Zelenski: „Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris sâmbătă retragerea trupelor ucrainene din oraşul Avdiivka ca fiind „foarte logică şi profesionistă” şi a explicat că obiectivul acesteia este de a salva vieţile soldaţilor ucraineni care apărau acest oraş din estul ţării în faţa asaltului rus, informează AFP şi EFE.

„Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene”, a spus şeful statului în timpul discursului său la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Zelenski a subliniat importanţa pentru Ucraina de a proteja vieţile soldaţilor săi, care sunt, alături de armament, elementul cheie al apărării ucrainene.

„Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”, a adăugat preşedintele ucrainean, referindu-se la retragerea anunţată vineri seară de şeful Forţelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Zelenski a insistat pe numărul mare de victime suferite de Rusia în ofensiva de preluare a controlului Avdiivka, oraş situat în apropierea oraşului ocupat Doneţk.

Pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa, potrivit lui Zelenski.

„Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale”, a remarcat el.

Zelenski a recunoscut că Ucrainei îi lipsesc armele de care are nevoie. „Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are”, a spus el, menţionând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă pe care armata sa o are în acest război.

Ucraina, a spus Zelenski, „are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri”.

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi.

Zelenski şi-a încheiat analiza cu o predicţie. „Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic”, a spus el despre materialul de producţie proprie pe care îl dezvoltă Ucraina.

Separat, generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavskîi a declarat sâmbătă că militari ucraineni au fost capturaţi de Rusia în timpul retragerii lor din oraşul Avdiivka, informează Reuters.

„În etapa finală a operaţiunii (de retragere), sub presiunea forţelor inamice covârşitoare, un anumit număr de militari ucraineni au fost capturaţi”, a scris Tarnavskîi pe Telegram. El a adăugat că trupele ucrainene s-au deplasat acum către a doua linie de apărare, în apropiere de Avdiivka.

În fine, Ministerul Apărării rus a anunţat sâmbătă că forţele ruse şi-au consolidat poziţiile pe liniile frontului în patru zone diferite, inclusiv în regiunea Doneţk din Ucraina, potrivit agenţiilor ruse de ştiri, citate de Reuters.

Victorie a rușilor la Avdiivka: Ucraina a dat ordinul de retragere

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

34 de Comentarii

 1. Cand i-a cerut-o fostul comandant al armatei, l-a dat afara si a trimis oamenii la moarte sigura. Vrem presedinte un mim, care doar sa mimeze actele sale !

 2. Fascistii nu se vindeca niciodata.Va mai aduceti aminte,cei care nu traiti ca planetele,cum s-au retras strategic pe pozitii intarite dinainte stabilite fascistii nemti pana au ajuns rusii in mijlocul Berlinului….

 3. Avdeevka este ca și Bahmut , orășel mititel , fără importanță , tra-la-la . . . Ați luat bătaie . . . Ați luat bătaie . . . Și-altădată , Și-altădată . . . O s-o facem și mai , și mai latăăă . . . Câte-un pic , pic , pic , nă n-o mai rămânea nimic , nimic , nimic . Slavaaaa . . .

 4. Tocmai acum te interesează vietile soldaților? După 100.000 de soldați morti și încă 100.000 de civili,acum te interesează morții? 10.000.000 de Ucrainei au luat calea pribegiei fiindcă tu ești un nazist evreu care ți-ai trădat părinții care au luptat până la Berlin! Kaput Berlin!

 5. Nimeni nu discuta despre pace, ci numai si numai despre razboi.
  Cam suspect. Macar una dintre parti ar trebui sa fie mai inclinata sa negocieze, dar lucrurile nu par sa stea asa.
  Pesemne, Rusiei si Americii le convine in egala masura sa distruga Europa.
  O Europa care pare sa mearga inspre propria pierzanie, condusa de cozi de topor puse acolo cu un scop precis.

 6. In urma cu putin timp soldatii ukrainieni au propus lui Zelenski sa le perimta retragerea ,dar balerinul nu a vrut sa ii asculte .Acum face jocuri de glezne si minte cu nerusinare ca el din marea dragoste pt. soldati le-a ordonat sa se retraga .
  Cit priveste alta minciuna ca soldatii urkrainieni ar fi fost capturati de rusi nu este asdevarat ,ukrainienii s-au predat singuri rusilor ,ca sa nu moara in timpul retragerilor.

