Tudorel propune, PSD tace

Anunțul ministrului Tudorel Toader, că va declanșa procedura de revocare a procurorului șef al DNA, a împărțit lumea politică în două tabere. În timp ce liderii PSD-ALDE nu au comentat deloc,  reprezentanții Opoziției s-au aruncat în declarații.

Doar prim-ministrul a avut însă reacţie, însă una destul de… neaşteptată. Viorica Dăncilă susţine că nu a discutat şi nici nu va discuta cu ministrul pe această temă şi că părerea ei în acest subiect nu contează.” Am spus de fiecare dată că Justiţia trebuie să fie liberă şi că nu trebuie nimeni să interfereze în actul de Justiţie. Am ascultat odată cu dumneavostră raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte. Totul trebuie să îşi urmeze cursul şi nu cred că trebuie eu să dau verdict sau altcineva să dea un verdict. Nu depinde de ce cred eu sau ce este clar şi ce nu este clar. Cred că în ţara asta avem o Constituţie, avem legi şi fiecare trebuie să acţioneze în acest mod.”, a declarat Viorica Dăncilă.

De cealaltă parte, șeful statului a declarat vineri, la Bruxelles, că nu i-a plăcut prestația de joi seară a lui Tudorel Toader și a afirmat că o susține în continuare pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. „ Nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat dl ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. (…)Da, susțin și pe dna Kovesi, susțin și activitatea DNA. (…) Ceea ce s-a spus aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a spus Iohannis, la Bruxelles.

Opoziția nu vede lucrurile cu ochi buni

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a acuzat că „Tudorel a prezentat public ceea ce i-a cerut Tariceanu și Dragnea. Toți însă știu ca șefa DNA nu va fi revocată de Președintele Iohannis. Final previzibil. Cred ca abia după acest episod vor începe adevăratele probleme pentru că PSD are un singur obiectiv: să demoleze tot ce s-a construit în ultimii 12 ani în procesul de consolidare a independeței justiției. Pentru ei, justiția înseamnă control politic”, scrie Tomac, pe Facebook.

Dacian Cioloș și Ludovic Orban, atacuri în serie

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, consideră că anunțul făcut de Tudorel Toader dovedește că ministrul Justiţiei „este doar un instrument servil al subordonării politic”,  care „nu a făcut altceva decât să se supună unei comenzi de partid. Ministrul Justiţiei îşi abandonează încă o dată responsabilitatea de ministru pentru a servi interese politice”, se mai arată în mesaj.

Un mesaj dur are și liderul liberal, Ludovic Orban. Acesta face afirmații grave la adresa lui Tudoel Toader,  pe care îl acuză este „Avocatul penalilor, instrumentul unei puteri politice efemere, fără scrupule, care este dispusă să sacrifice prezentul şi viitorul României”.

USR anunță moțiune

Mesajul ministrului Justiției nu scapă netaxat nici de Uniunea Salvați România. Formațiunea politică a anunțat că va depune moțiune împotriva lui Tudorel Toader și invită toate formațiunile de opoziție să i se alăture.

„USR consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încălcat toate principiile democratice și ale statului de drept prin declarația publică de aseară (N.RED joi seara), când a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA fără să ofere motive juridice bine fundamentate, în acord cu Legea 303/2004, cea care reglementează motivele și condițiile în care se poate cere revocarea unui procuror șef al DNA.

Conducerea social-democrată nu au comentat deloc decizia de joi seară.

Ministrul de Justiție a anunțat joi seară, după o declarație de presă care a durat mai bine de două ore, că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorul-șef al DNA. Tudorel Toader a susținut într-un raport de 36 de pagini că Laura Codruța Kovesi este vinovată, printre altele, de de încălcarea Constituției și de comportament „excesiv de autoritar, discreționar”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. nici tăcerea nu e prea bună, pentru că o să zică lumea că sunteţi şmecheri proşti. La o decizie de genul ăsta, n-ai cum să fii neutru, decât dacă eşti posesor de condicuţă, nu partid conducător…

  2. Kovesi va mai sta inca 1(un) an la DNA ,exact cat are mandatul!Dupa care va primi o responsabilitate in OLAF,dupa care,la finele celui de al doilea mandat al lui Iohannis, va fi prima presedinta a Romaniei!E scris in stele,lighioanele politice pot vocifera cat vor, e democratie!

  3. PSDeii in frunte cu Dragnea TAC complice!
    La Jilava, penalilor!
    DNA sa vina sa va ia!

  4. Cum v-ati fi inchipuit ca „prea inteleptul” de la balta Belina ar putea avea o pozitie transanta in sprijinul celor afirmate de Tudorel?Cui mai cara el muschiulet de porc daca dispare Kovesi?Numai disidentii din PSD au avut o pozitie,nu si eternul candidat la tot ce e nou si bun.Asemeni motanului care se da cu coada pe langa stapan Dragnea se miorlaie a „stat de drept” si apoi sforaie pe soba calda.Niciodata in momentele cruciale nu a iesit cu o pozitie definitorie.Si atunci ,unde este statul paralel?Nu cumva e chiar in PSD?

