Verdictul CCR în cazul Coman-Hamilton

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea legată de excepţia de neconstituţionalitate din Codul Civil, în cazul Coman-Hamilton, în sensul că persoanele de același sex căsătorite au drept de liberă circulație și locuire în România.

Sesizarea a fost legată de excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul Civil.

„S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituționale în măsura în care se recunosc dreptul de liberă circulație și la ședere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunțat cu privire la recunoașterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul ședinței de miercuri a Curții.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, la începutul lunii iunie, că statele membre nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor.

Pe 29 noiembrie 2016, judecătorii CCR suspendaseră dezbaterile, pentru a cere un punct de vedere de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Asociația ACCEPT „salută” decizia CCR, spunând că face un prim pas important în a asigura egalitatea în drepturi și demnitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT), și pentru familiile lor.

„Curtea Constituțională a decis astăzi că  dreptul la viață de familie pentru cuplurile de același sex există și trebuie respectat în baza Constituției României. Decizia CCR obligă autoritățile să asigure drepturi egale pentru soții de același sex care se bucură de dreptul lor la liberă circulație. Totuși, această decizie nu obligă la recunoașterea tuturor căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării, nici la recunoașterea tuturor drepturilor ca familie pentru cetățenii căsătoriți recunoscuți în vederea șederii  – această situație ambiguă duce la fragmentarea dreptului la familie. Practic, odată ce o familie este recunoscută pentru stabilirea reședinței, este o ipocrizie să nu fie recunoscută pentru toate drepturile sale.  De asemenea, cetățenii europeni sunt recunoscuți ca fiind căsătoriți, în timp ce doi români gay căsătoriți peste granițe sunt în continuare tratați ca doi străini, în loc să fie considerați o familie,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.  „CJUE a avut în discuție, conform competențelor sale, doar prevederile ce țin de libera circulație pentru soții de același sex. Însă CCR a avut un mandat mai larg și trebuia să se asigure că întreaga viață de familie a cuplurilor gay este recunoscută și respectată. Așteptăm cu interes motivarea deciziei de astăzi, pentru a vedea argumentele utilizate de judecătorii constituționali,” a adăugat aceasta.

„Mulți oameni ne recunosc aici după ce povestea familiei noastre a ajuns în atenția presei, care a arătat că ceea ce avem în comun cu semenii noștri e mai puternic decât ce ne diferențiază. În călătoriile noastre toți oamenii ne-au tratat cu respect și prietenie, de la ospătari în restaurante, până la doamna care vindea legume în fața casei, pe o șosea din Vâlcea. Asta ne arată că societatea se schimbă. Decizia CCR de astăzi răspunde deschiderii existente în România pentru armonie socială și respect reciproc. Pentru noi toți familia este locul de care aparținem și unde ne simțim în siguranță, și toate familiile au nevoie să fie recunoscute și protejate de lege, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor,” a declarat Adrian Coman.

„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umana a tuturor cetățenilor este prețuită de autorități. Cu toate acestea, rămânem în situația în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute și protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgență, conform standardelor europene de drepturile omului, dar și conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viața de familie a tuturor acestor cupluri există și trebuie respectată,” a declarat Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Hipopotamii de pe fluviul Limpopo jubileaza !isi pot gasi fericirea si in Romania,CCR (al PCR si al UTC) a facut lumina intr-o cauza complexa din care si Bula ( adoptat de o familie accept)a iesit bine si a rostit nemuritoarele cuvinte adresate colegilor de clasa :am si mama ,am si tata,si mama a spus sa ii sugeti ..lupa..,daca va mai luati de mine „ca am doi tati”!

  2. Decizia CCR nu da dreptul unor pedindosisti sa se casatoreasca in Ro. Doar le-a recunoscut statutul acordat de alt stat. Asa ca mai rasfirati bai c….lor.

  3. OK, sa zicem ca vi s-a acordat dreptul la „ședere”, da’ numai vedeti unde puneti fundu’ ! … Si, fiind vara, de abia asteptam sa vedem cum mergeti voi la ștrand si va dati la fund, nebunaticelor mici !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.