Verdict al Comitetului Olimpic pentru sportivii ruși și belaruși

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

Chestiunea este crucială, deoarece CIO a fost mult timp îngrijorat de absenţa unei delegaţii ucrainene la Paris sau de prezenţa uneia puţin numeroase, ceea ce ar fi făcut ca prezenţa sportivilor ruşi să fie şi mai delicată din punct de vedere politic, chiar şi fără imn sau drapel.

După ce i-a exclus pe ruşi şi pe belaruşi din sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, CIO a acţionat, aşadar, în două etape pentru a organiza revenirea lor, explicând în numeroase rânduri că sportivii nu trebuie „să plătească” pentru acţiunile guvernului lor.

În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit” decizia sa referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.

Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat marţi la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă”, pentru a permite prezenţa la Paris a unui mic număr de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

29 de Comentarii

 1. le frica de sporitvii rusi si au gasit motiv sa îi elimine din competitii….asta nu mai e întrecere sportiva…la olimpiadele grecesti era o mîndrie sa participe si adversari ca sa se masoare si în sport…acum banii conteaza si politrucii,mîncaiar pamîntul

 2. Cultura ,muzica si sportul nu au nimic in comun cu politica sau razboiul.Cine a luat aceasta masura impotriva Rusiei ,dovedeste ca nu judeca normal .

 3. Sunt convins ca ar trebui acum sa ii excluda si pe sportivii izrealieni, adica sa lase cativa sa participe, dar fara steag si fara imn, si numai daca pot dovedi ca nu au participat activ la atacurile din Gaza 🤣

 4. Politruci bolsevici. Bolsevicii politizeaza TOTUL. Ma astept sa interzica nasterea copiilor din mame rusoaice. I-ar desctie absolut perfect o asemenea masura. Asa, se mai gasesc duversi alti politruci care sa le justifice masura.

 5. Eu m-as kk pe competitia lor „bazata pe reguli”.Sa impui renuntarea la drapelul tau national inseamna umilinta in ultimul grad.

 6. Cred ca totusi s-a strecurat o greseala … nu e vorba de CIO, ci de CIA … Iar din „sportivii” ucraineni (concurind la zece probe olimpice dar cistigind 20 de medalii de aur !), probabil ca cei mai multi vor ingrosa rindurile celor pe care statul francez ii va pune la ingrasat, casa moca, papa moca, bani de buzunar, slujbe fictive bine platite, etc etc … Cum era bancul pe vremea lu’ Ceausescu : pleaca in Franta orchestra de muzica simfonica si se intoarce acasa cvartetul de muzica de camera …

 7. Pe vremea URSS sovieticii obtineau medalii cat toate celelate tari ale lumii la un loc….E drept si Romanua obtinea un numar de medalii muuuult mai mare ca azi….Altfel, SUA a agresat si s – a razboit cu Irak si cu Afganistan vreo 30 de ani dar NU a lipsit de la Olimpiade…..NU a avut cine sa o excluda…Singura dictatura a Lumii a fost si este Dictatura Planetara Americanca…

 8. @axon: La care olimpiade URSS a obtinut medalii mai multe decit toate tarile lumii la un loc? Ai baut iar vodca de obiele rusesti si vorbesti din sant.

 9. Asta nu mai este o Olimpiada, este o mizerie ! La atletism este presedinte Sebastian Coe, un englez care face sluj americanilor, care l-au iertat de acuzatia de dopaj, desi toata lumea stia ca se dopa la greu. Asa se explica interdictia atletilor rusi si belarusi la competitiile atletice. La o asemenea Olimpiada nu ma voi uita.

 10. in lumina evenimentelor din israel ,a genocidului faptuit de jidani sper ca forul olimpic va interzice jidanilor israelieni participqarea la jocurile olimpice…nu poti uri rusii pentru ca rusia a invadat ucraina si sa nu urasti israelienii jidani penbtru genocidul comis impotriva palestinienilor ..si a americanil;or in 11 sept 2001…

 11. @ Anonim…Bre, NAZI, numara tu medaliile. Am vorbit la figurat, ca idee, URSS era formidabila in sport. Si Romania socialista era o forta olimpica. Acum nu mai este, dar nu stau eu sa numar…. Bre, loaza NAZISTA, Romania socialista era si o forta economica, producea si vindea la export o droaie de locomotive diesel si electrice…Acum va laudati cu o Rama electrica importata pe datorie…Nazist puturos, eu tin cu Rusia pentruca doar Rusia poate face din nou Romania Suverana….Tu esti un oportunist incompetent, d – aia esti fricos si nazist cu muci in cap..

