(VIDEO) Protestele continuă. Negocierile de la Finanțe au eșuat

UPDATE Protestul transportatorilor şi fermierilor va continua după ce discuţiile purtate duminică, timp de peste trei ore, la Ministerul Finanţelor, s-au încheiat fără rezultat.

„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.

“Problemele noastre nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, sunt legate de toate instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională. Sunt reguli făcute pe care nu le mai putem suporta. Noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în ţară. Suntem pribegi în ţara noastră. Nu se poate aşa ceva”, a mai declarat Dănuţ Andruş.

 

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat duminică, după discuţia avută cu protestatarii că zona de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene trebuie prezentată Comisiei, că altfel ar putea fi periclitate subvenţiile.

„Unele ţin de facilităţi fiscale pe care România s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze într-un anume fel (…) Noi ştim că acest lucru este, cum am precizat, cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi asupra lor nu se poate reveni. Iar, aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înţelegem şi suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine, Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (…) şi de aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de şcoli, în infrastructura spitalicească”, a explicat Boloş la finalul discuţiilor cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor.

El a subliniat că aceste tipuri de revendicări vor fi preluate într-un Memorandum care va fi discutat cu Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte RCA, acesta a menţionat că trebuie să fie discutată în continuare problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că şi în această privinţă sunt calcule care se fac, cât plăteşte omul ca şi primă de asigurare şi ce cheltuieli au asiguratorii.

„Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că îi lipseşte României în acest moment şi de aceea trebuie să fim înţeleşi că toate aceste tipuri de măsuri şi de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituţiile financiare şi în contextul riscului pe care îl generează. Spre exemplu, cu toată preţuirea şi cu toată înţelegerea de care dăm dovadă, sunt şi tipuri de măsuri care pot să conducă la încurajarea evaziunii fiscale. Deci noi trebuie să ştim că avem aceste măsuri, cum sunt cele cu eFactura, cu eTransport, cu eSigiliu pentru marfă, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene.(…) De la Comisia Europeană vin banii şi nu vine un euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro, iar condiţiile pe care noi trebuie să le respectăm sunt sfinte, altfel punem în pericol atât interesul dumnealor…Nu cred că şi-ar dori să piardă România şi dumnealor în mod direct fondurile europene, cum nici noi banii europeni pentru investiţiile preţioase pe care le avem în infrastructură, în modernizare de şcoli”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Întrebat dacă eFactura se modifică, ministrul a explicat că „este o cale ireversibilă la care se angajează toate statele membre ale Uniunii Europene” şi trebuie să fim în pas cu aceste măsuri, cu atât mai mult cu cât suntem ţara cu indicatorul de evaziune fiscală cel mai mare.

„Deci este nepotrivit şi nefiresc acum, când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală. Ar fi un vot de blam pe care îl dăm noi şi pe care ni-l dăm noi în faţa Comisiei Europene. Trebuie să înţelegem acest lucru, că România este angajată pe calea combaterii evaziunii fiscale. Până acum ne-am plâns că nu avem bani din evaziunea fiscală. Acum luăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi nici aşa nu este bine. Nu merge. Trebuie să valorificăm la maximum potenţialul pe care îl avem din combaterea evaziunii fiscale, pentru că este nedrept ca tot timpul să ne îndreptăm spre contribuabili, să le cerem impozite şi taxe în plus, pentru că noi suntem fie nevrednici să tăiem cheltuielile publice, fie să adoptăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, a punctat ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, el a subliniat că reprezentanţii ministerului au fost de acord cu un număr de şase măsuri propuse de protestatari, ca, de exemplu, Legea prevenţiei să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală, sau simplificarea procedurală şi partea de digitalizare, pentru care va fi elaborat un pachet de măsuri.

Surse guvernamentale, pentru Agerpres

În urma şedinţei între reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Vamale Române şi delegaţia protestatarilor din sectorul fermierilor şi transportatorilor, reprezentanţii instituţiilor statului au propus ca Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală, ca procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării, realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, a relatat Agerpres citând surse guvernamentale.

Alte propuneri vizează scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor şi reglementarea contabilă şi recunoaşterea fiscală a subvenţiilor în vederea clarificării facilităţilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit.

„În ceea ce priveşte restul revendicărilor, care implică angajamente ale României în raport cu instituţiile europene, acestea vor fi prezentate Comisiei Europene, în acord cu deciziile agreate la nivelul coaliţiei de guvernare”, au subliniat sursele guvernamentale.

Pe de altă parte, sursa citată a menţionat că solicitările şi revendicările protestatarilor vizau noi categorii de facilităţi fiscale, „aspect care nu se pretează pe situaţia fiscal-bugetară a României”, să nu mai plătească accize la carburant, menţionând că este birocratizată măsura de accesare a subvenţiilor, „măsură nu poate fi implementată/fiind o „extavaganţă” fiscală, întrucât aceştia beneficiază subvenţii pentru plata accizelor”.

