Zelenski cere la fel ca la Israel

Preşedintele Ucrainei  Volodimir Zelenski a transmis că ţara sa are nevoie de ajutor din partea aliaţilor săi pentru a se apăra de atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliaţii săi pentru a distruge ameninţările inamice, relatează Reuters.

„Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – ameninţările din aer au fost distruse de asemenea de aliaţii săi”, a spus duminică Zelenski în discursul său video transmis, ca de obicei, în cursul serii.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii nu pot închide ochii la rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este necesar să se acţioneze, şi să se acţioneze puternic”, a adăugat el.

Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este „tensionată” pe frontul de est, unde armata rusă, „în superioritate numerică”, exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie, relatează France Presse.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a declarat că a făcut o vizită soldaţilor în zona în care se duc în prezent luptele.

Pe acest sector al frontului de est, unde „situaţia este tensionată”, trupele ruse, „în superioritate numerică”, încearcă o străpungere „la vest de Bahmut”, oraş pe care l-au cucerit în mai 2023 după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare, a spus el.

Cu puţin timp înainte, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, declarase, la rândul său, că Rusia şi-a concentrat eforturile în această zonă pentru a cuceri Ceasiv Iar, situat la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Conducerea militară a Rusiei a dat ordin trupelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când în Rusia se sărbătoreşte Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

Cucerirea acestei localităţi ar oferi armatei ruse şansa de a avansa în regiunea Doneţk.

Oraşul Ceasiv Iar, situat pe un deal, se află la mai puţin de 30 de kilometri sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic.

Rusia vrea astfel „să creeze condiţiile unei avansări mai profunde” spre Kramatorsk, a subliniat generalul Sîrski.

Sîrski, care a spus că forţele care apără Ceasiv Iar au primit armament suplimentar, recunoscuse cu o zi înainte că situaţia pe frontul de est „s-a deteriorat în mod considerabil”.

În pofida pierderilor, ruşii desfăşoară „noi unităţi blindate”, ceea ce le permite să obţină „succese tactice”, a declarat el.

În ultimele săptămâni, Moscova revendică periodic capturarea de sate, inclusiv sâmbătă în apropiere de oraşul Avdiivka.

Această ofensivă rusească are loc într-un moment foarte delicat pentru armata ucraineană, care în afară de muniţii duce lipsă şi de oameni şi încearcă să recruteze noi soldaţi în faţa unui adversar ale cărui trupe sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Ajutorul occidental vine cu ţârâita, în special din cauza unui blocaj politic la Washington, ceea ce îi constrânge pe militarii ucraineni să economisească muniţii. De luni de zile, Kievul cere partenerilor săi mai mult armament şi sisteme de apărare antiaeriană.

„Retorica nu apără cerul”, a insistat duminică  Zelenski.

El a subliniat că atacul nocturn cu drone şi rachete iraniene împotriva Israelului, care a anunţat că le-a interceptat aproape pe toate, demonstrează „eficacitatea” aviaţiei şi sistemelor de apărare antiaeriene moderne. „Lumea a văzut ce este adevărata apărare. A văzut că este posibil”, a subliniat Zelenski.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

32 de Comentarii

 1. Chiar nu realizeaza, seful de colhoz, ca nu mai este in carti. Israel primeaza, iar Ucraina, nu mai conteaza.

 2. Obraznic, comediantul pianist. Cu comparațiile astea va reuşi să-şi enerveze rău stăpânii.

 3. Cel puțin nouă rachete iraniene au lovit două baze aeriene israeliene în cadrul atacului, a informat ‘ABC News’, citând un oficial american fără nume.

  „Cel puțin nouă rachete iraniene au pătruns în apărarea aeriană israeliană și au lovit două baze aeriene israeliene”, subliniază postul de televiziune.

  Se observă că cinci rachete balistice au lovit baza aeriană israeliană Nevatim, distrugând o aeronavă de transport C-130, pista și instalațiile de depozitare. Patru rachete au lovit o bază aeriană israeliană în deșertul Negev, dar nu au fost raportate pagube semnificative.

  Canalul iranian de televiziune de stat ‘Press TV’ a declarat cu o zi înainte că forțele armate iraniene au tras șapte rachete hipersonice în timpul unui atac asupra Israelului duminică seara, niciuna dintre ele nu a fost interceptată de apărarea aeriană israeliană.

  ‘CNN’, citând doi oficiali americani, a raportat anterior că armata americană a interceptat peste 70 de UAV și cel puțin trei rachete balistice în timpul atacului Iranului asupra Israelului.

 4. Conform ABC news, scuturile sunt o apa de ploaie si-n cazul Israelului! „Cel puțin nouă rachete iraniene care au încălcat apărarea aeriană a Israelului au lovit două dintre bazele aeriene ale Israelului, dar nu au fost raportate pagube semnificative, a declarat un înalt oficial american pentru ABC News.

