(VIDEO) Dezastrul de la Beirut: Legătura cu Moldova și Rusia

UPDATE Nitratul de amoniu, presupusa sursă a exploziilor din Beirut, a fost adus de un cargo sub pavilionul Republicii Moldova, proprietatea unui rus, în 2014, conform portalului mold-street de la Chișinău. Iată ce scrie site-ul:

UPDATE Peste 100 de persoane au murit și peste 4.000 au fost rănite, potrivit unui bilanț de miercuri dimineață după dezastrul din Beirut. Șeful Crucii Roşii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături. ”Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite şi peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările şi operaţiunile de salvare în zonele adiacente”, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză.

Miercuri, a doua zi după cele două explozii, imaginile de la fața locului arătau un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte.

”E oribil… nu e ceva obişnuit”, a spus un bărbat care mătura cioburile din faţa apartamentului. Ca mulţi alţii, el a dormit fără ferestre.

Echipe de muncitori au început degajarea drumurilor şi îndepărtarea molozului de pe străzile până la celebra Gemayzeh, unde se află multe baruri. De obicei, acolo pulsează viaţa de noapte a Beirutului.

După explozii un martor a descris pentru CNN situația din Capitala Libanului astfel: „Puteţi vedea oameni răniţi pe străzile din Beirut, sunt cioburi de sticlă peste tot, maşini distruse, e ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum, oamenii sunt speriaţi. Serviciile de urgenţă sunt copleşite de numărul de pacienţi. Portul Beirut este complet distrus în urma exploziei. Nu mai avem port!”.

Trump are propria teorie

Preşedintele Donald Trump a susținut marţi, într-o conferinţă de presă, că exploziile de amploare din Beirut „seamănă cu un atentat teribil”, menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP.

„M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă”, a declarat preşedintele american, ipoteză care n-a fost susținută până acum de oficialii libanezi.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că „Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. „Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”.

Oficialii americani de la Pentagon îl contrazic pe Trump.

Trei oficiali din Departamentul Apărării al SUA au declarat pentru CNN că nu există niciun indiciu care să arate că exploziile masive care au zguduit marţi capitala Libanului au fost un atac, după cum a indicat Trump în timpul unei conferinţe de presă.

Oficialii au spus sub protecția anonimatului că nu ştiu despre ce vorbeşte preşedintele.

Ce spun oficialii libanezi

Premierul libanez, Hassan Diab, a spus că se estimează că 2.750 de tone de azotat de amoniu au fost depozitate într-un depozit din Beirut timp de şase ani. Acest material a dus la producerea exploziei care a distrus o parte din oraş.

Nitratul de amoniu este un ingredient cheie atât producerea ​​îngrăşământului, cât şi realizarea anumitor tipuri de explozibili. Substanţa a fost folosită anterior în atacuri teroriste, scrie CNN.

Şeful Securităţii Generale din Liban, Abbas Ibrahim, a spus că „materialele extrem de explozive”, care au fost confiscate cu ani în urmă, erau în depozitul, care se află la doar câteva minute de mers pe jos de cartierele populare pentru cumpărături şi viaţa de noapte.

Primul ministru Diab a declarat că este „inacceptabil” faptul că atât de multe materiale explozive au fost depozitate „fără a se lua măsuri de prevenţie în condiţiile în care pun în pericol siguranţa cetăţenilor”.

„Nu mă voi odihni până nu îi vom găsi pe cei responsabili de cele întâmplate, îi vom trage la răspundere şi vom impune pedeapsa maximă”, a spus el.

Beirut este un ”oraş sinistrat”, a transmis Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului, relatează AFP.

Datele colectate de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite arată că explozia masivă din Beirut a fost atât de puternică, încât a creat valuri seismice echivalente cu un cutremur cu magnitudinea 3,3 grade, scrie CNN.

Cu toate acestea, echivalentul magnitudinii 3.3 nu este „direct comparabil cu un cutremur de dimensiuni similare”.

Acest lucru este cauzat de faptul că exploziile de suprafaţă, precum explozia Beirut, nu produc o amploare la fel de mare ca un cutremur cu energie similară, a explicat Don Blakeman, un geofizician de la Centrul Naţional de Informaţii despre Cutremure. Blakeman a spus că în cazul exploziilor, cea mai mare parte a energiei intră în aer şi în clădiri în loc de a ajunge în pământ, aşa cum se întâmplă la cutremure.

Tragedia de marţi din Liban nu este prima care are ca sursă nitratul de amoniu. Unul din primele accidente cunoscute este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morţi la o uzină BASF. În 1947, oraşul-port francez Brest a fost zdruncinat de explozia cargoului norvegian Ocean Liberty, care transporta azotat de amoniu. Cel puţin 26 de oameni au murit.