Totodată, delegaţia prezentă la discuţii a semnalat probleme legate de gestionarea problematicii preţului cerealelor, aspecte care ţin de legislaţia comunitară şi abordarea din sectorul agriculturii în politica guvernamentală şi au cerut „măsuri pentru sprijinirea şi încurajarea evaziunii fiscale”, precum bani suplimentari pentru indemnizaţii de cazare şi diurnă, fără documente, pentru că aceştia sunt scutiţi de impozit pe venit, creşterea/dublarea veniturilor prin facilităţi neimpozabile etc.

Fermierii și transportatorii au continuat și pe parcursul zilei de duminică să protesteze pe drumurile naţionale, la intrarea în localități, ori în vămi.

Sute de transportatori protestează duminică seara, în municipiul Constanţa, pe mai multe bulevarde, ei fiind însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmi.

Poliţia a instituit, duminică, o serie de restricţii de circulaţie în Constanţa, pe traseul pe care se deplasează coloana de autovehicule ale fermierilor şi transportatorilor în cea de-a doua zi consecutivă de protest.

Protestului fermierilor şi transportatorilor s-au alăturat şi mai multe companii de taximetrie din Constanţa.

„La această oră, jandarmii şi poliţiştii constănţeni asigură, în sistem integrat, măsuri de ordine publică în dinamică, având în vedere protestul fermierilor, transportatorilor şi al persoanelor care realizează transport de persoane în regim de taxi. Convoiul se deplasează pe traseul Ovidiu – DN 3 – municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Şoseaua Mangaliei, strada Hărman Arbore şi retur. În acest context, pe traseul respectiv au fost instituite restricţii de circulaţie, pentru a asigura siguranţa participanţilor la trafic şi a protestatarilor”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Un protest la care participă mai multe maşini de mare tonaj are loc, duminică seara, şi la Braşov, convoiul deplasându-se pe centura ocolitoare a municipiului Braşov.

Conform unor surse oficiale, protestatarii se deplasează pe VOB între km 10 şi 4+200 pe o bandă, iar circulaţia este dirijată de poliţişti pe banda liberă.

Printre solicitările protestatarilor, aşa cum reiese din anunţul transmis de organizatori, se numără eliminarea accizelor la carburanţi, plafonarea preţurilor la RCA la nivelurile din 2020 sau recalcularea acestora, eliminarea impozitării concediului medical şi a bonurilor de masă, ajutor financiar pentru fermieri şi transportatori, precum şi echivalarea permisului de conducere categoria B cu cel TR şi a celui B1 cu TR 1.

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, duminică seară, și pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti din cauza a zeci de autovehicule ale căror şoferi se declară solidari cu transportatorii.

Circa 50 de vehicule au pornit din Parcul Municipal Vest şi au mers cu viteză mică pe DN 1, pe sensul spre Braşov, până la sensul giratoriu de la Păuleşti, unde au întors, iar la această oră, acestea merg pe sensul opus, spre Bucureşti, cu viteză mică, pe ambele sensuri ale drumului, astfel că traficul este perturbat, au precizat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Coloana de autovehicule se întindea pe circa 1,5 km.

Duminică după-amiază, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a informat că circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat, cu viteză redusă, pe DN 2, în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor care protestează pe prima bandă a ambelor sensuri de mers.

Totodată, Centrul Infotrafic informează că, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava.

IGPR le-a recomandat şoferilor să evite aceste zone.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

„Preţurile la produsele noastre sunt tot mai mici, pentru că acestea sunt stabilite tot de cei care le vând inputurile, iar în aceste condiţii fermierul român se alege doar cu munca pentru alţii”, a declarat un fermier protestatar.

Printre solicitările fermierilor se află acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată pe lună pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent – lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

Alte propuneri vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.

Imagini VAMA SIRET

Imagini CLUJ

Imagini HUȘI – VAMA ALBIȚA

Imagini BIHOR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

63 de Comentarii

 1. Hahalerele PSD PNL au soluții doar pt ucraineni ,e timpul să pună românii pe primul loc

 2. intrarea in marile orase sunt masini ale politiei si jandarmeriei.
  Cred ei ca o sa ii mai tina ciolacu le bani si pensii speciale?
  Sa ii vedem ce vor face cand tara va intra in faliment si nu vor mai fi bani de salarii!
  Ca fermierii mai au un petec de pamant si mai stiu si sa-l lucreze!

 3. Motorina nu mai este scumpa sau o livreaza cineva interesat, AUR ? Urmariti banii, cache-ul ! Lui Shosho „dati-i sa manance” !

