Viktor Orban: „Refugiaţii nu sunt o problemă europeană, ci o problemă germană”

Polemici pe tema refugiaţilor la Bruxelles, generate de vizita premierului ungar Victor Orban. El s-a întâlnit azi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. La conferinţa de presă comună cu Schulz, Orban a denunţat limbajul duplicitar al Bruxelles-ului şi în special al Germaniei, în cazul crizei refugiaţilor. „Refugiaţii nu sunt o problemă europeană, ci o problemă germană. Cei pe care îi vedeţi în gările din Ungaria o ovaţionează pe Merkel şi nu vor să rămână nici în Ungaria, nici în Slovacia sau Polonia. Ei vor să ajungă în Germania, care îi primeşte, a spus Orban. Premierul de la Budapesta a respins şi criticile eurocraţilor faţă de decizia Ungariei de a ridica un gard de sârmă ghimpată pentru a face faţă valului de imigranţi şi refugiaţi. Şeful executivului de la Budapesta a amintit că, pe de altă parte, Uniunea Europeană îi cere imperativ Budapestei să se comporte exemplar ca stat membru al Spaţiului Schengen şi ca frontieră externă a spaţiului comunitar, să nu lase niciun cetăţean non-european să intre în zona Schengen fără să fie înregistrat.

Controlul la frontiera ungară este, în vizunea lui Orban, imperativ, ca şi înregistrarea imigranţilor, în caz contrar existând riscul ca spaţiul european de liberă circulaţie să fie suspendat, iar statele membre să fie nevoite să reinstaleze temporar controalele la frontierele interne din UE. Premierul ungar a afirmat că prioritatea ar trebui acordată protecţiei graniţelor externe şi a numit spaţiul Schengen una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene. Pentru ţările central-europene şi est-europene membre UE, a afirmat Orban, libera circulaţie în interiorul zonei Schengen este o experienţă a libertăţii. Noi, ungurii, suntem îngroziţi, la fel şi cetăţenii Europei sunt îngroziţi, pentru că văd că liderii europeni, printre care şi prim-miniştri, nu sunt în stare să controleze situaţia, a mai spus premierul ungar.

Întrebat de jurnalişti dacă personal a fost mişcat de fotografia unui copil al unei famili de refugiati găsit mort pe o plajă din Turcia, Orban a spus că eşecul moral este al unor state din UE care le hrăneşte speranţele false, în loc să le spună foarte clar să nu mai ia cu asalt Europa. Într-un articol de opinie publicat recent în Frankfurt Allgemeine Zeitung, Orban a apreciat a avertizat că fluxul de refugiaţi în Europa ameninţă să submineze rădăcinile creştine ale continentului european şi că guvernele ar trebui să-şi controleze graniţele înainte de a putea decide câţi solicitanţi de azil pot primi.

Vizibil iritat de limbajul direct al premierului de la Budapesta, preşedinteleParlamentului European, germanul Martin Schulz, a insistat că statele membre trebuie să îşi asume responsabilitatea redistribuirii refugiaţilor, în mod echitabil. E onest ca fiecare stat să contribuie, i-a spus Martin Schulz premierului Ungariei. El a încercat să justifice faptul că mulţi dintre refugiaţii din Siria nu pot rămâne în Turcia şi în Iordania, pentru că aceste ţări nu au primit încă ajutorul financiar din partea UE cifrat la şapte miliarde de euro. Schulz a omis însă să spună că cea care s-a opus unui astfel de ajutor financiar a fost chiar ţara sa de origine, Germania.

Această controversă între statele de frontieră ale UE şi statele puternice din spaţiul comunitar a fost evocată şi la întâlnirea dintre premierul Viktor Orban şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialul european a avertizat că această criză a refugiaţilor ar putea declanşa o nouă diviziune între Est şi Vest în interiorul Uniunii Europene. Unele state membre nu se gândesc decât la o stopa valul de imigranţi, lucru simbolizat de gardul controversat din Ungaria, în timp ce altele doresc mai multă solidaritate în apărarea principiului alocării cotei obligatorii de distribuire a refugiaţilor între cele 28 de ţări ale UE, a mai preşedintele Consiliului European.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.