 7. Asa o sa zica si cind o sa fuga la Miami, „e o decizie corecta, ca sa-mi salvez pielea”!

 8. ”Croitorașul ce Viteaz / Șapte dintr-o lovitură prinde sub ”barosul lui pe ”google maps”! O tempora , o mores! În anul în care președintele De Gaulle a venit în orașul nostru , unde s-au fabricat autoturisme sub licența Renault , toată clasa a patra în care eram a optat pt. limba franceză (exceptând un singur elev , dintre cei mai buni care a vrut engleza ) , Limba rusă nu mai era obligatorie , nici nu s-au mai făcut clase nefiind evident nici un optant în școală . Voi credeți că în vremea aceea cănd lectura era la ordinea zilei, prefera cineva pe Petru cel mare sau Ecaterina a doua în locul Lui Ludovic IV sau Napoleon sau pe Tolstoi și Dostoievski în locul lui Balzac , Dickens și Hugo , ca să nu mai pomenim pe Hrusciov și Brejnev față de Nixon și De Gaulle ? Uitați-vă pe Arhiva de la „Sahia sau cum i-o zice acum că ăsta era ”comunist . A fost ”89 , iar ne salvară FSNEAUA gorbciovistă – câh ! , dar ne-am dedulcit cu ”raimbow-ul lui Bush ”Curcubeul a anunțat zile mai bune pt. Romănia ”Și ce zile : Fără ură , fără răzbunare , fără flotă , fără industrie , fără agricultură , dar cu ”Licuriciul și în Uie cu ” Curcubeul , cu droguri , pariuri , sparanghel-Vod , Kukubau , cauciucuri . Deci grecii scoși la ”mezat s-au ”pus capră ! Bruma de cinste care ne-a mai rămas NU VREM S-O PIERDEM ! De aceea ne uităm în cealaltă parte !

 9. Nu cred ca militarii capturati au chef sa se rentoarca curand sub ordinele comandantului suprem volodea pianizdul de vodevil. Sau, poate doar in concediu in proprietatile acestuia situate in locuri insorite.

 10. Tare asta – ” ce a obtinut Rusia ? epuizarea armatei sale” … Pai daca armata rusa-i epuizata ce cauta in Adviivka ?avem o vorba : ” Cind esti prost si viata-i grea ” !Contraofensiva de-a-ndaratelea……Ce-as mai ride daca nu ar fi de plins….Inchei , las pe altii. Mai bine ” documentati” .

 11. Parca mureau 13 rusi la o lepra de-a lui, acum sunt doar 7? Greu cu matematica.

 12. Daca Navalnai nu a murit de moarte buna, si eu asta cred, el a fost asasinat de Serviciile ucrainiene SBU, foarte competente, SBU a produs toate victoriile Ucrainei, atatea cate sunt….scufundarea crucisatorului Moskva, asasinarea lui Prigojin, demolarea Podului Kerci, numeroase actiuni de sabotaj reusite in interiorul Rusiei…Iar acum, asasinarea lui Navalnai…Pe Prigojon SBU l – a asasinat dupa ce acesta a a renuntat la Puciul contra Moscovei…Pe Navalnai SBU l – a asasinat pentru ca Congresul american sa se suceasca si sa aprobe cele 50 miliarde dolari pentru Ucraina. In plus, ca sa mascheze infrangerea armatei ucrainiene la Avdeevka.

 13. Nu’i doar mincinos dar si prost gramada: „Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”.
  Pai idiotul nu stia ca ukii erau incojurati de 2 luni si rusii trageau in ei ca in sobolanii din cusca?
  Dupa cum se exprima dovedeste na nu prea gandeste, actor porno – atata poate.

