
Veneţia va testa din 2024 o taxă de cinci euro care vizează turiştii care vin doar pentru o zi în Oraşul Dogilor, victimă a turismului de masă şi riscând să fie plasată luna aceasta pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol, notează AFP.
Obiectivul principal al acestei măsuri, votată de consiliul municipal al Veneţiei, este de a descuraja vizitatorii de o zi care contribuie la aglomerarea oraşului celebru în întreaga lume pentru operele sale de artă, podurile şi canalele sale.
În 2024, această taxă plătibilă online va fi introdusă pentru maximum 30 de zile în care numărul de turişti este în mod tradiţional mai mare, în special în weekendurile cu punte din primăvară şi în perioada verii. Calendarul zilelor în cauză va fi publicat ulterior. Vor fi scutite de această taxă persoanele sub 14 ani şi turiştii care petrec cel puţin o noapte la faţa locului.
„Este un prim pas (…) Facem un experiment”, a afirmat primarul de dreapta Luigi Brugnaro, promiţând că „sistemul va fi uşor de utilizat”.
Unda verde pentru această măsură intrevine în momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a recomandat la sfârşitul lui iulie să plaseze Serenissima pe lista patrimoniului mondial în pericol, considerând că Italia a luat până acum măsuri „insuficiente” pentru a combate deteriorarea sitului.
„Dezvoltarea continuă (a Veneţiei), impactul schimbărilor climatice şi turismul de masă ameninţă să provoace modificări ireversibile ale valorii universale excepţionale a bunurilor”, a criticat UNESCO.
Creşterea nivelului mării şi alte „fenomene meteorologice extreme” legate de încălzirea globală „ameninţă integritatea” sitului, a mai avertizat UNESCO.
Avizul UNESCO este deocamdată orientativ: pentru ca Veneţia să intre efectiv pe lista patrimoniului în pericol este nevoie de aprobarea statelor membre prezente la o reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial care se desfăşoară în prezent la Riad.
Momentul votului asupra acestei taxe este cât se poate de oportun pentru Veneţia, care amână de ani de zile luarea unor măsuri drastice, în special introducerea rezervărilor obligatorii la hotel şi a cotei privind numărul de intrări în oraş pentru a opri valul milioanelor de turişti în centrul istoric saturat.
Opoziţia municipală nu a omis să evidenţieze „graba” bruscă din jurul acestei măsuri pentru a „arăta UNESCO că facem ceva”. „O taxă de cinci euro nu va împiedica pe nimeni să vină la Veneţia”, a declarat consilierul Gianfranco Bettin.
Veneţia, oras insular fondat în secolul al V-lea şi care a devenit o mare putere maritimă în secolul al X-lea, se întinde pe 118 insuliţe. Oraşul şi laguna sa au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1987.
localnicii sunt terorizati de turisti peste tot…
Trebuie sa fii tare tembel ca să crezi că o taxa modică de 5 euro îi v-a alunga pe vizitatori! Adică cheltuiești 200-300 de euro, mulți mult mai mult, să ajungi acolo și te împiedici in 5 euro !!! Sigur dacă pui taxa de 100-200 de euro poate le mai temperezi dorința de vizitare a europenilor dar nu ei, după ce am văzut eu in ultimii ani dinainte de covid, sunt „invadatorii” ci asiaticii de toate națiile. O ciupeală italiană…
sinteti niste panarame rupte-n cur, ce traiti pe panarama de istorie pe care ati cules-o din pom, si la care voi, venetienii recenti, n-ati contribut cu nimic. Fara turisti ati fi faliti, ati minca de prin ghene, iar cind sint prea multi si va deranjeaza siesta, va pute. La fel ca si panaramele celelalte din Spania. Niste neamuri proaste care au stiut doar sa praduiasca cu crucea-n mina. Iar cind s-a schimbat paradigma, adica s-a ‘descoperit’ ca mai trebuie sa si muncesti pentru a trai, s-au rupt la cur..Si aia tot cu pretentii pentru turisti. Baaaaaaaaaa panaramelor, fara turisti sinteti lipiti pamintului, neam de traista ce sinteti ! Pupati-le mina celor care vin, chiar si pt. 1 h. Da’ voi ce ati vrea, panaramelor, sa vina fraierii si sa stea in baseala voastra de oras 2 luni/an, ce pute doar a zoaie, cu pret mediu/zi de 500 euro, sa aveti venituri mai groase ? Sinteti jalnici. Tare ar fi bine sa nu aveti turisti macar un an, sa va vad cu mina intinsa pe podurile voastre putrezite, rugindu-va de turisti sa va dea un banut.
E doar o metodă de a mai obține nişte bani şi nimic altceva. Tot la fel vor veni turiştii, cu sau fără taxa asta. Majoritatea vin doar pentru o zi. Nici nu ar fi destule spații de cazare dacă ar vrea să stea mai mult, plus că nimeni nu ar sta peste noapte doar ca să economisească 5 euro, plătind în schimb 300 euro la hotel.