Bunăstare exportată în Austria

Petrom face jumătate din profitul OMV

OMV, energie, profit

Petrom, companie deținută de austriecii de la OMV, a realizat un profit net de 858 milioane lei (190 milioane euro) în primul trimestru al anului în curs, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform raportului financiar remis Bursei.

În aceeași perioadă, profitul OMV, proprietarul companiei, a scăzut cu 43% în primul trimestru din 2018, la 406 milioane euro, comparativ cu 712 milioane euro în perioada similară din 2017, în timp ce vânzările au înregistrat un declin de 10%, de 4,98 miliarde euro, de la 5,52 miliarde euro în T1 2017, transmit MarketWatch şi Reuters. Practic, societatea românească a contribuit în proporție de 50% la profitul austriecilor în primul trimestru al anului, în condițiile în care OMV are afaceri pe patru continente, având prezență, printre altele, în Australia, Kazahstan, Marea Nordului și Orientul Mijlociu. Baza rămâne însă exploatarea petrolului și gazelor din România.

Veniturile din vânzarea de gaze au scăzut ușor

Rezultatele Petrom au fost susținute de vânzări mai mari de produse petroliere și electricitate – avans de 5%, dar mai cu seamă de cotațiile în creștere ale barilului de țiței, de care sunt legate cotațiile benzinei și motorinei comercializate Petrom. Pe de altă parte, veniturile din vânzarea de gaze au scăzut ușor.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% și cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți).

Segmentul Upstream a beneficiat de preţuri realizate la ţiţei şi gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producţiei şi efectele negative generate de evoluţia cursurilor valutare. Rezultatul din exploatarea CCA excluzând elementele speciale al Downstream Oil a scăzut cu 13% faţă de T1 2017, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare, parţial contrabalansată de vânzări mai mari în segmentul vânzărilor cu amănuntul“, se arată în raport.

Potrivit Petrom, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare faţă de rezultatul din T1 2017, în principal datorită îmbunătăţirii activităţii de energie electrică.

Cerere mare de energie, prețuri mai mici

În primul trimestru al acestui an, cererea de energie electrică a crescut mai mult decât producţia, iar exporturile au scăzut, spune Petrom, care deţine una dintre cele mai noi şi mai mari unităţi de generare din România, centrala electrică în ciclu combinat de la Brazi. „Conform datelor preliminare brute disponibile din partea operatorului de sistem, cererea națională de electricitate a crescut cu 3%, în timp ce producţia a crescut cu 2% în T1/18 faţă de T1/17, ca urmare a creşterii producţiei de electricitate din surse hidro și pe bază de cărbune; exporturile nete au scăzut cu 16% faţă de T1/17“, se arată în raportul citat.

Compania operează centrala de la Brazi, o unitate de generare de 860 MW, care funcţionează cu gaze naturale. Centrala a fost disponibilă la întreaga capacitate în primul trimestru al acestui an şi a produs, net, 0,89 TWh de energie electrică, cu 25% mai mult decât în primul trimestru din 2017, dar sub producţia din trimestrul patru al anului trecut.

Profitabilitatea businessului din energie electrică este însă mai slabă decât cea din carburanți, Petrom vorbind despre „marjele semnificativ mai mici faţă de acelaşi trimestru al anului precedent“.

Cifre

Preţurile la energie sunt într-adevăr mult mai mici decât în primul trimestru al anului trecut, când, din cauza frigului, a producţiei hidro mai mici decât cea obişnuită şi pe fondul unor declaraţii publice alarmiste, preţurile la energie pe piaţa spot au atins cele mai mari niveluri din istorie. În primul trimestru al acestui an, preţul mediu de pe piaţa spot administrată de OPCOM pentru energia livrată în bandă a fost de 163 lei/MWh faţă de 249 lei/MWh, preţul mediu din primul trimestru al anului trecut.

Grupul austriac OMV este, din 2004, acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

1 Comentariu

  1. buna,
    Ce era OMV inainte de vanzarea pe un pret derizoriu(abstractie de comision) a resurselor de petrol si gaze ale Rmaniei prin straduinta lui A.Nastase? Un jucator din divizia a 4-a. Sa multumeasca tradatorilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.