Ziua Apostolului românilor, Sfântul Andrei

Ziua Sfântului Apostol Andrei, serbată pe 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Astăzi, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, chiar dacă regulile din pandemie, anul acesta sunt drastice, iar Constanța este în carantină.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis care este istoria Sfântului Apostol Andrei și de ce este atât de important pentru creștinismul românesc. Tot ei au spus și povestea Peșterii din comuna Ion Corvin, locul unde s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial, Andrei era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit „Cel dintâi Chemat”.

Cei doi au renunțat la a mai fi pescari, L-au urmat pe Hristos și, după Înviere, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli.

După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Moaştele sale au fost duse la Constantinopol în anul 350. În anul 850, împăratul Vasile I Macedoneanul a redat locuitorilor din Patras capul sfântului apostol. În urma celei de-a patra cruciade, moaştele Sfântului Andrei au ajuns la Amalfi, în Italia, apoi, în 1462, ele au fost duse la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat locuitorilor din Patras.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie în 1995 pe Sfântul Apostol Andrei, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României.

În anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit Zi de Sărbătoare Legală.

Sfântul Andrei este ocrotitorul României, al Rusiei, al Greciei și al Scoţiei (care are un X pe steag).

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Legătura Sfântului Apostol Andrei cu România

Sfântul Apostol Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. Aici a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peștera este situată în Dealul Urluiului, la 4 km de localitatea Ion Corvin și aproximativ 80 de kilometri de Constanța.

Conform tradiției, aici s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, fiind considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României.

Pe cei trei preoți păgâni i-a botezat în apa unuia din izvoarele care curge lângă peşteră (pârâul Cuzgun), după care i-a hirotonit ca preoţi creştini. Izvoarele se văd şi astăzi, iar localnicii şi pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei.

Acest loc de rugăciune şi vieţuire duhovnicească a devenit o adevărată vatră monahală, cunoscută bine în zonă, așa cum demonstrează toponimia locului. Pădurea care adăpostea sihăstria s-a numit în popor sfântă, iar valea din împrejurimi Valea Călugărilor.

În primăvara anului 1943, peştera şi izvoarele au fost redescoperite de preotul Constantin Lembrău, împreună cu Jean Dinu, teolog şi jurist cu studii la Sorbona. În acelaşi an s-au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La intrarea în peşteră s-a ridicat o faţadă din zid de piatră tencuită în exterior, iar în faţa peşterii s-a amenajat un platou pentru slujbe.

La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit locul, redându-l cultului, redevenind loc de închinare şi de rugăciune, aşa cum a fost în decursul vremurilor.

Peștera a devenit o ruină în timpul războiului și a fost dată uitării, mai ales după desfiinţarea forţată a Episcopiei de Constanţa, în anul 1948, şi transferarea Episcopului Chesarie şi a administraţiei eparhiale la Galaţi.

În perioada 1986-1989, arhiereul Lucian Florea, pe atunci vicar episcopal la Galaţi, a curăţat intrarea şi interiorul peşterii. Turla de piatră a fost înălţată până la 1 metru deasupra pământului, ca să nu intre în peşteră apa ce se scurgea de pe deal.

Apoi, în vara anului 1990, doi vieţuitori de la mănăstirea Sihăstria, ieromonahul Victor Ghindăoanu şi monahul Nicodim Dincă, oameni din partea locului, din satul Zorile, au sosit în Dobrogea cu gândul de a reface vechea vatră monahală. S-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari. Tot atunci s-a turnat fundaţia noului paraclis.

În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sfântul Andrei să fie socotit ocrotitorul Dobrogei.

Între 1998-2002 s-au făcut lucrări de construcţie la biserica mare, iar în anul 2006, biserica a fost sfinţită de către IPS Teodosie Petrescu.

