(Video)”15 ianuarie este o zi în care celebrăm cultura românească din toate timpurile”

Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, afirmă într-un interviu acordat Agerpres, că ziua de 15 ianuarie este o zi în care celebrăm cultura românească din toate timpurile şi speranţa că va rezista.

„Cultura în viaţa de zi cu zi ne aduce o stabilitate, ne face să conştientizăm faptul că suntem români, în primul rând, în al doilea rând, că suntem europeni şi, lucru cel mai important, (…) că avem o identitate.

Numai prin cultură ne căpătăm această identitate”, a spus Ioan Cristescu.

„În familie, trebuie să avem grijă să citim împreună cu copiii noştri, părinţii să citească, nu să le dea telefonul şi să scape de ei. Eu înţeleg că există o dinamică a cotidianului, este o dinamică din ce în ce mai presantă, dar trebuie să ne facem timp pentru lucrul acesta. În acelaşi timp, în şcoală trebuie să existe ore de lectură”, a subliniat directorul MNLR, care a adăugat că, în unele biblioteci şcolare, mai există cuvântări de la plenarele comuniste sau cărţi de propagandă.

De ce este importantă cultura în vieţile noastre? Cu ce ne ajută ea?

Ioan Cristescu: Ar fi simplu să spun că ne ajută să fim mai buni, dar nu acesta este principalul folos…

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Suntem romani si punctum.
  Noi am zis de la inceput ca nu exista compensatii pentru Basarabia sau Bucovina , precum nu exista niciodata vro plata pentru o palma macar din pamantul patriei.
  Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se castiga prin imprejurari istorice, dar nici se vand, nici se cumpara, nici se schimba.
  Crist a invins cu litera de aur a adevarului si a iubirei, Stefan cu spada cea de flacari a dreptului. Unul a fost libertatea, celalalt aparatorul evanghelului ei. Vom depune deci o urna de argint pe mormantul lui Stefan, pe mormantul crestinului pios, al romanului mare.
  M. EMINESCU -Discurs cu ocazia primului Congres al Studentilor Romani de la Putna, din 25 mai 1871 (fragment).

 2. Sa citim publicistica marelui patriot nationalist Mihai Eminescu, pentru care a si fost asasinat si vom intelege ca asa cum tefelistii, sorosistii, corporatistii din ziua de azi au fost scoliti de „valorile” occidentului, asa si tinerii din vremea lui Eminescu au impus formele fara fond invatand tradarea si vanzarea de neam in lupanarele occidentului apostat, iudeomason, antihristic, antinational:

  „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

  „caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”

  „astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile”

  „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup”

  „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francm asoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

  „Am admis legiuiri străine?
  Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau. Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

  „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

  “Am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

  „Evreul… prin natura sa metafizică este dușmanul societății noastre; el este un element descompunător și perturbator peste tot unde se află.”
     

 3. Tot ce Misca-n Tzara Asta , Saracie-mi Este cu Lipsa de 500 de lei pe Luna ! Si cu 1300 de lei ca la Chiri ! Iar pentru Voi Ciolacul si cu Ciuca Bogatie Este ! Si va ve-ti Scalda in Bogatie pana la Adânci Batranetze ! Europa este decât un Fhash !

 4. „…cultura românească din toate timpurile”? HAHAHAHAHAHA!
  „Toate timpurile” pentru „cultura romînească” se reduc momentan la perioada 1850-2023!
  1850, pentru că cu 15 ani mai devreme inginerul român ardelean Gheorghe Lazăr a trecut frontiera peste Carpați la valahii nevolnici, ca să-i învețe LIMBA ROMÂNĂ! Fără o limbă, cum să ai Kultură? Noroc cu sașii, ungurii și Barcsay Ákos, care începând cu 1648 au dat-startul în Transilvania creeării limbii literare române, ce abia după 200 de ani a ajuns și la valahii balkanici!
  Pînă atunci, 1200 de ani (de la momentul când au devenit
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kardam_of_Bulgaria#/media/File:First_Bulgarian_Empire_by_Asparuh_to_Kardam_(680-_803).png
  o nenorocită provincie a Imperiului Bulgar), valahii au folosit ca limbi de Kultură slavona,
  https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/presa-maghiara-exulta-dupa-studiul-care-arata-ca-romanii-au-o-mare-concentratie-genetica-slava-teoria-daco-romana-a-incetat-sa-mai-existe
  și apoi – ultimii 200 de ani – greaca nouă.
  Dar Kultura Națioanală de azi a valahilor i-a exclus pe românii ardeleni erudiți care i-au dat limba literară, scrierea cu caractere latinești, și primele realizări culturale serioase! În schimb, i-a integrat pe moldoveni (și în primul rînd pe Mihail Eminovici) fiindcă nu prea aveau cu cine altcineva se lăuda la nivel de literaturi europene.
  Doar că poolitikiia valahă slugă la orice Înaltă Poartă a început deja azi să-l marginalizeze pe Eminovici, pentru că ideile lui naționaliste (adică exact impulsul ce i-a dat statura imensă în literatura de limbă rro’, când a devenit un punct de reper) nu corespund „corectitudinii politice” adoptate azi ca literă dă leje dă lașii valahi la Bukalele impotent. Creeație nouă? NIMIC!
  Hallelujah, brothers!