 4. Japitele de bugetari de lux din guvern și politica, te amendează prin lege dacă îți ceri drepturile! Oare de ce poliția îmbrăcată civil, nu se aliază cu cetățenii care ies la mitinguri împreună? Ei cred că le vor merge uns ceea ce fac? Un rahat, se folosesc de poliție și jandarmerie că sa reprime drepturile cetățenilor, apoi le vine randul, din iar tipa la cetățeni că nu ies sa se alieze!

 5. incercari nereusite .au mai fost de tot felul . nimeni nu iese la proteste in ajutor . o sa le dea ciitiva creitari si gata .pierd vremea degeaba ca nu e campanie la muncile agricole .

 6. Dobitocii n-au identitate, ca sa-i poti identifica s-a facut AUR. Prostii au fost grupati in USR, sa nu ne mai impiedicam de ei. „Judecătorii au mai decis ca Mircea Chelaru să plătească aproape 93.000 de lei, reprezentând daune materiale faţă de MApN, dar şi peste 850.000 de lei, ceea ce reprezintă foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei. Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General, condamnat cu suspendare”. AUR, partid curat, n-a fost la guvernare, iar in armata nu se fura, se completeaza … la inventar ! Continuati, sunteti in cadere libera de la 14 %, acum ati ajuns la 9,6 %. Sub 8% nu intrati in Parlament, ca l-ati vrut paravan pe evreul Ilan pentru pseudo-legionari !

 7. Cum? Sa punem romanii inainte? Sa ne vedem de interesul nostru? Aaa, nu se poate! Asta este nationalism, este extremism!
  Sigur ca cei ce protesteaza sunt defapt membri AUR! Cam asa ceva ne-ar spune propaganda psd-pdl-USR.

 8. Una dintre metodele de a disredita avantul revolutionar al fermierilor este de a prezenta cateva dintre palatele acestora . 5-6 exemple de asfel de palate, cuplate cu niste comentarii ale consătenilor legate de averea acestora inainte de a deveni fermieri ar fi concludente .

 9. Cotidianu-Secu …serveste kakao cu polonicu asemeni Antena 3 …nici-o deosebire
  …ieri 13 ianuarie …spuneati ca AUR si Sosoaca …manipuleaza
  Cu ce sunteti voi mai breji ca digi24 …securistilor
  O scaldati …cu fundul in 2 luntre
  Ipocrizie profesionala …succes

 10. Trolacii Urcaci, pezedoii și peneleprele au sărit la gâtul protestatarilor.
  Vă țâțâie 🌈ul de frică, buey, CĂ CĂdeti de la ciolan…măRog…🤣

 11. Sa fie chemata armata ucraineana, care, impreuna cu trupele NATO deja existente in Romania, sa-i puna la punct pe romanii astia obraznici, care sunt atat de inapoiati incat nu au inteles ca ei trebuie sa munceasca pentru Ucraina si NATO, nicidecum pentru proprii lor copii.

 12. Astia,manifestangii nu inteleg ,nici in ruptul capului,ca toata presa SRI-CIA e pe ei si la orice intrebare raspund nu exista nici un efect direct .

 13. Dacă acesta e protest,eu sunt preuteasa!fermierii probabil cer subventii, ca sa nu-i mai concureze ucrainienii, mai muncitori si mai putin mofturosi. Fermierii si-au stocat produsele asteptand sa creasca pretul cu care vand la populatie. Singura parte buna este ca au dat cu sosoaca si simion de pamant.Lumea se prinde de manevra lor mizerabila ,la alegeri probabil vor mai fi 4 sau 5 la sută de imbecili care să-i voteze.Circul extremistilor și al așa-zișilor protestatari continuă…

 14. De ce nu ascut plugurile ,repara semănăturile leneșii jegosi care acum se zice ca protestează.Vine primăvara,avem nevoie de păpică nu de Sosoacă,Simion sau Ilan.Stimati agricultori,transportatori sau cum v-oti fi numind:pregătiți-vă sculele nu pupați dosurile Sosoacei.

 15. pana si la austrieci si la ucrani, ne-a adus de n-avem bani pentru romani si nu mai avem nimic ca am dat la altii. Covrigaru, care vrea sa ajunga presedinte ca sa poata sa slugareasca in continuare se inchina la Zele si face sluj la fel ca el si calca in toate pe urmele lui de parca ar vrea sa ajunga la acelasi rezultat. Sa-i fie rusibe PSDului pentru ce conducatori ne propune. A avut si unii buni dar i-a dat jos ca incepusera sa ia masuri pentru romani.

 16. „tomlin spune:
  14 IAN. 2024 LA 18:45”

  Cand n-ai replica, falsifici semnatura, conceptie tipica auristica imprumutata de la Charlie. Continuati bajeti, 8% este putin mai jos de 9,6%, adica nu mai intrati in Parlament, ca AUR la Parlamentare nu figureaza pe listele de vot ale diasporei !!! Deci, sa nu te pui cu Ambasada Izdrael si cu Departamentul de Stat SUA, v-a spus-o Crin Antonescu, dar voi injurati tot ce nu-i Editat ca-Chelaru condamnatul.

