”R. Moldova a luat-o pe calea renunţării la suveranitate”

Republica Moldova „a luat-o pe calea renunţării la suveranitate şi riscă să devină o nouă victimă a politicii coloniale occidentale”, a declarat miercuri secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, în cadrul unei reuniuni cu omologi din Comunitatea Statelor Independente (CSI), la Moscova, informează TASS şi Reuters.

Conducerea R.Moldova, sub presiunea Occidentului şi contrar opiniei poporului său, a luat calea aderării la Uniunea Europeană, spre românizare, renunţare la suveranitate şi identitate naţională. De fapt, Moldova riscă să devină o nouă victimă a politicii coloniale occidentale care se aplică făţiş, cu tupeu şi cinic, cu încălcarea normelor de drept internaţional şi a legilor ţării, inclusiv a Constituţiei”, a afirmat Patruşev.

Secretarul Consiliului de Securitate rus a mai declarat că politicile „distructive” ale SUA şi ale aliaţilor lor sporesc riscul ca armele nucleare, chimice sau biologice să fie folosite.

„Consecinţa naturală a politicilor distructive ale SUA este deteriorarea securităţii globale”, a declarat Patruşev, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. „Riscul ca armele nucleare, chimice şi biologice să fie folosite creşte. Regimul internaţional de control al armelor a fost subminat”, a atenţionat Patruşev.

Potrivit secretarului Consiliului de Securitate rus, Occidentul pune un accent special pe destabilizarea situaţiei în ţările care nu se aliniază după el, pentru a crea şi a întreţine situaţii de criză în diferite regiuni ale lumii. „În acest sens, NATO s-a conturat definitiv ca un instrument de agresiune colectivă a Occidentului”, a declarat el.

Patruşev a mai afirmat că, pentru a-şi îndreptăţi propriile acţiuni, Washingtonul, Londra şi Bruxellesul dau dovadă de duble standarde în evaluarea evenimentelor care au loc în lume şi a modului în care diferite acţiuni corespund dreptului internaţional. „În timp ce încurajează crimele regimului de la Kiev, închid ochii la încălcarea legilor şi drepturilor omului în Moldova, ei condamnă totodată Rusia şi Belarus, cer anchetarea evenimentelor în Kazahstan şi Uzbekistan, introduc în mod unilateral restricţii”, a spus el.

În opinia lui Patruşev, în prezent confruntarea valorilor şi ideologiilor a trecut în faza acută. „Încercările neîncetate ale Occidentului colectiv de a distruge diversitatea civilizaţiei, de a implementa peste tot directive ideologice neoliberale şi individualismul agresiv, sub aparenţa unor valori democratice universale, provoacă o respingere în creştere, mai ales în acele ţări unde sunt puternice preceptele sociale tradiţionale şi spiritual-morale”, a subliniat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

22 de Comentarii

 1. Pai ieri spuneau ca s-a intarit opozitia pro rusa dupa alegerile locale,dreaqu sa-i inteleaga pe suveranistii rusi

 2. Si are dreptate… am inteles ca ieri-seara, aproape „Noaptea ca hotii” au decis ca o primarita pe primul loc pentru turul 2 al alegerilor din Balti, parca, a fost eliminata din cursa, de un comitet sau comisie… dupa o plangere depusa de PAS, ca sa reuseasca sa-si impinga candidatul in turul 2. Se pare ca si un primar care a castigat din primul tur cu 57% intr-o zona pro-rusa, o sa fie suspendat, la ordinele PAS. Moldova e o dictatura „democratica”, ce s-a intamplat in Nulandistan intr-un interval de 15 ani, se intampla in Moldova in 1 an.

 3. Nikolai Patruşev e chiar secretarul în Consiliului de Securitate sau e scăpat de la balamuc!?

 4. Republica Moldova trebuie sa devina parte a Romaniei cum e natural, dar la fel trebuie si tinutul Hertei, Bucovina de Nord,si cele 4 judete din sud,despre care nu suflam nimic, ba mai mult ii mai si ajutam pe cei ce stau cu genunchiul pe grumazul teritoriilor romanesti si le neaga apartenenta si drepturile.Ne vaitam de rusi ca vor sa ne ocupe ,ca sunt agresivi ,dar tacere totala despre Ucraina si criminala desradacinare a romanilor.Cred ca Romania si lideri ei au pierdut orcie demnitate, mindrie si curaj, fiind doarniste legume in fata potentatilor vremi.Poate un exemplu din Ungaria, fara a ne fi frica ca vom fi pedepsiti, in fond e mai importanta integritatea tarii si viitorul ,ca prezentul.Desteapta-te ROMANE.

