Vești rele pentru economie: deficitul s-a adâncit

Execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit semnificativ de 109,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă 6,19% din PIB, în creștere față de deficitul de 62,81 miliarde lei (3,91% din PIB) din aceeași perioadă a anului anterior. Acest deficit, care reflectă o creștere considerabilă a cheltuielilor publice, este marcat de o serie de măsuri economice și sociale adoptate de guvern.

Veniturile bugetului general consolidat

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au crescut cu 13,1% în primele zece luni ale anului 2024, ajungând la suma de 473,53 miliarde lei. Creșterea veniturilor a fost susținută de încasările din diverse surse, printre care contribuțiile de asigurări, TVA, impozitul pe salarii și venit, impozitul pe profit, accize și venituri nefiscale. Acest avans al veniturilor a fost unul dintre factorii care au contribuit la menținerea unui flux financiar pozitiv, în ciuda creșterii cheltuielilor bugetare.

Creșterea cheltuielilor publice

Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 582,94 miliarde lei, înregistrând o creștere de 21% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Această creștere semnificativă a fost reflectată și în raport cu PIB-ul, unde cheltuielile bugetare s-au ridicat la 33% din PIB, față de 30% în aceeași perioadă a anului 2023. Printre principalele cauze ale acestei creșteri se numără măsurile sociale adoptate, dar și costurile cu dobânzile și asistența socială.

Cheltuielile de personal și impactul lor asupra PIB-ului

Cheltuielile cu personalul au ajuns la 133,72 miliarde lei, marcând o creștere de 23,8% față de anul precedent. Aceste cheltuieli reprezintă un procent de 7,56% din PIB, cu 0,83 puncte procentuale mai mult față de aceeași perioadă din 2023. Creșterile salariale acordate în 2023 și 2024 au fost un factor semnificativ în acest avans, ceea ce reflectă angajamentele guvernamentale de a sprijini veniturile personalului din sectorul public.

Cheltuielile pentru bunuri și servicii

Cheltuielile cu bunurile și serviciile s-au ridicat la 75,53 miliarde lei, înregistrând o creștere de 20,9% față de 2023. De asemenea, bugetele locale au înregistrat o creștere de 12,5%, iar Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut un avans de 24,6%, în special pentru decontarea medicamentelor și a tratamentelor din programele naționale de sănătate. Aceste cheltuieli sunt esențiale pentru menținerea funcționării serviciilor publice și pentru sprijinirea celor mai vulnerabile sectoare ale societății.

Creșterea cheltuielilor cu asistența socială

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 185,53 miliarde lei, cu o creștere de 14,9% față de anul trecut. Această majorare se datorează, în principal, creșterii punctului de pensie cu 13,8% la începutul anului 2024, precum și majorării indemnizației sociale pentru pensionari și implementării măsurilor de recalculare a pensiilor, în conformitate cu legislația nouă. De asemenea, guvernul a continuat să susțină populația vulnerabilă prin compensarea facturilor pentru energie electrică și gaze naturale, care au reprezentat 3,31 miliarde lei în aceste prime zece luni.

Subvențiile și cheltuielile pentru investiții

Subvențiile au totalizat 14,93 miliarde lei, majoritatea acestora fiind direcționate către transportul de călători, sprijinirea producătorilor agricoli și compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii noncasnici. În același timp, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital și cele aferente proiectelor de dezvoltare finanțate din fonduri interne și externe, au fost de 88,4 miliarde lei, în creștere cu 38,1% față de 2023. Această creștere este un semnal pozitiv pentru infrastructura țării, care beneficiază de investiții importante în diverse domenii.