  Cinci rachete balistice au lovit baza aeriană Nevatim, avariind o aeronavă de transport C-130, o pistă neutilizată și spații de depozitare goale, a spus oficialul. Alte patru rachete balistice au lovit baza aeriană Negev, dar nu au fost raportate pagube semnificative, a spus oficialul.”

 5. Vraja marii! Evreii din America nu-i va las din brațe pe evreii din Israel! Ucrainenii au fost folosiți pentru slăbirea Rusiei!Se vede din F-35!

 6. Cere, cere, cere,. mereu.. Insă de ce nu vede că de fapt e cornutu mînat la un proxirăzboi unde are de partea lui tot occidentul, toate armele, toți mercenarii, iar ursula acu mulge europeanul pentru incă ceva ultimele picături de dat la ukran.. Deci cererea e deplasată..Ar trebui să vadă atitudinea iranului, nu pe cea a israelului..

 7. Să vină băieții din America, Agletera și Francia să lupte pentru Ucraina ca să iasă Zelenski. “Geroi Nașego Vremeni”.

 8. S-ar putea să aibă noroc, fiindcă cum e România la “pachet” cu Bulgaria așa au băgat subtil democrații lui Biden la pachet ajutorul de 100 Miliarde Israel+Ucraina. Și acum forțați “emoținal” republicanii să cedeze și să aprobe banii.

 9. Iarna nu-i ca vara si nici Ukraina ca Israelul. Zelenski confunda realitatea cu comedia sa televizata. E iresponsabil, nesimtit si mitoman. Intre timp, ucrainenii mor. Fraierii luati cu arcanul la oaste, ca astia ci masini benhoase decau umplut Europa nu joaca in filmul piticaniei.

 10. 🥳ul nu mai are Zburătoare !
  Și nici BipeZi, măR🤣g…
  ●}Domnul Inginer PoowliIeșean- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -Domnul Inginer PoowliIesean{●

 11. Pai, daca nu au produs pagube semnificative, inseamna ca au cazut aiurea. 9 rachete trebuiau sa produca pagube mult mai mari decit distrugerea unui singur avion.

 12. Saracul de tine, minte ai cap ce-ti mai trebuie. Iranienii au vrut sa-i atentioneze pe khazari si amerloci ca daca satanistii vor raspunde Iranul va lovi cum trebuie si unde trebuie. Tocmai pentru ca Iranul nu vrea sa dea posibilitate satanistilor occidentali sa inceapa cel de al 3 Razboi Mondial.

 13. O data ce Iranul a devenit neputincios Trump nu mai are nici o sansa sa cistige alegerile .Va fi probabil condamnat in acest caz . In Romania vom vedea apusul partidelor probudapestene .Kelemen ,Orban ,Ciolos ,Barna ,Drula si Simion nu au zis absolut nimic despre infringerea Iranului .Orban de Budapesta va pierde curind puterea .Ciolacu si-a salvat astfel Partidul de la disparitie atunci cind s-a deezis de Dragnea si cind s-a aliat cu PNL la indemnul lui Iohannis .Ciuca devine vectorul de imagine al Romaniei o data ce Dictatorii au fost invinsi in Israel .Cu totii se vor năpusti sa cumpere armament Franco german .Deja Serbia si Armenia cumpara avioanele Rafale si sistemele france de radar .India si restul lumii vor parasi asocierea cu Rusia si China iar BRICS dispare .Putin devine irelevant .Macron devine vedeta absoluta a Occidentului unit . Coordonarea distrugerii rachetelor iraniene a fost de exceptie .UE va prelua rapid toate aceste beneficii ce tin de infringerea Iranului .Rep.Moldova si Ucraina intra rapid in NATO si UE nemaiexistind nevoia de aprobare sau de a accepta vechilor cutume . Totul se modifica rapid asa cum Iohannis ne-a zis deja .Rusia nu se mai poate impotrivi .Daca Occidentul declanseaza(curind) o lovitura cu mina Israelului in Iran si distruge partial capacitatile nucleare Iraniene iar rusii si chinezii se vor potoli pentru 50 de ani .Actiunea este absolut necesara spre a arata rusilor si chinezilor care sunt riscurile declansarii unor lovituri nucleare .Probabil ca nu se va astepta mult .Marii perdanti sunt Putin ,XI si Trump plus vecinul nostru de la Budapesta .Iohannis ne-a tot explicat cumva adevarul dar doar cei care stiu sa citeasca printre rinduri au inteles .Pe repede inainte totul se schimba .UE este marea cistigatoare a momentului .