În acest sfânt lăcaş se păstrează o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, adusă din Grecia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

28 de Comentarii

  1. Ziua Sf. Andrei (I)
    Sf. Andrei … oare ce a reprezentat EL in SPIRITUALITATEA EST-EUROPEANA ???

    In anul 1988 am FOST CHEMAT in zona Stavropol (URRS) – unde functionau cele doua cele MARI INSTALATII TEHNOLOGICE ALE VREMII (1975-1995) !!! Zona de nord de a Caucazului, zona de sub Elbrus… Sa imi iau datele MELE obtinute din OBSERVATIILE lor.
    In valea Zelenciuk exista CEA MAI VECHE MANASTIRE ALANA/(MASAGETA dupa HERODOT).
    Sec III AC. Hram … Sf. Andrei !!!

    In anul 1990 AM FOST CHEMAT in Georgia (post URSS) pentru A IMPLEMENTA METODELE MELE TEHNOLOGICE.
    In zona dintre Tbilisi si marele utilajul tehnologic al Georgiei (din domeniul meu) am vizitat CEA MAI VECHE MANASTIRE din Georgia.
    Sec. III AC. Hram … Sf. Andrei !!!!

    In anul 2004 AM FOST INVITAT la o conferinta la o alta mare infrastructura din domeniul meu. La Rozhen, langa Pamporovo…. La granita dintre Rodopii bulgari si granita Greciei. (vechea zona a Traciei…).
    Langa infrastructura (bulgara) mare a cercetarii din domeniul meu … se afla O MICA dar cea mai veche capela/manastire tracica din Bulgaria.
    Sec III AC. Hram Sf. Andrei !!!

    La noi … zona Scitia Minor/Dobrogea … exista pestera Sf,.Andrei !!!
    Sec III-IV AC. … Hram … Sf. Andrei !!!

    Nimic nou sub soare … din Tracia, in Romania, in Alania, in Georgia … MEREU SF. ANDREI !
    Si Religia SA.. ARIANISTA SI NE-EVANGHELIZATA…

  2. La multi ani, pentru toti cei care-si serbeaza onomastica de Sf. Andrei!
    La multi ani, pentru toti cei care simt romaneste de Ziua Nationala a Romaniei!

  3. Ziua Sf. Andrei (II)

    Sf. Andrei … oare ce a reprezentat EL in SPIRITUALITATEA EST-EUROPEANA ???
    O stim asta de la Vulpila/Ulfila (cel arianist si non-evanghelizat) care a inventat ALFABETUL GOTIC SI A CRESTINAT (sec. III-IV AC) pe GOTI si VIZIGOTI. Arianist si non-evanghelizat…
    O stim de la Jordanes … cel care indica (sec. V AC) ca noii GOTI si VIZIGOTI se trag din vechii DACI, GETI, …Tirasgeti … Masageti…

    O stim de la Clovis – regele francilor din sec V AC) – care s-a insurat cu o principesa de la estede Rin …Arianista si non-evanghelizata….

    Asadar, de la Rin la Marea Aral … Sf. Andrei a propavaduit … ARIANIST si NON-EVANGHELIZAT !!!

    Ceea ce biserica lui Petru si Pavel – cea CATOLICA/ORTODOXA – a condamnat via Constantin cel Mare (conciliul de la Niceea sec IV AC)….
    De aceasta cauza ASTIA ne urasc pe noi … cei din est si nord … CEI VESNIC ARIANISTI si NON-EVANGLELICI ….

  4. Ziua Sf. Andrei (III)

    Dar poporul roman (daco-getic) mai are si VECHEA SA SPIRITUALITATE – venita direct de la Thales/Pitagora/Zamolxis… Pamantul este ROTUND si se pot prevedea ECLIPSELE ….

    Acele saarbatori PALEOCRESTINE ROMANESTI – SABATORILE DEDICATE LUPILOR SI URSILOR.
    Sarbatori UNICE in lume … sarbatori care se IDENTIFICA PERFECT cu cele religios-mitice…
    Sarbatoarea Sf. Andrei – sarbatoarea primei zapezi – sarbatoare mitica a a LUPILOR DACICI…

    Apropos, astazi – de ZIUA SF. ANDREI- se produce si o eclipsa (partiala de Luna)…
    Adicatelea (popular/folcloric/mitic) LUPII DACICI Infuleca o parte din Luna de pe cer !!!!

