(VIDEO/UPDATE) Scriitorul Salman Rushdie, înjunghiat și în gât, și în abdomen

Scriitorul Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la amenințări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat, vineri, în timp ce se pregătea să țină o conferință în vestul New York-ului.

UPDATE Scriitorul Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator și poate vorbi din nou, la o zi după ce a fost înjunghiat, potrivit BBC. El și-a revenit parțial și poate vorbi. Agentul său, Andrew Wylie, a confirmat vestea presei americane, deși anterior spusese că autorul ar putea pierde un ochi.

UPDATE Au apărut noi detalii: Cine-i agresorul scriitorului Salman Rushdie

UPDATE Salman Rushdie a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în statul New York, relatează AFP. Nu poate vorbi.

”Veştile nu sunt bune”, a declarat vineri seară Andrew Wylie, agentul scriitorului britanic în vârstă de 75 de ani, pentru The New York Times.

Salman îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”, a declarat Wylie.

Imediat după atacul comis în cursul dimineţii pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York, Salman Rushdie a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital, unde a fost operat de urgenţă, a declarat presei maiorul Eugene Staniszewski, din cadrul poliţiei statului New York.

Cu puţin timp înainte de ora 11:00 (15:00 GMT), ”un suspect s-a repezit pe scenă (a sălii de conferinţe) şi i-a atacat pe Salman Rushdie şi pe intervievator”, ”înjunghiindu-l” pe scriitor ”în gât”, a anunţat poliţia vineri seara devreme, adăugând că Rushdie a fost ”înjunghiat şi în abdomen”.

Gazda conferinţei, Ralph Henry Reese, în vârstă de 73 de ani, a fost „uşor rănit la faţă”.

Agresorul a fost imediat arestat şi plasat în detenţie: se numeşte Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din statul New Jersey.

UPDATE Salman Rushdie este în viață după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului. Scriitorul va fi operat.

UPDATE Scriitorul a fost înjunghiat în gât, a fost transportat cu un elicopter la un spital local, a anunțat Poliția statului New York. Agresorul a fost reținut.

UPDATE Contactată de AFP, poliţia din Chautauqua, unde urma să vorbească scriitorul, a confirmat că o persoană a fost înjunghiată fără a preciza în acest stadiu identitatea victimei.

Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.

„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică”, a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, liderul iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundație religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesați de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.

Scriitorul britanic, născut în India, a câştigat Booker Prize cu „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”).

Rushdie, care de zeci de ani a trăit sub protecţia gărzilor de corp, locuieşte în oraşul New York de aproximativ două decenii şi urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

29 de Comentarii

  1. Urât. Tot mai mari asemănări cu deceniul al patrulea din secolul XX.

  2. NU a fost interesat de recompensa crescută de la 2,8 la 3,3 milioane! Nuuuu. A vrut s-o facă din motive idealiste… :)))
    Sper că l-a „terminat” pă ochelarist, și cu ocazia asta Saddîq Khan a preluat integral controlul psihologic al Londonistanului, koorva masonă geo-stratejikă mondială a ultimelor 5 secole, cea care a dat directivele Washingtonului globalizd mason.
    Sic transit gloria Mundi anglosaxophoni….[Rumburak]

  3. Scriitorul este „celebru” pentru cartea sa pt. ca jigneste musulmanii nu pentru valoarea sa literara. Seamana cu literatura de sertar de la noi plina de capodopere care nu exista. Sau cu alte cuvinte, pe vremea lui Lenin a fost publicat un best seller „Biblia pentru credinciosi si necredinciosi” de E. M. Iaroslavsky scriitor vreu_eu de literatura de propaganda bolsevica. Nimic nou sub soare.

    • Presupun că nu ai fost curios să citești cartea înainte de a-și scrie părerea?

  4. Citez din articol: „regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini ” Hmm, de unde ati tradus stirea, de pe Iran News? Ca altii in afara de ai lui ma indoiesc ca-l regreta pe respectivul.

  5. Dacă-i pe scenă cum se numește, înscenare?
    Închipuiți-vă că Salman Rushdie ar fi spus lucruri asemănătoare despre iudaism. L-ar mai fi făcut regina cavaler? Ar fi cheltuit atîta britanicii cu apărarea lui?

