Von der Leyen, ”scutul democrației europene”

Favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene după alegerile din iunie, Ursula von der Leyen a promis să creeze un ”scut al democrației europene” care să contracareze ”imixtiunile străine și manipularea”. Declarația a fost făcuta miercuri, la Summitul Democrației, la Copenhaga.

Von der Leyen a condamnat „atacul josnic” împotriva premierului slovac Robert Fico, spunând că asemenea fapte ”subminează democrația, cel mai prețios bun al nostru”. Președinta CE a folosit atentatul din Slovacia pentru a arăta cum atmosfera politica tot mai toxică poate duce la evenimente extreme.

”Scutul democrației” propus de von der Leyen presupune apariția unei unități anti-dezinformare care să detecteze și să elimine dezinformarea din mediul online. Von der Leyen a mai vorbit și despre ”vaccinarea” cetățenilor UE prin educație împotriva dezinformării.

În timpul discursului, von der Leyen a lăsat să se înțeleagă și ce este dezinformarea, și de unde vine ea. Vorbind despre stuația politică din țara sa, președinta CE a spus că ”am văzut cum politicieni de extremă dreapta și candidațe din partea Alternativei pentru Germania sunt în buzunarele Rusiei”. Von der Leyene s-a referit la investigațiile începute în Cehia și la Bruxelles împotriva site-ului pro-rus Voice of Europe, de la care o serie de politicieni AfD ar fi primit mită. Însă von der Leyen a spus că politicienii AfD răspândesc propaganda rusă ”indiferent că au luat sau nu mita”.

Asemenea declarații sugerează că noul ”scut european al democrației” va fi folosit împotriva unor anumite forțe politice,  scrie UnHerd. La aceasta se adaugă și dezbaterea (veche de aproape un deceniu în SUA) legată de cine vor fi ”arbitrii adevărului” – viitoarea ”unitate” împotriva dezinformării. În pus, declarațiile lui von der Leyen sugerează și care va fi definiția ”dezinformării”, ea urmând să lase partidele anti-sistem în poziții foarte vulnerabile în fața amintiților arbitri. În Germania s-au înmulțit apeurile politicienilor pentru interzicerea unor politicieni AfD sau chiar pentru scoaterea în afara legii a întregului partid. În acest context, apar îngrijorări că suplimentarea panopliei anti-dezinformare al UE cu încă un ”scut” ar putea duce de la cenzurarea unor indivizi care se aplică acum, la interzicerea unui întreg partid, cotat cu peste 20% din intențiile de vot.

O situație creată în campania pentru europene din Cehia arată care sunt riscurile pe care le aduce războiul informațional din Europa, cu tot cu „scuturile” sale. Guvernul pro-european aflat la putere a lansat o campanie care îi prezintă pe candidații opoziției (din partidul eurosceptic ANO, al fostului premier Andrej Babis) însoțiți de  sloganuri ce exprimă devotamentul lor față de Rusia. ANO a comis eroarea de a nu înregistra domeniul online ”Cehia, totul pentru tine” – sloganul partidului pentru alegerile europene. Coaliția de la putere a înregistrat acest domeniu și a schimbat sloganul de pe site în ”Rusia, totul pentru tine”. Președintele Cehiei, fost șef al Comitetului Militar NATO, a condamnat gestul partidelor de la putere, însă premierul Petr Fiala a spus că nu este vorba despre o campanie de defăimare, ci de conștientizare a riscului de a vota cu opoziția. Este dezinformare ceea ce face puterea pro-europeana din Cehia? Va ajunge democrația sub scut sau pe scutul lui von der Leyen?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

32 de Comentarii

 1. A naibii democratie au mai introdus perciunatii in UE.Tari sugrumate politic,vointa cetatenilor UE in mina serviciilor secrete conduse de ei,drepturile omului au ajuns hirtie higienica,cenzura mediatica (noi avem CNA),si alte minuni democratice „europene”.

