Ziua când s-au înfuriat bancherii

Banca Transilvania, cu capital românesc, a anunțat că va sista investițiile, BCR ia în calcul aceeași măsură, CEC Bank caută soluții disperate iar șeful bancherilor anunță că deja s-a declanșat furtuna perfectă. Toate aceste reacții au venit pe parcursul unei singure zile de la bancheri după ce Guvernul a introdus taxa de 2% pe activele financiare prin Ordonanța de Urgență a lăcomiei.

Banca Transilvania avea în plan renovarea a peste 200 de agenții, iar asta înseamnă că zeci de firme de construcții nu vor primi contractele astea, a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik, într-o conferință de presă, referindu-se la Ordonanța 114.

„BT avea în plan renovarea a peste 200 de agenții. Asta înseamnă că zeci de firme de construcții nu vor primi contractele astea. Pentru digitalizare, suntem în faza de lansare. Am zis să amânăm a doua fază. Noi nu am cumpărat de pe Google store, noi plătim 40 milioane lei pentru sustenabilitate, performanţă, hardware, software”, a spus Tetik.

El a precizat că Banca Transilvania, cu acționariat 60% românesc, nu poate să se bucure unde a ajuns. „OUG a fost publicată la sfârșitul anului 2018, astăzi este 18 ianuarie și nu avem idei. După un an foarte bun, nu am putut să ne bucurăm unde am ajuns. Această bancă locală după 25 de ani în care am reinvestit profitul în capitalul băncii, am dat peste 1,7 miliarde lei pentru programe de conversie a creditelor în franci elvețieni, puteam să mergem cu litigii și vedeam dacă câștigam, acum ne întrebăm de ce nu am dat banii acționarilor băncii. Oamenii au avut încredere. Și BT este aproape o bancă străină. Aproape 60% este capital românesc. Noi nu avem o șansă să parcam activele undeva. Am avut încredere în țară, ţara în noi și am dat credite pentru IMM-iști”, a mai afirmat Tetik.

El a adăugat că este posibil ca mai puține IMM-uri să primească credite de la Banca Transilvania.

Sergiu Manea, CEO-ul Băncii Comerciale Române (BCR), a declarat că banca ia în calcul să îşi amâne planurile de investiţii. „Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum”, a afirmat Sergiu Manea, vineri, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). CEO-ul BCR a precizat că au luat această decizie, deoarece banca trebuie să creeze „un model economic viabil”. Amânarea acestor investiţii duce la scăderea încrederii în economie, iar lipsa încrederii „duce la mai puţini oameni care iau credite”, a punctat reprezentanul BCR. „Nu suntem deosebiţi de alţi agenţi economici”, a subliniat Manea, făcând o comparaţie între o bancă şi o companie.

El a dat un exemplu simplu: dacă unei compani îi creşte cheltuiala de la 100 de lei la 119 lei, atunci va reveni la cheltuieli de 100 de lei.

CEC Bank este o bancă de drept privat cu capital de stat, spune președintele băncii, Radu Ghețea, precizând că este preocupat de găsirea de soluții având în vedere efectele pe care le produce Ordonanța 114.

„Suntem bancă de drept privat cu capital de stat Aceasta este definiía corect[. Nu avem alte preocup[ri sau alte avantaje sau dezavantaje față de ceea ce au toate băncile din sistemul bancar. Suntem preocupați să găsim soluții la așa cum OUG își produce efectele. Trebuie să găsim mijloc să reducem cheltuielile, să reducem investițiile. Avem și o particlularitate: capitalul este de stat. Aici sa vedem cum va gestiona actionarul situația concret”, a spus Ghețea.

Președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, vorbește chiar despre “furtuna perfectă”, un “tsunami” generat de Guvern.

„Această taxă pur şi simplu nu este sustenabilă. Profitul mediu al băncilor este de 0,44%, raportat la active iar tu, stat, vrei să taxezi cu 1,2%, adică de trei ori profitul. Devine evident că taxa aceasta nu este sustenabilă. Noi pur şi simplu nu am putut previziona o asemenea decizie. Este foarte aproape de conceputul de impreviziune. Predictibilitatea şi mai ales impactul lipsei de predictibilitate este uriaş şi foarte greu de reparat. Nu avem timp să reparăm… Se creează premizele unei furtuni perfecte. Doar ordonanţa singură este suficientă ca să creeze tsunami-ul de care discutăm. Pentru economie, creează o furtună perfectă. Este o ordonanţă care cheamă criza!”, a spus Oprescu.

Florin Dănescu, directorul executiv al ARB, a arătat că noua taxă va determina nu doar băncile ci şi companiile din alte domenii (ale căror costuri de finanţare vor creşte) să îşi schimbe planurile de investiţii. „Impactul imediat al taxei este de reflectare asupra propriului tip de raţionalitate. Va duce la o revizuire a planurilor de investiţii. Următorul pas este scăderea încrederii în economie şi scăderea încrederii consumatorilor”, a spus Dănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. oare de ce nu se înfurie şi românii şi să nu mai ia credit şi să cumpere obligaţiuni ale statului in loc să depună banii la bănci(5% la obligaţiuni şi fără impozit e clar mai mult decât dobânda negativă de la bănci). oare de ce trebuie să ia credit tot românul fără venituri ca apoi să plătim noi ceilalţi datoriile prin grija BNR. oare de ce nu pot românii şi România să ia credit şi să aibă bănci din altă ţară ( china, arabi, ruşi..).

