Zelenski: Afară cu teroriștii ruși de la ONU

”Obiectivul Rusiei in acest război împotriva Ucrainei este să transforme pământul nostru, poporul nostru, viețile noastre într-o armă împotriva voastră, împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la New York, în fața Adunării Generale ONU, încercând apoi să compare războiul din Ucraina cu agresiunile ruse în Georgia, Siria și Republica Moldova.

Zelenski a propus apoi ideea un summit care să aibă pe agendă planul ucrainean pentru pace – care cere Rusiei să se retragă din toate teritoriile ocupate și anexate, inclusiv din Crimeea.

Președintele Ucrainei a fost revoltat de prezența la Adunarea Generală ONU a delegației Rusiei. ”Dacă la ONU mai este încă loc pentru teroriștii ruși, atunci membrii Națiunilor Unite trebuie să-și pună niște întrebări”. Zelenski și-a încheiat discursul spunând că ONU trebuie să acționeze pentru ”încetarea agresiunii în termenii statului care a fost atacat”.

Președintele SUA și-a rostit discursul cu puțin înaintea omologului ucrainean și, potrivit presei americane, a zăbovit surprinzător de puțin asupra conflictului din Ucraina. ”Dacă abandonăm principiul fundamental al ONU pentru a liniști un stat agresor, atunci statele membre ONU vor mai avea încredere că vor fi protejate? Va mai fi in siguranță independența oricărei țări dacă lăsați acum ca Ucraina să fie împărțită?”, a spus Biden.

”De aceea SUA împreună cu aliații și partenerii din întreaga lume vor continua să susțină curajosul popor ucrainean, care își apără suveranitatea, integritatea teritorială și libertatea”. ”Ne întâlnim, din nou, într-un punct de cotitură al istoriei. Înțeleg care este datoria țării mele în acest moment critic”, a spus Biden.

”Doar Rusia este responsabilă pentru acest conflict”, pentru ”un război ilegal de cucerire, început fără vreo provocare”, a mai spus Biden.

Poate că declarația lui Joe Biden s-a dorit o replică la cele spuse de ministrul rus de Externe cu câteva zile înainte, la Formul Economic Estic. ”Indiferent ce se spune, SUA controlează acest război, furnizează arme, muniție, informații, date transmise de sateliți, SUA duc un război împotriva noastră”, a spus Serghei Lavrov. ”În jurul subiectului așa-ziselor negocieri de pace a fost conceput un plan ascuns, încercări de a da totul peste cap prin așa-zisa diplomație. Vestul spune de luni de zile că ”această formulă pentru pace” este singura bază pentru negocieri. Totul începe cu subiecte nevinovate, iar apoi se ajunge la obiectivul pentru care a fost conceput totul – o înfrângere strategică pentru Rusia, restabilirea granițelor Ucrainei din 1991, trimiterea conducerii Rusiei în fața curții marțiale, obligația ca Rusia să plătească reparații și, după toate acestea, Vestul va arăta ”îndurare” și va semna acordul de pace”, spus Lavrov, la finalul săptămânii trecute.

Știrile legate de Adunarea Generală ONU din acest an nu ar trebui să fie doar despre discursurile lui Joe Biden și Volodimir Zelenski, ci despre audienta în fața căreia au fost rostite. Biden și Zelenski vorbit într-o sală în care nu se afla niciun lider din celelalte patru state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU. Dacă absența președinților Chinei și Rusiei nu este ceva nou, este de remarcat neparticiparea la Adunarea Generală ONU din acest an a președintelui Franței, a premierului Marii Britanii și a premierului Indiei.

Presa britanică scrie că absența premierului Rishi Sunak este surprinzătoare, pentru ca ar fi fost prima sa Adunare Generală ONU de la preluarea mandatului. Decizia ui Sunak este pusă pe seama scăderii alarmante în sondaje a Partidului Conservator și a unei posibile viitoare crize politice.

Administrația prezidențială de la Paris a justificat absența lui Emmanuel Macron prin agenda foarte încărcată din această perioada – vizita regelui Marii Britanii, amânată din acuza protestelor din Franța din timpul verii, întâlnirea cu papa Francisc la Marsilia, întâlnirea cu liderul opoziției laburiste din Marea Britanie. Până acum, Macron a absentat de la Adunarea Generală ONU o singură dată, în semn de protest față de decizia Australiei de a renunța la un contract militar pentru submarine franceze în favoarea pactului de Securitate AUKUS, cu Marea Britanie și SUA, ce prevede transferul tehnologiei submarinelor nucleare.

