
Fostul director al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității.
Măgureanu s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință că este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse anterior au fost anulate în instanță.
Măgureanu a refuzat să facă declarații jurnaliștilor.
Până acum au fost puși din nou sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, colonel (rez.) Petre Peter, Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al fostului premier Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.
Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil ‘Cico’ Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.
Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.
Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.
Justitia nu mai judeca pe baza legilor IN VIGOARE la momentul intamplarilor pe care le judeca? Iar, daca, cumva, la ora respectiva SE ZICE ca niste legi NU MAI ERAU in vigoare, pe ce baza judeca? Pe LOZINCI? Sau pe baza ordinelor venite de la cei care AU PREGATIT, AU ORGANIZAT SI AU CONDUS „revolutia” din decembrie 1989?
Nu răspunde nimeni din gașca Iliescu, Roman, Voiculescu Măgureanu-Asztaloș etc. Când poporul strâmbă din nas, pentru divagație se mai scoate când și când de la naftalină Dosarul Mineriadei. Cât despre Astaloș/Măgureanu, chiar și cea mai aspră pedeapsă e deloc îndestulătoare pentru câte dosare a pus pe tava guvernului ungar. Desigur, din arhiva SRI.
De ce Imre Asztalos este numai acum pus sub urmărire penală, când era clar de implicarea SRI în mineriadă?
DA ACEASTA FACATURA UMANOIDA A REUSIT ALATURI DE GASCA BANDITILOR ROMANI TICALOSI SA CAPTUREZE ROMANIA SI SA O DIRECTIONEZE IN PRAPASTIE …pentru a fi stearsa de pe harta lumii……………..
„Niciodata nu-i prea tarziu” dar se pune intrebarea cu ce si pe cine a deranjat de s-a inceput abia acum urmarirea penala.Asa, de curiozitate.
Criminalii astia ar fi trebuit de foarte multi ani sa fie la puscarie .Cine ia tot salvat pana acum ,consider ca ar fi corect sa raspunda si ei penal pt. ca au procedat in felul acesta ,lasindu-i in libertate .
Adică șeful serviciului SECRET, dar nu al oricărui seviciu, al celui renăscut, revopsit, renovat, are nume și adresă cunoscută. Servile secrete sînt serete la fel cei ce le conduc nu au nume, nu au față. Ce ne vîtură e din teatrul politic de pe scena politică cu actori politici după scenariu politic.
Asta e unul din rusnacii lui Iliescu,e pe fir cu toate miscarile conservelor filomuscale
Tr0gl0ditii aia au venit de capul lor in Bucuresti, nechemati de nimeni. Miron Cozma a venit si el cu ei, ca gib0nii sa aiba un lider si sa nu-i lase pe salbatici de capul lor. Nici Miron Cozma n-a venit din convingere si avant patriotic.
La sfarsit, Iliescu le-a multumit la fel cum procedezi cu un betziv care iti intra in curte si vrei sa scapi de el. Nu le-a multumit ptr ca au raspuns la chemarea lui.
Acum se cauta musai niste vinovati din randul PSD……[Rumburak]
cum este posibil ca cei cu adevarat responsabili de victimele din Dec. 89, emanatii iliescu, brucan, roman, magureanu, voican, tradatorii gru/kgb cu care au impanat MApN-ul, Mi-ul si SRI-ul, au fost ocoliti de lege atitia ani? cine sint stapinii lor, la fel de criminali, care le-au asigurat imunitatea pe viata???
asa tirziu? asta trebuia sa fie primul saltat pentru ca din punct de vedere operativ s-a implicat direct si nemijlocit in toate actiunule din piata universitatii inclusiv inainte de evenimente… da a avut oameni acolo… unii i-au dat cu flit si ce s-a mai oparit gusteru… un ghertoi gretos, as putea spune fara sa gresesc avind in vedere consecintele 13-15 iunie, un criminial lasat in libertate.