(VIDEO)De râs și nu prea… Iohannis, Ciolacu și Dragnea, ”lăutari”

Clipuri de acest gen încep să devină comune. Ele sunt create cu ajutorul  inteligenței artificiale. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, atrage atenția asupra fenomenului  deepfake și consecițele  pe care le poate aduce.  

În postarea video, trei politicieni cunoscuți, Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu ”cântă” de zor într-un rol de lăutari.

Tehnologia pentru manipularea înregistrărilor video devine din ce în ce mai sofisticată, dar și mai accesibilă publicului larg.

Uneori este chiar greu de distins între ce este și ce nu este adevărat, iar fenomentul a luat amploare, România nu face excepție.

Ce spun specialiștii în tehnologia informației 

„Potențialul de a folosi conținut deepfake pentru a crea știri false sau pentru a influența opinia publică este imens și deci ne așteptăm ca fenomenul să ia amploare”, a explicat pentru Europa Liberă, Filip Truță, analist în securitate informatică în cadrul companiei Bitdefender.

Fenomenul a apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit. Un utilizator, cunoscut sub numele de „deepfakes, a făcut astfel de video-uri trucate.

Prima „victimă” politică a acestei tehnologii a fost chiar fostul președinte Barack Obama.

„Spre deosebire de știrile false, care pot fi dărâmate cu efort minim, un clip deepfake poate avea un puternic impact vizual și emoțional, poate influența opinia publică și poate fi folosit pentru răzbunare sau pentru a defăima persoane publice”, conchide Filip Truță.

 Giganții din social media se pregătesc să contracareze acest fenomen

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

 1. oricum presa e plina de falsi, tocmai la Ieuropa Libera s-a gasit Trutulescu asta sa comenteze despre fake si propaganda pentru a influenta opinia pubica? tocmai la radioul CIA-ului? Ironic nu?

 2. Fals că publicitate dar e realitatea crunta! Toți canta aceeași melodie pe tonuri diferite: „Vrem in funcții doar noi” pentru eternitate!

 3. Numai ca Dragnea nu are ce sa caute langa cei doi!

 4. Ce cauta Dragnea, între doi pârlit, antinationali pupatori de falusuri americane și purtători de fecale ueiste?

 5. ”un clip deepfake poate avea un puternic impact vizual și emoțional, poate influența opinia publică” deci vă deranjează doar că poate defăima persoane publice gen Ciolacu, Ciucă, Ursula sau vă deranjează că se poate manipula opinia publică și prin acțiuni gen ”Masacrul de la Bucea”, doborârea avioanelor inamice, etc ????

 6. Voi at’ vrut-o! Nghie ngh-o plăcut! Mai alies acordionistu’ o fo’boboc di laleauă crescut in asfalt pi timp di brumă…

 7. in general oamenii nu sint experti in a identifica mutre:
  unii si-au incurcat mortii intre ei la Morga!

  -vai de mama lor,
  habar nu au sa identifice o etnie sau alta,
  tot dupa mutra!

 8. E mai vechi dar mi-a facut placere sa-i revad pe ”fratii Tunet” – ”vagabonzi” lautari. Pozele sunt fenomenale-figuri de smecherasi.

 9. marius Ai dreptate,ce cauta Dragnea acolo? Locul lui este la bucataria penitenciarului. De cantat canta fals. Fals patriotist.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.