    Desi, in disputa dintre fizica si metafizica sunt in transeea cealalta – totusi ca orice GETO-DAC RESPECT SPRITUALITATEA ROMANEASCA.
    Cea a lui Sf. Andrei .. ARIANISTA si NON-EVANGHELIZATA.

    ASTA INSEAMNA A FI INTELEPT .. sa respecti si pe TEODOSIE (arhiepiscopul din Scitia Minor), si BISERCA NATIONALA precum si SPIRITUALITATEA ROMANEASCA.
    SI TOT CEEA CE DATEAZA DIN ANTICHITATEA (geto-dacica) si pana IN EPOCA MODERNA (ROMANIA DE ASTAZI) !!!!!!!!!

  5. pacat ca o umbreste insul asta.
    La Multi Ani, sarbatoritilor zilei!

  6. Oaauuu mă,.Oaauuuu,.Cu astfel de mentalități nu știu de ce mai sunteți bipezi,.Ați căzut din pom și nu ați mai știut cum să vă urcați inapoi,.. și te-ai făcut român,. Să ai astfel de concepții despre istorie, despre religie, apoi trebuie să fii bătut in cap rău de tot,. Fundamentalismul bigot e mult prea vizibil,.A reușit ”educația”..

  7. „y” nu exista in limba romana. De aceea prefer „i” in loc de „y”

    Ai dreptate … si sa continuam istoriile …

    Dupa ce Alexandru „cel mare” a incendiat primuL sat de pe malul nostru al Istrului …A FUGIT – de frica – pana in India si Asia – unde si-a dat si duhul .

    Taica-su, Filip al mac(-h)edonilor a incercat mai inainte sane atace prin Sci(-y)tia Minor – si si-a pierdut ochiul fiind intepat DOAR de o albina din Dobrogea (raiul albinelor si a miedului in acea vreme).

    Urmasul sau elenistic – Lisimah – a fost infrant/impreuna cu fiisu de catre DROMICHETE … si au fost crutati si omeniti (ospatati) de catre poporul nostru… pe banii poporului nostru….

    ASTIA SUNTEM NOI IN ISTORIA LUMII !!!!!

  8. si tu Orban si tu Iohannis ,puteti sa batjocoriti cat vreti voi aceasta zi,caci Sf.Apostol Andrei e in inimile romanilor si de acolo nu-l puteti scoate!sunteti penibili, iar pe 6 dec. veti primi o lectie de la romani!
    LA MULTI ANI ,sarbatoritilor!

  9. Nu este bigotism.

    Este doar istoria traita (si nu citita) de mine.

    BIGOTISM reprezinta doar respingerea fara fundament – a ISTORIEI ROMANIEI !!!!!!

    De catre „popoare’ care in acea vreme se jucau cu putza in tarana (replica CELEBRA dintr-un film ROMANESC)

  10. @Marele Urs

    Oaauuu mă,.Oaauuuu,.

    Cei ce nu au „educatie” nu pot PE VECI sa vorbeasca despre istoria poporului nostru ..

    Cititi…cititi…cititi (parafraza a la LENIN)
    Si va informati … si va informati … si va informati ….
    Si va educati … si va educati .. si va mai educati…

    Voi, maimutele stupide-stupide ce salasluiti in palmieri inca

    citez de la cei cu simtire strabuna:

    „La multi ani, pentru toti cei care-si serbeaza onomastica de Sf. Andrei!
    La multi ani, pentru toti cei care simt romaneste de Ziua Nationala a Romaniei!”

  11. @doru popescu=secatura securista, Dumnezeu sa te bata nenorocitule dupa citi ai nenorocit si tu!
    Este un gunoi securist care nu merita sa ne strice atmosfera de sarbatoare!
    Dumnezeu sa ocroteasca biserica ortodoxa,pe slujitorii ei,pe poporul roman si sa intregeasca Romania cu teritoriile pierdute si locuite de Romani!
    Dumnezeu sa-i bata pe toti tradatorii de tara si neam care au subminat Romania si au facut si fac un genocid impotriva romanilor!
    La multi ani Romania,romani,slujitori ai bisericii ortodaxe si Dumnezeu sa ne ocroteasca!