 14. Dormeam așa de bine în Slavyansk, aZi dimineața, pe la 7, lângă CeZari …
  M-a treZit brusc o rachetă Rusească, da’ am ADORMIT la loc !
  Definitiv, măR🤣g
  ●} RromBouRraQQ- L’EtatMajoriZde du GardeZeZ PatriotiqueZ ToulcenoiZeZ -RromBouRraQQ {●

 15. Ucraina e ca un sac fără fund! Au secat depozitele de muniții din Europa și America și tot mai vrea. Niciun progres! Acum cer trupe! Care european își va risca viața în Ucraina când Israelul e mai aproape strategic? Europenii s-au băgat în fosta URSS la ordinul americanilor dar n-au știut in ce rahat intra și acum nu știu cum să iasă!

 16. Cenzurați domnilor.
  Despre trădarea naționaliștilor Zelenschyi a vorbit la Cernăuți în fața unor studenți..

 17. Viata bate filmul! Volodymyrjj Эdrelinskjj (Z fiind interzis de cenzura ukrana) joaca tot mai penibil si tot mai monocord pe un scenario de kko al sustinatorilor NATO ce sunt comasati sub aripa balenei Kholomoyskijj ,preponderent jdani khazari locco. Cei americani au trecut deja pe lista de prioritati Iranul, acum. Iar tu sa stai si vezi cum zboara avioanele regatului unit din Rumanistan pana in Israel, iar tu trebuie sa cersesti bombe , parasute si patrioti de la Neamul lui Iuda? Iar daca ei ataca Iranul ,pretul barilului sare , explodeaza, iar UIE nu mai are bani sa livreze cartuse si alte alea…iar dolerul se depreciaza subit….parerea me este Sluga Norodului Ales a luat si va lua inca odata multa UIE, pana cand va fi retras la loc cu verdeata…!

 18. @isop- prietene , cred ca in buletin ai trecut parinte unu si parinte doi, pe pariu? parinte unu iti este ‘parere’ , un absolvent cum laude al scolii de militieni pe vremea lui nea Nicu, iar parinte doi il ai pe Kominternistul bolshevic Jdan Şarla.E ceva defect cu dublu efect la tine . Nu te faci bine, crede-ma , oricate pastile iei si cate clisme cu ulei de canepa faci….

 19. un general Editat a declarat ca doar apararea intr-o noapte a costat 1,3 miliaerde dolari…pe linga ce au dat americanii si francezii pt efortul lor…cain cvintecul….cite un pic ,pic ,pina n-o mai ramine nimic…israelul ….un stat terorist criminal…finantat de sua cu 3,8 miliarde plus anual…

 20. Hai mă Zele, ce ajutor mai vreți când singuri distrugeți minim 99% din tot ce vine spre voi?

 21. Când vreodată a recunoscut cineva ca atacul a fost eficient? Normal ca toți raportează pereți zgâriați, un gard rupt și musai grădinițe sau spitale avariate de resturi de rachetă sau drona după caz. Doar nu o să zică, ca atacul a lovit în plin și au mai rămas întregi un ștecher și o matură.

 22. Copil de șantieriști globaliști: azi la munte, mâine la mare, apoi la ‘nefa’, după-la bloc, ba-n chirie, ba cu proprietaru-n casă; și in toată circumnavigația asta, mort de somn, toate informațiile l-au prins în ‘stadiul REM’ iar măsurile procesuale îi sunt dictate de momentele de trezie superficiala când sună după dactilografă.

 23. Pai inainte sa tot stea cu laba intinsa pe la toate usile, distinsul sa-i cheme sub arme pe acei zeci de mii de tineri care isi fac veacul in lux prin Germania chipurile din motive …. religioase, de fapt insa pentru ca sunt socotiti drept prea valorosi ca sa fie trecuti de rusi prin masina de tocat carne umana. Altfel dansii se vor intoarce in Ucraina taman cand se va imparti ce va mai fi ramas din cascavalul. Dar ce e nou in asta?

 24. Despotii lumii s-au facut de ris .Rachetele lor declarate de catre Putin invincibile alea de sfideaza legile fizicii s-au impotmolit „…la mall”.Iranul pierde peste 350 de astfel de capacitati doar la un simplu foc .Occidentul s-a jucat cu Iranul mai ceva ca vinatorii cu iepurele .Acum ne este foarte clar .Diferenta tehnologica este uriasa .Din acest moment in Ucraina Occidentul nu mai are limite iar daca Israel are liber sa loveasca capacitatile nucleare iraniene ucrainienii vor incepe sa loveasca la greu Rusia daca Rusia nu se va retrage si din Crimeea .Dezastrul Iranian ofera natiunilor lumii momentul desprinderii de Rusia si China ce nu mai pot oferi tehnologie militara de virf si nici siguranta fostilor deja prieteni . Toti se vor napusti sa cumpere tehnologie militara din SUA si Franta .Nimeni nu mai are nevoie de „ barcazurile rusilor” devenite stele cazatoare .Practic Iranul ,de buna voie ,scoate Rusia si China din rindul tarilor exportatoare de armament .Filorusii de pretutindeni pot fi acum alungati .Rusia nu mai le poate oferi sprijin .In Romania intreaga opozitie devine nefregventabila . Abia acum incepe totul .UE este marea cistigatoare .

