(VIDEO)Cel mai popular cântec de Crăciun din întreaga lume s-a cântat prima oară pe 24 decembrie

Celebrul colind de Crăciun  „Noapte tăcută, noapte sfântă” („Stille Nacht, heilige Nacht”) a fost cântat pentru prima pe 24 decembrie 1818, în biserica Sf. Nicolae din Oberndorf, lângă Salzburg.

Scris în 1816 de  austriacul Joseph Mohr, muzica Franz Xaver Gruber, 1818,  modestul colind este aclamat fără egal, cucerind întregul pământ cum nicio altă piesă laică sau religioasă nu a reușit să o facă.

Emoționanta „Stille Nacht” este cântecul-simbol cel mai impunător al nopții sfinte a nașterii copilului Hristos.

Iar muzica acestui colind, curios, a rămas nealterat de-a lungul timpului, în pofida faptului că a fost adoptată de mai multă religii.

Tradus în peste 300 de limbi şi dialecte,”Stille Nacht, heilige Nacht” face parte din Patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

În ciuda circumstanţelor nefavorabile care au precedat naşterea sa, se spunea că tatăl său, Joseph Mohr, mai înainte de a se naşte Joseph, a părăsit-o pe mama acestuia, Anna Schoiber.  Joseph Mohr a beneficiat însă de o  bună educaţie.

A luat foarte devreme lecţii de canto, vioară şi orgă și a cântat în corul universităţii şi în corul Mănăstirii Sf. Petru.

În 1815, Joseph Mohr a fost hirotonit preot în Catedrala din Salzburg.

Şi-a început îndatoririle pastorale ca preot asistent în Ramsau, lângă Berchtesgaden. În acelaşi an a fost transferat la Mariapfarr.

După o boală gravă, în 1817, a fost trimis în convalescenţă la Oberndorf.

S-a împrietenit acolo cu profesorul Arnsdorf şi organistul Bisericii Sf. Nicolae, Franz Xaver Gruber.

În Ajunul Crăciunului din 1818, Joseph a interpretat public „Stille Nacht, heilige Nacht”, pentru prima dată, alături de Franz Xaver Gruber în biserica Sf. Nicolae din Oberndorf.

Era un cântec pe care Joseph Mohr îl compusese la Mariapfarr în 1816 şi căruia prietenul său Gruber îi scrisese muzica.

Originalul este datat în anul 1816 şi este singurul care poartă scrisul de mână al lui Joseph.

Joseph Mohr a murit la Wagrain, la 4 decembrie 1848, lăsând moştenire celebrul colind de Crăciun „Noapte tăcută, Noapte sfântă!”.

Versuri:

Noapte de vis,

Timp preasfânt,
Toate dorm pe pământ
Două inimi veghează,
Pruncul dulce visează
Într-un leagăn de vis,
Într-un leagăn de vis.

Noapte de vis,
Timp preasfânt,
Dumnezeu râde blând,
Pieptu-I vibreaz-a iubire,
Lumii-i îi dă mântuire,
Pacea-n ea aducând,
Pace-n ea aducând.

Noapte de vis

Timp preasfânt,
Păstorași vin cântând,
Îngerii cânta Aleluia,
Lumii vestesc bucuria:
Domnul e pe pământ!
Domnul e pe pământ!

 

Variantă:

Noapte de vis,

Timp preasfânt,

Toate dorm pe pământ,

Doar două inimi veghează,

Pruncul dulce visează

Într-un leagăn de vis. //bis

 

Noapte de vis,

Timp preasfânt,

Dumnezeu râde blând,

Pieptu-I vibrează iubire,

Lumii îi dă mântuire

Pacea-n ea aducând. //bis

 

Noapte de vis,

Timp preasfânt,

Păstorași vin cântând,

Îngerii cântă Aleluia

Lumii vestesc bucuria:

Domnul e pe pământ! //bis

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Cantecul Stille Nacht are o melodie foarte frumoasa, se vede ca e nemteasca la origine desi doar Limba engleza l – a facut printre cele mai celebre din lume… a fost raspandit prin Colonialismul britanic cel mai extins din lume….Trebuie spus ca NU exista nicio dovada stiintifica a existentei unui Isus din secolul intai….Evident totul e o creatie literara numita Noul Testament cu evangheliile sale croite pentru indeplinirea Planului vechi de nastere a unui Mesia, planuri scrise in Vechiul Testament compus tot de Evrei si tot in scop politic…In doua Evanghelii copilul Isus e nascut din Fecioara Maria si barbat din stirpea lui David, adica Mesia cel adevarat asteptat de iudei. In doua Evanghelii copilul Isus e nascut din Fecioara Maria si Sfant Duh, o cale mult mai traznita decat prima, acesta NU este Mesia cel asteptat de iudei…
    .Calea mai traznita a fost impusa ca fiind Crestinismul prin forta brutala dar si politica….Totul e o poveste, literatura scrisa de oamenii priceputi ai timpului…Si trebuie luata ca atare.

  2. @axon…tu esti un ADEVARAT comunist-securist !.
    Pentru tine si familia ta,NU va exista fericire si sanatate de Craciun si Anul Nou!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.