  12. Va admir cunostintele si dorinta de a le imparstasi celor din jur.
    Lasati-l pe Herodot, sir Frazer James, Mirecea Eliade si traditia stravechi din Getia.

    Apostolul ANDREI a murit in 30 nov. 60 dHr. Poporul roman prin aceasta comemorare isi afirma intaietatea si statornicia in credinta crestina.

    Preotul Arie a trait in Alexandria/Egipt intre 250-336 dHr. deci la 200 de ani dupa plecarea la cer a Apostolului Andrei.

    A considera NON Crestin pe cineva care afirma ca Iisus a fost nascut nu facut, este deja prea simplist. In 1054 cele doua biserici Ortodoxa si Catolica s-au excuminicat, sa credem ca unii nu mai sunt crestini?

    Nu este cazul sa judecati interpretarile unora din primele secole, cand inca nici crestinismul nu se cristalizase si secole la rand s-a zbatut in a accepta sau nu icoana cu rataciri Iconoclaste si in sec.IX.

    HAIDETI sa fim azi uniti in Sarbatoarea de Sfantul Andrei, lasand pe alta data pe Undrea.

    Romania in clipa aceasta are nevoie sa-si afirme si sa-si sustina fundamentul crestin in fata altor viziuni care bantuie asa zisa lume moderna.

    Meditati, pt ca dintr-o pornire buna prin afirmatii, citand istorici si evenimente recente ati putea sterge pagini din istoria neamului.

    APOSTOLUL ANDREI FACE PARTE DIN TRECUTUL SI DEVENIREA CRESTINA A POPORULUI ROMAN, INAINTEA MULTOR POPOARE pe care prin forta conducatorilor au fost crestinate spre deosebire de romani care au avut intelegerea in sangele lor, in traditia lor monoteista si in capacitatea lor de a intelege mai profunda decat altii.

    Acolo s-a impus cu forta, amenintarea cu moartea si chiar moartea, actiuni necrestine, dar valoroase pt ca erau occidentale.

    Romania se apropie de 2000 de ani de crestinism si Apostolul Andrei este dovada impamantenirii credintei.
    La multi ani! pt toti purtatorii numelui Andrei-Andreea etc.
    PS NU AZI cautati interpretarile De San Andrei, de la Alecsandri pana la alti autori.

  13. De ce Johanis nu este la pestera sf. ANDREI??? doar e sarbatoare nationala.
    Un raspuns ar fi…il doare in coronavirus de romani.
    Simplu. Nu ne reprezinta si se comporta ca un dushman.

  14. Auzi dle, dar ce produc acesti slujitori? Tin ei cu poporul, sau cu buzunarele lor? Stie cineva cati sunt de fapt si stie cineva adevarata avere a bisericii???
    Cu cat Romania a saracit, cu atat mai mult biserica s-a imbogatit!
    Sa nu o dati cu patriotismul, cu istoria straveche, caa nu tine.
    Grasunii astia traiesc doar in lumea lor!

  15. @ doru popescu,. Totuși de ce crezi că Ovidiu, poetul grec amntic arhicunoscut, a fost exilat la Tomis grecesc ? De ce crezi prostește și azi cum că cosonul este monedă dacică, când de fapt era grecească și prea răspândită in zonă,.De ce crezi de altfel că românu de azi are orice fel de tangență cu dacii, inafară de faptul că dacii au sălășluit temporar pe anumite teritorii ale romaniei de azi ??

  16. Atat istoria pamantului cat si a omului este plina de controverse pe care insa, nu vrea nimeni sa le clarifice, ba mai mult le adancesc intentionat. Pana la urma „o sarbaoare religioasa” daca este tratata corect si fara a influienta negativ si sufleteste omul, poate face mult bine. Conditia este de a respecta adevarul … greu de crezut totusi, ISUS are o afirmatie foarte ciudata concentrata pe scurt, in evanghelia lui Ioan si in cele apocrife, pe scurt „in ziua in care omul va afla adevarul VA FI ELIBERAT”, adevarul …, cat timp omul influientat poate fi controlat, nu va afla niciodata adevarul, ramane totusi credinta intro divinitate care ajuta….

