Zi decisivă în criza din Orientul Mijlociu

Statele Unite şi Qatar au cerut tuturor părţilor să nu „submineze” negocierile pentru un armistiţiu în Gaza, un avertisment voalat către Iran, Hamas şi Israel, în ajunul discuţiilor pe această temă la Doha.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken şi prim-ministrul Qatarului Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani au insistat în cadrul unei convorbiri telefonice asupra faptului că „niciun actor din regiune nu trebuie să ia măsuri care ar submina eforturile depuse pentru a se ajunge la un acord”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, Vedant Patel.

Cei doi lideri au discutat despre „eforturile de a calma tensiunile din regiune şi despre importanţa finalizării unui acord de încetare a focului în Gaza”, a precizat el.

Secretarul de stat american a vorbit miercuri şi cu ministrul de externe egiptean Badr Abdelatty în cadrul eforturilor susţinute în ultimele zile pentru a evita o escaladare în regiune care l-a determinat să aibă contacte cu diplomaţia iordaniană, saudită, turcă, dar şi israeliană.

Şeful Serviciului de informaţiile externe (Mossad), David Barnea, şeful Serviciului de securitate internă (Shin Bet) şi un consilier special al premierului Netanyahu vor lua parte la discuţiile care au fost solicitate de cele trei ţări mediatoare – Qatar, SUA şi Egipt, conform informaţiilor furnizate de Biroul premierului israelian.

Mediatorii încearcă de luni de zile să determine cele două părţi să ajungă la un acord privind un armistiţiu, după mai bine de zece luni de război sângeros între Israel şi Hamas, acord care să prevadă şi eliberarea ostaticilor răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană în timpul atacului din 7 octombrie.

Preşedintele SUA Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris „au fost informaţi de către echipa lor de consilieri pe probleme de securitate naţională cu privire la evoluţia situaţiei în Orientul Mijlociu”, a anunţat Casa Albă, pe fundalul ameninţărilor cu un atac iranian împotriva Israelului.

Reuniunea, care a avut loc la Casa Albă în „Situation Room”, centrul nevralgic al aparatului de stat american în cazul unei crize internaţionale, s-a concentrat pe „eforturile militare ale Statelor Unite pentru a sprijini securitatea Israelului” precum şi pe „eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor regionale şi de a se ajunge la un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor” din Fâşia Gaza.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat deja marţi că speră că un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va descuraja Teheranul să atace.

După mai bine de zece luni de lupte, ofensiva israeliană în Fâşia Gaza a făcut deja aproape 40.000 de morţi şi peste 92.000 de răniţi, pe lângă aproximativ 10.000 de dispăruţi, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. De ce aș crede această inițiativă că nu sunt că anterioarele? Când, vreodată, Bibi și-a respectat promisiunile mai ales că la ora actuala ura violenta între cetateni e reforma personala implementată prin stat? Când vreodată, ați auzit de un dictator că se tine de cuvânt când e viața cetățenilor conaționali e în primejdie?

  2. Barbosii se screm si ameninta de cateva saptamani ca ataca Israelul, ca va urma un raspuns puternic. Numai gargara este de ei. Daca ne gandim, pentru ce ar incepe razboi, pentru ca a murit un terorist hamas? Cati bani se cheltuie pe rachete, drone si soldati? Nu mai bine trimit ajutoare, de banii astia in gaza sau mai bine ii ia la ei pe palestinieni (desi cred ca nu vor pentru ca s-au invatat cu traiul occidental).

  3. Între urmașii lui Avram nu va exista niciodată pace !

  4. În același timp, se pare că Iranul, în schimb, va oferi imediat cel puțin 400 de rachete balistice tactice Fath-360, pentru utilizare pe fronturile Ucrainei. 

    Aceste rachete au o rază de acțiune de 120 de kilometri, cu un focos de 150 kg și vor fi echipate cu un sistem rusesc de ghidare a țintei pentru a le crește precizia.

    Acordul a fost respins de Washington, care a avertizat Teheranul cu privire la consecințe „rapide și grave” dacă s-au confirmat rapoarte conform cărora intenționează să trimită rachete balistice în Rusia, dar a făcut același lucru împotriva Coreei de Nord.
    „Suntem pregătiți pentru un răspuns rapid și dur dacă Iranul trimite rachete balistice, ceea ce în opinia noastră ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Vedant Patel.

  5. Bai perez ,de ce să-i ia pe palestinienii de acolo , pentru că sunt pe pământul lor ,ce cap de cre ta sorosito globalistă ești ,doar cu război de hrănești bu la che,de pace nuai vb

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.