În timp ce președintele Biden vorbea la ONU despre ”datoria” țării sale, iar președintele Zelenski cerea alungarea din sala a ”teroriștilor rusi”, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, se afla la Moscova, pentru câteva zile de discuții cu omologul rus Serghei Lavrov, spunând că aceasta a devenit o vizită de rutină. Și mai important, ministrul chinez a făcut deplasarea la Moscova plecând din Malta, unde a avut mai multe runde de discuții cu consilierul de Securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, discuții pe care le-a caracterizat drept ”sincere”. Pe agenda întâlnirii din Malta a figurat necesitatea reluării comunicării la nivel militar dintre China si SUA, importantă pentru evitarea unor incidentele militare în Asia de Sud-Est.

Absenții de la Adunarea Generală ONU – Macron, Sunak și premierul indian Narendra Modi – au participat însă la recentul Summit G20 din India. Mai mult, un oficial francez, citat de Politico, spune că președintele Macron a încercat, fără succes, să obțină o invitație la Summitul BRICS care a avut loc recent în Africa de Sud. Apoi, agenda  președintelui Franței din ultimii ani arată ca s-a concentrat tot mai mult pe forumuri precum ASEAN sau APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific). Pentru oficialul francez, aceasta înseamnă că ”ONU intră într-un con de umbră, își pierde vizibilitatea, cine mai știe astăzi cine este secretarul general ONU?”. ”Avem de-a face cu schimbarea centrului de gravitație al lumii” către est și către sud, a mai spus el.

Nici obiectivul președintelui Zelenski nu a fost să țină discursul în fața ONU, ci să se întâlnească cu președintele Biden, la Washington. Vizita vine după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina – 13 miliarde pentru achiziții militare. Zelenski se va întâlni nu numai cu membrii administrației democrate și congresmenii democrați, ci și cu cei republicani, mult mai reticenți în ce privește finanțarea efortului de război al Ucrainei. Demiterea recentă a ministrului Apărării, urmata chiar la momentul deplasării în SUA de demiterea a miniștrilor adjuncți din același minster (printre care Hana Maliar – sursa celor mai multe informații publicate de presa străină despre războiul din Ucraina) a fost interpretată ca o încercare a regimului Zelenski de a reduce din suspiciunile tot mai mari din SUA că banii contribuabililor americani se pierd în hățișul corupției din Ucraina.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

37 de Comentarii

 1. ” împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli”
  Pai regulile alea nu permit de ex. SUA sa finanteze si sa organizeze o lovitura de stat in Ucraina, nu?
  Nici sa atace tari suverane total ilegal, fara mandat ONU. Cum au fost Iugoslavia sau Irak.
  Ba Serbia a fost chiar dezmembrata de SUA.
  Chestia e ca nimeni nu ne explica cine stabileste regulile, pe ce baza legala (sau regula fiind nu e lege, deci nu e o problema de LEGALITATE ci de capacitatea de-a le impune cu forta in interesul celui care le stabileste) care sunt acele reguli, cine trebuie sa le respecte si cine nu, cine si pe ce baza stabileste daca regula s-a incalcat sau nu, cine sanctioneaza si pe ce baza legala
  Pe scurt, regulile stabilite de SUA in interesul lor nu sunt obligatorii ptr ceilalti.
  La fel cum nici regulile rusesti ptr ceilalti.
  Iar de ucrani, inainte de-a vorbi de altii sa faca bine si sa dea inapoi teritoriile luate ilegal de la altii. Ca tot teroristi ca si rusii sunt daca n-o fac.

 2. ”Dacă la ONU mai este încă loc pentru teroriștii ruși, atunci membrii Națiunilor Unite trebuie să-și pună niște întrebări”

  Chiar ma intrebam: ce cauta la ONU tari teroriste (Ukraina, Suedia, Finlanda) care produceau bombe chimice interzise in subsolul de la combinatul Azovstal ? Pentru ca le produceau sa atace Rusia, Suedia si Finlanda s-au grabit sa fie primite in NATO/OTAN. Oare virusul Covid-19 a fost fabricat si distribuit de acolo, ca dupa spargerea gastii de teroristi de catre rusi, a disparut si virusul ? Nu mai stiam cu cine seamana nazistul asta, Zele, imbracat asa. Mi-am adus aminte de Castro, alt „militar” prefabricat. Hilara Clintona si Vika Nulandovici s-au inspirat de la „mas-cariciul” acela ?