 5. „Romanizarea” Basarabiei e un proces natural, stim si stiu toti de ce. Problema e ca Romania natoizata impotriva vointei cetatenilor trebuie sa iasa din mocirla asa-zisei democratii occidentale. Alternativa suverana pute globalistilor. Cand vor disparea, cei mai inversunati impotriva lor vor fi actualii pupincuristi, asa cum sunt fostii securisti care acum il injura pe Ceausescu. Solutia? Niste romani demni care sa trateze conditiile iesirii din UE si nato, normalizarea relatiilor cu vecinii si cu Rusia, scoaterea in afara legii si a tarii a hotilor externi si pedepsirea tradatorilor.

 6. Cu alte cuvinte va ramane fara Transnistria, la fel cum Ucraina a ramas fara regiuni bonus. Problema e ca pot pierde mai mult daca nu se opresc, iar Moldova nu duce lipsa de prosti.

 7. Vor si ei Ratia de Parizer cu Soia de la NATO…Ce daca se supara Rusia si se vor trezi intr – o zi cu tancurile la usa?…Vor cotcodaci putin si vor trece la rusi…Nu sunt neam cu rumanii de dincoace de Prut?….Sunt la fel de curve.
  Rezista istoric prin natalitate.

 8. Acest gen de extindere din motive geopolitice și nu practice vor avea consecințe. Daca și Republica Moldova intra in ceea ce ar trebui sa fie un club select al civilizației occidentale e clar, totul e pierdut.

 9. Buna ziua!
  Nu e vorba de romanizarea Basarabiei
  ci de derusificarea Basarabiei!
  De la 1812 a inceput rusificarea acestui petec de pamant românesc culminand cu deportarile din perioada sovietică si cu aducerea de colonisti rusi si ucrainieni! Așa s-a diminuat procentul de moldoveni .
  Multi moldoveni indoctrinati decenii la rând cu teza moldovenismului
  nu-și recunosc neamul, rădăcinile.
  Au devenit idioți utili ocupantului rus. E greu, tare greu de luptat cu ignoranta si prostia !
  In Basarabia limba rusă e peste limba română!
  Spre mare deosebire de R. MOLDOVA sa notam ce a făcut LETIONIA pentru derusificare:
  1.nu a acordat cetatenia letona in special celor colonizati de URSS incepand cu anul1940 .
  Multi s-au intors in Rusia
  2.nu se mai preda in limba rusa in școli si universități
  3.a scos inafara legii partidul comunistt,l-a INTERZIS
  In R Moldova partidul comunist a fost la putere cu presedinte (Voronin)si guvern. „Este singurul partid comunist care a deținut un guvern majoritar în statele post-sovietice”.
  „Performantele politice” din R.Moldova sunt un argument solid ca ei, moldovenii sunt români!
  Iubesc ocupantul, călăul si urăsc neamul lor.
  „Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui.”  Grigore Vieru.
  PS. Politica statului român față de asa-zisa, R.Moldova din 1990 până azi e de nota 3(trei).

 10. Pana una-alta tancurile rusesti care trebuiau sa ajunga la Bucuresti in 24 de ore sunt impotmolite de vreo 2 ani prin Donbas…nici moldovenii nu se mai sperie de ele 🙂

 11. Ieri, la un post de televiziune, a aparut o fosta parlamentara din Sholdova, care suparata pe alt invitat la emisiune, i-a pretins moderatoarei sa-l dea afara din studio. Cu asemenea conceptii, basarabenii sa stea la ei acasa. N-avem nevoie de o populatie deja rusificata si cu vederi bolsevice, condusa de o pupaza khazara, crescuta de Soros si de Nuland.

 12. @ axon
  Puneti-va la zi. Parizerul este délicatete. Vom munca goange si viermi de tôt felul. In Romania se gasesc deja si dumneavoastra nu sinteti la curent?

 13. Rusul mai bine sa-si vada de borsul lui acolo.
  Merg din victorie in victorie.
  International nu mai au nimic de spus, sunt ceva de mana a doua, economic se duc in cap, Baltica este o mare inchisa pentru ei, tot inainte tovarasi.