Tot în Franţa, la 21 septembrie 2001 au explodat circa 300 de tone de nitrat de amoniu aflaţi într-un depozit al uzinei chimice AZF de la periferia oraşului Toulouse. Explozia, care a fost auzită pe o rază de 80 de km, a ucis 31 de oameni.

În SUA, o explozie la uzina de îngrăşăminte West Fertilizer din Texas a provocat 15 morţi în 2013. Atunci, un stoc de nitrat de amoniu a explodat ca urmare a unui incendiu de origine criminală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Norul piroclastic rezultat in urma exploziei seamana cu cel de la WTC din 2001.
    Mini-nuke? Trump nu vorbeste chiar din burta.
    Si ciuperca e un indiciu.
    Acum va urma ancheta. Cum spunea capitanul Renault in ‘Casablanca’: ‘Round up the usual suspects’.

  2. Va amitntiti dee episodul „9.11-america”?, pare a fi copy paste, doar ca explozii si aberatii, realitatea e dura.

  3. Acei trei oficiali din Departamentul Apărării al SUA care-au făcut declarații CNN-ului sunt de fapt oamenii Mossadului…
    Uite-așa îi face Trump să se demaște singuri.

  4. Ori libanezii sunt un popor de crettini ori cine cauta un motiv intemeiat sa revina masiv in Orientul Mijlociu

  5. termobarica nu mmininuke, pe jewtube la filmarea celei de-a doua explozii se poate auzi langa cel care filma allah u akbar, pe 4chan circula o poza cu un punct argintiu in mijlocul locului de unde este initiata deflagratia deci…proxy-ul mossadului, isis? tinta depozit de armament hezbolah?

  6. Va fi imposibil de stabilit care a fost adevarata cauza, explozie accidentala sau provocată. Libanezii au depozitat la grămadă artificii, materiale potențial explozive, mii de tone de fertilizatori etc bomba perfectă culmea chiar lângă o zonă a orașului foarte frecventată. Numai 100 de morți la așa explozie e minimul posibil. Au scăpat ieftin.

    Dacă acolo mai erau depozitate și muniții Hezbollah sau altcuiva, atacatorii ar avea acoperirea perfectă pentru operațiunea lor, chiar și o țigară lângă artificii e suficientă să pornească lanțul exploziv imposibil de oprit.

    Nu se va descoperi niciodată orice înregistrare video de la camerele de supraveghere de la fața locului, cu ce s-a întâmplat de fapt acolo a fost distrusă de explozie.

  7. „Liderul de la Casa Albă a mai declarat că „Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. „Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”. Impotriva cui sa-i sprijine ? Daca e un atac teribil, cine le organizeaza ? CIA, Mossad sau musulmanii Al Wahab (sauditi) Deci USA sau stapanii lor au declansat un eveniment ca sa aiba pretextul interventiei unui „ajutor fratesc”

  8. De acum, trumpel are spume la gura cu minciunile: „nuclearele si atimicele” in aceasta tara pentru a patrunde la subsolul acestei tari, exact cum a procedat si in alte tari arabe.

  9. Sigur, se vad de la o posta legaturile ! Varul matusii vecinului de palier al capitanului era nord-irlandez (deci IRA !), unul dintre mateloti se aude ca era basc (deci, normal, ETA !) si bucatarul de pe nava sub pavilion moldovenesc tocmai facuse cerere de inscriere in „Tigrii Tamil” ! Baaa ! astia de la mold-street (ii cheama asa pentru ca dorm pe strada, in Chisinau ?) sint nebuni sau care-i treaba ? Pai nitratul de amoniu statea deci bine mersi in port, la o azvirlitura de bat de blocuri, din 2014 (!!), „multumita” vreunui Dorel local, si voi veniti cu povesti de adormit copiii ? Mai bine anchetati sursa incendiului care a provocat deflagratia ! …

  10. Și noi avem o bombă…la Tg Mureș…!!!.. combinatul se află în oraș… dacă Doamne ferește explodează !! ..un sfert din Ardeal va dispare ..!!

  11. România ar trebui să ofere ajutor Libanului, acum, nu peste 3 ani. Grâu, medicamente, ciment, experți în construcții portuare, ce putem. Suntem săraci și noi, dar aici e vorba de solidariatate umană. N-o să-i ajute cei putrezi de bogați, asta e clar, tot oamenii loviți de rele în istorie, care înțeleg sărăcia și necazurile, așa cum suntem noi, românii.

  12. @Saul. Suntem in anul 2020 nu in 1970 ! Trezeste-te, Romania e sub jugul german.

  13. Exact asa a fost in 2004, la Mihailesti. Tot azotatul de amoniu a fost sursa exploziei care a ucis pompieri, ziaristi si localnici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.