 3. Se spune: Cere si ti se va da! Azi, rusnacii cara cu zburatoarele masa bipeda=carne de tun ocupationala in zona rostov pe don, care va poate ingrasa pamantul sa cultivati cereale de calitate si din Iran, cara masiv(de 2ori pe zi munitie si o plaseaza la dreapta de localitatea Tula, in perimetrul zonei localitatii Novomoskovsk. Apropo, asta noapte au ajuns in zona sochi in locatia unde se desfasura jocurile olimpice, au distrus o zona de depozitare ulei sau gaze, foc si fum uriase. Si apropo, daca ii capaciti, faceti in asa fel incat sa nu mai apara elicopterul militar langa donetk si luhansk pentru preluari cadavre😏.

 4. hahahaha… doar niste cretini sunt in stare sa minta ca Rusia a invadat Georgia

 5. Mda daca-i hannah Maliar nu este coruptie. Banii ajung unde trebuie.Mor ukranii pe rupte , pe ei ii doare-n basca.Jalensky , roaga-te la cine crezi si vrei tu , sa nu ai soarta lui „Il duce”!

 6. Ce nu stie el ca americanii fac si dau Jos marionete in functie de interesele de moment. Cu cat il vot urca mai sus cu atat caderea ca fi mai spectaculoasa.

 7. Da cine se crede boul ăsta?…mă mir că a ajuns acolo, dar poate rămâne la casa albă să-l plimbe pe Bideu în cărucior…

 8. Ukrainenii NU POT face PACE ci doar CAPITULARE !
  DE CE ?
  Pentru au un articol in CONSTITUTIE facut de ZELENSKY sub influenta NULAND care le inetrzice asta !
  MDA … asa e cand iti faci planul de-acasa pentru ce va fi mai tarziu la targ ! 😀
  Daca schimba CONSTITUTIA pentru a putea face PACE cu COMPROMISURI …il vor manca de viu BANDERISTII
  care chiar si legal nu-i vor da in DUMA majoritatea de-a re-schimba legea cum era inainte de-a ca USA sa creada ca
  vor castiga RAZBOIUL!
  = NASOL ! (nulandierii n-au deloc … VIZIUNE ! MAGA !)
  😀

 9. HAHAHA😢😢😢
  Acum inteleg de ce Zelea 😉
  avea tricoul ala … foarte transpirat si puturos la subtiori !
  Entr-o DILEMA 😀 !
  GRABA STRICA TREABA … ar spune cei dela CURTEA CONSTITUTIONALA UKRANA …ACUM ! 😛

 10. El vorbeste ? O piticanie criminala care a bagat armata prin orase sa o apere cu civilii pt ca apoi sa strige geocid tot el.

 11. „x spune:
  20 SEPT. 2023 LA 17:51
  ” împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli””
  daca e despre REGUKLI creiza ca al 3-lea REICH era fara ele ?
  Ce fel de REGULI ca doar … ANARHIA nu are REGULI ?
  Prea multe vorbe goale PENTRU PROSTIME acum in vreme de MEGA CRIZA ECONOMICA !
  Poate nu stiati INSA un stat care are 34 de TRILIOANE(!) de dollari datorie interna (in crestere !)
  nu mai prea are dreptul, MORAL, de face REGULI PENTRU ALTII !
  pentru ca prin DATORIE se vede unde i-a dus ! 😀

 12. Acest individ daca nu va fi potolit cit mai repede ,va declansa o mare catastrofa intregii Europe.

 13. Parere,am o intrebare :de unde le sti tu toate?Te rog spune cand termini tratamentu cu capu.

 14. „SLAVA” TRĂIASCĂ,DO ZDRASTVUITE, BRAVO,AVE,URA JELENSKI- NOULE STALIN,NOULE HITLER,NOULE MAO,SIMILAR MAI MULT CA KIM,FRATELE GEAMĂN A ETERNULUI BIDEN- COMANDANTUL LUMII -ADUCEȚI-I LECTICA-ÎN GENUNCHI NEIMPORTANȚILOR! TRECE ÎMPĂRATUL! IATĂ LICTORII!OCHII-N PĂMÂNT-SĂ NU ORBIȚI!

