(VIDEO)Arhiepiscopul colindă. Bănescu: Incultură bățoasă, chiar fals melodioasă

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a compus și  interpretat un colind, despre care un cunoscător în materie, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, comentează în termeni deloc elogioși.

„Impostura, agresivă sau siropoasă, e asigurată abundent de incultura bățoasă și sfătoasă. Chiar fals melodioasă. Pruncul este ucis în mod simbolic de câte ori Îl agresăm cu minciuna falsei credințe și a falsei reprezentări despre El, fondate nu pe cunoaștere (care este o datorie pentru orice om credincios), ci pe ignoranță saturată de kitsch și dulcegărie”, a comentat Bănescu.

Colindul ar fi  fost  filmat  în perioada pandemiei,  postat și apoi șters de pe pagina de YouTube a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar salvat de preotul Radu Preda, care l-a repostat, ca tip de exemplu și vestire a Nașterii Domnului.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

21 de Comentarii

 1. L-a auzit cineva pe acest guraliv penibil sa spuna cateva cuvinte despre ceea ce i se intampla celui mai autentic inalt prelat roman, mitropolitul Longhin? Sa fi vrut oare dar i-a interzis seful Daniel? Baiatul dovedeste din nou ca este plecat mereu cu colinda. La propriu!

 2. Auzi braul la dl. Banescu….cica datoria oricarui credincios este cunoasterea….pai credinta se bazeaza tocmai pe ignoranta, cu exceptia credintei in Dumnezeu care nu mai are legatura cu Crestinismul…..Credincio-sului Crestin nu ii este permis sa il cunoasca pe D – zeu, asa spune liturghia….Insa Savantul zice ca daca crezi in D -zeu nu pierzi nimic, daca nu crezi pierzi totul….In plus, daca credinciosul vrea sa cunoasca Crestinismul se pune pe Studii asupra nasterii din fecioara, contra naturii, si ajunge la lgbt!

 3. Înălțătoare și plină de cuvioșie această colindă a cărei interpretare artistică poate da lecții nu doar unuia ca Bănescu, acest intrus în cele Sfinte, ci unor interpreți profesioniști !
  P.S. Încercați doar să ascultați , fără să vizionați , deoarece vizualul cam lasă de dorit, ca și finalul melodic cam prea pretențios pentru interpret, dar per total, criticat poate fi doar cârcotașul patriarhal. !

 4. Indiferent de opiniile multora dintre noi ,purtatorul de cuvînt al BOR,A prof.univ.Vasile Bănescu este un om de cultură remarcabil ! Zicerile domniei sale conțin adevăr ,înțelepciune și cunoastere.Puțini sînt cei care ar face față unei dispute cu dînsul .

 5. Acest pseudofilozof, inchipuitul Banescu prin comentariile lui stufoase, impanate cu neologisme, pseudoerudite nu aduce nici un folos nimanui. E doar un personaj frustat care face pe interesantul si originalul, cand de fapt e doar un sorosist. Ca purtator de cuvant trebuie sa aduca lamuriri pe limba tuturor si nu sa critice nonstop, prin comentarii pline de venin clerul si implicit pe credinciosii care ii asculta.

 6. @axon esti dovada ca incultura si lipsa de catehizare nasc montruozitati cu pretenrii de cunoastete

 7. De ani de zile tot spun despre popi și aruncați cu orice urat fara logica! Se vad semnele manipulărilor doar că mulți nu avem ochii destul de deschiși sa vedem și înțelegem ce se întâmplă. P.s. de ce ne cheamă la Betleem daca ortodoxia e in biserica românească, pe pământ românesc? Să înțeleg ce?, fara a cerceta, „crede și nu cerceta”?

 8. Desi se preface ca vorbeste ortodocsilor, megafonul patriarhiei culege aplauze numai de la pocaiti si sorosisti. Activistii astia scosi la munca ori de cate ori este vorba de credinta nationala il demasca in prostia lor pe Banescu ca fiind omul lor.