    • Toate bancile sa plece din Rumania ! Sa facem un Bancorex nou, de stat, sa aiba politicienii de unde sa se imprumute. Sa nu mai primeasca tot fraierul credit. Fraierul trebuie doar sa depuna bani cum a fost in anii ’90. Ce bine se traia atunci fara credite pentru fraieri…

    • Cea mai tare stire este ca bancile straine nu mai vor sa imprumute statul! Misto, statul va oferi titluri de stat la 12 luni cu dobanda 5% (fata de 1% cat ofera bancile straine la depozitele prostilor)si cetatenii romani destepti isi vor retrage banii din bancile straine si ii vor depune la trezoreria statului. N-au decat bancile straine sa-si aduca fonduri de la bancile mama, daca nu sa ne lase! Huuo AVASILESCU!

    • daca situatia e defavorabila lor, de ce nu parasesc romania ? cainele nu paraseste macelaria si oricate masuri va lua guvernul, ei, in frunte cu isarescu vor gasi solutii sa se descurce. iata prima solutie s-a si aplicat, prin manevrele subterane coordonate de isarescu leul a fost puternic devalorizat, acum se fac speculatii financiare care vor imbogati si mai mult bancile. de ce s-a prabusit leul, a inceput razboiul, e cutremur sau ce? si populatia, daca e emisiune de obligatii la trezo, de ce nu depunem acolo, conditiile fiind avantajoase. o explicatie ar fi si faptul ca acolo depunerile se fac pe termen (2 ani, perioada in care nu poti retrage, decat cu pierderea dobanzii). poate ca trezoreria ar trebui sa relaxeze conditiile de depunere, fara a cadea sub incidenta concurentei neloiale.

  2. Scadeti salariile exorbitante pe care le luati cu 25% si-ati acoperit taxa,nesatuilor!!!

    • Sa lucreze gratis ! Sa nu mai fie dobanzi la credite, doar la depozite CEC sa avem dobanzi. Vrem comunism ! Vrem Ceausecu !

  3. Si ce daca, or sa investeasca Orlando si Valcov si Dragnea si vor crea locuri de munca, ba mai mult, de atata bine vor reveni in Romania si cele peste 4 Milioane de Romani plecati!

    „S-au SĂTURAT! Românii își deschid companii în Cehia și Slovacia.
    Numărul companiilor cu acţionari români prezente în Slovacia a crescut în ultimii şase ani cu 120%, de la 620 în 2013 la 1.362 la finele lui 2018, arată datele firmei de consultanţă Bisnode, informează publicaţia Slovak Spectator.
    Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în perioada 2017 – 2018, când antreprenorii din România au înfiinţat 165 de noi companii.
    La sfârşitul lui 2018, românii deţineau 1.362 de firme în Slovacia, faţă de 1.177 în 2017.
    „Interesul antreprenorilor din România de a-şi înfiinţa firma în Slovacia este legat de situaţia pieţei locale a forţei de muncă, care se confruntă cu o lipsă acută de angajaţi”, a explicat Petra Stepánová, analist la Bisnode.
    O tendinţă similară este observată şi în cazul ţării vecine Cehia, unde numărul companiilor cu acţionari români a crescut cu 179% în perioada 2014 – 2018.
    În Cehia şi în Slovacia, majoritatea companiilor nou înfiinţate fac afaceri în domeniul comerţului, serviciilor, transportului rutier şi în sectorul construcţiilor.”
    https://www.stiridiaspora.ro/satui-de-birocra-ie-antreprenorii-romani-i-i-deschid-companii-in-cehia-i-slovacia_412049.html

    • Sunt PFA-uri, daca citeati ce ati preluat cu copy-paste va dadeati seama. Banuiesc ca nu insinuat ca datorita lipsei acute de angajati din Slovacia, romanii deschid banci in cele doua tari.

    • firme ruseşti de spălat banii, unde românii sunt luaţi pe post de boschetari fără răspundere.

    • Sa se mareasca pana la 19%, ca si noua ne-a marit contributiile partidul.

  4. primele măsuri luate de bănci au fost restructurările de personal şi închiderea de agenţii. Doar nu erau proşti să piardă vreun bănuţ din profit. Nu e lăcomie, nu…

  5. Nu ne plac bancile pentru ca ne iau dobanzi si mai si speculeaza. Totusi bancile sunt un serviciu necesar. Va propun un exercitiu de imaginatie, cum ar arata Romania fara contributia bancilor la viata economica a tarii. Eu nu va sugerez nici un raspuns, consider insa ca multe aspecte ale vietii noastre au fost usurate si imbunatatite de evolutia in timp si modernizarea sistemului bancar. Evident tot progresul din domeniul bancar necesita niste costuri, la fel ca in orice alt domeniu al economiei. De pilda un program informatic pentru o banca este extrem de scump, nu este ca un program de jocuri.

