Zelenski vrea să dea ochii cu Orban, care se dă ”în spectacol”

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că ar dori să organizeze un dialog la vârf între Kiev şi Budapesta în contextul opoziţiei Ungariei faţă de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Oficialul ucrainean a menţionat că a discutat cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto despre o eventuală întâlnire între Zelenski şi prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, al cărui partid s-a opus public începerii negocierilor de aderare.

Cei doi lideri au acceptat „să lucreze la stabilirea unei date convenabile pentru o astfel de întâlnire”, a scris Iermak pe Telegram.

Szijjarto a declarat că Ungaria este deschisă faţă de ideea dialogului direct respectiv „numai dacă are sens, dacă există o şansă ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv”. Comunicatul oficial ungar precizează că „în acest scop sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare”.

Pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, conform recomandării Comisiei Europene, este nevoie de acordul unanim al celor 27 de state membre ale UE, la summitul de săptămâna viitoare.

Ucraina, care rezistă din februarie anul trecut invaziei ruse, consideră aderarea la Uniune un pas important pentru apropierea de Occident.

Iermak, aflat la Washington în cadrul unei delegaţii ucrainene care discută despre ajutoarele americane pentru ţara sa, a afirmat că Ucraina „contează pe un rezultat pozitiv” al summitului european. El a susţinut că parlamentul de la Kiev va lua în considerare în următoarele zile legi vitale pentru candidatura la UE şi a insistat: „Ne îndeplinim toate obligaţiile”.

Orban a avertizat că este posibil să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind începerea negocierilor cu Ucraina şi a afirmat că subiectul nu ar trebui să figureze pe agenda summitului. El se va întâlni joi la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

La Bruxelles, prim-ministrul ungar este privit cu neîncredere după 13 ani la putere în care a atacat drepturile homosexualilor şi ale migranţilor şi a întărit controlul statului asupra învăţământului superior, justiţiei şi presei. UE a blocat fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei.

„Orban s-a angajat într-o strategie foarte publică de producere a haosului şi panicii înainte summitului Consiliului Uniunii Europene. Spectacolul pe care îl dă este gândit să producă stres şi să îi maximizeze pârghiile înaintea întâlnirii liderilor din UE”, a apreciat cercetătorul Roger Hilton, membru al grupului de reflecţie GLOBSEC.

Partidul de guvernământ FIDESZ a propus luni în parlamentul de la Budapesta o rezoluţie care să consemneze că extinderea UE „rămâne un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţe”. Textul menţionează că „începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să aibă la bază un consens între statele membre ale Uniunii Europene”, iar „condiţiile pentru acesta nu există în prezent”.

FIDESZ susţine că liderii europeni trebuie să evalueze în detaliu impactul unei eventuale aderări a Ucrainei asupra politicilor de coeziune şi agricole ale Uniunii, de care beneficiază în primul rând statele membre mai sărace, inclusiv Ungaria.

Anul trecut, afluxul de cereale ucrainene pe piaţa europeană a provocat proteste ale agricultorilor est-europeni; transportatorii polonezi au blocat recent punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând Uniunii Europene să reintroducă permisele de tranzit pentru concurenţii lor ucraineni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

 1. A inceput cu guduratul ? Cam asta face orice potaie. Iar dupa musca mina ce a hranit-o!

 2. LA—.ULI-VARĂ! JELENSKI-BAGAJALE ȘI ROIUL -CONGRESUL AMERICAN A DAT SEMNALUL–ROIU-N MALDIVE LA BOUL ZEBU! IA-I ȘI PE GEOANĂCIOLACCII!

 3. Foarte bine că îndrăznește! De ce nu o confruntare între 2 indivizi care reprezintă două țări și doua mentalități diferite? O zicătoare din batrani spune „curaj găină că te tai”, așa și cu zelensky, face azi ce poate, mâine nu se știe. E de felicitat individul.

 4. Adio bani de la America. Singura solutie e bani de la Europa. Banii inseamna prelungirea razboiului si FALIMENT ECONOMIC pentru Europa.
  Eu m-am saturat de razboaie. Pace.
  Satana sa plece. Inflatia ne-a furat banii.

 5. Turcia tot aderă de vreo 35 de ani.Așa vor sa facă si cu Urcacania ca sa inșele fraerii să isi deie viața pentru banii UE.Ucrowermachtul doar poate să îi mulțumească lui Orban că se opune de a fi mințiți ca turcii care până la urmă s- au prins ca românii cu Shengen că n- o să- l vada decât la Pastele cailor.

 6. Du-te ba, pișărcosule, crezi ca are timp Orban, macar si doua minute, sa piarda cu tine ?!

 7. G7 au vrut să-l fraierească pe Putin organizând maidanul..
  Acum,privind în urma,f.clar se vede toată scârbă globalistă..In decembrie 2021 Putin îi lămurea senilului ce înseamnă federalizare iar acela vorbea pe nas că nu înțelege..acum pe nas îi esă impeciment-ul..
  Istoria încă o să-i spună mersi lui Putin pentru că a dat o alternativa pentru civilizație..Ucraina se va autodistruge căci acolo,unde nu te uiți, numai acid naționalist..Știu fiindcă am la Cernauti prieteni..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.