    • Dragnea a vandut probabil meciul, mai intai a interzis meeting de raspuns la tefelisti cand cu ord. 13, apoi l-a pus pe securistul grindeanu de care nu a auzit nimeni, apoi pe si mai securistul tudose de care nu a auzit nimeni, apoi i-a inlaturat pe cei care vorbeau mai tare, plus taiat de porci, etc….

  5. Cum ar putea PSD să comenteze ceva? Singurul argument plauzibil al psdeilor este unul singur: „și ăla a furat la fel ca noi și nu l-a arestat și nici nu l-a băgat la închisoare. Pe noi de ce ne bagă?”. Cine ar face caz unor penali? Mai mult ar întoarce lumea împotriva lor dacă ar lătra. Să nu simtă un fost premier PSD care a petrecut ceva timp la închisoare niște fluturași în stomac acum când colegii de partid, penali ca și el, o înghesuie pe șefa DNA? M-aș mira să nu… Și să nu fi tras un pic sforile? Cât despre Daddy, el a comis primul act de lașitate atunci când s-a născut și va continua să comită lașități până la Judecata de Apoi unde se va prezenta fără mustață, tuns zero și plin de catran ca să fie confundat.

  6. Senatorul PNL Florin Cîțu susține pe Facebook, că ”proprietarul de hamster” L. Dragnea s-a ascuns de valul de nemulțumire stârnit de solicitarea de revocarea a șefei DNA, Codruța Kovesi, și, când va reveni în fața camerelor de luat vederi, va găsi de cuviință să ridice din umeri și să spună că nu are nimic în comun cu gestul ministrului Justiției, T. Toader.
    ”Liviu s-a pierdut…!
    De 24 de ore, Romania cauta raspuns la o singura intrebare.
    Problema a monopolizat orice discutie din spatiul public. Atat e de importanta.
    Ca de obicei, cand e vorba de justitie, lipseste un personaj din peisaj.
    De aceea imi permit sa fac un Anunt public: pierdut locuitor judetul Teleorman, grizonat, proprietar de hamster, raspunde la numele de Liviu (doar cand vrea el si nu la toata lumea). Gasitorul poate sa-l tina pana vin altii sa-l ia. Va spun eu ce face acum. Liviu lucreaza la discursul prin care anunta bomba secolului in Romania: nu are nicio legatura si mai ales nu este de acord cu schimbarea din functie a procurorului sef al DNA.
    Problema noastra este ca va tine acest discurs de 1 Aprilie. Pana atunci ramane discret”, scrie Florin Cîțu.

  7. Politologul Alina Mungiu Pippidi iese din nou la rampă, de această dată însă cu o scrisoare deschisă adresată premierului V. Dăncilă şi ministrului Justiţiei, T. Toader.
    În scrisoarea publicată pe româniacurată.ro, Pippidi susţine că un Guvern responsabil nu poate cere revocarea şefei anticorupţie câtă vreme consilierul premierului, care are probleme în justiţie, rămâne în funcţie.

    „Dați-l afară pe dl. Valcov și nu va mai puneți niciodată în asemenea situații, sau oferiți singuri justificare oricăror abuzuri contra voastră care pot urma”, transmite Alina Mungiu Pippidi.
    Având în vedere că dl. ministru al justiției a propus revocarea doamnei procuror general Kovesi pe baza unui set de argumente pe larg susținute, va ofer și eu un singur argument simplu și scurt: nici un ministru al Justiției sau un guvern respectabil nu poate cere să fie demisă șefa anticorupției, indiferent de motive, câtă vreme păstrează în funcție un consilier condamnat pentru corupție.
    Cazul domnului Valcov nu a avut nimic politic.
    Nici măcar avocații lui NU l-au apărat spunând că tablourile de mare valoare ascunse sub saltea și prin poduri fuseseră plasate acolo de procurori scăpați de sub control sau de denunțătorii lor.
    Revocarea dnei Kovesi nu depinde de dvs, dle ministru al justiției și dna premier.
    Dvs puteați doar argumenta și ați făcut-o.
    În schimb Demiterea dlui Valcov e cu totul la latitudinea dvs.
    Dacă vreți să vă fie auzite argumentele dvs, auziți-l și dvs pe cel de față.

    Dați-l afară pe dl. Valcov și nu va mai puneți niciodată în asemenea situații, sau oferiți singuri justificare oricăror abuzuri contra voastră care pot urma.”, se incheie scrisoarea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.