 15. Ordine bazată pe reguliz cât cinism și ironie ))) Camarade Putin, națiunea romenele vă binecuvântește să stârpiți în timp record tumoarea canceroasă ukro-nazista

 16. Crezi ca Zelensky
  daca va fi silit (dupa cum se DEJA observa) de yankeii care-l lasa din mana ca pe un CARTOF FIERBINTE
  care na- castigat nimic in contra-offensiva de PRIMAVARA(!) sa faca alegeri DEMOCRATICE
  va mai fi REALES dee urkani ?
  Intreb pentru pentru un cioban … sibian ! 🙂

 17. Zelenschyi e Editat.Am urmărit bine și atent discursurile lui înainte de alegeri. „Miere și cozonac” în discursurile lui pentru rusofonii din Donbass și Lugansk..Așa și sa primit că rușii și rusofonii din Ucraina de atunci l-au votat.Dupa ce a venit la putere kazarii muricani l-au impus să-și schimbe placa.Acum iată rezultatul.Rusii sunt „motor”dar nici într-un caz prosti. Am urmărit bine și comportarea polonezilor ca-n îi curgeau pe naziștii ucraineni.He,sa vezi ce „dări din coadă”la întâlniri. Marovețchyi se pupa și îmbrățișa cu Zelenschyi că cărți de cruce..acum la ONU nici nu sau întâlnit…
  Trebuie sa fie clar.Dupa ce naționaliștii ucraineni,conduși de Turcinov,Iațeniuk,Porubii și Poroșenko,au încălcat constituția fiecare cetățean ucrainean avea dreptul să facă ce dorea..așa și sa întâmplat …

 18. DA O DAT ȘI CU PANTOFUL LU-UNCHIU-SU NEKITA SERGHEE-VICIU HÂRCIOV,ÎN MASA VECHILILOR LUMII!?

 19. Crezi ca daca e silit de yankei sa faca alegeri il va re-alege natia al carui ethnic NU e ?
  se deja vede si-n Urkania ca „cozonacii de maidan” ai madamei NULAND au fost OTRAVITI ?

 20. Cea mai tare mi se pare afirmatia acestui mascarici psihopat despre „agresiunea rusa din Siria” !! Adica un presedinte legitim ales, care isi vede tara victima a grupurilor teroriste islamiste si a invaziilor unor armate regulate (americanii inca se mai afla acolo, fara sa-i fi chemat nimeni !) nu are dreptul, dupa acest drogat, sa faca apel la ajutorul militar rusesc !

 21. O fi zăbovit Biden prea puțin asupra războiului, dar a spus foarte clar cine e vinovat, ce riscăm lăsând rușii să-și facă mendrele și că Ucraina trebuie ajutată. Ce mai era de spus? Azi am citit că Stoltenberg a spus că Ucraina are nevoie de avioane.

 22. DECI MACRON -LIPSĂ,SUNAK-LIPSĂ, NARENDRA MODI-LIPSĂ,CHINEZUL LA MOSCOVA„==REZULTĂ-DECI-ONU-IȘTII CE SUNT PURTĂTORII DE BILLY-LE LUI BIDEN ȘI JELENSKI–CEI CU UN PIC DE SPINARE-VREAU LA BRICS- ADIO ONU!!!

 23. @ mishteaux 20 SEPT. 2023 LA 18:36: ai dreptate. Ucraina e condamnata chiar de regimul de la Kiev la capitulare fara conditii, fiindca si-a modificat Constitutia în sensul în care tratativele de pace cu Rusia sa fie interzise. Proverbe, cu alte cuvinte: Cine-i sapa groapa altuia (Ucraina) …

 24. Ucraina este rusinea continentului european! Ucraina este teritoriul raului absolut: al crimei organizate la nivel guvernamental, al coruptiei, traficului de narcotice, traficului de persoane, traficului de organe, al mamelor surogat si traficului de minori destinati satisfacerii poftelor diabolice ale pedofililor bogati din occident. Ucraina este condusa de un presedinte khazar, el insusi o emblema a satanismului mondial, pentru ca toata clasa politica a lumii s-a perindat sa-i pupe copita despicarta acestei satane. Ucraina si Zelenski sunt sacul si cu petecul. Prin definitie, Ucraina minte fara rusine. Asa este gena lor: talhari, mincinosi, obraznici, rai si aroganti. Tot ce este legat de Ucraina nu trebuie crezut deloc. In loc sa fie ajutata Ucraina care chiar isi merita soarta pentru ca a complotat impotriva securitatii existentiale a Rusiei, ar trebui ajutate Siria, Irak si mai nou Italia. Ucraina este imperios necesar ca sa dispara. Sa se topeasca si sa fie impartita de celelalte state slave din jur, dar numai dupa ce restituie teritoriile care au furate de la statele vecine. Fara Ucraina in Europa!