 17. ÎN PRINCIPAL ,ROMÂNII CER CA ÎN ROMANIA SĂ NU SE MAI FACĂ PÂINE DECÂT DIN CEREALE DIN UCRAINA AMESTECATĂ CU FAINĂ DE GREIERI EXTRAȘI DIN CĂLCÂIELE TĂRĂNCILOR UR$ULA , ZELIN$A, ME$UCA și Romîna Ferrari.

 18. Deci în beneficiul ucrainienilor și a-l austriecilor, se pot lua decizii in regim de urgență, buget se găsește, chiar plătim anticipat. Pentru români, nu permite legislația, nu sunt bani, birocrația e greoaie, etc.

  Rolul statului e sa administreze eficient resursele tarii și sa-și protejeze cetățenii. Statul servește nația nu invers. Toți trebuie schimbați din funcții de sus până jos.

  Susțineți marea resetare a României.

 19. Buna seara,
  Traiasca si infloreasca liderul nostru de partid, prea iubitul si protejatul Dan Barna lider absolut la USR fost ditamai viceprim ministru in Guvernul Romaniei, in al caruiformula departe de ochii si interesul ceteateanului roman a fost conceput acel act legsilativa exceptional prin concepere ce astazi obliga transportatorii romani sa plateasca sume colosale de bani grupului de firme din asigurarile auto – controlate in cavsi-totalitate de Vienna.
  Felicitari pentru reusita si chiar merita sa fie promovat pe locul unu in capul listei de euro-parlamenatari ce ne va reprezenta cu cinste acest DAN BARNA !!!!!

 20. asa era si in 89, unii au ineput sa protesteze, altii stateau dupa perdea si ii injurau! apoi au venit agenturili , au pus planul in actiune si gata dupa ce l-au ascuns pe ceasca s-au facut toti revolutionari!
  la fel si acum multi ii infiereaza pe protestatatri pe forumuri ca perdeaua s-a demodat, dar daca se intampla ceva s-o vezi pe simona cum se da mare luptatoare!
  ar trebui sa li se alature toata lumea sa-si ceara drepturile suntm sclavi intr-o tara care are de toate

 21. Fermierii si camionagii nu stiu ce sa ceara. Am cautat sa vad un comunicat cu revendicarile lor si nu am gasit.
  Ar putea sa ceara:
  – RCA-ul sa fie, cum este normal, pe persoana, nu pe utilaj/camion
  – plata la timp a subventiilor
  – renuntarea la tratament privilegiat pentru alte categorii sociale (bugetarii de lux)
  Dar ei vor privilegii pentru ei: renuntarea la GPS, la sigilii, scutirea de impozite si alte babauri care sa ii faca si pe ei privilegiati.

 22. Abia astept ca protestul sa fie confiscat de oligofrenii din #rezist ca sa fie legal si reprezentativ.

 23. Sîrmona Wolks vagen ,fiind din mediul urban contribuie și ea cu greieri și licurici bă$i$ti , iar Tomling cu greierii rezultați din ^ascuțirea cerebelului.

 24. In agricultura la cultura vegetala au scazut preturile cerealelor de la 1,6 lei/kg la 0,7 lei/ kg in timp ce toate costurile s-au dublat. Ma refer la pretul semintelor, al motorinei al ingrasamintelor, insecticidelor si pesticidelor. In plus a crescut salariu minim pe economie si toate taxele legate de acesta, impozitul pe profit etc, toate acestea conducand la cresterea costurilor cu serviciile. In plus anul trecut APIA “s-a intrecut pe sine” cu controalele care au blocat acordarea sunventiilor. Aceasta situatie face ca majoritatea fermierilor mici si mijlocii sa fie in pragul falimentului. Disperarea ii mana la protest.
  Ministrul agriculturii ar trebui sa studieze cauza scaderii preturilor la cereale sa vada daca sunt respectate acordurile cu Ucraina(ca cerealele ucrainiene doar sa tranziteze tara), sa verifice daca acestea nu sunt vandute pe piata romana de intermediari din Republica Moldova etc.
  Oricum din agricultura in fermier mic sau mijlociu in conditii normale (nu ca cele descrise mai sus) daca este corect (nu lucreaza la negru, plateste taxele) traieste bine dar nu se imbogateste.