 25. Pai da da scuturile alea ca si cel de la Deveselu se fac in decenii nu maine cum vrei tu.

 26. Iranul nu declansa lovitura decit daca avea acordul Rusiei si Chinei .Iranului nu i s-a nazarit sa lovesca cu 350 de rachete balistice ,de croaziera si drone de diferite tipuri , fara sa aiba acodul Rusiei .loveau si ei cu citeva rachete si drone doar asa de fatada .Daca lovitura reusea si Occidentul se dovedea neputincios atunci totul se repeta identic in Ucraina si ambele razboaie se incheiau cu ingenucherea Americii si a statului Israel .Occidentul si-a dovedit superioritate tehnologica .Acum toti proetenii rusilor vor fugi sa cumpere tehnologie Occidentala .Dictatorii lumii s-au facut de ris .In curind Rusia se va retrage din Ucraina .Isi vor linge ranile si vor astepta 20 de ani .Acorduriloe comerciale si economice ale Rusiei ce erau parte a unor achizitii de tehnologie militara de catre terti vor fi anulate .Tota suflarea omenesca va cumpara doar de la Franta ,Germania si SUA. UE este marea cistigatoare .

 27. Cică nu mai au economie, nu mai au bani, nu mai au arme, muniție, soldați? Ce mai au? Tupeu cât cuprinde apoi au și arme, obuze, naziști, soldați să ucidă civili ? Ce mai așteaptă? Decomunizarea , nu m le mai plac rușii, limba rusă ( 95% din cocraineeană e tot rusă), cultura, tot ce e rusesc ? Păi, rușii, oameni binevoitori și amabili le distrug metodic, sistematic tot ce au construit nasoii ăia de comuniști? Centrale, hidrocentrale, aeroporturi, arme, tehnica sovietică, tot trebuie pus la pământ, se face dom cerșinski, se poate? Apoi? Trolii gen esupt și cu macfalda văd alt film, ei știu ce se va întâmpla, ei cu racu tudor și prepuțliceanu de la dîjî au altă vizuină, de dihori , sconcși puturoși cu mult hidrogen sulfurat în creier, le iese și pe gură… SLAVĂ PĂCII, sconcși de două copeici ocraineene !

 28. Cere si ti se va da.
  Doar o rugaminte, deci sa-ti tii respiratia pana vine ce ai cerut (hold your breath).

 29. Breaking news!

  Lovitură halucinantă în Ucraina: Rusia a reușit să distrugă un depozit strategic de gaze situat la sud de Lvov. E vorba de peste 17 miliarde de metri cubi de gaze dintr-un depozit subteran situat la cel puțin 50 metri adâncime și fortificat la suprafață cu beton. Vedeta acțiunii rusești a fost racheta Kinjal. Atacul s-a efectuat cu avioane MIG-31 și a fost instrumentat din trei direcți diferite, una pe la nord, una dinspre est și una dinspre sud. Localitatea Strîi, cea în apropierea căreia era depozitul a fost epicentrul unei mega-explozii. Din Polonia s-a văzut ca o ciupercă nucleară, iar autoritățile de acolo au declanșat în regim de urgență măsurarea radioactivității deoarece exista bănuiala că numai o bombă nucleară ar putea face un asemenea prăpăd.

  Ca să înțelegeți, după această lovitură, Ucraina rămâne fără jumătate din rezerva sa de gaz, iar fără gazul din Rusia(care nu va veni!) e greu de crezut că se va mai putea pune ceva la loc. Oricum depozitul e definitiv compromis.

 30. Ala era gazul europenilor @Paulian Ionescu
  acum sa vezi jale la PATRONATUL neamt 😀 !
  USA va auzii la iaran cantece cu „AMY GO HOME!” 😀 !

  E de rau ! V-am zis ! NATO trece prin stomacul energetic al EUROPEI …daca e gol si fara NORDSTREAM adio … dollar !

  ERA GAZUL NEMTILOR ala din DEPOZITUL URKAN ! 😀
  V-am pre-zis recent, ca russnacii i-au pus gand rau ? 🙁 🙁 🙁

 31. Zelensky o sa primeasca ajutor extern atunci cand o sa aiba un sistem antiracheta ca a Israelului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.