Vizita lui Xi la Moscova: Detalii de culise

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante, transmite EFE.

Potrivit agenţiilor de presă ruse TASS şi RIA Novosti, Xi a primit salutul gărzii de onoare înainte ca avionul său să decoleze de pe aeroportul Vnukovo-2 din capitala rusă.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media ruse, Xi a fost însoţit la aeroport de vicepremierul rus Dmitri Cernişenko, acelaşi oficial care l-a întâmpinat luni, la sosire.

Liderul chinez a urcat scările avionului prezidenţial şi apoi s-a întors pentru a-i saluta pe cei prezenţi la aeroport.

În timpul vizitei sale de stat în Rusia, efectuată în perioada 20-22 martie, Xi s-a întâlnit cu Putin în două rânduri, prima dată pentru o întrevedere informală şi a doua oară pentru negocieri oficiale.

În a doua zi a negocierilor de la Kremlin, marţi, Putin i-a oferit lui Xi o cină de stat cu un meniu compus din tradiţionalul borş de sfeclă, revendicat deopotrivă de Ucraina şi de Rusia.

Banchetul a avut loc la Palatul Faţetelor, după ce ambii preşedinţi au cinat în ajun singuri la Kremlin.

În meniul de marţi s-au regăsit, ca antreu, crochete cu crab de Kamceatka şi ulei de trufe, urmate de borşul de sfeclă, fel de mâncare pe care, în iulie 2022, UNESCO a decis să-l protejeze, înscriindu-l cu caracter urgent drept Patrimoniu Cultural Imaterial după o campanie ucraineană intensă, notează EFE. Cu toate acestea, Kremlinul nu s-a sfiit să-i prezinte şefului de stat chinez acest borş ca fiind rusesc.

Papilele gustative ale lui Xi s-au delectat şi cu o salată de păstrăv de Karelia şi castraveţi, halibut de Murmansk pe pat de legume, biftec de carne de vită cu piure de cartofi afumaţi şi spumă de zmeură, potrivit agenţiei oficiale TASS.

Atmosfera a fost întreţinută de pianistul Denis Maţuev care a interpretat lucrări ale compozitorului rus Serghei Rahmaninov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

17 Comentarii

  1. În cartea de bucate din copilărie, publicată înainte de Republica Populară Română se numea “borș rusesc”. Va fi rebrenduit borș ruso-ucrainesc , sau ucraineano-rusesc. Mai este cuvântul rus în vocabularul ucrainean?

  2. Rusia a rupt-o definitiv cu Occidentul anglo-saxon imperialist. Rusia nu va mai livra resurse energetice in Vestul colonialist si aceasta este cea mai spectaculoasa parte pozitiva a Conflictului cu NATO din Ucraina….Resursele Rusiei se vor indrepta catre cele 3 / 4 tari care urasc Occidentul imperialist. Rusia va castiga mai mult decat in trecut…..Rusia va castiga razboiul cu NATO, iar NATO se va desfiinta. Asa e corect, NATO e un Grup Infractional Organizat care a distrus Indivizibilitatea Securitatii Statelor Lumii, concept care sta la baza dreptului international….Prin distrugerea Indivizibilitatii Securitatii Rusiei, NATO este autorul Conflictului din Ucraina. E foarte simplu ca o Organizatie Mafiota gen NATO sa puna o Tara care nu i se supune in situatia de a lovi militar preventiv daca vrea sa supravietuiasca…Narativa oficiala cum ca Rusia a agresat Ucraina nu e crezuta nici de Stabii NATO, dar a fost impusa obedientilor grei de cap si prin Cenzurarea mediei rusesti.

  3. S-a ferit sa nu apara produse de urs de Siberia ( din Gulagul lui Stalin ), shi mai ales celebru ceai folosit de KGB.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Meniul chinezilor este total, adica totul se maninca, de unde nu sunt diferentze fatza de alte bucatarii.

  4. Ccon spune:
    22 MARTIE 2023 LA 11:55
    S-a ferit sa nu apara produse de urs de Siberia ( din Gulagul lui Stalin ), shi mai ales celebru ceai folosit de KGB. O zi buna. Con P.S. Meniul chinezilor este total, adica totul se maninca, de unde nu sunt diferentze fatza de alte bucatarii.

  5. Sper ca i-au dat lui Xi Ping Pong o ciorba de cotoare de sfecla, asa cum imi povestea un fost prizonier sas la rusi, ca le dadea zeama cu cotoare cand a fost prizonier 4 ani la pigii muscali.
    Nu stiu daca lui Xi i-o fi placut, ei fiind obisnuiti cu cioraba de lilieci, de caini si de viermi intestinali.
    …..[Rumburak]

  6. Un lux exorbitant .Un meniu la care miliarde de oameni nici nu vizeaza .Nici un cuvint despre mortii si ranitii din Ucraina de parca nu ar exista .Nici un moment de reculegere macar .Parca erau la nunta .Infatuare , dorinta marire si amentari cu bomba nucleara . La asta se pricep cel mai bine .Glasurile mortilor nu se mai aud de parca in Ucraina ar fi pace .