 14. Auzi la clovn !–,, Il invit pe TRUMP in ukraina sa mearga pe front si sa vada situatia !,,
  Adica cum a venit si Biden si a pus sirenele sa sune a pericol mare ,desi amerlocii au informat KREMLINUL de vizita ,ca sa-l protejeze pe senil !
  Acu vrea sa se grozaveasca ,ca e viteaz si merge pe front ,dar la umbra lui TRUMP .stiind sigur ca rusii nu vor ataca !!!
  perfid hahol !

 15. Eu n-am prea văzut ruși epuizați – din contră, sprințari cu toții, vânturau steagurile prin orășel și curățau zona.
  Pe de altă parte, imaginile cu ucrainenii care rupeau pământul (adică nămolul) de fugă erau dezolante: fețe schimonosite dar fericite să plece din acel iad – până și naziștii recunoscuți urlau ca din gură de șarpe că rusu’ dă în ei fără milă, tancuri în flăcări și care nu puteau ține direcția de rablagite ce ajunseseră, drone care se împiedică și de fulgi.

 16. Fiind pe scena la Munchen a fost întrebat de moderator ce vrea să spună el congresmanilor din SUA.. Zelenschyi atunci întreabă:
  – Da întrebarea mea va fi arătată de televiziune? La ce doamna îi răspunde,
  -Da,numaidecat,arătăm totul..
  -Atunci mai bine tac- a răspuns Zelenschyi..

 17. Internetul raportează că trupele ruse au început o ofensivă în direcția Zaporojie în zona așezării Rabotino. Intensitatea luptei a crescut brusc, iar vehiculele blindate sunt folosite.

  „O serie de surse inamice raportează activarea frontului în direcția Zaporojie și trecerea unităților Forțelor Armate Ruse la ofensivă”, a declarat corespondentul militar Yuri Kotenok.

  „Există informații despre intrarea trupelor ruse în Chervonnoe pe frontul Zaporojie”, a menționat bloggerul Roman Donetsky.

  „Inamicul raportează că ofensiva trupelor ruse a început în direcția Zaporojie (proiectul Rabotinsky). Intensitatea luptei a crescut brusc, se folosesc vehicule blindate”, a informat canalul de telegramă RIA Melitopol.

  Această informație a fost confirmată și în canalul de telegramă ucrainean „Legitimny”. „După prăbușirea frontului de la Avdeevka, rușii au intrat în ofensivă în alte sectoare ale frontului. Sursa relatează că rușii au avansat în direcția Zaporojie. Avdiivka a lovit puternic moralul forțelor armate ucrainene. Au fost multe întrebări pentru conducerea militară și nemulțumiri în rândul soldaților. Mai ales având în vedere faptul că înainte de aceasta, Zelensky l-a îndepărtat pe comandantul șef Zaluzhny, care era popular printre soldați, iar noul comandant șef Syrsky are porecla „măcelar”, care a fost confirmată în lațul Avdeevka”, mesajul spune.

 18. Ce mai jubileaza pe aici ciolovecii fanii oricilor, dar nu vad nimic umillitor in faptul ca armata rusa a pierdut peste jumatate de milion de soldati in Ucraina si ca in acest ritm, in maxim doi de zile ani vor ajunge sa-si doboare si propriul record mondial ce parea de neatins din WW2.

 19. Au rezistat in Avdiivka suficient de mult pentru a avea timp sa construiasca fortificatii defensive la cativa kilometri in spate. O practica folosita pe larg de ambele parti combatante in vremea WW1. Razboiul se afla intr-o faza statica, de lupte de transee.Urmeaza tocarea orcilor la scara industriala.Nebuni de legat,rusii.

 20. Executarea francezilor pe autostrada Odesa-Kiev: Au știut prea multe

  Potrivit lui Vasily Prozorov, fost ofițer al serviciilor secrete ucrainene (după unele surse, în SBU din 1999 până în 2018), totul pare că regimul de la Kiev a început vânătoarea unor „voluntari” în propriile rânduri.

  În special, la 1 februarie, omul de afaceri Adrien Bodon de Monis-Pajol și asociatul său Gennady Germanovich au fost uciși. Șeful administrației Herson, Alexander Prokudin, a spus că doi cetățeni francezi au fost uciși în urma unui atac rusesc.