  6. E corect cand afirmi ca individul e „imaginea musulmanului idiot” plin de ura care imprastie violenta. Stiti cum procedeaza tiranul cand ajunge mare si tare, da? Nu trebuia sa ii ia viata ca oricum crapa, dar ura cu toate incrancenarile mascate la vedere, etalate prin orice aparitie si in orice scriere, orice apasare spre propria natiune din care se trage, chiar daca era din regatul…partea indiana, urmarile apar cand nu te astepti.

  7. „Frate” cu blasfematorii de la Charlie Hebdo, precum și cu cei ai religiei ortodoxe !
    În viața nu te oprește nimeni sa rămâi ateu !
    De ce sa jignești de o manieră imbecilă credința altora ?

  8. @Perfidu’ Albion e „pă ducă” ! spune:
    12 AUGUST 2022 LA 19:13
    , și cu ocazia asta Saddîq Khan a preluat integral controlul psihologic al Londonistanului,

    cine-i sadiik khan ?da detalii

  9. S-au batut cap in cap religia (o inchipuire speculata de unii pentru a obtine controlul maselor) si nesimtirea unuia care s-a crezut mare scriitor.

  10. Rog sa incetam cu jignirile la adresa Religiei Pacii care este.

  11. @ „ileana”, 12 august 2022 la 20:18
    Mey, Lizzuka Truss, îmi aduci-aminte dă unele foste colege ceaușizde, care – interesate fiind, PECUNIAR, la debut, dă arrăboii sau negroteii dîn anu’ nostru – încercau să afle amănunte despre ei înainte de a se „împiedica” ca găina dîn banc… Da’ e o diferență, alea nu posedau pentru astfel de informații ceva ca internetu’, cumm ai tu, acum. Totuși, ca să nu mai dzîci că-s un putinist rău (pleonasm :)) ), îți pun a’ci amănuntele ce par să te ‘tereseze:
    „Sadiq Aman Khan (/səˈdiːk ˈkɑːn/; born 8 October 1970) is a British politician serving as Mayor of London since 2016. He previously was Member of Parliament (MP) for Tooting from 2005 until 2016. A member of the Labour Party, Khan is on the party’s soft left and has been ideologically characterised as a social democrat. Born in Tooting, South London, to a working-class British Pakistani family, Khan earned a law degree from the University of North London.”
    Satisfăcută? Cu drag (ca-‘n magazine, mai nou)….[Rumburak]

  12. @12 AUGUST 2022 LA 21:44
    Credeam ca este vorba de ceva mai interesant vizavi de „a preluat integral controlul psihologic al Londonistanului”,cu referire la David Icke,ce vorbeste despre niste programe secrete de control mental montauk,monarh ,de disociere a personalitatii ,educatia copiilor prin traume etc.
    Simplu puteai sa te spui ca este primarul Londrei, stiam ca a iesit unul de culoare,dar nu-i stiam numele.
    Divagatia ta este de prost gust, denotind atac la persoana neintemeiat,
    nivel precar de inteligenta.
    Intuitia ne ajuta sa ocolim unii indivizi ,dar uneori mai si gresim .

  13. Viata si educatia primita m’au invatat sa respect religiile. Prin religie , majoritatea i’si gasesc acea stare de bine, armonia cu lumea din jurul lor, etc. Acest individ facut de Englezi „Knight” (cavaler), din adversitate fata de Iran, nu este un scriitor care sa merite respect. Am cmparat mizerabila lui carte in anul aparitiei, nu am reusit s’o citesc , iar dupa ce am inteles toata chestiunea Iranului, raportat la triunghiul monstruos (SUA-UK-Israel) , am aruncat’o in tomberon.

  14. Am parcurs .versetele’cu ani in urma.La bibliotecile mai mari veti gasi cartea.Personal,nu am gasit nimic „strigator la cer”.Certamente musulmanii cunosc mai bine subtilitatile Coranului.

