
1 ianuarie – Ziua Mondială a Păcii
Prima zi din an, 1 ianuarie, în întreaga lume cultul Catolic serbează Ziua Mondială a Păcii. În mod simbolic este marcată de suveranul pontif prin transmiterea mesajului, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, conform www.vatican.va. Iniţiativa a fost inspirată de scrisorile papale „Pacem in Terris” şi „Populorum Progressio”, prin care papa Paul al VI-lea a recomandat ca biserica să îndeplinească un rol mai pronunţat în demersul comun pentru pacea mondială.
Această zi a fost instituită de Papa Paul al VI-lea (1963-1978) care a vrut ca această sărbătoare să fie marcată în fiecare an în prima zi a anului calendaristic și fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967 fiind celebrată pentru prima dată la 1 ianuarie 1968. Celebrarea Zilei Mondiale a Păcii din 2025 este cea de-a 58-a solemnitate în care Biserica Catolică se strânge „mai ales în jurul conceptelor de Speranță și Iertare, la: o chemare la convertire care vizează nu condamnarea, ci reconcilierea și împăcarea – se spune în comunicatul Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale.”, arată textul temei Zilei Mondiale a Păcii, 2025 numite „Iartă-ne greșelile noastre: dă-ne pacea Ta”, conform www.vatican.va.
Tema Mesajului pentru cea de-a 58-a Zi Mondială a Păcii, celebrată la 1 ianuarie 2025, manifestă o consonanță firească cu sensul biblic și eclezial al anului jubiliar și se inspiră în special din Scrisorile enciclice Laudato Sí și Fratelli tutti, mai ales în jurul conceptelor de Speranță și Iertare, inima Jubileului: o chemare la convertire care vizează nu condamnarea, ci reconcilierea și împăcarea – se spune în comunicatul Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale.
Comunicatul evidențiază că, pornind de la observarea realității conflictelor și păcatelor sociale care afectează omenirea de astăzi, cu privire la speranța inerentă tradiției jubiliare a înlăturării păcatelor, a ștergerii datoriilor, inspirați de reflecția Părinților Bisericii, pot apărea orientări concrete care să conducă la o schimbare atât de necesară în sferele spirituală, morală, socială, economică, ecologică și culturală.
Doar dintr-o adevărată convertire, personală, comunitară și internațională, poate înflori o pace adevărată care nu se manifestă doar prin încheierea conflictelor, ci și printr-o nouă realitate în care rănile sunt vindecate și demnitatea fiecărei persoane este recunoscută – se mai spune în comunicatul Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale.
O altă zi dedicată păcii este celebrată la 21 septembrie, respectiv Ziua internațională a păcii, proclamată de Organizația Națiunilor Unite în 1981.
Sursa www.vatican.va; www.vaticannews.va/ro; Institutul Diplomatic Român https://www.idr.ro.
Mesaj pentru Pace 2025: „Iartă-ne datoriile noastre: dă-ne pacea ta”
› pia › home › newsletter › 1942-messaggio-pe…
16 dec. 2024 · Cardinalul Czerny a subliniat apelul Papei pentru o „amnistie” a datoriei internaționale și „recunoașterea” celei ecologice, în urma „ …
-bizar,
CA LA PAGANI!