 25. Este mai sus un comentator John Deer care sustine ca fermierii si transportatorii nu au lideri si nu stiu ce sa ceara. Aceasta impresie o am si eu dar am incercat in comentariu anterior sa descriu situatia din agricultura, cel putin in ce priveste fermele vegetale unde am o experienta personala.
  Este vorba de imposibilitatea acoperirii costurilor de productie cu preturile actuale la “input-uri” si “output-uri” in conditiile in care se lucreaza corect si productia este buna.
  Ce se poate cere in acest caz ; poate o punere in acord a nivelului subventiilor cu nivelul practicat in alte tari UE si desigur plata lor la timp.

 26. Auzi la Boloș, jaloanele, ei conduc după jaloane, nu după necesitățile tării. După ce dracu îi mai plătim?

 27. Avem soluții zicea senatorul Balcan (Dumnezeu sa-l ierte) in piata „Oborul de vite” din Brăila! Așa ne zice si ministra de la „munca”! Cine dracu mai muncește în România! Mai criminalilor care stați la mana lui Ursula, nu aveți nicio soluție! La tepe în Piața Victoriei, ultima soluție!

 28. Dincolo de postarile diversioniste de pe aici ale unor baieti/fete de Sistem care fac mare caz de Nea Simion si Tanti Shosshoaca dar tac malc in ceea ce priveste revendicarile propriu-zise, ceea ce este cu adevarat ingrozitor este marturisirea asa-zisului Ministru de Finante care o zice pe sleau ca nu poate lua nicio masura substantiala fara sa raporteze si sa aiba OK-ul de la UE. Este dovada irefutabila ca Romania NU mai este un stat independent si suveran.

 29. Pălmașilor, de 30 de ani votați cu ciuma rosie. Acuma muriți de foame? Știti dc importa statul atat de mult? Pentru ca atunci cand ai 100+ miliarde de euro datorie externa, nu ai incotro. La fel si cu salariile. Statul mafiot infiintat de iliescu si de sorginte kgbista, vă tranzactioneaza pe voi, fraierilor!Sosoaca este rezolvarea problemelor.Femeia asta vrednică merită un loc în calendarul ortodox,alături de sfânta Paraschiva ori maica Filofteia .Sosoaca își iubește n neamul spre deosebire de Simion care-și iubește măciuca.Votati Sosoacă,sfânta sfintelor.

 30. Nu.i nevoie de lideri,cel mult un purtător de cuvânt,ca nu fie santajati ,corupți sau manipulați,aici toți sant lideri ,enervați și. nemultimiti,mulțumiții pe toti,să vedem cum faceți!

 31. Repet, 2024 pentru cetatenii romani din Romania, va fi un an al chinurilor si minciunii, al escrocheriilor si amanarilor, a nimic bun pentru cetatenii romani din Romania. Trebuie sa intelegeti toti, oricare ati fi, daca nu va miscati, sa stiti exact ce vreti de la viata, de la politicienii care v-au umilit si continua sa va umileasca si sa va mintă, sa va dea 10 lei sau o suta in plus la salariu si ei sa incaseze peste limita absurdului, va miscati…e bine, nu va miscati, e perfect pentru politicienii bugetari de extra lux! La alegeri ii plesniti peste bot, exista redistribuirea in functie de numarul de voturi care ii plaseaza in functii si tot cu beneficii uriase. Ori boicotare alegeri, ori anulare voturi, dar atentie: nu mai dau niciun link pentru control vot, adica, sa vezi daca a votat cineva in locul tau! Si nici nu au in plan aceasta actiune.

 32. Cine sunt transportatorii si agricultori astia, ca vad pe Digi 24 ca cel putin sindicatele din transporturi nu ii sustin.Cine i-a adus aici pe centura Bucurestiului fara autorizatii ,fara nimic? Politia a uitat sa ia carnete? Cat despre leaderul agricultorilor Dănuț Andruș, e mai bogat ca 90 la suta din romani!Ce doreste?Cititi in presa ce bogat este!Ce doresc astia? Cu banii cheltuiti pe benzina si mancare in atatea zile de stat si ars gazul,isi plateau RCA -ul pana acum. Ceva nu e in regula cu miscarea asta …pornita numai in cateva judete. Autoritatile care imi dau mie amenda ca am mers cu 10 km/h mai mult decat viteza legala, ce pazesc, ce fac?Scurt pe doi:de ce nu au fost umpluți de sânge protestatarii ce protestau ilegal?

 33. @JamesBlond, corect atunci de ce nu pune UE un guvernator si atat, de ce sa sustinem o intreaga gasca de speciali? de ce ne mai cheama la vot? eu cand va spuneam ca nu merita sa mergi la vot nu ma credeati!

 34. Nu exista asigurari limitate si nici pret limitat la motorina. Ati vrut capitalism, acum il mancati pe paine pana ajungeti cat Shosho, de grasa. Nu veti obtine ceva, inafara de o poluare inutila. Dar ce sa-i explici unui Shoshocar, ca nu intra nici in Parlament, ca de anul acesta vor protesta de la poarta, ca ceausescul. Cati sunt, cateva sute ? Ce vor realiza, o blocare limitata a deplasarilor prin orase, pana cand soferii vor fi arestati ? Succes la disparitie !

