WP: ucrainenii caută luptători

Ucraina se chinuie să găsească luptători scriu jurnaliștii de la Washington Post într-un amplu articol dedicat războiului de la nord de România.

Jurnaliștii scriu că „la scurt timp după invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina și-a întărit apărarea frontierei în apropierea acestui sat de munte din Carpați.

Dar patrulele suplimentare și rolele de garduri de sârmă ghimpată desfășurate într-o zonă de munte aflată de-a lungul graniței cu România sunt menite să țină oamenii în ele – în special bărbații eligibili pentru proiect care doresc să fugă din țară.

Pe măsură ce Ucraina se apropie de al treilea an de război, acești oameni sunt necesari mai mult ca niciodată. Liderii încă pledează pentru mai multe arme și muniții din partea Statelor Unite și a Europei – chiar dacă semnele de sprijin slab în rândul acelor aliați sugerează că Ucraina ar putea fi nevoită să facă mai mult pentru a se înarma. Dar chiar mai mult decât gloanțe, Ucraina are nevoie de luptători, ceea ce duce la căutarea unor noi modalități de mobilizare a populației și la măsuri mai puternice.

În urma invaziei pe scară largă a Rusiei, bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara. Mulți ocolesc serviciul militar prin echivalentul unor dizabilități medicale, amânări de facultate sau obligații familiale. Un tată cu trei sau mai mulți copii este scutit, la fel ca și cei care au membri ai familiei care servesc deja în armată.

Unii dintre cei care caută să evadeze angajează ghizi care să-i conducă prin munți. Alții fac singuri călătoria riscantă. Unul dintre ei, un bărbat de 46 de ani care s-a rătăcit luna trecută, a suferit degerături severe și a murit la scurt timp după ce a fost găsit. Cel puțin 25 de bărbați s-au înecat în timp ce traversau râul Tisa, care desparte Ucraina de România.

Dar cea mai comună cale de evacuare a fost punctele de trecere majore a frontierei. Mulți se bazează pe documente false pentru a ieși din țară. Alții au recurs la scheme mai elaborate, chiar disperate.

Bărbații s-au strecurat în compartimente secrete în vehicule, s-au dat drept membri ai clerului și s-au îmbrăcat în femei pentru a se strecura pe lângă punctele de trecere a frontierei, a declarat Andriy Demchenko, un purtător de cuvânt la sediul Serviciului de Grăniceri de Stat. Un angajat al unei companii de transport de marfă a primit plăți pentru a înscrie unii bărbați în vârstă de recrutare ca șoferi de camion care apoi au trecut granița cu Polonia. Un tânăr de 20 de ani a încheiat o căsătorie falsă cu o rudă cu dizabilități și a încercat să iasă din țară ca îngrijitor al ei. „Nu mai sunt surprins de nimic”, a spus Demchenko.

Președintele Volodymyr Zelensky, însuși, a recunoscut că există o problemă. „Toată lumea din Ucraina înțelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu”, a spus săptămâna trecută, adăugând că problema depășește cifrele brute și include condițiile actuale și termenii de serviciu.

Pregătiți pentru termen lung

Nevoia de mai multe trupe vine pe măsură ce Ucraina se pregătește pentru un război lung. Situația țării a devenit mai precară după ce o contraofensivă majoră a stagnat, națiunile Uniunii Europene nu și-au îndeplinit angajamentul pentru obuze de artilerie, iar Congresul a șovăit cu privire la promisiunea președintelui Biden de mai mult ajutor.

În același timp, Rusia, un inamic mai mare și mai puternic, și-a recăpătat echilibrul după eșecuri timpurii. Economia sa a fost rezistentă în fața sancțiunilor și s-a mutat pe o poziție de război, iar armata sa a primit arme de la Iran și Coreea de Nord.

Kremlinul, având o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, a chemat de două ori trupe suplimentare de la invazie. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să adauge aproape 170.000, ducând numărul total de trupe ruse la aproximativ 1,32 milioane.

Într-un război de uzură, ucrainenii se tem că timpul este de partea lui Putin.