 14. Moskova,Patrusev,Putin,Lavrov etc.nu au nici-un drept sa vorbeasca.-
  In 1991, Gorbaciov ,sedus ca prostul a ajutat la distrugerea echilibrului mondial prin destramarea URSS.
  Rusia aproape pierise si s-a autodistrus lasind tarile satelite la mina acelosai seducatori occidentali setosi de hegemonie.
  Si-a revenit cu chiu cu vai pe spatele poporului rus si a sacrficiilor.
  Azi, un trepadus ca Patrusev se „trezeste”in fata „dublului standard” al Washingtonului, Londrei şi Bruxellesului ce i-au dat la capatina proasta,decenii.
  Standarde -ideologice neoliberale şi individualismul agresiv- cultivate de Patrusev si Putin –
  Da, pt.ca Moscova nu a dovedit ca a denuntat Pactul Ribbentrov Molotov ,de a face dreptate Romaniei fiind de coniventa cu Hrusciov,Stalin cu marile puteri deci avind aceleasi standarde. Trebuia ,cu W,L si Bruxellesul deci cu celelalte imperii sa cultive diplomatia, sa elimine nedreptatile privind rapturile teritoriale, sa faca referendumuri si in Ucraina si in Crimeia, sa stea toti imperialistii vest si est -la masa, nu sa sufoce popoarele si sa le curme vietile.-
  Toti detracatii istorici, sociologi si institute americane plus „patrusevi”impart si despart tari, o V.Neuland joaca pe un terioriu romanesc,un Basescu a adus americanii pe grumazul nostru,un Iohannis rinjeste stapin peste Romania impreuna cu suita trdatoare Ciuca,Ciolacu ,PNL ,PSD grupuri organizate de vinzatori de tara.
  Tara este a lui UE, a borfasilor de la Bruxel,s-au trezit ca sunt „guvern”exterior ,miruiti de CCR,Justitia si Parlamentul tradatoare umfati cu pompa de mita,functii ,banul romanesc nu exista este in buzunarul lui Isarescu .
  Toate imperiile dicteaza Romaniei si Moldovei,vaci de muls!
  Ale lasilor,tradatorilor,vinzatorilor finantati de coruptii vestului !

 15. Cand a spus romanizare, cred ca s-a referit la docilitatea absoluta a politicii noastre, care este total in favoarea hegemonului, chiar daca profund impotriva intereselor romanilor. Din punct de vedere etnic, nu este nevoie de romanizare. Moldovenii sunt romani, chiar daca unii dintre ei spun altceva.

 16. Asta se bagă in seama cu orice pentru a atrage prim planul. Republica moldova merge pe calea „surorii mai mari” Romania, cum a ajuns Romania asa va ajunge si progenitura lipicioasa.

 17. Moldova e parte a României ( o spune istoria nu eu), era o sansă până în 2022, acum cineva de sus parcă nu vrea și toate „scremăturile” astea nu sunt pentru parte a României ci parte a UE ceea ce clonele de pe aici evită să dezvolta ca idee. Nemtii nici măcar nu au gândit vreodată că DDR va intra în UE și apoi vor vedea , noi … vizităm Africa.

 18. Spuneam la 12:57, dar a cazut CORTINA DE FIER SOVIETICA: Sclavetii SOVIETICI SUNT DE ACORD CU Dej jectiile kaghebistului bolsevic rasputinoid asa cum era de asteptat de la niste TRADATORI ORDINARI ai ROMANIEI GENERICE MILENARE, ROMANITATII si POPORULUI ROMAN!
  Ce a Dej jectat monstrul sovietic printre alte monstruozitati? Ca „moldovenii” vor „sa romanizeze ‘popolul moldovean'”!? Si astfel SLUGILE lu Rasputin de pe forum si din viata reala se AUTODEMASCA odata in plus ca sunt DUSMANII POPORULUI ROMAN!!! Sclavetii SOVIETICI sunt APATRIZI, ei NU APARTIN ACESTUI POPOR precum doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE!!!

 19. Acest ins, Patrușev, este în mod evident un scelerat dacă a debitat așa ceva. Cum adică „românizarea Moldovei”?? De statul feudal românesc Moldova, vechi de 700 de ani, înființat de românii din Maramureș și de cei localnici, o fi auzit acest bou rus, Patrușev, care ne dă lecții de istorie de la 2500 de km.? De România Mare, de la Nistru până la Tisa, a auzit?
  Prin genul acesta de declarații se vede negru pe alb golănia imperialistă a rușilor. Un popor atât de mare, să ajungă să țină în fruntea sa asemenea dobitooci ticăloși, este incredibil…
  Babele din Piața Matache la-au pus pe acest căcănar, Patrușev, pe lista Ghiarei de Oțel a României, pentru pachetul „Premium”.

 20. @ Mihai…
  Nu doar rusii se opun ideii de reunificare a Republicii Moldova cu România. Există mari state UE care NU vor o Românie Mare Socialistă în Uniunea Europenă, și accelereză la maxim intrarea anemicei Rep. Moldova în UE, singură, neunită cu România, sperând că asta va bloca Unirea. Sunt mari interese economice aici, și din păcate basarabenii, rusificați, deznaționalizați și educați de ruși să-i urască pe români, pun botul la această prostie strategică a aderării Rep. Moldova la UE, ca alternativă la Unirea cu România.
  Foarte corectă observația dvs.: RDG s-a unit cu RFG și nu a aderat separat la UE iar acum tocmai Germania se grăbește la maxim să bage Moldova pe repede înainte în UE, acum, când intenția populației Rep. Moldova este tot mai mult pentru reunificarea cu România. Iată.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.