 35. care sunt cu ^marafeții și Comicul Ciocolacu, care e cu *pluta sunt în VICHEND .Oricum mai trebă VIZĂ , d-acolo de unde o visați din 2004 . Jaloanele alea trebă mutate la VAMA SIRET – să nu mai intre *nici musca și să vedeți cum ^dispar în ceață ( ca banii de la *asiguratori)

 36. Ce semnătură, editatule? Tu ești un 0 iar cel de la TreiCoceni un mare X

 37. Decand este lumea si Pamantul, exista 3 categorii de oameni:
  1- oameni buni;
  2- oameni rai;
  3- soferii.
  Lumea nu se schimba, ca nu exista Ala care s-o faca !

 38. De ce nu se duc baietii astia care vand primavara ciresele cu 200 lei kg la Ghinea, baiatul ala in sandale, care s-a pisat pe ei in PNNR? Vor sa nu plateasca asigurari de sanatate dar merg cumva cu mercedesuri? Ba boilor in capitalism exista si falimentul. Trebuia sa aveti grija de bani analfabetilor!!!

 39. Românii s-au trezit, nu mai putem cu mafioții din psdnl, energia scumpă, jnflatie mare , RCA, rate mărite, taxe mai mari , iar ei fac planuri cum sa fure alegerile

 40. intoxicatule N-ai putea sa ma imiti nici daca te trimit astia la Langley, la un curs de prim ajutor. N-am preferinte politice si nici nu sunt vrun bigot ca voi. hai sa traiasca ..-..

 41. esuauas pa matha, ca la viata ei, se fute siacuma.

  bha tatarilor, nu cumva sa va spalati infiecare zi, ca la voi nu se face risipa la apa. Van ghura da magraoni. Ca tot parlamentu ala tre adus la ghilotina, si securitatea si armata, aia pacare no aveti. Davash mhue la tot neamu de tatari turci.

  daia nu va atacau turcii, ca voi erati tot turci.

 42. Nu mai e cerere, iar agricultorii ce sa faca, sa-si vanda cereale unii la altii?iar de aici problemele. Nici targurile nu mai sunt ce erau odata, s-au desfiintat, oamenii nu mai cumpara pasari si animale vii, sa le creasca, nici nu mai au unde sa le vanda . Daca au plecat in afara milioane de romani, numarul consumatorilor a scazut, au ramas batranii care consuma putin, pe masura pensiilor . Cresterea preturilor la alimente determina un consum redus,cumpatat. Ceilalti, bugetarii si politicienii cumpara de la supermarket. Apoi, agricultura si economia subventionate sunt slabe.Daca produsele sunt de calitate slaba, nu sunt cautate(totul depinde de raportul calitate/pret), nu sunt piete de desfacere in afara.

 43. Cf. stiripesurse,
  „La data de 13 ianuarie a.c, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de instigarea publică, raportată la infracțiunea de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.”
  Deci politia ii dau la o parte pe protestatari si se intorc impotriva populatiei numindu-i infractori in schimb pe acestia pentru protestul transportatorilor. Se iau exact de blocarea circulatiei care este evidenta ca e parte din protest.
  Iau aceasta blocare si o agata populatiei in carca adica politia decide iar cine este protestatar si „are voie la protest” si cine nu.
  Deci este un protest conditionat de o aprobare care poate sa vina sau sa nu vina de la Ciolacu dupa ce considera daca e sau nu e in conformitate cu planurile lui de a ajunge presedinte.
  Incredibil ce aparat de represiune are! Si el se pupa cu monahii de la Vatopedi. Cam putinist Ciolacul asta!

  Revendicarile transportatorilor?
  Au fost listate.
  Sa nu li se „coaca cartile” din oficiu!
  Sa li se dea ceea ce cer pentru ca nimeni nu vrea sa faca hemoroizi pe gratis alergand pe strazi pentru niste carnati comozi. Si e treaba si de constiinta. De ce sa vrea omul sa efectueze transporturi dubioase? Au vazut destule, au ce raporta. Apoi mai sunt si conditiile tehnice ale motoarelor, asigurarile, pretul carburantilor, starea utilajelor, totul se poate cuprinde in nemultumiri. Plus sanatatea, lipsa vietii de familie, pagubele pentru care sunt ei pusi sa plateasca, STAREA DRUMURILOR.
  Sa mai continui? Peste tot ma doare daca ma gandesc bine. 😛
  Salariile de mizerie, lipsa asigurarilor medicale conforme cu normele europene, noptile nedormite, lipsa sigurantei viitorului.
  Daca inca mai vrei, ma mai gandesc si iti mai dau. Lipsa centrelor autentice de reparatii, lipsa de mecanici calificati, lipsa unor minime facilitati pe drum pentru transportatori.

