William Shakespeare, omul, epoca şi…. eternitatea geniului!

Astăzi, 23 aprilie, se împlinesc 455 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, cel care este considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile.

William Shakespeare s-a născut, după toate probabilităţile, la 23 aprilie 1564 – data fiind marcată de Ziua Sfântului George, la Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia, fiind al treilea din cei opt copii ai familiei, fiul lui John Shakespeare, negustor de mănuşi şi membru al consiliului municipal, şi al lui Mary Arden, fiica unui fermier prosper. Se ştie cu certitudine că William a fost botezat la 26 aprilie 1564.

William a primit educaţia primară la „King’s New School” din localitatea natală, o şcoală liber privilegiată, planul de învăţământ asigurând o educaţie bazată mai ales pe gramatica latină şi studiul limbilor clasice.

La vârsta de 18 ani, la 27 noiembrie 1582, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, care era cu opt ani mai mare decât William, faptul că era însărcinată grăbind se pare ceremonia şi stârnind astfel mânia Curţii consistoriale a Diocezei de Worcester. Cei doi au avut trei copii: Susanna – botezată la 26 mai 1583, şi gemenii Hamnet şi Judith – botezaţi la 2 februarie 1585. Hamnet avea însă să moară din cauze necunoscute la vârsta de 11 ani.

În perioada 1585 – 1592, s-a stabilit la Londra, unde a fost scriitor, actor şi a deţinut o parte din compania de jocuri „Oamenii Lordului Chamberlain” – „The Lord Chamberlain’s Men”, devenită ulterior mai cunoscută ca „Oamenii Regelui” – „King’s Men”, o trupă adoptată de regele James I, după moartea reginei Elisabeta I.

Se pare că activitatea sa desfăşurată la Londra i-a adus o bunăstare importantă, astfel că a cumpărat o proprietate în cartierul londonez Blackfriars, iar în oraşul natal  deţinea cea de a doua cea mai întinsă proprietate.

La începutul anului 1590 sunt scrise primele lucrări ale lui Shakespeare – „Richard al III-lea” şi cele trei părţi din „Henry VI”, iar primii actori cu care a lucrat în această perioadă sunt Richard Burbage, William Kempe, Henry Condell şi John Heminges.

În anii 1593 şi 1594, teatrele au fost închise din cauza ciumei, iar Shakespeare a publicat două poeme narative pe teme erotice, „Venus şi Adonis” şi „Violul Lucreţiei”, poeme dedicate lui Henry Wriothesley.

În fapt, majoritatea operei lui Shakespeare a fost scrisă între anii 1585 şi 1613, fiind reprezentată de 154 de sonete şi numeroase poezii, dar şi de cele mai importante tragedii şi comedii din literatura universală, rodul abilităţii lui de a reliefa cele mai profunde aspecte ale naturii umane. Din păcate, momentele scrierii pieselor de teatru ale lui nu se cunosc în totalitate.

În 1596 scrie tragica poveste a lui Hamlet, prinţul Danemarcei, inspirată, se pare, de moartea prematură a unuia din gemenii săi, iar în 1599, două dintre proiectele timpurii ale sonetelor 138 şi 144 au apărut în „The Passionate Pilgrim”, fiind publicate sub numele său dar fără aprobarea autorului.

După anul 1600 scrie mai ales tragedii, după Hamlet urmând „Regele Lear” şi „Macbeth”.

În anul 1609 îşi publică sonetele, marea majoritate poezii de dragoste, unele închinate amantei sale – denumită „The Dark Lady”, iar altele închinate unui tânăr – denumit “frumos stăpân”, în cele din urmă criticii săi interpretând nuanţări artistice ale orientării sale sexuale variate.

În anul 1611, sau conform altor opinii în 1913, se retrage în localitatea natală, unde a murit la 23 aprilie 1616, exact în ziua atribuită naşterii sale, pe piatra sa funerară scriind „Binecuvântat fie cel ce lasă (în tihnă) aceste pietre şi blestemat fie cel ce-mi mişcă oasele”.

Astăzi, 23 aprilie 2019, la Radio România Cultural, puteți să ascultaţi, sau să reascultaţi, o emisiune difuzată cu trei ani în urmă consacrată lui William Shakespeare de la moartea căruia se împlineau atunci patru secole. Invitat, acad, Răzvan Theodorescu.

          “Dacă muzele ar putea vorbi englezeşte, ar vorbi în frumoasa limbă a lui Shakespeare” astfel scria Francis Meres în micul său tratat de literatură publicat in 1588.  Încă din timpul vieţii, cel dăruit lumii în aprilie 1564 şi plecat spre ceruri tot intr-o zi de primvară, 23 aprilie 1616, acum patru secole, era preţuit, admirat şi fireşte, invidiat. “Omul şi muntele se aseamănă, dar cu deosebirea că prin munţii săi pământul încearcă să se ridice la cer, pe când prin oameni, cerul coboară pe pământ” spunea Marele Will .

În chiar cazul său, vorbele s-au dovedit adevărate. Prin pana lui, frumuseţea sau hidoşenia, libertatea sau robia, altruismul sau invidia, iubirea sau ura, omenescul ca amestec de bine si rău, par atât de autentice încât mulţi se întreabă şi astăzi cum se poate ca un om, un simplu om, să întruchipeze intr-o astfel de masură….perfecţiunea. Posteritatea a contrazis, în ceea ce-l priveşte pe Shakespeare, celebra replică din Macbeth: “Viaţa este o umbră trecătoare, un biet actor care se împăunează şi se agită atâta timp căt e pe scenă şi despre care, apoi, nu se mai aude nimic.”

Cel care şi-a găsit liniştea, acum 400 de ani, în cripta bisericii Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon, orăşelul său natal din centrul Angliei este recunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni ai culturii europene. Geniul sau influenţează şi astăzi simţirea şi gândirea noastră, este tradus în aproape toate limbile pământului, piesele sale se joacă pretutindeni cu un succes ce nu a fost erodat de trecerea anilor. Cred că secretul acestei dăinuiri este acela că William Shakespeare a înţeles ca nimeni altul omul şi a posedat deopotriva geniul de a-l înfăţisa în piesele sale surprinzând esenţa eternă a naturii sale “Scopul teatrului- scria el -, încă de la originile sale, la fel ca şi acum, a fost şi este cel de a reflecta natura, de a arăta virtuţii adevăratele ei trăsături, păcatului imaginea sa, iar vremurilor, imaginea lor exacta”.

În cadrul emisiunii, veți afla date despre biografia controversată a lui Shakespeare, despre epoca elisabetană în care a creat, despre puritanismul care instalat la mijlocul veacului al XVII – lea a interzis, pentru un timp, bucuria dar şi despre posteritatea celui care, de patru secole şi mai bine, este contemporanul fiecarei generaţii.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.