  7. @ Con. Ai scris de doua ori aceleasi prostii. Nu era suficient o singura data?

  8. Lux?!
    Ce ati fi vrut sa ii dea: ciorba de stevie si varza calita?
    Liderii din Somalia,Haiti,Zelenski- fac foamea din compasiune cu muritorii de foame din tarile lor?!

  9. Fantoma Putin părea un curcan jumulit, fără cap și fără coadă. Un Lucifer bătrân, învelit în ghețuri. De fapt, cel care se socotea supraom invincibil, nu mai are prieteni. Nu mai are nici stare. Xi pur și simplu rânjea satisfăcut, înțelegând că într-o zi paharul se va umple și ultima picătură va da totul peste cap. Iar consecințele funeste le va suferi nu numai Obeza RuSSie, ci și întreaga banda de potentați putinoizi. Toată lumea, inclusiv „dragul lui prieten” chinez, toți extratereștrii, dinozaurii doresc pieirea lui Putin, a sistemului criminal terorist moscal.

  10. Axon te rog sa confirmi meniul.
    Ce arome erau astazi in fundul lui Putin?

  11. Suferă crunt trolii urcaci și EPOLEȚII SPECIALI.?
    Ce delir ar fi fost dacă Unchiul Xi mergea la Kiev și consuma ciorbă de greieri și friptura „progresistă” din gândaci de bălegar…eeeeh ??

  12. Fuhrer-ul disperat a ținut un lung discurs, calchiat pe tipicul altor discursuri propagandistice tot atât de fastidioase, dar și sterile. Deodată și-a dat seama că discursul său este întâmpinat de Xi cu politicoasă indiferenta. După ce a amintit efectele miraculoase ale „drujbei” chinezo-moscale, cuprins de o adevărată frenezie su foindu-se ca un viezure, Paria Putin a încheiat exprimandu-si convingerea în victoria binomului și subminarea adversarilor. Războiul a făcut din acest „cezar” arogant odinioară un infirm, bun de aruncat la tomberon. Indezirabilul Terorist e un om terminat.

  13. „… tradiţionalul borş de sfeclă, revendicat deopotrivă de Ucraina şi de Rusia” ! Pacat, Putin ar trebui sa fie baiat civilizat, sa renunte la pretentiile de „origine controlata” si sa-i dea borșu’ lu Zelenski !

  14. Lu’ Iohannis, cind s-o duce la Moscova, sigur o sa-i dea urme de cirnati pe resturi de varza, iar ca desert o juma’ de bretzel ! Asta daca n-o ajunge Ciuca inainte, sa rada totul de pe mese …

  15. Se vede ca bietul Volodea are grave probleme intestinale, datorita cancerului sau de colon în fază terminală. De altfel, se vede și după moaca lui că e grav bolnav, și ținut sub sedative: arată mai batrin chiar și decit Biden, care e moșneag sadea!
    Dar să-i lăsăm la o parte pe acești mari țicniți mondiali, și sa revenim la borșul de sfeclă. Nu știu ce soi de borș o fi ăla, dar în nordul Moldovei se face un borș de cartofi cu sfeclă roșie absolut delicios. Sînt mare fan al acestui borș, care este una dintre cele mai bune mîncăruri de post din cite există! Se face foarte simplu, cu cartofi, sfeclă roșie și legume, și tevlingi pe degete!
    Dacă e vorba de același fel de mîncare, e cazul ca românii și moldovenii să îl revendice imediat! E demn de patrimoniul național, alături de brinzoaice, mămăligă, mici și Grasă de Cotnari!

  16. @ Dan Doran 09:02
    Mămăliga vine din Italia (vezi cum e cu porumbul), micii din Turcia, brânzoaice găsești și în Grecia. Despre Grasa de Cotnari te las sa te documentezi singur cum a fost cu atacul filoxerei…
    Dacă tot ești DOCTOR, pune mâna pe carte. Altfel, vei avea surprize dacă ajungi prin străinătate și încerci să-ți tratezi oaspeții cu mâncăruri românești tradiționale…?

  17. Edward moț de foarfece: O fi măliga originară, dar doar românii o halesc ca pe pită.Brinzoaicavsi alivanca sint tipic moldovenești, din nord, căci acolo sint celebmai bune mîncaruri din România. Știu ce zic! Micii sînt creație munteneasca, bucureșteană mai bine-zis. Cit despre Grasa de Cotnari, e cel.mai delicios vin romanesc, și mi se filfiie de istoric.
    Și nu sînt DOCTOR, că eu nu-s Oprea sau Ciuca, ba încă nici n-am mai dat pentru diplomă, căci pentru a fi ziarist nu ai nevoie de diplomă, ci de talent!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.