 44. In neo-feudalism Comisia Europeana e baronul. Si baronul inventeaza legi, ordine si taxe pentru supusi. Asa ca aici se impotmolesc negocierile….la bani. Feudalii au nevoie de multi bani ca sa-si mentina armata de birocrati si propagandisti. Ai gasit pe strada 5 bani? Da-i si feudalului 2 bani. Ai muncit pe camp un an de zile si ai recuperat banii de seminte si motorina? Vrea si feudalul jumate. Nu-i dai banii munciti cu greu? Tot tu esti hotul!!!

 45. 1.benzina,motorina sint prea ieftine,trebuie 30lei litrul.avantaje?nu mai circula 10000000autonobile pe sosele,nici zeci de mii de tiruri care se muta pe cfr,nu mai polueaza aerul,nu mai se fac atitea accidente(probabil 200000raniti si omoriti in accidente dupa falsa,victorie a lovilutiei din decembrie 89) 2.certificatele de carbon date proprietarilor de padure,cite 6…10certificate de hectar.avantaje?se opreste taierea padurilor,se cistiga din padure 3.cerem ca 9milioane automobile si mii de tiruri sa fie casate,ne deranjeaza.jos de pe trotuare,puneti jardiniere pe dorduri sau pomi desi 4.vrem cereale ieftine,alinente ieftine din.ucraina.astia s au obisnuit cu lovelele,sa invete sa si piarda.se pot si inchide afaceri,ferme.5.firmele cu puerderi sa fie inchise.ei declara pierderi pentru prosti la stat iar pe de alta parte ii vezi cu masini. 6.programul rabla sa fie stopat.in centrul bucurestiului sint afise cu cumparari rable 200…500…700…1000lei adica max 200e iar statul le da 1200e.stau incurajeaza bisnita? 7.cerem deschiderea granitelor sua pentru romani,nu pleaca decit personal calificat,va vom ajuta sa revitalizati sua care au ajuns o tara in pragul razboiului civil si a dezastrelor daca continua tot asa.8.taiwanul sa conduca china,el e partea sanatoasa din imperiul chinez.chinezii comunisti au prea multe crime,milioane chiar daca momentan le merge bine.facem procesul comunismului in europa?
  vestul sa impuna restinismul in china sau sa retraga toate investitiile din china,sa i lase sa faca foamea ca sa nu mai aiba chef de dezvoltare militara,nici sa atace tari vecine.dar comunistii tot comunisti

 46. „Dati-i sa manance” lui Shosho ! Apropo, tuasu general Chelaru a fost degradat la sergent major ? Sau in armata nu se fura, se completeaza … la inventar.

 47. Ce trebuie sa faca guvernul: sa ia la verificat asigurarile masinilor care protesteaza. Daca n-au, se ia autorizaria, carnetul, se confisca auto, se plateste amenda, se plateste transportul pe un camp si paza lor ! Ca sa inteleaga astia in ce cacat s-au bagat pana la gat si dau din maini. Asta pana in 25 ale lunii Ian, dupa sa-i ia la control care n-a platit taxele si impozitele la ANAF. Dupa toate acestea sunt deacord sa li se dea dreptul sa protesteze, intre orele si orele, in spatiu bine delimitat, ca la lege. La Macron au protestat milioane, zeci de zile, s-au batut crunt cu jandarmerie (cea mai proasta meserie) si totul a ramas cum s-a votat in Parlament: pensionare amanata cu 2 ani. Pentru amatori: revolutiile se tin o data la 200 de ani si nu oriunde. In 1989 n-a fost revolutie, a fost o debarcare cu executare a dictatorului criminal cu a sa nevasta de catre aparatul lui Gorbaciov cu supravegherea atenta a americanilor care au fost deacord cu asta la Malta, in vara lui 1989.

 48. tomlin Tu trebuie sa faci un control amanuntit edit. Dupa nivelul urii se vede ca nu ti-ai edit

 49. intox Nu te supara,Tomilin ti-a explicat in detaliu cum este corect.Acesti protestatari sunt o noua forma de mineriada cu tractoare si camioane.Crede-ma,va inapoia Romania cu vreo 50 de ani. Cum de nu intelegi ? Mi-e greu sa-mi dau seama ce ura ma mana sa distrugeti tot. Tot voi ati votat si PSD mereu,acum sustineti AUR si Soso.Vedeti ca nimic bun nu fac si tot voi votati ipocriti si tampiti in continuare.Politicianul a fost pus in fruntea tarii de voi .Sunt acoperiti de imunitate prin votul vostru.Tot prin vot se vor rezolva lucrurile, nu prin ura, revolta nejustificata si distrugeri. Nu te-am vazut sa sustii eliminarea pensiilor speciale si nici pe tractoristi.Nici sosoaca so nici Simion.Asa ca,fii rational .

