„2011 va fi o catastrofă economică pentru România”

Anul 2011 va reprezenta „o adevărată catastrofă economică pentru România”, deoarece vom avea criza datoriilor din bănci, piaţa imobiliară se va eroda, exportul se va diminua şi şomajul va creşte în condiţiile în care datoriile externe ale ţării se acumulează în continuare, susţine sociologul clujean Vasile Dâncu, pentru Inpolitics. Fostul lider al PSD prezintă, totodată, o serie de concluzii ale unui amplu studiu IRES, elaborat pe parcursul lunii decembrie 2010, care va fi dat publicității în zilele următoare.

Eşecul soluţiei politice

„IRES a elaborat un bilanţ al anului 2010, un bilanţ în care am analizat şi care sunt aşteptările oamenilor pentru perioada care urmează. Este vorba despre un studiu amplu care ia în considerare multe dintre activităţile umane: achiziţii, împrumuturi, datorii, îndeletniciri. Din câte ştiu, o asemenea analiză centrată pe o hartă a comportamentelor umane nu a mai fost făcuta la noi. Cel mai probabil, IRES va da publicităţii această analiză în cursul săptămânii următoare. Pentru 2011, românii pendulează între un realism tragic şi un pesimism extrem. A scăzut drastic încrederea în toate instituţiile statului, în toată clasa politică. În general, soluţia politică pierde. Pentru Guvern nu este atât de rău că oamenii se aşteaptă la ceva rău pentru anul care urmează, deoarece, cu toate eforturile politice, situatia va fi una dramatică. De asemenea, am înregistrat o lipsă de încredere care, în 2010, a realizat un blocaj aspiraţional în rândurile indivizilor”, a explicat sociologul clujean.

Bunul simţ al românilor a învins expertizele Comisiei Europene

Vasile Dâncu susţine că bunul simţ al românului neaoş, care nu s-a încrezut în predicţiile specialiştilor ce susţineau la unison că în 2009 şi în 2010 va exista o oarecare creştere economică, a fost cu mult mai eficient decât nenumăratele expertize ale specialiştilor.

„Toate prognozele specialiştilor care susţineau în anul 2008 că în 2009 şi 2010 va exista în România o creştere economică, au fost sortite eşecului. Nu a avut dreptate nici BNR, nici Comisia Europeană şi nici FMI. În schimb, bunul simţ al românului care nu a crezut în acest tip de expertize a fost cât de aproape de tristul adevăr. Personal, cred că anul 2011 va reprezenta o adevarată catastrofă economică pentru România. Vom avea criza datoriilor din bănci, piaţa imobiliară se va eroda, exportul se va diminua şi şomajul va creşte în condiţiile în care datoriile externe ale ţării se acumulează în continuare. Va disparea şi iluzia creşterii economice prin consum”, susţine Dâncu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.