Zeci de mii de israelieni au manifestat la Ierusalim

La şase luni de la atacurile din 7 octombrie 2023, foşti ostatici şi rude ale celor care încă sunt captivi în mâinile grupării islamiste palestiniene Hamas au luat parte la un amplu marş la Ierusalim pentru a cere aducerea ostaticilor acasă, relatează dpa.

Circa 50.000 de oameni au luat parte la manifestaţia de duminică, potrivit unei asociaţii a familiilor celor răpiţi care a organizat marşul.

Unii participanţi şi-au pus bandă adezivă la gură pentru a simboliza incapacitatea ostaticilor de a vorbi şi vopsea roşie pe haine sau pe braţe, simbolizând sânge.

„Mă adresez premierului şi cabinetului de securitate: cu cât mai multă ezitare şi indecizie, cu atât mai mulţi ostatici se vor întoarce la noi în sicrie”, a deplâns Lishay Lavi Miran, soţia unuia dintre ostatici.

„Vă implor: nu vă întoarceţi de la negocieri fără un acord care să-l includă pe Omri al meu şi alţi bărbaţi”, a adăugat ea.

„Am venit aici pentru a cere ca cineva să-şi asume în mod real responsabilitatea pentru toţi cei dragi nouă, cineva care să dea speranţă în loc de ură şi teamă, cineva care să-i unească pe oameni şi nu să-i divizeze”, a spus Yehuda Cohen, tatăl unui ostatic.

Itay Regev, de 19 ani, care a fost răpit pe 7 octombrie împreună cu sora sa Maya la festivalul de muzică Nova, a vorbit despre teama în care a trăit în timp ce erau ţinuţi ostatici.

„Ne-am întors în viaţă, dar nu întregi”, a spus el. „Cuvintele ‘festival’ şi ‘muzică’ s-au schimbat pentru totdeauna şi acum sunt cele mai triste cuvinte”, a adăugat tânărul.

Rude ale ostaticilor au amintit de sărbătorile din ultimele şase luni, care au trebuit marcate în lipsa lor, şi şi-au exprimat speranţa ca ostaticii să se poată întoarce înaintea mesei tradiţionale de Paştele evreiesc Pesah, sărbătorit în acest an în perioada 22-30 aprilie.

Actualul conflict din enclava palestiniană a fost declanşat de atacul terorist fără precedent comis de comandouri ale Hamas în 7 octombrie anul trecut în sudul Israelului, când cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza. Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până în prezent cu peste 33.000 de morţi şi 75.750 de răniţi în rândul palestinienilor.

Hamas a eliberat 105 ostatici în cursul unui armistiţiu de o săptămână, la finele lui octombrie, iar Israelul a eliberat în schimb 240 de deţinuţi palestinieni.

Potrivit estimărilor israeliene, aproape 100 de ostatici israelieni sunt încă în viaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

 1. isis, hanas, sorosh, jghgeab circ fara paine pentru cei care cred in „razboi”. ritualuri s a ta n i ce intru sacrificiul copiilor.
  **Julian Assange a spus că CIA a fost responsabilă pentru deschiderea drumului pentru ISIS, deoarece a eliberat mai mult de jumătate de milion de cabluri diplomatice fost confidențiale din SUA, datând din 1979.
  Assange a mai spus că o decizie a CIA, împreună cu Arabia Saudită, de a investi miliarde de dolari în înarmarea luptătorilor mujahideen din Afganistan pentru a aborda Uniunea Sovietică, a condus la crearea grupării teroriste Al-Qaeda.
  Acesta este unul dintre motivele pentru care îl văd pe Julian Assange ca pe o amenințare.
  unde o fi Iosefina sa ne spuna cum este cu acceptarea unei aberatii, in societati maoiste, cam toate sunt la fel acum, in care o lege discretionara sa condamne LA MOARTE, un JURNALIST? IOSEFINA? JIRNALIST „INDEPENDENT”, MA AUZI? CAT DE „INDEPENDENTA” ESTI, FATA? ai grija ce-ti doresti, pedeapsa capitala, odata instituita prin lege, va avea extensii nedorite, mai ales in tarile lumii extrem de corupte, socialist-oligarhice. OBISNUIAI SA GANDESTI, IOSEFINA!

 2. „50 000” numa- atâți iranieni în travesti? mâine vor fi 100.000!

 3. Benjamin Netanahui v.a facut cum a vrut ,,profetia,,lui personala,acum suportati consecintele incapatanarii si lipsei de umanitate de care a Dat dovada.DACA asa zice Talmudul si Kabala,atunci nu va plangeti!Inca nu a.ti inteles Ca toti ceilalti INDIFERENT de crez pot sa convetuiasca si sa cada deacord farà mari greutati Dar cand se INTALNESC cu voi incepe delirul.Oare DE CE???DIN CAUZA CA SANTETI SUPERIORI???SE VEDE,O DOMNSTRATI DIN TOATA INTIMA,SUB OCHII INTREGULUI MAPAMOND,NE UITAM LA VOI DE MULT TIMP !

 4. Itzik sufera de „halucinatie colectiva”,
  toti ar intelege asta:
  -cam toti au luat parte la MASCARADA PRECEDENTA,
  la covid 19 şi la septembrie 11 şi la
  şi la şi la….

 5. prostimea nu stie sa gandeasca „la rece”.
  daca se opreste acum razboiul alte razboaie vor continua mii de ani !
  trebuie salvati civilii (sa nu fie genocid) si stersi teroristii!

 6. @marin comandantul Masud a fost asasinat chiar inainte de 9 1 1 deoarece nu ar fi acceptat niciodata ocuparea afganistanului de ianchei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.