  Însuși președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre moartea lor, susținând că sunt „voluntari”. Cu toate acestea, Prozorov susține că deține informații complet diferite. El sugerează că este mult mai probabil ca moartea lui Bodon și Germanovich să fi fost rezultatul unei operațiuni cu steag fals efectuată de neo-naziști.

  Potrivit lui Prozorov, cetățenii francezi au fost consultanți și au fost implicați în organizarea vizitei unei delegații de rang înalt din Franța. Aparent, Bodon și Germanovich s-au trezit în centrul unei operațiuni sub un steag fals și trebuiau să ajute serviciile speciale de la Kiev în realizarea acesteia. Scopul operațiunii a fost de a da vina pe Moscova.

  Cu toate acestea, după ce au aflat detaliile sarcinii, francezii au refuzat cooperarea în continuare și au încercat de fapt să evadeze din Ucraina. Aparent, asta le-a costat viața.

  La doar câteva zile mai târziu, președintele francez Macron a anulat o vizită planificată în Ucraina, invocând preocupări de securitate, sugerând aparent că Rusia este responsabilă pentru înrăutățirea situației.

 21. Bai dragalasilor, acum ceva timp un soldat erou ucrainian povestea cum batalionul lui a respins celebra coloana de 60 km pe care o tot arata Gadea si cu Radu Tudor. Nu mai vorbim de faptul ca un batalion are 4 companii si ca o cloana de 60 de km inseamna cam doua divizii. V-a explicat Vladimir in interviul cu Carlson de ce a facut staga imprejur acea coloana. Problema mai grava nu este ca acea coloana a facut stanga imprejur. Problema cea mai grava este ca Putin si-a permis sa faca stanga imprejur. Ce avem noi azi dupa 2 ani si o contraofensiva? Nimic ba mai mult rusii in contraofensiva si ucrainienii in retragere. Unde sunt Javelinurile? Tancurile Leopard? Celebrele rachete americane care trag si fug? Arma 3 a Antenei 3? Pai eu cred ca era mai bine daca celebra coloana intra in Kiev. Si apropo, conform prietenilor americani este vorba de cinci sute de mii de morti in armata ucrainiana, vreo trei sute de mii de militari fara brate sau picioare si doar 40 de mii de rusi morti. Incercati sa nu va mai imbatati cu apa rece pt ca atunci cand va veti trezi din betie veti fi foarte dezamagiti!!!

 22. Umor francez: Bătălia de la Avdiivka – Rusia a pierdut echivalentul armatei franceze în patru luni…

  În patru luni, Moscova a pierdut 365 de vehicule blindate de luptă, 222 de tancuri de luptă, 22 de sisteme de artilerie, 16 camioane de aprovizionare, 15 echipamente speciale, opt lansatoare de rachete multiple și șase sisteme antiaeriene. Sau 655 de vehicule.

  Potrivit Ministerului Apărării din Franța, armata franceză era echipată de la 1 iulie 2021 cu 590 de vehicule de luptă blindate, 222 de tancuri de luptă Leclerc, 46 de tunuri Caesar și opt sisteme de apărare aeriană SAMP/T Mamba. Franța are și vehicule blindate pe roți, cum ar fi AMX-10RC, sau transporturi de trupe. Compararea celor două armate are așadar limite, pentru că nu toate echipamentele sunt egale și pentru că pierderile rusești înregistrate sunt limitate la cele observate, dar dă o idee despre pierderile amețitoare suferite de armata rusă – se arată într-un articol din lavoixdunord.fr

 23. Forțele armate ruse au preluat complet controlul asupra Avdeevka în RPD, a informat Ministerul Apărării (RIA Novosti)

  „Astăzi, la Kremlin, ministrul apărării al Federației Ruse, generalul armatei S.K. Shoigu, a raportat comandantului șef suprem al forțelor armate ale Federației Ruse despre preluarea completă sub control a „Centrului” grup de trupe sub comanda generalului colonel Andrei Mordvichev al orașului Avdeevka al Republicii Populare Donețk, care era un puternic nod defensiv al Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în publicație.

