Zi de doliu național pentru tatăl lui Guguță

Zi de doliu naţional în Republica Moldova. Oficialitățile aduc astfel un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli, celebru pentru personajul său Guguţă, personaj care a marcat milioane de copii moldoveni. Scriitorul a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 92 de ani, relateză stiripesurse.md.

Cărţile lui Vangheli au fost traduse în 40 de limbi străine şi tipărite în 68 de ţări. Simbol al copilăriei, al aventurii şi al învăţării prin joacă, băieţelul Guguţă îi invită pe tinerii cititori să exploreze împreună cu el teme universale, precum prietenia, curajul şi înţelepciunea.

Împreună cu poetul Grigore Vieru, Spiridon Vangheli este autorul unui Abecedar folosit de numeroase generații  de copiii din Republica Moldova.

Vineri, la anuțul decesului scriitorului, Maia Sandu scria pe pagina sa de FB:

Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.
Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestrul care ne-a adus în literatura universală.
Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță.
În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național.
Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Mulți din noi am crescut cu Gugută.
    A crescut și Sandu dar pesemne fara să-l înțeleagă ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.