 9. Mie unul mi-a placut colindul!
  Respect un om cult Ioachim de la Neamt(sigur nu pretinde ca e perfect) !
  Sper sa nu va opriti din colindat parinte Ioachim!
  Cat despre Banescu, cunoastem marfa. Cat despre „Pruncul Isus NU este ucis simbolic cand Il agresam”. Acesta A Avut o copilarie fericita alaturi de Mama Sa si tatal sau adoptiv Iosif care L-au protejat si indrumat cum au stiut (Hristos avea dintii albi ca laptele..) . Da este (atentie) iubit de parinti si acum.

 10. Bănescu n-are absolut nimic de-a face cu ortodoxia, cu credința. Zac în el toate defectele #rezist. Mândru, răutăcios, frustrat, limitat, ingrat etc. Te uiți la el și te îngrozești. Omul, asemeni lui CTP sau Cornel Dinu( alți răutăcioși și închipuiți cronici) e incapabil să râdă, să zâmbească, măcar. Când se sforțează s-o facă, iese un rictus sinistru. Brrr! E complet inadecvat funcției, care funcție nici n-ar fi trebuit să existe. Purtătorul de cuvânt al BOR trebuie să fie Patriarhul, care trebuie să iasă cât mai des și să vorbească poporului pe care-l păstoreste. Dar masoneria, ecumenismul, gradele pe sub sutană, nasc niște dihănii…

 11. A vorbit precum un neoprotestant. La fel vorbesc toți, în afară de unul, dintre absolvenții de teologie ce-i cunosc.

 12. Are dreptate V. Banescu textul e simplu și slăbuț iar muzica e plagiat. Cine nu crede sa consulte un compozitor. Muzica e din repertoriul internațional.

 13. ce venituri ai? Ca de lucrat, nu te vad făcând vreo meserie.

 14. Prin urmare nea popa zice că a compus un colind, dar de fapt el a pus pe muzica unui compozitor Ninni Rossi niste așa zise versuri pe care le-a interpretat teatral în fața unei camere de luat vederi sau a unui mobil. Nea popa falseaza la greu. Oricum totul e circ. Nici el nu crede ce „cântă”. HORROR

 15. Revenind la colinde, Bela Bartok, marele culegător și admirator de folclor românesc, spune că acestea „se deosebesc de cântecele de Crăciun ale Europei occidentale şi că partea cea mai importantă a textelor nu are nici o legătură cu sărbătoarea creştină echivalentă”.
  Păcat că folcloriști, etnografi, etnologi, muzicologi și alți specialiști plătiți de la buget direct sau pe căi ocolite nu lămuresc ce-i cu colindele. Dimpotrivă, tulbură apele.
  Colinda Cerbului, Colinda Leului (da, au fot lei și aici, s-au găsit destule oase)…ce înseamnă?

 16. Cinste BOR ca ia atitudine la derapajele unor pseudo-preoti.
  Am patit-o si eu, m-am dus la slujba si m-am trezit la Plenara PCR, sa infieram tovarasi.
  Incitarea la ura si intoleranta nu are nimic de-a face cu credinta.
  Vorbea cineva de Longhin.
  Cand tot ataci Patriarhia Kievului, subordonata Constantinopolului,ai transformat biserica in birou kgbist.

 17. Slujbele pentru sfintii noi sunt la nivel de clasa a cincea, facute de niste sutane ca acest mare compozitor (nu e departe nici Tronos de Gheboase, ne-a umplut de kitschuri). De altfel si canonizarile au devenit un amestec intre afaceri personale si serbari de gradinita. Toti sunt la nivelul lui Longhin, care ii facea pe episcopii romani satane, acum cativa ani, in delirurile lui.

 18. Este slujbă și predică. Predica se face sau nu se face. Slujba, trei feluri numite liturghii, este după un ritual vechi, poate străvechi, de dinainte de creștinism, greu de crezut că după model fenician, nu se schimbă cu una cu două.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.