Vizită crucială a lui Zelenski la Washington

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni la Washington, unde speră să obţină deblocarea unei asistenţe financiare esenţiale, dar extrem de dezbătute în Congresul american, pentru ţara sa, aflată în război cu Rusia, relatează AFP.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător al Kievului, dar promisiunea preşedintelui Joe Biden de a continua să ajute financiar Ucraina pare să întâmpine provocări serioase.

Săptămâna trecută, Congresul american nu a reuşit să adopte un pachet în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Volodimir Zelenski speră ca prin vizita sa să sporească presiunea asupra Washingtonului în această privinţă.

Şeful statului ucrainean va rosti un discurs în faţa unei universităţi din Washington DC, luni la prânz, alături de secretarul american al apărării Lloyd Austin, însă marţi va fi ziua crucială a vizitei sale în SUA.

La începutul dimineţii, Zelenski se va deplasa la Congres, care a alocat peste 110 miliarde de dolari de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022, dar nu a votat pentru noul pachet de asistenţă.

El va fi primit la ora locală 09:00 (14:00 GMT) de liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, şi de cel al senatorilor republicani, Mitch McConnell, doi partizani ai ajutorului pentru Ucraina.

După un discurs în faţa senatorilor, Zelenski se va întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson. Acesta din urmă s-a declarat în principiu pentru alocarea de noi fonduri pentru Kiev, însă trebuie să convingă şi facţiunea republicană care îl susţine pe fostul preşedinte Donald Trump.

La finalul discuţiilor din legislativul SUA, Volodimir Zelenski se va deplasa la Casa Albă, unde va avea o întrevedere cu omologul său american, Joe Biden.

”Cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi importanţa vitală a continuării sprijinului SUA în acest moment critic”, a afirmat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Dar ce nu este crucial și și mai apoi crucitor din ce spune și întreprinde președintele Zelensky? Vor da USA și marii din UE că niciodată nu au dat de la ei.

 2. E groasa rau. Baiatu’ nu mai are cu ce plati salariile bugetarilor. A distrus cu buna stiinta la ordin strain un popor caruia nu ii apartine. Aviz romanilor cum isi vor alege in viitor stapanul! Cu actualul turist am scapat. Dar mai stii!

 3. cum vrea t zi ganu sa bage mina in buzunarul americanului…t ziga nu at tz iga n

 4. Americanii şi europenii pot da meleaone fără număr-fără număr escrocilor din Ucraina. Rezultatul nu se schimba: UCRAINA VA PIERDE! VA PIERDE DEOARECE, ÎN PRIMUL RÂND, NU MAI AU CU CINE SĂ LUPTE. UN SFERT SUNT MORŢI, JUMĂTATE FUGIŢI DIN ŢARĂ ŞI UN SFERT INAPŢI MILITAR. DEGEABA AI TANCURI, METRALERE, AVEOANE ŞI RACHETE DACĂ NU AI SOLDAŢI. NU POŢI CÂŞTIGA UN RĂZBOI CU RUSIA FOLOSIND O MÂNĂ DE LEFEGII!
  Pentru a salva ce se mai poate salva cei din Ucraina care încă mai au mintea limpede ar trebui să-l spânzure pe Zelenski! – SĂ-L SPÂNZURE PE EL, FAMILIA LUI ŞI PE TOŢI CEI DIN JURUL SĂU!

 5. Nu prea vad eu plimbarile acestui balerin Zelenski ca ii vor mai aduce sanse sa mai pacaleasca ca pana acum .Sa cam terminat programul asta a lui de a tot cere la toti armament si bani.Daca balerinul Zelenski nu va intelege ca trebuie sa cada la pace cu Putin ,va pierde totul si il asteapta aceiasi soarta pe care a avuto Hitler.Pana in acest moment Ukraina a tot primit ajutoare militare ,financiare, inclusiv trupe de mercenari straini si nu a facut nimic.Tupeul acestui obraznic Zelenski intrece masura, pt. ca el continua sa ceara incontinuare fara rusine ,dar tot ce i se trimite nu ajuta la nimic.

 6. „PRAF ÎN OCHI -AJUTOARELE CONTINUĂ- NU PENTRU JELENSKY- CI PENTRU „ROTHSCHILZII” ÎNSTĂPÂNIȚI ÎN U” KRAINA”SHALOM!

 7. Moshule Vanga sa-i spanzure si pe cei platiti care l-au incurajat in media internationala laudandu-l si povestindu-i ca va invinge. Foarte multi sunt din media romaneasca vanduta. Acum nu stiu cum sa o dea mai repede la intors sperand ca romanii vor uita.

 8. De data asta Moshu’ anemican nu va mai fi darnic! Se-ntoarce Pianizdu’ cu sacu’gol inapoi in bunkerul din Uk-ruina!

 9. Decizia lui Biden de a-l invita pe Zelensky la Washington arată ca o sinucidere politică. Este ca și cum ai stinge un foc aprins cu benzină. Și înseamnă că popularitatea lui Trump în drumul său către președinție va începe să crească treptat și nimic nu îl poate opri.

  În ochii americanilor, vizita lui Zelensky în sine pare indecentă – de fapt, un străin este invitat să influențeze soluția problemelor interne ale Statelor Unite.

  Dar rolul acestui străin este, pentru a spune ușor, inestetic. Ar trebui să plângă, să lingă cizmele senatorilor etc. Asta arată rău pentru cultura politică a Statelor Unite. Senatul ar putea spune: „Bine, dă-te dracu!” și să aprobe pachetul de ajutor. Dar pentru Baden acesta va fi un final politic; adversarii săi politici pur și simplu nu-l vor ierta pentru un astfel de șantaj.

 10. Nici Biden nu prea mai are bani sa plateasca de la Buget, asha ka khazarii noshtri au ajuns in rahatul creat de ei.
  Tov.Zelea i-shi urmeaza sfaturile Rabyiilor, crezand ca va fi shi el in situatzia lui Hitlerica, alt alogen, ca sa se ascunda prin Argentina, unde a inceput cu tatonarile lui pentru ca nimeni nu-l mai crede. Daca dominatzia mondiala khazara, ar arata dorintzele sincere pentru Adevar shi de bine, nu de rautate ascunsa pentru omenire, ei ar trebui ca la schimbul ajutorului sa ceara spalarea pacatelor cu acest URSS.02=Ukraina, ex.anularea paktului Hitler-Stalin (=Putin), ca sa demonstrze ca raz belul kahzarilor nu este o facatura=blat de ucidere a creshtinilor precum WW2=marele macel Pobeda, cand derbedeii Planetei au pus-o de o kacialma de Poker Mondial, cu invingatorii stabilitzi din shtart prin tratate secrete la Teheran, Yalta, etc., cu trishori precum Stalin shi Churcill. WW2 de fapt nu este terminat, ex.Rusia vreaa teritorii ex.Japonia, samd. Daca nu se finalizeaza, ci doar ascunderea adevarului, ex.crimele kamunizste, atunci Planeta va disparea in focul lor de ucidere=arme atomice reciclate.
  Ar trebui sa se termine cu artificiile astea, noi creem, noi rezolvam problema, shi in acesst sens este nevoie de transparentza, ex.desecretizarea Malta. Lumea va fi libera daca arhiva kgb va fi libera la cunoashtere, la fel la Vatican=actziune cruciala!
  O zi buna
  Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.