 25. ONU la fel ca si OMS si alte asemenea organizatii considerate in mod fals organizatii internationale, este o organizatie privata si primeste ordine si subventii pe cale privata, desi in prostia lor si unele guverne inca mai cotizeaza ca sa poata sti ce se pune acolo la cale. Asa cum toate Bancile Centrale ale statelor sunt in proprietatea clanului Rothschild si fac politica lor, la fel si ONU face politica oligarhiei sataniste mondiale.

 26. @ Elena Popa , „au ukranii nevoie de avioane”. Si tu de MINTE!!!

 27. „mishteaux spune:
  31 IUL. 2022 LA 18:10
  Totul depinde de cum va decurge TAMBALAUL atent planificat, acum in august 2022 in Germania !
  (parerea mea e ca teutonii se vor razvratii contra americanilor … ! UE fara GB prin BREXIT, cu rusii si avnatajele din asta , independenta de piata fata de americanii …auto-izolati dupa MIDTERM 😉 ) !

  Vom vedea daca pancreasul lui Biden suporta …realitatea 😉 !
  Vin vremi nasoale (pentru unii : ” cine sapa groapa altuia sa ia aminte … ” 😛

  Atentie la nemti …vor fi surprize MASIVE acum in august ! ( 🙂 ) sa nu spuneti dupa, ca n-ati fost subtil anuntati ! :* ”

  @Ileano… la asta faceai ALUZIE 🙂 ? 🤦‍♂️😉
  ASA CA MISHTEAUX NU-I PROPHETIC ? 👌😁🤣

 28. Proverbul (si) mai potrivit 😀 ar fi:
  „Socoteala de acasa(USA) nu se potriveste cu vanzarea din targ(UKRAINA)” 😉 😀
  De unde SIGURANTA cu care le straniu-stie misteriosul MISHTEAUX, asta ma amuza (siguranta prophetica cu care le ANTE-stie)
  o fi IQ sau doar …intelligence ?😁😁😁
  AUD ?

 29. Marchievici incepe incetinel sa scoata din el daca tot l-am acuzat ca doar citeaza din altii, alesi pe spranceana PARTIZANA!!! Dar,
  GHINION, se incurca in propriile mistificari in cazul Bideu, acesta fiind FOARTE CLAR si DETALIAT in ce priveste CONDAMNAREA AGRESIUNII CRIMINALE a URSS-Rasputin asupra STATULUI SUVERAN Ucraina!!! Ba chiar, cunoscandu-i-se calitatea, lui Bideu, de ILEGAL Comintern se poate spune ca A CAM SARIT PESTE CAL iritandu-si STAPANUL de la Moscova!!!Din nou ILEGALII sefi ai Onu au impiedicat
  adoptarea unei rezolutii de excludere din Consiliul de Securitate a URSS-Rasputin, impreuna cu TERORISTII DELEGATI!!! Absentele ILEGALILOR legendati la Londra si Paris are legatura cu absenta SEFILOR Comintern Tzi Ohm Phing si Rasputin, alogenul indian si Macrou fiind nevoiti in caz de prezenta sa mimeze „condamnarea” URSS-Rasputin la fel cacamaradul Bideu!!! Calosul Tica-Editat tomlin e de o marsavie scabroasa cand rastalmaceste provenienta chineza a VIRUSULUI BOLSEVIC chinez fabricat de Armata ROSIE chineza in LABORATOARELE MILITARE de la Wuhan, apoi exportat in intreaga Lume, predilect in Occidentul atat de urat de CRIMINALII MARXISTI/BOLSEVICI CONTRA UMANITATII!!! Din nou concentrarea de CLONE pe milimetru patrat de forum l-a facut IRESPIRABIL, emana aceeasi imputiciune pestilentiala tip „x”…

 30. te corectez dinou desi cu stima pentru ca ai o SOBRIETATE care ma indemna la respect ! ❤️❤️❤️
  „emana aceeasi imputiciune pestilentiala tip „x” !
  NU !
  Nu e tip X ci e tip … „xxx” ! ‘ntzelegeti stimata doamna ? 🙂

 31. „XXX” … sta cumva pentru cele „3 litere”, pe care le ascunde taindu-le ?😢😢😢
  IQ=? 😉

 32. @@Ileana Rollason (mishteaux): socoteala de-acasa s-ar fi potrivit cu aia din târg (Ucraina) de-acuma vreun an. Între timp, însa, trecând baba cu colacii, ai dreptate.

 33. @Ileano … „baba cu colacii” … nu mai are colaci AZI, chiar de-ar trece dinnou, pentru ca demult,
  la MAIDAN i-a deja impartit pe toti !
  Intrebare de baraj: – La ce BABA ma refer si ce COLACI nu mai are ?
  😐

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.