  17. @lamultianiromaniasislujitoriaibisericii
    Cu ce am gresit ???

    Arianismul era conceptia Apostolului Andrei (sec. I AC). Aceasta dovedeste vechimea onceptiilor sale religioase.
    Credinta propavadita de acesta in toata lumea religioasa estica . De la noi pana la alani si pana la georgieni.
    In acea vreme, Sf. Andrei nu aflase inca nimic despre „evanghelisti” (scrieri din sec II-III AC).

    Sf. Andrei reprezenta cenceptia religioasa a estului Europei.
    Sf. Petru si Pavel reprezentau conceptia religioasa a vestului si sudului Europi.
    Cele doua religii difereau intre ele in sec. I AC.

    Asta nu stirbeste nimic din SACRALITATEA Sf. Andrei.
    Asta nu stirbeste nimic din SACRALITATEA poprului roman.

    Asta insa a facut diferenta dintre conceptia noastra religioasa (religie populara) fata de religia vestica (catolica) si cea greaca (ortodoxism oriental catolic).
    Separarea religioasa catolicism-ortodoxism (marea schisma) dateaza din sec. XI.

    Dioceze (pana in sec. XX) au avut doar cei de sub Dunare. (Bulgaria, Serbia…) Prin ei (si prin slavonizare) am devenit ortodocsi (in sec. IX +).
    Alfabetul gotic si cel slavonic au fost inventate pe teritoriul tarii noastre … Gotizarea (sec III-V) si slavonizarea (sec. IX – ) sunt de altfel produsele spiritualitatii si culturii poporului nostru.
    Noi nu am avut dioceze si patriarhi pana in sec. XX.

    In plus, noi romanii – suntem socotiti si paleo-crestini (monoteisti de dinainte de sec I.AC)

    Cu ce am gresit ? … Dacia/Romania se intindea si se va intinde de la Rin la Don…

  18. Despre coson, ovidiu, limba dacica, alte statew si semetii … o sa vorbim poate maine – DE ZIUA NATIONALA A ROMANIEI.

    ASTAZI SARBATORIM PE PROTECTORUL SPITITUAL AL ROMANIEI.
    HAIDETI sa fim azi uniti in Sarbatoarea de Sfantul Andrei, lasand pe alta data pe Undrea.

  19. KOSONUL de aur daca citesti cu atentie pe moneda scrie
    KOKOS -ON
    Adica Cocosh …cucurigu boieri mari…COCOSHEI DE AUR numiti mai tarziu de romani adica daco-getii aveau COCOS de aur si cocoshu dac erea cocoshu in limba romana.

  20. Merci de istorie. Dar ma provocati: parca Petru a fost crucificat invers (vezi si Caravaggio).
    X pe steagul Scotiei = Saltire (stirrup, nu-mi vine cuvantul pe romaneste iar pe Google e comic de tot!,practic saltare )

  21. @ Marele urs Rus…de ras, După intelighenția ta și sula e aceeași treabă cu prefectura,..Iar Popescu Dorel nu știe ce sărbătorește nici azi și nici mâine,. Doar e Dorel,..mai rău, e român ortodox,..

  22. A propos (tre sa intreb pe unii, doua persoane anume, daca pot sa folosesc limba franceza!!!!!), cei care vin cu argumentul ca n-aveau cum sa fie romanii increstinati de Andrei pentru ca vorbim de Dacia antica, le amintesc ca italienii nu se intreba cand au fost increstinati pentru ca e vorba de un proces nu de o „schimbare de macaz” – hop, azi sunt, maine nu sunt. Nero, dupa cum stim i-a persecutat pe crestini.
    Si oricum, ideea conteaza.