  6. Marile investiții sunt zugravirea fostelor sedii bancpost? Ce efort, ce sacrificiu! Tot dl. Radu Ghețea ține la genunchiul broștei Casa de Econimii și Consemnațiuni ajunsă bank cu kapa de la kilogram? Ei nu au mai modernizat un sediu de 20 de ani. Urmarea numirilor domnului Băsescu fac rău românilor peste decenii. Cum nu suntem în stare să-l trimitem la pensie și să punem în fruntea CEC pe cineva care să o transforme în cea mai puternică bancă românească. O bancă care să țină cu cetățenii României, să facă ca acei ce iau credite să se dezvolte, să progreseze nu să fie striviți de dobânzi pânâ la adânci bâtrânețe. CEC să respecte și statutul pentru care a fost înființat să dea și credite de sume mici cu dobânzi simbolice pentru cei cu venituri mici ajunși la nevoie. Camătarii și instituții bancare care jacmanesc pe cei în nevoie vor zice ca este concurență neloială. Ungurii lui Orban Victor cum au reușit să-i pună la punct? Uitați-vă ce presiuni mizere fac băncile străine pe leu, pe credite pe economie la inceput de an, dacă te atingi de huzurul lor! Culmea că toate casandrele de mai sus sunt după nume români!

  7. Vai ce profit infim aveau? De fapt îl externalizează prin inginerii financare legale, dar nu poți susține că reduci investițiile din cauza taxei care este 0,2% în cazul că ROBOR depășește 2%! Din afirmațiile bancherilor (BT cu capital românesc 60% este condusă de un domn Terik!?) rezultă că Toate investițiile le făceau din ce jupuiau de la cei împrumutați prin joaca lor necontrolată de mafiotul șef Isărectu cu ROBORul!

  8. Bamca Transilvania, la fel ca CEC Bank, este pusculita securitatii. Unde sa plece?! Macar de s-ar duce pe pustii, impreuna cu deponentii.

  9. Bancile daca pleaca din Romania, vor avea cu siguranta pierderi. Dar Romania va ajunge o tara salbatica si autarhica, precum triburile izolate. Orice operatiune comerciala externa se realizeaza numai prin banci. Deci fara banci, Romania nu va mai putea fi conectata la economia mondiala. Adio internet, GPS, computere, smsrtphone, facebook, WhatsApp, televiziune, etc. Bai, sunteti niste tradatori de neam complet nebuni daca va lasati impinsi de la spate pentru un pumn de arginti platiti de dusmanii tarii ca sa debitati asemenea enormitati. Abuzurile bancilor atunci cand se constata se pot regla punctual pe fiecare caz in parte si pentru fiecare banca in parte in temeiul legii. Problema este insa alta: Romania mai are legi? A ramas doar faradelegea implementata de Dragnea si banda lui de mafioti care saboteaza economia tarii spre folosul unora care-i platesc in plus dincolo de ce fura ei. Este o situatie extrem de grava! Dar ce mai conteaza, poporul voteaza in continuare PSD si Dragnea pentru o tuica, o punga de malai si o sticla de ulei date de primarul PSD din teritoriu, conform schemei organizatorice a partidului. Asta vreti, asta sa aveti!

  10. Omer Tetik… Am lucrat personal cu jigodia asta. E un mincinos notoriu.

  11. Din ce considrați că vor plăti bancherii dobânzi deponenților, salarii angajaților și celelalte cheltuieli, dacă se înfurie ?

  12. sunt curios daca ii vor tine „balamalele” pe guvernanti dupa acest atac concertat si furibund (de altfel previzibil avand in vedere precedentul grecesc!) al „finantelor mondiale” (nu doar al bancilor (!!!) iar ipocrizia cu „grija” lor pentru investitii, deponenti si firme sa o tina pentru ei!)…pentru astfel de escroci s-ar „potrivi” ( „gulerelor” albe!) niste injuraturi birjaresti…cei care cred ca romanii „mor” fara bancile straine habar nu au ce vorbesc, habar nu au ce capacitate de depasire a obstacolelor are aceasta natie…cine isi inchipuie ca romanii sucomba fara „virtutile” (de alfel extrem de VIRTUALE!) lumii moderne se insala amarnic!!!…ce se va intampla ???! se vor opaciza subit fibrele optice sau va muri infrastructura de microunde ? vor renunta firmele de comunicatii la niste milioane de abonati?…jenant!!!

    • Si cand are de gand aceasta natie sa demonstreze lumii cat este de capabila? Pana acum a demonstrat doar ca pote folosi inventiile altora. Daca renunta la ele ce pune in loc? Invatamantul, cercetarea si investitiile sunt pe zero. Spui vorbe goale si te pretinzi patriot. Patriotii nu spun basme, sunt realisti si faca sa functioneze bine ceea ce merge prost.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.