 12. A XI-a editie a Jocurilor Olimpice s-a desfasurat in Germania nazista la Berlin,in anul 1936.
  Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisa de Adolf Hitler.
  Au participat 49 de tari si 3.963 de sportivi care s-au intrecut in 129 de probe din 19 sporturi.
  A fost construit un stadion gigant Olympiastadion de 120.000 de locuri.
  NU AU FOST ACCEPTATI NICIUN SPORTIV EVREU,SAU CU ORIGINI EVREIESTI,conform politicii NAZISTE acceptata de CIO.
  AZI se repeta politica NAZISTA a CIO din 1936,impotriva sportivilor din Rusia si Belarus !.
  Azi CIO a devenit o organizatie politica de origine NAZISTA !.

 13. @axon: era formidabila in sport pentru dopajul era politica de stat. De-aia au si fost eliminati la ultima Olimpiada. SUA a boicotat Olipiada de la Moscova datorita invaziei Afganistanului. Te doare pe tine, trol transnistrean de Romania suverana de nu mai poti! Rusia ar fi trebuit sa fie eliminata din toate sporturile olimpice dupa invazia Crimeii. De ce? Pentru ca impotriva spiritului olimpic a pus la cale si executat o invazie in timpul Olimpiadei de la Soci. Olimpiada a fost intre 7 si 23 februarie iar in Crimea operatiunile incepusera de pe 20 deci trupetii mujici erau de mult acolo.

 14. Pentru unii, sportul este alta forma de razboi. Asa s-a distrus simbolul Olimpiadei ca pauza a razboiului ! Vedeti ce au facut Hilara Clintona si Vika Nulandovici in 2014, pe durata Olimpiadei de la Sochi.

 15. Cine vizioneaza la TV competitia PATINAJ ARTISTIC,fie Campionat Mondial sau European,poate observa la ce NIVEL SCAZUT au putut unii concurențial sa castige medalii de aur,argint si bronz,in lipsa unei concurente de exceptie a patinatorilor rusi.
  Toata mizeria de JO de la Paris din 2024 este orchestrata de SUA-CIA !.

 16. Vai mama lui spirit olimpic, vai mama lui comitet olimpic dacă s-a amestecat în daravela asta.

 17. @Adrian tu vrei să ne minți pe noi sau să te minți pe tine ? De la a respinge niște sportivi de la competiții sportive pe motivul naționalității este inuman de ce pentru ca omul când se naște nu-și alege nația … aici vorbim de drepturile omului …..in altă ordine de idei vezi că înainte de începerea războiului au fost 2 negocieri de pace între Rusia si Ucraina …dar când te cheamă Adrian și ești ești spălat zilnic pe cap de Radu Tudor memoria ta devine mică ca a unui caras care mai abia mai gândește după o zi pe alta …. Verificați domnule caras dacă înaintea războiului oficial declanșat de ruși cumva armata de stat Ucrainina a atacat regiunile Donbass si Lugansk …. și dacă au existat negocieri de pace înainte de atacul oficial ….. și atunci incarca să nu mai explici cu argumente …. să spui decât că ești nazist precum unii din nemții lui Hitler care peste noapte au urât niște oameni pentru simplu fapt că erau evrei …….

 18. Daca tot are principii (naziste, dupa parerea mea) comitetul olimpic ar trebui sa interzica si participarea sportivilor evrei si a celor americani pentru sustinerea razboiului terorist impotriva palestinienilor, si sa-i puna sub steag neutru…
  De fapt, acest comitet nazist, pentru a limita aprenta de carbon a sportivilor (astia consuma multe proteine si mult oxigen), poate deja sa-i declare castigatori pe sportivii din SUA, Israel si Ucraina ! …
  Oops: Ucraina a picat pe locul III !