  23. De acord sa lasam lumea sa se bucure de sarbatoarea sf Andrei! Dar o sarbatoare bazata pe minciuna si inca o minciuna crasa, dovedeste ce popor suntem: acceptam cu usurinta minciuna care culmea vine de la BOR, care nu respecta restrictiile pandemiei si nu sunt amendati, un batran (sau batrana) care pur si simplu nu are bani sa-si cumpere masca e amendat sau chiar batut(a) cum am vazut un video pt zadarnicire dar pe teodosie si clica lui nu il amendeaza nimeni pt zadarnicire! Ce fel de popor suntem?! Acceptam cu usurinta minciuna care e la un pas de hotie, si apoi ne plangem de cei ce ne conduc! Nu mai acceptati minciuna de la nimeni, nici de la Bor! Stati drept popor roman nu mai va lasati mintiti furati si calcati in picioare, demonatrati ca aveti coloana vertrebrala si nu sunteti sclavi care se taraasc sa pupe moaste si maini( necurate) de preoti! Desteapta+te romane din somnul cel de moarte!

  24. Da, Cristos a ziss atunci cand vei afla vei fi eliberat! Romanilor vreti sa fiti eliberati cunoasteti adevarul si acceptati-l! Daca nu veti face asta veti fi subjugati ,veti fi sclavi supusi celor ce va hranesc cu minciuni frumos ambalate si cu basme pe care nici copiii nu le mai cred! Serbati o minciuna pt ca vine de la tatal minciunilor?! Atunci sa nu mai va mirati ca sunteti vanduti ca robi! Acceptati adevarul si adevarul va face slobozi de lanturile cu care ati fost legati! Faceti asta macar pt copiii vostri!

  25. @lone kums- chiar dk presupui ca a fost un proces de crestinare, nu poate fi inclus Andrei apostolul, pt ca el a murit in anii 60 cand eram barbari, nu ne putem compara cu italienii care au avut mai devreme tangenta cu crestinii, urmasii luu Cristos si ai apostolilor, in plus erau mai avansati din punct de vedere cultural, cand ne-a cucerit imperiul roman, eram doar niste barbari inchinatori la zei! Andrei era deja mort si nu a avut cum sa ne crestineze la vremea aceea! Mai tarziu am fost crestinati, cand a inceput cum zici un proces de crestinare. Dupa anul 100, cand Andrei era deja oale si ulcele! Asa ca las-o jos ca macane!

  26. Sa nu va mai aud cum il criticati pe Iohannis ca are parlamentul lui si vrea guvernul lui! Pt ca BOR e identic cu Iohannis: are apostolui lor care a crestinat poporul, are pe Andrei sfantul ocrotitor al Romaniei! De aia e asa batuta de soarta tara si saraca cu acest ocrotitor! Asa ca nu mai va mirati de Iohannis ca vrea si el sa aiba parlamentul sau! Ceee?! Numai BOR sa aiba ocrotitorul si crestinatorul lor?! Tre sa fim ingaduitori si cu Iohannnis si cu BOR, chiar dk unii din noi au alta parere….

  27. mare aparator al credintei dumnezeesti, a fost martirul Constantin Brancoveanu.
    Ce traitor cunoscut, si-a sacrificat singurii 4 copiii?
    Daca nu am fi avut acest brav brancovean, acum eream toti cu funduletul in sus!

  28. Ne-am obisnuit sa ne inventam eroi, sa ne atribuim sfinti ce nu ne apartin. doar, doar asa sa avem si noi o identitate. Istoria romaniei insasi e plina de falsuri grosolane. Zic de cea scrisa de Roller dar cea pe care marea majoritate o invoca. Cu siguranta ca nu s-au mai interesat ,dupa terminarea scolii,care ne este adevarata identitate,istorie, eroi.. Cum romanul e obisnuit sa ia de-a gata,fara sa depuna efort, accepta in unanimitate ceea ce li se ofera de catre BOR, PSD si unii pastori pentru celelalte culte. Pana nu scapam de aceste metehne,pana nu dorim sa stim adevarul nu vom fi respectati si nu vom iesi din aceasta mocirla. Multi urla aici ca din gura de sarpe ca li se ingradeste dreptul la identitate,la pelerinaje ,la pupat moaste. Dar sunt niste ignoranti cand treaba devine serioasa si trebuie sa mai gandeasca si ei. Daca vii cu explicatii logice, reale, rationale si de bun simt, urla si te injura spunand ca esti tradator de neam, vandut strainilor etc. De asta ba ati ramas inapoiati multi din voi. De asta. Pentru ca nu va cunoasteti istoria.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.