„Sincer, avem nevoie de mai mulți soldați. Personalul militar profesionist se epuizează”, a declarat Dolphin, liderul echipei de asalt a Brigăzii 68, discutând luna trecută despre starea îngrozitoare de la un post de comandă din estul Ucrainei. El poate fi identificat doar prin indicativul său de apel, în conformitate cu protocolul militar ucrainean. El a spus că prea mulți civili par mulțumiți să lase luptele în seama soldaților „profesioniști” ca el.

Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat recent, într-un forum european de securitate, că Ucraina are 1 milion de oameni în serviciul militar, inclusiv 800.000 în forțele armate. Dar bilanțul a fost uluitor, oficialii americani de securitate estimand mult mai devreme în acest an că Ucraina a suferit peste 124.500 de victime, inclusiv peste 15.500 de morți în acțiune.

Pierderea credinței în lideri

Ucrainenii rămân uniți în ceea ce mulți consideră o luptă pentru supraviețuire, iar zeci de mii de oameni se prezintă de bunăvoie la centrele de recrutare pentru a se înrola, adesea conștienți de relatările înfiorătoare despre cum s-a schimbat viața pe teritoriul deținut de Rusia. Dar interviurile cu ucrainenii în vârstă de recrutare sugerează că mulți sunt mai puțin dornici să lupte pentru un guvern militar și național care este văzut ca fiind plin de corupție și incompetență.
La stația de metrou de la Universitatea din Kiev, Maksim, un tânăr de 20 de ani rezident din Kiev, care a vorbit cu condiția ca numele său să nu fie folosit pentru a discuta probleme sensibile, a spus că se așteaptă că va servi probabil după ce va termina studiile universitare de inginerie.

Dar nu este dornic să-și riște viața în armată, având în vedere poveștile pe care le-a auzit de la prietenii din rânduri despre pregătirea insuficientă și corupția endemică, cum ar fi plata de mită ofițerilor pentru a primi concediu.

„Este un subiect extrem de dificil”, a spus Andriy Zagorodnyuk, fost ministru ucrainean al apărării. (…) Acum, guvernul trebuie să se adapteze pentru a răspunde nevoilor imediate și pe termen lung ale armatei, asigurându-se totodată că povara este împărțită mai echitabil de toți.
(…)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

24 de Comentarii

 1. Psihopatii ii trimit la razboi dar ce sa vezi cetateanul de rand nu vrea sa moara aiurea pentru niste cercuri straine care vor ele in nebunia lor sa slabeasca Rusia! Ca sa nu mai vorbim ca Ucraina e o tara intinsa si cu teritorii furate de la vecini nu e o tara mica cum e Serbia si orice palma de panant conteaza. Si atunci pentru ce sa mori ?

 2. Zilnic apar inregistrari live din ukraina, din toate zonele unde e cat de cat liniste, tineretul intre 18 si 55 ani, e la plimbare pe strazi zilnic pana seara tarziu. Nu vor sa se implice in armata, in apararea tarii, considera ca e totul politic si nu au nimic in comun cu politica mortii. Fiecare vrea sa traiasca cum poate si, guvernul ukrainean e obligat sa caute indivizi oriunde si in orice tara. Pare ca multi vor sa doneze in loc sa se implice in teren.

 3. Hei @ parere , ghitza marghiteanul ,tetea, Leana Popii , Veorica Baltareata ,etc ce faceti vitejilor ? Ukruina are nevoie de ” bratele voastre vinjoasea” . Se topeste ” pianizdul” de dorul vostru.Hai dati navala . ” Cinci cotetze sau colibe ” va asteapta Plata buna ,papa buna iar pentru ” vajicile” luptatoare si ” bonusuri” . Sa n-o uitati pe @lili. Sa fie schema completa .

 4. Rusii i-au lasat fara mancare, fara apa, fara caldura, fara curent, fara acoperis de-asupra capului. 50% dintre ukrani (20 miloane de locuitori) au tirat-o afara. Asta reprezinta Ukraina lui Zele. Mijto, sa inteleaga si otevistii.

 5. Toata vina o poarta acest comediant sinistru, Zelenski, care s-a lasat pacalit de Boris Johnson sa poarte razboi cu Rusia, desi se incheiasera intelegeri la Istanbul, care opreau razboiul, rusii se ratrageau din zonele de vest. Probabil rusii se ratrageau si mai mut, cu conditia neutralitatii Ukraniei, dar ulii razboiul dui din Albion si USA au dus la acest razboi, practic fratricid!! Dramele umane sunt teribile, atat la ukrani, cit si la rusi!!