 2. O mincinoasă printre mincinoși (dacă scriu oficiali e pleonasm).
  Minciuni si fraze-i totul ce statele susține (M Eminescu 1874)
  To ce spun statele e minciună și tot ce au e din furat (Nietzsche 1883)
  A se băga de seamă că ultimul e insaidăr, e fenician.

 3. De aceasta Ursula nu cred ca Europa mai are nevoie dupa cite a facut ea .Cel mai corectar fi sa raspunda in fata justitiei pt. toate relele facute oamenilor .

 4. Du-te fa si te p..! Mai multa dezinformare ca la slugile tale nu exista. Noroc ca mai sunt si oameni care gandesc. Oricat te-ai stradui, nu-i pacalesti pe toti.

 5. Ministerul Adevărului a stabilit că adevărul este ce vă spune Ministerul Adevărului că este.

  Aveți dreptul să gândiți ce vă spune Ministerul Adevărului să gândiți.

  Aveți dreptul să citiți ce vă spune Ministerul Adevărului să citiți.

  Aveți dreptul să vorbiți ce vă spune Ministerul Adevărului să vorbiți.

  ACEST MESAJ ESTE APROBAT DE CĂTRE MINISTERUL ADEVĂRULUI DIN CADRUL UNIUNII SOVIETELOR EUROPENE POPULARE ȘI DEMOCRATE.

  PS: să nu vă pună Mama Dracu să comentați ceva despre afacerile fratelui Preasfintei Ursula!

 6. La ce te poti astepta de la o fascista cu nazismul in glanda….Germania lui Goebbels e la genunchiul broastei la ce fac Editat astazi in kolhozul european.Din pacate cea mai mare molima a europenilor,IMBECILITATEA,va produce foarte curand milioane de victime nevinovate,de obicei cei fara ajutorare saracii,copii si batranii.Am scos special femeile ca astazi au devenit mai naziste si decat nemtoaicele cu condicuta medicala destinate de Mengelee sa faca arieni.Poti impune individului orice constrangere cu exceptia celei de a gandi singur.Multi ,adica toti brucselezii,au uitat ce a patit ala cu -Statul sunt eu-.Majoritatea europenilor care cred cu adevarat ca democratia iti da dreptul sa gandesti ce doresti nu au uitat.

 7. Și uite ca cred unii..
  Chiar se udă de fericire pentru acest colhoz.. Numai afacerea Pfizer provoacă dispreț față de aceste jigodii fără cinste..

 8. Nu va fie frica, ca UE pica!

  Idiotii nu pricep ca Dumnezeu A HOTARAT ca Uniunea Europeana sa dispara si NIMENI si NIMIC nu-I mai poate intoarce decizia. Si la fel va pati si SUA. Si apropo de Statele Unite, ii sfatuiesc pe romanii de acolo, care nu se pot intoarce in tara, sa se mute pe langa manastirile ortodoxe, ca mare prapad va veni peste ei.

 9. Ai mai batrani au mai trait astfel de lucruri. Inainte de ’90 in romania.
  Eu tot spun ca pas cu pas se instaureaza dictatura (alegi din oferta LOR, ca pe vremea lui Ceasca) si cenzura in paralel cu limitarea libertatiilor cetatenesti.

 10. Tocmai ea vorbeste de chestii de-astea, ea care este unealta amerlocilor la varful UE si e dolosita de acestia pentru distrugerea UE? Si care a luat mita de la Pfizer pentru a cumpara otravurile cu care sa ne injecteze.

 11. f a s ci sh ti. istoria se repeta pentru ca demonii sunt lipsii de imaginatie. nu este nevoie decat sa treacva o generatie in amorteala ca oamenii sa-si uite istoria si sa accepte jugul dictaturii „spre binele lor”.