 19. @GHIA,trol bicisnic,da există spirit olimpic.Dar nu pentru membrii unui stat criminal precum Rusia.E normal sa participe sub drapel neutru,încă li sa făcut o concesie nemeritată.Iti poți imagina,trol prorus infect,cum ar sta steagul rusesc între steagurile celorlalte țări participante?Este o aberație elucubrantă!Oricum rușii și bielorușii vor fi huiduiți copios de către spectatori,printre care sper să mă număr și eu,așa că mai bine stau acasă sportivii Rusiei și Bielorusiei.Nu m-aș mira să primească în cap și ouă clocite .

 20. Fantasmagorie mai mare nu cred că sa pomenit.Uitati ce spun orcii:Rusia a denunțat vineri drept „discriminatorii” condițiile propuse de Comitetul Internațional Olimpic pentru participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, care prevăd în special ca aceștia să concureze sub drapel neutru, informează AFP.Eu spun,in plus de asta:daca li se permite orcilor participarea,sa fie dați cu păcură și tăvăliți in puf,așa sa concureze.Mai bine stau acasă

 21. @Error 404-2:08,in loc sa dormi scrii prostii.Nu sportivi sunt afectați ci țara care-i reprezintă este afectată,și pe drept cuvânt.O țara teroristă, Rusia,care a întors lumea cu curul in sus,trebuie,pe orice cale pedepsită,fie și la nivel simbolic.Asa că du-te la culcare,nu împuții forumul.

 22. Ciudat e că deși cel puțin 80% dintre români sunt rusofobi, dintre comentacii de pe cotidianul.ro, marea majoritate sunt rusofili! Cum se explică? E cotidianul.ro sponsorizat de ruși sau e o revistă de securiști care își apără privilegiile contra celor ce le amenință?

 23. @Marc10:44-oricat ne-ar displace,acel procent micuț de români rusofili trebuie lăsat să se exprime,Și da,la Cotidianul este adevărat că au acces mai mulți rusofili,dar asta nu înseamnă că Cotidianul este stipendiat de Rusia.Este vorba de libertatea de exprimare,stimate domn.In plus,pramatiile proruse ,trebuie lăsate să se exprime la vedere,dacat să-i vedem acționând subversiv.In rest aveți dreptate:românii nu iubesc Rusia,și asta foarte argumentat.

 24. Chiar vor să participe rușii la Jocurile Olimpice așa, fără steag ? Se vor umple oricum de huiduieli…și de rușine.Nu-i înțeleg pe ruși,ce au de câștigat?Lumea civilizată va profita și-i va arata cu degetul,nu mai spun huiduieli,scuipat,condamnare.Nu mai bine stau acasă?Aud inepția aceasta jenantă la trolii prorusnaci:sportivii nu au treabă cu politicul.Ba au,afurisiților,sportivii susțin invazia statului vecin.Vreti exemple,mecle pătrate?

  Acești “sportivi” acasă sunt susținători ai războiului. Cât de des ați auzit să se expună contra? Iarăși o să fie absente țările cu demnitate.

 25. Eu aș boicota orice probă la care participă niște „sportivi” ruși sau belaruși. Să câștige ei toate medaliile de aur prin neprezentare. Ar fi cea mai dură palmă dată vreodată războiului. Și chiar ar fi interesant dacă pe perioada Olimpiadei vor înceta luptele în Ucraina. Parcă așa era tradiția… la greci.

 26. Ce jeguri, orcii! Ei vorbesc de discriminare?! Poate pt ca ei nu au discriminat la Bucea, Mariupol, in toata Ucraina, Grorgia, etc. Au ucis, batut, violat, torturat si rapit tot ce au vazut in cale.

 27. Adrian, dragă..21″40′
  Nu te face mort în păpușoi cu „tupeul rușilor la Sochy”
  O comisie a CSCE a demonstrat că războiul lui Saacașvili a fost organizat de SUA și NATO că apoi să-l învinuiască pe Putin..Concomitent,la Moscova,CIA, a pus în mișcare curcubeul rusilor,pe care Putin evident ia alungat stârnind imediat „indignarea țărilor civilizate”..Tu mei Adriane citește mai mult și vezi că companiile care sponsorizează sportul occidental nu au nimic comun cu lupta cinstită a sportivilor..Putin organizează în 2024 jocuri alternative in Rusia făcând să fiarbă udul in comuniștii de la comitetul internațional olimpic..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.