestecatura snoaba de romana stricata impanata cu expresii in americana de Manastur.

 3. Eu asa mi l-am imaginat pe Lucifer. Ochi albastri si morti, inteligenta inalta creatoare de vrajba, scandal, dizarmonie. Banescu.

 4. Nu e greu sa lămurim enigma menținerii administratorului de grădiniță in pozitia de gurist al Patriarhiei.
  Având același sef suprainstitutional BOR și bănescu și Patriarhul executa dansul prezentat in desfasurator.
  Vom afla in februarie cum stam ,după ședința Sf. Sinod al BOR cu privire la cererea Episcopiei Dobrogei de a se ridica la rang de Mitropolie.
  Doamne ajuta !

 5. Dă-le pe scurtatura surtaturii Sile – habotnic. Sincer?
  Dintre o baba habotnica un ateu si un agnostic, prefer pe baba habotnica.
  Daca ateul se leagă la ochi strans tare,iar agnosticul sta mereu cu spatele la lumina, baba e gata sa imi dea ceva de pomana,chiar daca imi ghioraie matele si daca mor de foame, baba suna si salvarea si tot nu imi da pana nu se termina slujba… 🤗…

 6. Deh….Banescu are si el dreptatea lui. Hiperpravoslavia este prezenta in bisericile romanesti. Se exagereaza cu rusisme si grecisme . Sa nu uitam ca Romania este singura „ortodoxie latina” cum se exprima un preot. Adica latina inevitabil isi impune logica iar excesul de rusisme si grecisme fac greu traductibil un manual pentru copii. De asemenea hiperpravoslavia se manifesta si in tinuta preotilor cu acele barbi dezordonate si anteriuri ambele urate, medievale…..In secolul mecanicii cuantice(tot a lui Dumnezeu este) se impune oleaca de adaptare !

 7. @NICULE,
  Nu pot pen’ca sa stiu IO, SIMPLU Cetatean, da’ ROMAN Sincer si Convins,
  CAT de „OLAHUS” esti cu Adevarat Matale …:)

  Da’ STIU sigur ca esti SINGURuu’ dintre Postacks de AICI, ACUM, la TEMA, care LE ZICI Bine …
  MIE imi place CUM virbeste Dl. BANESCU …

  In REST NU esste in Portofoliul meu de PreOcupari.
  STIU doar si o sa O REPET mereu, chiar daca NU am mai zis-o IO tooot, To’arashi, O Repet:

  Biserica OrtoDoxa Romana este in Mod OBIECTIV Singura Armata a ROMANIEI care NU poate fi INCA Ucisa! Ucisa! Ucisa!

 8. INCHEIERE
  NU MAI AU ROST CALCULE Sofisticate si numai se face posibila

  FACILITAREA (Favorizarea Infractorului … 😊 unor Vanzatori de Piei de Clotze cu REAPARTITOARELE lor inutile de a

  SCOATE Bani MURDARI, fiind FURATI Cinic prin Intermediulu STATului Partas prin FORTZA lui Statala la Gainaria Ticaloasa, de prin 1973,

  de la Prima ZmeckerNess Planetara cu Jongalarea Pretului la PETROL si cand l-au ImProstit UNII la Noi, pe Ceausescu, STIIND ca NU poate pricepe UNele, NU mujlte, To’arashi, Cestii … 😊

  Desenele in Perspectiva, daca NU erau MACHTATE, IN RELIEF, Cestia ASTA cu ABURuu’ la 400 de Grade, il … abureau cu Succesuri … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.