Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul românesc ”Octav”

La finele anului 2016, Franţa îşi arăta gratitudinea faţă de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

În acelaşi an, Vladimir Cosma, care a pus pe note muzicale trăirile a numeroşi mari actori europeni în peste 400 de partituri pentru producţii cinematografice şi seriale TV, a compus coloana sonoră a filmului românesc ”Octav”, ce va avea premiera de gală în această toamnă pe 4 octombrie, la Sala Palatului.

În Octav muzica are o importanţă foarte mare, pentru ca este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi”, povesteşte Vladimir Cosma, cel mai renumit compozitor român de muzică de film.

Prea puţin cunoscut publicului român, Vladimir Cosma a avut un destin excepţional în spaţiul european şi internaţional, cu preponderenţă în cel francez. Născut în Bucureşti, Vladimir a crescut într-o familie de artişti muzicieni care i-au insuflat încă de tânăr pasiunea pentru muzică şi i-au cultivat sensibilitatea pentru artă şi frumos. A studiat muzica la Paris cu Nadia Boulanger şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din capitala franceză, iar din acest amestec cultural, făurit iniţial în creuzetul familiei, s-au născut partituri de care ulterior marii regizori s-au îndrăgostit în mod irecuperabil.

În 1968, Yves Robert i-a încredinţat prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula „Alexandre le Bienheureux”, succes confirmat şi consolidat în 1972 cu muzica din comedia „Le Grand Blond avec une chausseure noire”.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Le Monde”, compozitorul român explica îmbinarea dintre note şi actorie, accentuând modul cum această îngemănare ajunge la public într-un mod cât mai intim şi constructiv: ”Alegerea mea a fost să nu fac o muzică prea descriptivă. Vreau să subliniez culoarea filmului, nu să accentuez ceea ce se vede în imagine. Muzica este un cameleon. Ea este cea care preia culoarea imaginii, mai degrabă decât invers. Dacă, pe o scenă de dragoste, pui un andante dintr-un concert de Mozart, muzica devine romantică, în timp ce, într-un film de Hitchcock, cu un asasin care se apropie să omoare personajul, această muzică foarte dulce şi lentă devine vicioasă”.

Interesul artistic al compozitorului se extinde şi în creaţii de muzică clasică, lucrări pentru cor şi orchestră, concerte pentru vioară, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră şi o operă, „Marius et Fanny”, după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna şi Angela Gheorghiu.

Pentru creaţiile sale artistice, Vladimir Cosma a fost onorat cu două Premii César, pentru cea mai bună muzică de film („Diva” – 1982, „Le Bal” – 1984), alte distincţii prestigioase precum şi numeroase discuri de aur şi de platină în toată lumea.

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viaţa şi aduce omagii purităţii copilăriei, prieteniei, dragostei şi nostalgiei dulce-amăruie. Din distribuţia filmului fac parte nume importante ale cinematografiei româneşti: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu şi mulţi alţii.

Lungmetrajul este o coproducţie România – Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrînceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Mai multe detalii despre filmul OCTAV se găsesc şi pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.