 6. Nu e motiv de râs. Dacă rușii ar invada România, 80% dintre cei apti pentru război ar sterge-o din țară.

 7. Si ce-ai vrea,Leano,sa moara prostul care a tras la jug sa tina parazitii in functii iar parazitii cocotati,baga batul prin gardul inamicului la cererea stapanilor si apoi trimit tot prostul muncitor sa fie carne de tun? Ia,Leanto arma-n mana si apara pe cine vrei ca ai stiut sa urli la urs!

 8. Nefind evreu sa mor pentru maretia lui Netanyahu, Kissinger, Victoria Nuland, Soros, Marylin Albraigth si alti din specia asta, nu e atragator.

 9. @ leana Popa GENIALU’ 12:15
  Noroc că te-ai duce tu să iei Ursu’ la trantă.
  Da’ ce mai aștepți ?
  AvanseaZă la Cinci_Barăci, dă OCOL la BahmutZ, nu mai sta !
  măRog…😜

 10. Ba,numai ieri am vazut vreo 5-6 handralai fugiti din Ucraina si care infunda crasmele de la primele ore.Zbiara ,fac mizerie ,scandal de parca se cred in mijlocul Kievului si pirandele lor merg in grup vorbind tare pe mijlocul drumurilor de parca sunt proprietate personala.Pana la urma o sa le umblam la falci ca tare ne-am mai saturat de figurile lor.Sa-i ia iohannis la Sibiu moca in cele sapte case daca nu mai poate de grija lor,nu suntem obligati sa-i suportam noi.Ba,stie toate satele de frontiera ca Ucraina e putreda de coruptie si fugarii platesc 2.000 de euroi pe om sa poata fugi la noi.Numai mascariciul Kievului nu stie ,sau nu vrea sa stie unde ai sunt ,,luptatorii,,lui peste prajit.Beau de crapa toata ziua in crasmele romanesti ca doar primesc bani moca,haleala si cazare de la statul esuat.Slava drojditorilor lui Zelensky mascariciul.Vivat.Ia uite pentru cine trag la saiba toata ziua ca boul si platesc taxe si impozite.Afara cu toti figurantii din satele noastre.

 11. Ucraina nu mai are demult armata… a fost decimata in primele luni ale interventiei militare rusesti !
  „Armata ucraineana” e buna la omorat civili si copii, lucru pe care l-au facut timp de peste 8 ani, sub protectia occidentului…
  De cand au intrat rusii in apararea populatiei civile terorizate de nazistii ucrainieni, „armata” ucraineana e formata din batalioanele de mercenari occidentali care s-au plictisit in fotoliile lor caldute, la confruntarile din jocurile video…
  Mai sunt cateva batalioane cu adevarat ucrainene, prin Alpii francezi (Courchevel), prin Dubai, dar astea sunt plecate la shopping…
  Slava Z !

 12. … da’ neaparat ori imbecili ori morti de foame si rupti in cur, daca ar accepta un asemenea „job” !

 13. 1)…in toate transmisiile de fotbal de la TV,unde joaca o echipa din Ucraina,se poate vedea cum stadioanele sunt PLINE de cetateni ucraineni tineri buni de armata,dar care au FUGIT toti in Europa.Se estimeaza un numar de peste 6 milioane de ucraineni care migreaza azi prin Europa,la care se poate adauga cei din SUA si Canada.ASTA este SUPORTUL popular pentru regimul nazist a lui Zelensky.
  2)…daca Zelensky doreste noi recruti,dece nu foloseste si pe cei de etnie khazara-evreiasc ca si el!??…astia insa au fost printre primii care au fugit din Ucraina in anul 2022 !!.
  3)…Azi se adevereste ca toata asa zisa armata ucraineană,este formata din MAMELUCI-MERCENARI straini,adica o ADUNATURA de LATURI umane.!!…ca sa vedeti pentru cine UE va plati anual 14 miliarde de Euro,ca sa sustina la putere pe nazistul-evreu Zelensky.

