Vizită în Maroc. Macron respinge declaraţiile şefei diplomaţiei franceze

O vizită a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Maroc „nu este la ordinea zilei”, a afirmat sâmbătă o sursă guvernamentală marocană, respingând declaraţiile şefei diplomaţiei franceze, într-un context de relaţii bilaterale tensionate, scrie AFP.

Aceste tensiuni s-au manifestat din nou în această săptămână după cutremurul care a lovit regiunea Marrakech, în centrul regatului, omorând aproape 3.000 de persoane. Rabatul nu a acceptat ajutorul oferit de Paris, ceea ce a dus la „polemici care nu au niciun motiv să existe”, a apreciat preşedintele francez.

În cursul unui interviu acordat canalului francez de informaţii LCI, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a afirmat vineri că preşedintele Macron a fost invitat de regele Mohamed al VI-lea al Marocului să efectueze o vizită de stat.

„Regele Marocului şi-a reînnoit invitaţia adresată recent preşedintelui Macron, în această vară, când au vorbit”, a declarat ea. „Preşedintele este invitat, mai avem de găsit date care nu au fost încă găsite”, a adăugat ministrul de externe.

Această vizită „nu se află la ordinea zilei şi nu este programată”, a declarat o sursă guvernamentală marocană pentru agenţia oficială de presă marocană, MAP.

Catherine Colonna „şi-a luat libertatea de a face un anunţ neconcertat cu privire la o scadenţă bilaterală importantă”, a criticat această sursă, neidentificată.

Relaţiile dintre Maroc şi Franţa, fostă putere colonială unde trăieşte o importantă diasporă marocană, sunt tensionate de când Macron încearcă să se apropie de Algeria care a rupt relaţiile diplomatice cu Rabatul în 2021, acuzat de „acte ostile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.