  Acum, luptătorii ruși efectuează curățarea finală a orașului de către Forțele Armate ucrainene – în special, unitățile ascunse la fabrica de cocs. Forțele armate ruse au reușit să elibereze o suprafață de 31,75 kilometri pătrați. În timpul zilei, inamicul a pierdut mai mult de 1,5 mii de soldați în luptele pentru așezare.

  „Sub impactul continuu al focului al trupelor ruse, doar formațiuni izolate izolate de militanți ucraineni au reușit să părăsească în grabă Avdiivka, abandonând armele și echipamentele militare”, a spus departamentul.

 24. Minciuna este adevar, adevarul este minciuna. Pierderea este victorie. Am ajuns sa traim vremurile alea din cartea 1984 scrisa in 1948 de George Orwell.

 25. Lui Năvrăpăscu de la 21’09”..
  Orci, borcane cu muraturi,îngerii cerului, sută din cer s. a baliverne pentru prostuți numaideca vă va aduce la victorie.. Regimul acestui hazar e un regim nazist .. Te enervezi și prin asta cred că am dreptate..

 26. Saraceste Romania condysa de slugile evvreilor globalisti. Si imbogateste fabricile de armament straine. E
  Vvreii au pierdut razboiu. Diavolul a pierdut. Urneaza CURATAREA TARILOR de capusele sataniste care promoveaza globalizarea. CURVER turver tilver ai pierdut. ..coada de topor la satana evvreuasca.

 27. @ nicu cohen Așa o fi, cum zici, dar…… Să o luăm metodic.
  1. Numărătoarea pe care te bazezi este de tip Ghiță Pristanda, ști. dacă nu știi îți spune, ăla din O scrisoare Pierdută, care număra steagurile, unul la primărie,…..
  2. Armata rusă epuizată. Se vede de la multe poște cât de epuizată este, respingând marea contraofensivă, tocând sistematic armata lui Jeglenski, ba mai și cucerește câte ceva, mai ales puncte strategice de mare importanţă militară.
  3. Aud acum că „armata epuizată” a declanșat un atac în direcția Zaporoje.
  4. Parcă deunăzi ne spunea, tu sau cei ca tine, că rușii nu mai au cu ce lupta, nema tancuri, avioane, proiectile, chiar și gloanțe pentru „amărâtele ” Kalașnikovuri, fiind nevoiţi să apeleze la lopețile, și alea ruginite, de infanterie. Acum aflu că marea armată ucra este în situația pomenită mai sus. Ca în bancurile cu Radio Erevan.
  5. Din retragere „foarte logică şi profesionistă” în retragere „foarte logică şi profesionistă” , cum ne zice Zele, o să obținem marea victorie, distrugerea totală a Ucrainei, poate chiar dispariția sa ca stat, că tot este o construcție contra naturii, cel puțin parțial.

 28. Era decizie corectă să nu vinzi ukraina americanului cu banii-ndărăt, să nu fi provocat pe rus prin persecutarea minorităților și să fi fost cu adevărat democrație, căci ukraina are de toate, iar acum e in ruină..după deciziile ințelepte patriotice.. Merita ??

 29. @GHIA-nu pic pe spate nici la numărătoarea ta.Mai rău încurci trolache.

 30. Nu avem ocazia sa numaram pierderile partilor, dar putem aprecia pe baza altor informatii (premise) si pe rationament.
  Nu se poate, in acelasi timp, sa lupti cu efective mai mici decat ale inamicului, sa ai pierderi (mult!) mai mari si sa ai si succes (cum au fost calificate rezultatele rusilor in ultimele 7-8 luni). Una din cele 3 premise trebuie inversata, altfel nu iese socoteala.
  Ori, din informatiile vanturate, rusii au inceput invazia cu 200.000 de oameni si au mai mobilizat, ulterior, inca 300.000.
  Ucrainenii aveau sub arme, inca din 2022, 700.000.
  Totodata, avand in vedere aceste efective ale ucrainenilor, precum si pierderile sustinute (de 7-10 ori mai mici decat ale rusilor), intentia de a mobiliza inca 500.000 pare ciudata, nu crezi ?.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.