“Vestele galbene”, actul 20: Tensiuni la Paris şi la Avignon

“Vestele galbene” s-au mobilizat din nou, pentru a 20-a sâmbătă de proteste, în ciuda interdicţiilor dictate de teama unor noi violenţe, relatează AFP.

După violenţele din 16 martie, autorităţile din Paris au interzis din nou, sâmbătă, manifestaţiile pe Champs-Elysees, precum şi într-un perimetru care include Palatul Elysee şi Adunarea naţională. Au fost declarate două manifestaţii şi patru întruniri, potrivit prefecturii, care nu a precizat locurile acestora.

Până la prânz, aproximativ 300 de manifestanţi s-au strâns în faţa Garei de Est din Paris. Protestatarii au pornit în marş şi s-au unit cu alţi manifestanţi, în apropierea pieţei Chatelet. Grupul a traversat Sena şi s-a îndreptat către Trocadero.

“Nu o să incendiem nimic pentru că dacă stricăm ceva opinia publică va fi împotriva noastră. Important este să câştigăm de partea noastră opinia publică şi să schimbăm sistemul care este la originea tuturor problemelor noastre”, a declarat Sophie Tissier, care se numără printre liderii manifestanţilor.

Tensiuni au izbucnit în jurul prânzului, în zona Rivoli, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Un manifestant rănit a fost evacuat de poliţişti, potrivit Le Parisien.

La Avignon, câteva persoane au fost reţinute preventiv, pentru port de armă albă. Manifestanţii au început să se strângă fără să poarte celebrele veste galbene, pentru a nu fi identificaţi. Au avut loc tensiuni între protestatari şi poliţişti, iar manifestanţii au încercat să spargă cordonul poliţiei.

Eric Drouet, lider neoficial al mişcării, protestează la Bordeaux.

La Caen, “vestele galbene” au încercat să pătrundă într-un magazine Leclerc, iar un geam a fost avariat. Au înregistrat daune şi alţi comercianţi din centrul oraşului.

Mişcarea “vestelor galbene”, născută pe reţelele de socializare, la jumătatea lunii noiembrie 2018, reprezintă un protest faţă de politica fiscală şi socială a lui Emmanuel Macron.

Sâmbăta trecută, au manifestat în toată Franţa 40.500 de persoane, dintre care 5.000 la Paris.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Macron a ranit grav si a schilodit pe viata mai multi francezi decat atentatele teroriste!Nu cred ca Macron, supranumit „Le roi de taxes”are vreun viitor dupa ce iese din scena politica,francezii nu il vor ierta!Nu poti pune biruri la nesfarsit,pentru a scuti superbogatii Frantei si a purta razboaie coloniale in 15 tari africane!Va amintiti ca PSD a castigat alegerile din 2016 cu eliminare a mai mult de 100 de taxe parafiscale,dupa care a incercat cu prostul ala de finantist cu mustata sa introduca „impozitul pe gospodarie”,p porcarie made Valcov,dar nu i-a tinut figura! Impozitul pe gospodărie figurează și în planurile Guvernului Dăncilă, însă fără termen de introducere!Nu trebuie sa permitem poolitrucilor si bugetarilor sa se umfle din birurile puse pe cei care produc plusvaloare,care muncesc cu adevarat!

  2. Aceasta miscare a vestelor galbene risca sa intre in derizoriu pt ca nu indeplineste principalele cerinte ale oricarei miscari sociale – lideri cu charisma, un program de revendicari en marche, dezbateri provocate in media centrala si locala. Ce se mai aude cu incercarile PCF de a racola lideri dintre protestatari ? Care e bilantul victimelor, dar al celor inchisi ca datele sunt contradictori. Macronistii arata ca nu le pasa dar s-au dat ordine cu lansarea de arme chimice din elicoptere, adica praf debilitant ! Se asteapta campania la europene ? Ce spera les gilettes jaune de la europene ?

  3. Apropo de „comersanti” („monseur” Cohen care vinde ace, brice si ibrice „de lux” si se plinge ca nu-si poate face „cifra de afaceri”) : cea mai lucrativa afacere in momentul de faţă e sa ai un „butic” pe Champs Elysées, sa declari la asigurari ca ai pe rafturi 500 de ceasuri Rolex placate cu aur, 2000 de telefoane Apple de ultima generatie si inca citeva sute de genti si parfumuri Dior si Givenchy si apoi, cind se apropie ziua de simbata, manifestatia si scursorile din banlieue se pregatesc sa vina la Paris ca sa devalizeze, sa pui la misto citeva placaje pe vitrina buticului (cica pentru „protectie”, dar in realitate ca sa nu se vada ca in noaptea de vineri spre simbata muti „marfa”) si apoi, simbata seara, sa te declari „devalizat” ! …

  4. @Mara Raducanu : cifrele (40 000 de manifestanti, între care 5000 la Paris) sunt ale Ministerului de Interne, condus de mafiotul Castaner. Tipul si revendicându-se ca mafiot. Participarea la manifestatii e, însa, de cel putin 3 ori mai mare. Astazi, Vestele Galbene au numarat peste 100 000 de participanti, în timp ce Castaner da numai câteva mii. Si revolta nu-nceteaza, fiindca Macron si gahska si mint, si nici nu le raspund revendicarilor Vestelor Galbene (redistribuirea echitabila a bogatiilor, nu milogeala cu „salariul minim” si pensiile puse la contributie, ori proprietarii imobiliari, pe care le si-i jefuieste statul, ca sa-si plateasca datoriile colosale – 100 % din PIB, cifra oficiala, si 137%, în realitate- , de parca pensionarii si proprietarii l-ar fi adus la faliment, nu-naltii functionari), si jefuirea, prin subevaluare-n vederea … „privatizarii” (” concesionarii” …) si-a unor intreprinderi strategice (aeropoartele, dupa autostrazi si caile ferate, SNCF, privatizate, dezastru total, Gaz de France, ori Alstom, energia nucleara), intreprinderi din exploatarea carora s-ar fi ajuns ori s-ar ajunge la beneficii, fiindca-s”perle ale coroanei”. @Corector : nici o paguba ca Macron si-a distrus viitorul politic. Mai are, însa, înca 3 (TREI) ani de mandat, dupa alegeri falsificate (cu „pericolul extremei drepte”, care … numai „extrema” nu-i, e gaullista).

  5. Completare : Les Aéroports de Paris singure ar fi platit, deja, mare parte a deficitului Frantei. Pe ce dracu’ (în afara de gratuitatile de care se bucura „alesii”) se cheltuieste banul public? fiindca asta-i una din întrebarile esentiale ale Vestelor Galbene. Plus revendicarea schimbarii modului de scrutin (în proportional integral, asa cum e votul pentru Parlamentul European), dat fiindca marea majoritate a francezilor nu se simt deloc reprezentati, actualmente, în institutiile tarii. Ori, Macron îi maltrateaza si tortureaza, le scoate ochii, la propriu, fiindca sunt saraci. Si culmea-i c-auzeam, în ultima vreme, contestari ale lui Marx. Când, si dimpotriva, e vorba de lupta de clasa, de faptul ca bogatii sunt tot mai bogati si iresponsabili, si saracii, tot mai saraci. Numai ca saracii Frantei sunt, acuma, „Veste Galbene”, si asta si vor sa ramâna: o mare familie nationala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.