  15. Un resist care jigneste si denegreaza religia musulmana isi merita soarta

  16. Oricum islamul este i INCOMPATIBIL cu civilizatia occidentala ! Nici islamul si nici adeptii sai n-au ce cauta in lumea occidentala .Pentru occident sint o calamitate uriasa . Daca occidentalii n-au inteles inca acest lucru , vor intelege cind va fi prea tirziu !

  17. Pai, fara lumea islamica nu ar fi existat lumea civilizațiilor occidentale !
    Demonstrație este extrem de simpla:
    Lumea antică occidentala europeana (Imperiul Latin) s-a destramat (in sec. IV AD) datorita creștinismului timpuriu si a migratiilor medievale. Reprezentand o ruptura culturala intre lumea antică si medievala. Din motive religioase, lumea europeana (de rit roman) s-a decuplat total de lumea europeana (de rit bizantin/grec) in sec. IV AD. Si mai ales în sec. XII dupa Marea Schisma.
    Lumea antică orientala europeana (Imperiul Bizantin) s-a destramat (in sec. XIII AD) datorita migratiilor medievale. Dar a apucat sa transmită lumii islamice (aparuta in sec. VII AD) toate cunostiintele lumii antice.
    Cunostiintele lumii antice revin, de la islamici în occidentul european, doar după cucerirea Spaniei de catre mauri (sec. VII AD) si de aici difuzează in tot occidentul european foarte târziu (post sec. XII-XIII). De aceea, in Europa, perioada sec. IV-XIII, se numește EVUL MEDIU cel INTUNECAT (cultural și civilizator). Si de aceea, fara cultura bizantina si cea islamica, nu ar putut Europa occidentala (post sec. XIII) să-și recapete, sa-si reînoade si sa-si dezvolte cultura si civilizatia occidentala de astazi ! QED.

  18. Cuvîntul „bizantin” a apărut la 100 de ani după căderea Constantinopolului. (un citat mai amănunțit mai jos)
    Treaba cu filiera arabo-musulmană miroase a făcătură cale de-o poștă.
    „Numele Imperiul Bizantin este un termen istoriografic modern, care era necunoscut celor care au trăit în vremurile de glorie ale imperiului (adică Imperiul Roman de Răsărit). Numele original al imperiului în limba greacă era Ρωμανία Romagna sau Βασιλεία Pωμαίων Basileía Romaíon, o traducere din limba latină a numelui Imperiului Roman, Imperium Romanorum. Termenul Imperiul Bizantin a fost inventat în 1557, la aproximativ un secol după căderea Constantinopolului, de către istoricul german Hieronymus Wolf (1516 – 1580), care a introdus un sistem de istoriografie bizantină în lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, cu scopul de a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă, fără a mai atrage atenția asupra predecesorilor lor antici și continuității imperiale romane (în Est)”.

  19. Ar fi fost mai bine protejat dacă era politician, nu scriitor.

  20. Despre Bizant si istoria sa cea straveche … date reale si arheologice … si nu fictiuni moderne …
    Bizanț sau Bizanțiu (în greacă: Βυζάντιον, Byzantion) a fost un oraș grecesc antic din antichitatea clasică care a devenit cunoscut sub numele de Constantinopol în antichitatea târzie, Istanbulul de astăzi. Numele grecesc Byzantion și latinizarea sa Bizanț au continuat să fie folosite sporadic ca nume ale Constantinopolului și în grade diferite în timpul existenței de o mie de ani a Imperiului Bizantin. Bizanțul a fost colonizat de grecii din Megara în 657 î.Hr. și a rămas în primul rând vorbitor de limbă greacă până la cucerirea sa de către Imperiul Otoman în 1453 d.Hr. Fondatorul Byzantionului, Byzas, a fost fiul regelui mitologic Nisos sau Nisus din Megara. Etimologia numelui este necunoscută. S-a sugerat că numele este de origine traco-ilirică. Poate fi derivat din numele personal trac sau ilir Byzas. Legenda greacă veche se referă la regele Byzas, liderul coloniștilor megarieni și fondatorul orașului. Orașul a fost cucerit de Imperiul Persan în timpul campaniei împotriva sciților (513 î.Hr.) a regelui Darius I (domnie 522–486 î.Hr.). Bizanțul a fost asediat de forțe grecești în timpul războiului peloponesiac. Sparta a preluat controlul orașului în 411 BC. Armata ateniană a preluat ulterior orașul în 408 î.Hr.. Constantinopolul a fost capitala Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Răsărit) din 330 în 1204 și din 1261 până în 1453, cu o pauză în care a fost capitala cruciaților care au fondat Imperiul Latin.
    A fost un centru comercial, cultural și diplomatic și, timp de secole, a fost capitala Imperiului Bizantin, care a decorat orașul cu numeroase monumente, unele încă în picioare astăzi.

