Vine prima recesiune după pandemie în zona euro

Zona euro nu va scăpa de prima recesiune de la pandemie, economia înregistrând al doilea trimestru consecutiv de declin în perioada octombrie-decembrie 2023, arată rezultatele unui sondaj în rândul analiştilor realizat de Bloomberg.

Scăderea de 0,1% previzionată acum pentru trimestrul patru din 2023 vine după ce anterior analiştii estimau o creştere zero a economiei zonei euro. O uşoară redresare este previzionată la începutul anului viitor.

„Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor”, susţine Joerg Angele, economist la Bantleon Bank.

Slăbiciunea vine în principal din Germania, cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu dificultăţi în industrie. În contextul crizei bugetare şi al cererii globale reduse, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, după ce iniţial analiştii estimaseră un declin de 0,1%.

Rezultatele studiului diferă de previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care indicau o revenire pe creştere a economiei zonei euro în perioada octombrie-decembrie 2023, pe fondul scăderii inflaţiei şi a pieţei muncii robuste.

Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Firesc, toata economia aceia se baza pe gazul metan ieftin de la rusi. Altfel, nu mai este rentabil, deci stop-joc. Asta au urmarit americanii, unul dintre scopurile razboiului din Ukrana, unde sunt omorati sute de mii de oameni pentru recesiunea din Germania ! Din pacate, in Romania se fac semifabricate pentru industria germana. Adica, unde dai si unde crapa ! Parteneri strategici. ce strategia mea …

  2. Stați să citiți comunicatul bancii naționale!…vă cruciți ce vor declara oamenii guvernatorului!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.