 14. Din comentariile de mai sus (bine, mai putin Leanța popii din capu’ la sat, da’ matracuca in cauza e un caz scoala de Balaceanca, cu creierul pe bigudiuri !) trag concluzia ca deja sint ca si constituite citeva divizii de voluntari romani cu laditele de lemn la usa si sint cozi kilometrice la centrele de recrutare, care nu mai fac fata, de insi gata sa plece in Ucraina, ca sa apere democratia, Europa, Lumea, galaxia si alte cacaturi de nivelul NEXTA News !

 15. CE MAI AȘTEPTAȚI: COLACULE,GRINDENE,CIUCĂ,RADULTUDORE,…ȘI CEILALȚI ÎNDELUNG IUBITORILOR DE JELENSKI-ÎNARMAȚI-VĂ ȘI..„VĂ ORDON -LA NIPRU !/CU PUȘKII PUȘKII-LUAȚI-L PE GEOANĂ , PE TOȚII..TOȚI VAȘA POBEDA!

 16. „rusii se ratrageau din zonele de vest”

  Rusii nu se retrag in veci din Crimeea unde au o baza navala prin care controleaza Marea Neagra, pentru care au nevoie de un drum de acces terestru, nu stau intr-un pod ce poate fi distrus oricand. In plus, n-au nevoie de ukrani in Marea Azov ! Asa ca, Odessa si Basarabia de Sud sunt urmatoarele tinte, dupa care ingheata conflictul. Putin nu va face pace cu ukranii vreodata, stie cine sunt, niste distrusi din ADN !

 17. Tinerii care au reusit sa fuga din ucraina au scapat de un macel inutil, timpul va arata ca au procedat corect !

 18. FINISH U” KRAINA ! URMEAZĂ ROMÂNIA-PERONUL PE STÂNGA… Ș-APOI GUYANA VENEZUELICĂ —-P PE DR..

 19. Elena Popa spune:
  08 dec. 2023 la 12:15 ———Iar maninci kakao madam Elena ,chiar nu te saturi de cit maninci zi de zi ?

 20. Stati linistiti ca nici cu rusii nu mi-e rusine: Si de la ei au fugit in draci ca sa scape de mobilizare. Mai recent, daca cei de la BBC au dreptate, rusii incearca sa „mobilizeze” pana si migrantii carora le-au expirat permisele de sedere. Deasemenea sunt cunoscute cazurile de mercenari nepalezi care lupta alaturi de rusnaci. De wagnerieni nici nu mai vorbesc. Si inca un lucru: ucrainienii care au fugit mai ales din partea de sud (Odessa) se impart in doua categorii. Una in care sunt ucrainieni lasi care nu vor sa-si apere tara dar care se vor intoarce la finalul conflictului sa beneficieze de orice avantaj iar a doua sunt ucrainieni rusofoni care nu vor sa fie mobilizati in armata ucrainiana si sa lupte apoi impotriva rusilor.

 21. asta se intimpla celor ce isi vind resursele naturale pe bursele de la Londra…
  actionarii britanici se simt indreptatiti sa isi apere ‘investitziile’ cu vietzile celor ‘vindutzi’ de conducatorii lor
  asa zisii ‘conducatori de popoare’ si-au luat spaga la vinzare de resurse…
  la fel ca si in romanica…modelul brevetat

 22. stati ba linistiti ca nu invadeaza rusii Romania decat daca mizeriile de la Bucuresti continua politica acestor doi dementi. In loc sa ne vedem de curtea noastracum fac ungurii, facem ceea ce nu trebuie sa facem,ne pisham contra vantului, ptr ca lighioanele pe care le-am votat si-o cauta cu lumanarea ca sa le pastreze ameriolacul scaunul. E firesc sa=l infuriem pe rus daca nu starpim focarul.Necazul mare e ca lighioana o va sterge cu familie cu tot cand va incepe macelul si, ramane plebea care trebuie sa moara pentru scumpa tara, asa cum au facut si cu Maresalul, ei cu noptile la joc de carti la Malaxa, sclavii la razboi, ca la rivolutia din 89. Au stat pititi si coposii si gasca balbal si ala din Turda, fugit de razboi prin Anglia , dupa care, s-a umplut tara de dizidenti si maltratati de comunisti, inclusiv gasca in sutane. Cand s-a linistit debandada au scos capetele ca sacalii la ciordeala si pomeni muncite de altii nu de ei.Ghinionul nostru e ca plecam sa-i batem pe rusi cu maciuci nu cu maresali.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.