Vreți panouri fotovoltaice? Atenție la acest anunț!

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora.

„Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi. Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

El a subliniat că segmentul prosumatorilor „este în creştere, se dezvoltă foarte, foarte bine”.

„Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilităţi, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a mai spus George Niculescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8409 Articole
Author

12 Comentarii

 1. adica sa nu cumva sa devii independent de E-on sau altii asemenea. Pai cand reduci consumul cu 50% ca mai mult nu ai voie, Bisnitsrii dela E-on etc. vor mari pretul cu 50%, sa nu cumva sa nu poata plati dividende investitorilor.
  Cutra? Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. Nu vcumva sa devii independent, sa nu te poata mulge, nu le-ar mai m**i multi inainte!

 2. cu microhidrocentralele de pe râurile de munte nu s-a gândit să impună un prag

 3. aha deci pui tu un prag la ala care produce 20 si asa sa poata si ala cu 5 sa „dea” la retea ..
  PTR CA TU ESTI INCOMPETENT!
  ori te duci la piata si vinzi ceapa si mesteci demonstrativ frunze sa faci baloane ori termini cu prostiile.
  toti pot sa genereze de la soare GRATIS ,Romania se impiedica de un geniu de asta 😀

 4. Sunt la liber panourile fotovoltaice la rusica, au furat din ukraina la greu, pot fi montate cu firma rusa cazan care functioneaza cu brio im orice si pe orice in Romania! Nu e bascalie, intrebati, informati-va si veti ajunge la aceeasi concluzie.

 5. …Voicu, bărbier (Moromeții vol.1):
  -Care, niculescule, că explicația ta nu se susține tehnic nici dacă injectez kilowați cu nemiluita în rețea pe monofazat, deci dezechilibrat, nu mai zic dacă am trifazic.
  Că doar nu și-or pune toți amărâții dintr-un sat panouri fotovoltaice simultan.
  Mă rog, matale dacă stai la bloc sau într-un cartier de vile, posibil să gândești diferit.
  Dar mai degrabă se dă peste cap socotelile voastre de mafioți (rog experții forumului să se pronunțe).
  Dar că aș instala un lot de panouri d-ăstia în „island mode”, te-ar/v-ar deranja cu ceva?
  Mă gândesc să mă dezvolt pe varianta din urmă.

 6. intelighentule! pot sa am si zeci de Kw instalati (in plus fata de ATR) si in retea sa furnizez (daca am chef!)cat este ATR-ul !…daca pierdeti controlul pietei sa va fie de bine !…oricum o meritati din plin!

 7. Da ce bey,iau foc cablurile de distributie supraincarcate de pro-suparatori vostri si apoi cad si stalpii.Pai bagati sarme mai groase,iar daca surplusul este prea mare,faceti cateo fabrica de hidrogen in afara localitatilor,hidrogen obtinut prin electroliza din apa chioara pe care sa il ardeti la iarna in termocentrale,pentru ca vreti,nu vreti,tot asta va fi viitorul in productia de energie,mai ales atunci,si foarte curand,cand gazele si petrolul se diminueaza si dispar cu desavarsire. Soarele fiind el sursa de energie inepuizabila pe care o ofera gratis omenirii,dar nu ne-o baga si in traista in timp ce voi,tavariscii decidenti,asteptati sa pice para malaiatza.

 8. 20kW necesita 200 de metri patrati
  pe care ii poate furniza (panoul ala)
  timp de cateva ore INTR-UN AN!!!!
  (reamintim ca anul are 8766 de ore, jumi-juma noaptea samd)

  -de fapt e o schema de a face pe multi partashi la un JAF DE PROPRORTII NATIONALE!

 9. În timp ce lunile trecute se încurajau fraierii să-și pună oglinzi pe acoperișuri nu mai departe de Ungaria se oprea acest lucru; nu mai pot băga curent în rețea. Desigur la noi nu se întrevedea deloc aceasta.
  Dac-am goli pușcăriile tot n-ar fi loc pt toți mincinoșii, hoții și ticăloșii vinovați din administrație de la mic la mare.

 10. @ „parere…”, 21 sept. 2023 la 14:58
  Cre’ că panourile la care te referi tu kuompetinte ie alea dă la slăvitu’ produkător „Schweighofer”-„Kronospan”, că alea ierea excedente pă piață, că avea materie primă klandestină, kăkălău!
  Iar la Cazane știm că rușii au fost specialiștii, șî așteptăm să-ți pui tu, primu’, tărtăcuța la cazan… În aleanță cu AUKUS („Aotearoa-UK-Australiya”), că ăia se pricep mai bine, dă la Kapitanu’ Cook („Bucătaru’ „, adeca) încoa’, că-l mîncară fi’n’că le fură lemnele (cam cum făcu „Schweighofer” a’ci, da’ voi n-aț’ fost în stare să-l mîncaț’ pă austriac, șî s-a pi$$at pă voi la „Schengen”…):
  https://wellcomecollection.org/works/e6g2vxba/items
  Iar acu’ vă așteaptă surpriza cu suavii dîn Tonga, în 8 octubre, cîn’ vă vor mînca dă vii……[Rumburak]
  https://cdnc.ucr.edu/?a=d&d=AL19100520.2.68&e=——-en–20–1–txt-txIN——–

 11. I-au inebunit pe idio cu clima, au vandut panouri firmele de casa, au scumpit curentul ! Iar retelele sunt aceleasi facute cand comunismul ne spunea ca -e bunul tutulor- !

 12. Caritasu’ n-o muritu, doar o tar’ s-o hodinitu’!
  PS @deeper Aprob pozitiv chestia cu hidrogenu’ da’ numa’ carat cu galeata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.