  21. Despre Bizant si istoria sa cea straveche … date reale si arheologice … si nu fictiuni moderne (II) …
    The name Byzantius and Byzantinus were applied from the 9th century to gold Byzantine coinage, reflected in the French besant (d’or), Italian bisante, and English besant, byzant, or bezant. The English usage, derived from Old French besan (pl. besanz), and relating to the coin, dates from the 12th century.
    The Anglicization of Latin Byzantinus yielded „Byzantine”, with 15th and 16th century forms including Byzantin, Bizantin(e), Bezantin(e), and Bysantin as well as Byzantian and Bizantian.

  22. A meritat-o cu vârf și îndesat.
    Există lucruri de care nu prea e bine și nici frumos să-ți bați joc. Cum ar fi religia, familia, țara, pasiunile.
    Altfel, cam pățăști.

  23. Ce avrut sa spuna autorul injunghiat cu titlul „Versetele satanice”? Sunt curios care e sensul, daca cineva a citit si stie.

  24. @ „ileana”, 12 august 2022 la 22:25
    În ce privește un „atac la persoana” TA, nu este niciodată „neintemeiat”. Ca pentru toți cioloșijdii jale’n’skyijdi, de altfel.
    Dincolo de asta nu mai există nimic „interesant”, programele C.I.A. de vrăjitorie sau s-au terminat, sau le țin sekrete ca șî în anii ’50-’60. Par să fi fost înlocuite cu programele F.B.I. de „vînătoare de vrăjitoare” la persoana lu’ Trump.
    https://www.npr.org/2019/09/09/758989641/the-cias-secret-quest-for-mind-control-torture-lsd-and-a-poisoner-in-chief?t=1660383568559
    „nivel precar de inteligenta”? mai discutăm, eventual… „prost gust”? meibi… mai discutăm, eventual. :)))
    „Intuitia ne ajuta sa ocolim unii indivizi”… OCOLEȘTE-MĂ! pliiz! …și fizic! cum rekomînd șî cioloșului șî altor jeguri pigmei „progresiști” !
    „uneori mai si gresim”? …asta am auzit-o și citit-o de nenumărate ori în vremea lu’ Ceașkă! …se pare că sunteți puișorii lui iubiți, dîn zîua dă az’. Ceea ce s-a și văzut în ultimii ani, cu voi în soțîietate. Noroc că ați enervat Sirviciili șî l-au pus pă Ioha’ să vă hîșîie. Încă un motiv ca să urăști Ardealu’… :)))

  25. Fundamentalisti sint in toate partile. Daca nu crezi in povestile care inventeaza, te blestema si daca pot te omoara. Sate intregi din Franta unde traiau Catarii au fost omorite de preotimea catolica sub ordine Vaticanului. Tot asa in Chejia cu alt grup de ” necredinciosi”. Fundamentalist muslimi baga cutit in tine. Fundamentalist vaticani te sint mai periculosi, caci invadeaza tara ta cu ” Cruzade” si taie gitul la toti. Fundamentalist WASP sub ordinele bancherilor alesi a lui Jehova de la Reserva Federala,au invatat de la catolici si fac acelasi lucru: invadeaza tara ta si omoara milioane. Acuma Putin vrea sa faca acelasi lucru si Kirill II il sprijinea

  26. In „Versetel satanice” este vorba despre ideea tentațiilor divolicesti din Coran (Q.22:50, Q.53, Q.17:73-74). Ele au fost descrise, intr-o forma literara, in romanul lui Salman Rushdie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.