Scoici Saint-Jacques a la provencale

O legendă ne spune că numele  scoicii  Saint Jacques se datorează călugărilor Saint Jacquaires care comemorau amintirea cavalerului de Piemantel la „Campos stella”. Se spune că, urmărind convoiul funebru al apostolului, călugării au traversat un fluviu.

La ieșirea din apă, au constatat că pe hainele lor erau agățate scoici. Mult mai târziu, călugării  care plecau în pelerinaj la „Campos Stella” pe drumul apostolului  și-au ales ca simbol o cochilie.

Cochilia indica tuturor celor pe care îi întâlneau  că au fost pe drumul Sfântului Jacques până la „Campos Stella”, localitate care  a devenit „Compostelle”.  Scoicile erau cusute pe haine, pe pălării, pe sacul de călătorie etc. Când călugării treceau prin sate și orașe oamenii le ofereau daruri și găzduire. Și la ora actuală când pelerinii se întorc de la Compostelle au în bagaje cadouri și amintiri reprezentând scoica Saint Jacques sau făcute din cochilii.

Se spune că cochiliile ne păzesc de vrăjitorii, de rele și de tot felul de boli. Scoica s-a impus ca simbol al pelerinajului și a luat numele lui Saint Jacques

O rețetă culinară de Monica Anescot, pe care o aveți aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.