 5. ”15 ianuarie este o zi în care celebrăm cultura românească din toate timpurile” …

  Si de aceea TARAMUL nostru cel NAȚIONAL se numeste ROMANIA, inca din timpul lui Auxentiu de Durostorum/383 AD, Țara Romanească/450 AD, Țara Românească/1310, ROMÂNIA/1859, iar POPORUL nostru cel NAȚIONAL se numeste DACO-ROMAN si ROMANIC/pre 610 AD, si ROMÂN/post 610 AD. Adica SINGURUL popor de neam ROMANIC ramas din vechiul Imperiu Roman („Imperium Romanorum”)/(27 BC – 395 AD).

  ALTII, intre timp si-au DENUMIT taramurile lor cu ALTE nume, precum italienii/din Italia, francezii/din Franta, spanioli/din Spania, portughezii/din Portugalia. Si cu alte nume grecesti, slave, ale altor neamuri desprinse din vechiul Imperiu Roman!

  NUMAI NOI, cei AUTOHTONI/PAMANTENI de pe acest TARAM nord dunarean, NE-AM NUMIT/post 271 AD drept ROMANII/ROMÂNII din ROMANIA/ROMÂNIA. Adica, cei de SPIRITUALITATE si CULTURA straveche ROMANESCA si ROMÂNEASCA !

 6. @ „doru popescu”, 15 ian. 2024 la 11:22
  Ygzamplu kulturnik: mulți prostovani (majoritatea din Valahiya) au impresia că „Turnu Severin” își trage-numele din timpul Imperiului Roman, asta din cauza similitudinii cu nume romane ca „Severus”. Nici poveste!
  Orașul a fost construit de generalul Kisseleff la 1830 – în timpul ocupației militare ruse ce a înițiat europeni$$area și franțuzizarea vilayetului otoman Valahiya – pe amplasamentul satului milenar Cerneți (de la slavul „cernii” = „negru”, apropo de coloarea tenului local), și a fost botezat de el „Turnu” pentru că mai existau încă pe malul Dunării rămășițele unui pilon de la podul construit de romani în al II-lea război cu dacii aflați la nord de Carpații Meridionali, și „Severin” pen’că la distanța de 10 kilometri se află fosta Cetate a Severinului, UNGUREASCĂ! Regatul Ungariei, cînd a cucerit-o la 1200 de la Imperiul Bulgar, a păstrat numele „Severni”, apelativ tribal în slavonă al unuia din cele 7 triburi slave așezate pe Dunăre, acolo,
  https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/presa-maghiara-exulta-dupa-studiul-care-arata-ca-romanii-au-o-mare-concentratie-genetica-slava-teoria-daco-romana-a-incetat-sa-mai-existe
  scriindu-l „Zeurin” în primele documente latine. Cetatea a fost baza apărării Regatului Ungariei și a Europei Centrale creștine
  https://en.wikipedia.org/wiki/Banate_of_Severin
  împotriva otomanilor musulmani, pînă la 1524 cînd TRĂDAREA valahilor (erau parte în Banatul de Severin, unguresc, alături de hunedoreni și bănățeni) a permis otomanilor s-o cucerească. Au distrus-o DEFINITIV (niciodată n-a fost valahă!). Consecința: doi ani mai tîrziu, Regatul Ungariei a fost înfrint de musulmani și ocupat.

 7. Mulți prostovani din Hungaria au împresia că „Drobeta” își trage numele de la drob-ul de miel pe care migratorii l-au văzut preparat prima dată de populația autohtonă – până atunci serveau ^préparation du sang, de sub șaua auto-gloabei.În evul mediu zice-se că ^vlahi erau numai în Banatul de Severin , Hunyazii , bănățenii erau unguri pur-sânge și si-au tradat rejele Habsburg . Neam de trădători nomazi

 8. Ce te supara ?

  Ca NUMAI NOI, cei AUTOHTONI/PAMANTENI de pe acest TARAM nord dunarean, NE-AM NUMIT/post 271 AD drept ROMANII/ROMÂNII din ROMANIA/ROMÂNIA. Adica, cei de SPIRITUALITATE si CULTURA straveche ROMANESCA si ROMÂNEASCA ?

  Ca ALTII, intre timp si-au DENUMIT taramurile lor cu ALTE nume, precum italienii/din Italia, francezii/din Franta, spanioli/din Spania, portughezii/din Portugalia. Si cu alte nume grecesti, slave, bulgare, maghiare si ale altor neamuri desprinse din vechiul Imperiu Roman ?

  DEH … ISTORIA ACESTUI TARAM BAT’O VINA ! NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI, NU NE POATE LUA ACEST TARAM STRABUN ! Asta este OF.TICA ta … vezi ca o SA PLESNESTI de URA … ca un ‘nimeni’ de tip ‘minoritar doar’ de pe acest TARAM stravechi ROMÂNESC/ROMÂNIA !

 9. Pentru ca Astazi, 15 Ianuarie este Ziua de Nastere a lui Mihai Eminescu si pentru ca se cam pastreaza OareCE Tacere plina de Teama, – mi se pare mie – reDAU plin de Respect, Cel ma Bun si Frumos OMAGIU scris vreodata de catre un Roman pentru Poetul NATIONAL, acela scris de catre George Calinescu.

  „Ape vor seca în albie, si peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pâna când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
  George Călinescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.