Impactul asupra inflației și economiei reale

Creșterea cheltuielilor publice, în special în domeniul asistenței sociale și al salariilor, ar putea duce la un impuls în consumul intern, ceea ce poate genera presiuni inflaționiste. Creșterile de prețuri în anumite sectoare, cum ar fi energia sau produsele alimentare, pot afecta puterea de cumpărare a populației, în ciuda măsurilor guvernamentale de compensare.
De asemenea, cheltuielile pentru subvenționarea energiei ar putea ajuta la temperarea presiunilor inflaționiste pe termen scurt, dar pe termen lung ar putea crea un dezechilibru bugetar dacă nu sunt însoțite de măsuri structurale pentru reducerea consumului sau a dependenței de resurse externe.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5091 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „Execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit semnificativ de 109,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă 6,19% din PIB, în creștere față de deficitul de 62,81 miliarde lei (3,91% din PIB) din aceeași perioadă a anului anterior”

    acesta este rezultatul „STABILITATII” adica PSD+PDL+USR, de asta trebuie mers la vot, TARA ESTE APROAPE DE FALIMENT iar fiecare cetatean (inclusiv un nou nascut) este deja indatorat cu 50000 euro (o garsoniera in Bucuresti)

  2. …pt totzi functzionalii care stau de dimineatza pana seara cu consumul in gura: sarmane fiintze, tzelul final al economiei este consumul, altfel nu ar avea sens!…cultivi un ogor sa ce?…doar sa privesti cum creste cucuruzul?…

  3. Pensia nu e ajutorul social se da pe contributie si ani de munca.
    Ajutorul social nu e pensie si se da pe principiul „si gura lor trebuie sa manance”.

    De ce sunt bagate in aceasi plarie?

  4. Vor plati cu puscarie toti infractorii Psd/Pnl/Usr care au jefuit fara jena romanii si Romania ?!?!?

  5. @altfel decat
    Stii de ce Rusia si China nu tusesc? Pentru ca au industrie fizica industriala(militara si civila) si nu plimba dolari facuti din aer prin schemele alea Ponzi, numite burse de valori. Dupa ce si-a mutat toate fabricile in Asia, acum americanii chitaie ca e inflatia de numa numa. Stai sa vezi cand se vor intoarce toti dolarii acasa. Sa vezi macel ce o sa fie. La noi va fi scurt si fara durere.

  6. @altfel decat
    Profitul din inarmare si asa-zisele investitii pleaca la unchiu Sam. Iar consumul l-am facut noi pen-ca nu poti trai fara papa si alte alea. Asa, da vina pe victime, guvernantii sunt o floare si-un parfum. Manole a aplicat exact ce a invatat, politica FED. D-aia Merica nici nu mai stie ce datorii are (peste 36 trilioane de hartii verzi fara acoperire) si FED-ul o da de gard intr-o veselie. Cumpara americanii aur si argint ca disperatii. Da’ totul merge pana nu mai merge.

  7. @altfel decat
    Sa iei mumia de la sefia BNR de mana si sa plecati departe la Bruxel, am inteles ca acolo sunt locuri de ioghini plini de iubire pentru cei care au varste mai mici decat pe ceasul cu cuc, locul ideal pentru tine

  8. „economia de consum se bazeaza fix pe deficit”

    Economia de investitii si cea de inarmare NU, acestea se fac cu bani de la mam-ma ? Iar consumul l-ati facut voi, fara sa va permiteti, v-a spus-o si Isarescu-BNR, nu reprosati asta guvernului.

  9. Ameicanii au inventat smenul cu economia de consum. Doar ca ei exportau inflatia de acasa odata cu dolarul. Numa’ ca acum, de cand cu dedolarizarea, au inceput sa tuseasca tare. La noi va fi mai simplu. Prabusirea va fi splendiferoasa. Numaram falimentele si firmele straine care se tireaza si mai vorbim dupa.

  10. Pai economia de consum se bazeaza fix pe deficit. Doar ca, merge pana nu mai merge. Pana si Grivei stie asta. Doar guvernantii n-au aflat inca.

  11. Lasati, vorbeste CG11 cu Isus si se sterge tot. Totul este „sa te ridici in picioare” , nu se cerseste in genunchi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.