 12. Blinken acum 2 zile a zis ca „Putin a transformat in arma coruptia din Ukropia”… in acelasi timp, toti sefii de colonii din UE si de la CE ne spun ca Nulandistanul indeplineste conditiile de accedere in UE. Pe noi ne-au tinut cat? 18 ani cu MCV-ul? pe motive false… dar astia sunt gata copti sa intre dupa mai putin de 2 ani de „negocieri”

 13. Zice duduia „…scut al democrației europene” care să contracareze ”imixtiunile străine și manipularea…”. Sa-i spuna cineva ca imixtiunile americane sunt tot straine, nu numai alea rusesti si chinezesti. Aoleu, uitasem ca UE nu este decat o TABARA MILITARA AMERICANA. Deci, imixtiunile americane NU sunt straine! Ura!

 14. Disperarea e mare.
  E normal: urmeza inevitabila schimbare.
  De generatii!
  P.s. ..Suntem etichetati „prosti”.
  P.P.s.. Dar, „inspaimantator de multi”!

 15. Ha ! Ha ! De la vaccinurile anti-Covid încoace, Ursula s-au specializat în vaccinuri și campanii de vaccinare! 😊 ” Scutul democrației ” ? Lumea știe că UE este scutul SUA în Europa și agenția economică a NATO, care comandă câți bani trebuie trimiși în Ucraina și când.

  Este desigur facil să fie portretizați populiștii europeni că marionete ale Kremlinului în UE. Păi asta este un caz clasic de dezinformare! Adică cum ? Cetățenii europeni sunt niște handicapați care sunt conduși că oile de propaganda subversivă a Moscovei ? Greu de crezut !

 16. von der leyen e un subiect fara perspectiva, raportat la bunul simt… dar nu te pui cu imbecilii din politica, asa ca orice e posibil… dar totusi…

 17. Majoritatea crede că e vorba de prostie, nepricepere, la cei ce conduc și UE. Nu, nu este. Ei merg după un plan. Credeți că scumpirea energiei și, așadar, sărăcirea noastră, e „failed diplomacy”? Dar că ne îneacă în străini de alte rase, chiar dacă, cel puțin în privința României, încalcă grav Constituția, credeți că-i nepricepere? Credeți că Nein Schenghen este despre „securiazrea granițelor”? Nu, este vorba de ținerea celor un milion jumate străini, după Șoșoacă, în România. Odată scos controlul la graniță, a doua zi, majoritatea dintre ei pleacă (după directorul, CEO la apdatați, Terapia). Dacă un ofical a zis un milion jumate de străini aduși, liniștit sînt măcar două milioane. Să nu ne-mbătăm cu apă rece, Șoșoacă este a Sistemului, doar joacă pe Cuana Opoziția. De ce AUR nu zice nimic în această privință?

 18. Impotrica intereselor multinationalelor si intereselor americanilor un scut?
  Sinuciderea progresista si Soros ajung in Europa nu sunt di Europa

 19. Niciun comentariu al Cetei lu’ Pițigoi.
  Stat MajoriZdu Rumburkak ? GENIUL îngropat în Rusia ? Elena PomPa ? Crăkănatul ?
  Ce faceți, buey, n-a sosit Ordinul de Zi pe Unitate ? măR🤣g

 20. ea nu stie ca unii vor canta in corul ei si in pauza vor negocia cu Xi sa nu-i uite cand face lista? Zilele astea era un articol ca Germania interzice Lenovo, dar daca si ei vor refuza sa ofere surubele, etc. pt calculatoarele voastre. Atunci veti mai putea calari lumea?

 21. Cand isi publica SMS-urile, PReMEDITAT-ANTIDEMOCRATIC sterse,
  facute corrupt-farmaceutic cu PFIZER ?

  😮

 22. Hmmm,. Cum adică ”favorită” ?? Păi și ea s-a autopropus și și-a desființat concurența.. Iar acu la UE este nimită ca ”..de război”. Adică face exact lecția pentru a băga europa in război cu rusia.. Despre ce vorbim,.? ,..Doar un vot masiv contra și o minune o inlătură,..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.