Viktor Orban, dirijorul „păcii” la summitul CPE

epa07567885 US President Donald J. Trump (L) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) to the White House in Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years. EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„Trebuie să examinăm modalităţi de a readuce pacea în Europa”, care este pusă în pericol de război, de migraţie şi de o deteriorare a situaţiei economice, a spus joi premierul ungar Viktor Orban, în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pe care Ungaria, ce exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, îl găzduieşte odată cu un summit european informal, relatează agenţiile MTI şi EFE.

Viktor Orban răsuflă uşurat după victoria bunului său prieten Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane şi se vede acum într-o poziţie de forţă în faţa liderilor europeni, dintre care mulţi îl critică pentru politica sa suveranistă neagreată de Bruxelles, care i-a tăiat Ungariei majoritatea fondurilor europene.

Premierul ungar şi-a manifestat deschis susţinerea faţă de Donald Trump înaintea alegerilor şi a promis atunci că îi va sărbători victoria cu „o sticlă de şampanie”.”O victorie de care lumea are mare nevoie” şi care va „aduce speranţă de pace în lume”, a scris miercuri Viktor Orban pe reţeaua socială X după ce devenise clar că Donald Trump într-adevăr a câştigat, ei având apoi şi o convorbire telefonică.”A sunat Mar-a-Lago (locul unde îşi are reşedinţa Donald Trump – n.r.). Tocmai am avut prima mea conversaţie la telefon cu preşedintele Donald Trump după alegeri. Avem planuri mari pentru viitor!”, a scris premierul ungar tot pe platforma X.

Premierul Ungariei a ales un cadru neobişnuit pentru a-i primi joi pe liderii europeni veniţi la Budapesta pentru a participa la un summit informal al UE şi la reuniunea CPE, şi anume stadionul Puskas Arena, o ilustrare a pasiunii sale pentru fotbal, relatează AFP.

Obişnuiţi mai degrabă cu summituri organizate în centre pentru congrese ori castele, liderii celor 47 de state membre ale CPE au venit într-o incintă sportivă amenajată corespunzător unei asemenea reuniuni.

„Situaţia în care se află Europa este grea, complicată şi periculoasă”, în timp ce războiul „pe care Rusia l-a lansat contra Ucrainei” ameninţă cu o escaladare, a remarcat în discursul său Viktor Orban, care în iulie şi-a iritat încă şi mai mult unii omologi europeni printr-o „misiune de pace” care l-a condus la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, vizită de care Bruxelles-ul s-a delimitat.

Chestiunile care vor fi discutate la summitul CPE includ „cum să revenim la pace în Europa, cum poate Europa să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria sa pace şi securitate în viitor, cum poate avea continentul mai mult succes în a-şi impune propriile interese şi cum poate rămâne un jucător decisiv în discuţiile şi în evoluţiile care îi vor decide viitorul”, a detaliat premierul Orban agenda summitului CPE.

În ce priveşte chestiunea migraţiei, care a atras Ungariei sancţiuni din partea Comisiei Europene pentru ridicarea de garduri anti-migranţi la graniţă şi respingerea solicitanţilor de azil, Viktor Orban a subliniat că „este nevoie de o mai bună cooperare practică cu ţările de origine şi de tranzit pentru a elimina migraţia ilegală şi reţelele de traficanţi”. A sugerat, de asemenea, crearea de centre pentru procesarea cererilor de azil în state terţe.

La rândul său, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a remarcat faptul că securitatea şi competitivitatea Europei sunt în declin şi există „mai mult decât o singură cale corectă” de a ieşi din această situaţie.

„Una dintre acestea, fără nicio îndoială, este ca UE să se extindă şi să stabilească o cooperare mai apropiată şi mai coordonată cu statele europene care nu sunt membre ale UE”, a apreciat Peter Szijjarto la summitul CPE, forum ce reuneşte statele membre ale UE cu alte ţări de pe continentul european, precum Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, ţările din Balcani şi Caucaz. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a confirmat miercuri seară participarea la summitul de la Budapesta.

Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Îi duare în cuhor pe Trump și pe americani de Orban, de Ungaria, etc! Că bâzâie Orban ca Trump ar fi ” bunul meu pretin și tovaras”, hai sikrir! Și asa să fie, contează dacă Ungaria, sub Orban sau nu, are sau reuseste sa aibă, relatii și colaborare bune și de durata cu SUA. Oricum cele doua au net mai serioase schimburi de impresii, politici comparativ cu noi. Si de unguroaice. Mai puțin conteaza palavrageala lui Orban, chiar si cu Trump, daca chiar este!

  2. Rusia, China și america, toți regretă dictatul de la trianon.. Un politician ințelept, știe că la trianon nu s-a stabilit pacea ci ocazia de revanșă.. Iar ceea ce intîrzie nu va lipsi, ci se formează.. Romania e mereu cu frici și tremura din genunchi din cauza ardealului.. Ei, in curînd se rezolvă problema ,.. să nu mai aibe frici..

  3. Calul lui Atila x … lasa frustrarile si ai grija sa votezi asa cum ti se da directiva.😆😆😆

  4. Un președinte educat și-a întors spatele lui Orbán, care aştepta oaspeții, personal. Un gest absolut ieuropian. De fapt e ca majoritatea poporului, care l-a ales. Cei care spun, că-l doare undeva pe Trump, de Orbán. Dar atunci de ce l-a chemat printre primii? Nu Orbán, ci Trump pe el!

  5. Un animal natang face de rusine specia, daca ar fi primita in familie si a evolut numai pana la nivelul in care nu stie ca Trianon se scrie cu cu „T” si nu cu „t”.Restul, ce sa mai comentam :tabula rasa !.

  6. Eu, Victoras am castigat
    Desi toti m-au facut Editat
    Doar Ursul vostru din Carpati
    (Ioi,bistos,suntem sigur frati)
    Ma vede liderul model.
    Cu scuze, ma dezic de el:
    Decat prietenul inept
    Mai bine un dusman destept.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.