 50. „Tu trebuie sa faci un control amanuntit …”

  Asa sustineau toti margatii. Sa fie balena turnatoare ? Interesant, se adevereste teoria santajarii turnatorilor de catre Noua cyberSecuritate.

 51. Protestele vor continua pana cand functionarii imbuibati de la Bruxelles se vor apleca si asupra problemelor guvernului Romaniei si vor mai slabi chinga deficitului acceptat iar Ciolacu se va mai putea imprumuta de niste bani fara teama ca-i vor fi blocate Fondurile Europene.
  Este o piesa de teatru in care sunt cativa actori , de o parte si de alta si muuulta lume nemultumita.
  Desigur, si presiunea asupra vamilor va creste atentia mai puternicilor din USA si UE.
  Poate-poate, ce va mai mult Schengen……….si pe bicicleta.
  Cand l-am auzit pe ministrul finantelor spunand candid ca el intelege nemultumirile protestatarilor dar el nu poate da nimic ca PNNR, ca UE, ca USR, am inteles ca rezolvarea trebuie sa vina de la Bruxelles.
  Sunt curios daca Ciolacu va merge el la Bruxelles ca sa se bata si sa ceara acceptarea unui deficit mai mare sau va astepta sa-i rezolve treaba ” o echipa bine sudata” precum cea cu Schengen-ul.
  Asteptam reactii de la Ursula.

 52. lasa-l pe tomlin, e cu un picior in lagarul de munca, la fel ca restul banditilor tradatori de tara si slugi ale capitalului strain (o mentiune speciala pentru dobicreti ala cu 30 lei motorina)

 53. limitatii mental cu preferințe politice neocomuniste sekuristoide și sindrom stokolm ,pupătorii și lingăii de clante comuniste sânt nu numai incompetenți dar de-a dreptul patetici.

 54. Astia de ce mai sunt platiti, daca se discuta la C.E. ? Oamenii astia au masini si pot merge si ei pana acolo sa vorbeasca liber, nu trebuie sa-l delege pe mamelucul de Bolos sau pe Ciolacu covrigarul !

 55. Ce spume la gura si tastatura mai fac PSDistii slugoiului brucselez.

 56. trebuie să cerem TVA 5% maxim și în afară de tutun și alcool să nu existe accize . În țara aceasta trebuie să producem , s-o industrializăm , nu fumăritul practicat începând cu ’89 de securiștii ăștia nenorociți care au ocupat politica României.
  Jos cu ei, publicarea dosarelor și reducerea și epurarea serviciilor secrete, armatei , poliției și jandarmeriei de toți slugoii mafioți aflați acolo. Închiderea latrinelor TV (se știu care) care propagă numai minciuni și propagandă securistă pe bani de la buget.

 57. @intox:
  Cand va ajunge Romania stat politienesc, atunci va fi adio finantare de la UE si situatia si mai urata!
  Conform legislatiei, nu au voie sa agreseze protestatarii, sa impiedice protestul, sa iasa cu batele pe ei. In momentul cand au facut acest act de razboi, nu mai pot da indarat. Au incalcat legea si interna si internatiuonala.
  Se va scrie in manualele de istorie despre reprimarea sangeroasa a oricaror proteste democratice pentru un trai mai bun al oamenilor muncii de catre alesii care nu ii mai vor.

 58. @toma
  ca industrializarea sa functioneze, trebuie sa fabrici tractoare cum sunt cele din imagini, iar pt asta trebuie uzine(metalurgie, neferoase, prelucrari mecanice si tratamente termice, rulmenti si cuzineti, mase plastice , cauciuc etc), echipate cu utilaje scumpe, cumparate de la capitalisti , angajati calificati , si piete de desfacere. O vreme, banii obtinuti din vanzarea produselor, daca produsele sunt de calitate si exista cerere(piete de desfacere), merg pt plata utilajelor cumparate, pt salarii, scule, energie si altele, timp in care firmele cu traditie ale capitalistilor din afara pot scoate pe piata alte tipuri de produse (de ex, tractoare) mai bune si pe care ei le vand pt ca au piete si renume.

 59. securisti bivolari, degeaba va rahatiti verbal, Siberia scrie pe voi haha

 60. Transportatorii vor să-și deconteze fără acte diurne oricât de mari, cât salariul sau mai mari, salariul oficial lăsându-l la minim. Nu mai merge, au făcut asta ani de zile, bine că s-a trezit un guvern și le-a tăiat-o. În rest, legile și taxele trebuie aliniate la cele europene, pentru a-i pune în condiții egale de concurență, nu ca până nu demult, că ajunseseră transportatorii români să-i falimenteze pe cei europeni datorită prevederilor avantajoase permise de guvernele mai vechi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.