RISE Project:Apropiaţii lui Bashar al-Assad, stăpân într-o bază militară MapN

Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad. Este concluzia care reiese dintr-o anchetă publicată de RISE Project și InfoSud-Est. RISE Project scrie că „seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad.

Mecanismul prin care terenurile din baza militară au ajuns în posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni și afaceriști locali în mai multe etape. În prima fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei. L-au retrocedat apoi bucată cu bucată, în timp ce afaceriști locali avizați s-au încălzit pe margine, gata să sară pe oportunitatea de afaceri. În faza a treia, aceștia au cumpărat, la prețuri foarte mici, loturile de pământ de la proaspeții împroprietăriți pe care tot ei îi ajutaseră să intre în posesie. În ultimul act, fragmentele de teren au fost din nou reunite, ca într-un joc de puzzle, fiind vândute în numeroase tranzacții de milioane de euro către același cumpărător.

Punctul de pornire al schemei de îmbogățire este în decembrie 2004, când oficialii primăriei din comuna Corbu, de care aparține baza militară, au realizat că peste 8700 de hectare de teren parțial mlăștinos nu erau revendicate de nimeni, așa că au decis printr-o hotărâre de consiliu local să le treacă în proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din această suprafață se suprapun peste zona restricționată a unității militare.

Doi ani mai târziu, în 2006, primăria a început să lotizeze terenul și să emită titluri de proprietate celor care demonstrau că regimul comunist le-a confiscat pământurile. Noile împroprietăriri s-au făcut chiar dacă cei păgubiți de comuniști nu fuseseră anterior proprietari peste suprafețele recent parcelate la Corbu.
Tot în 2006, primarul a semnat un proces verbal de vecinătate cu unitatea militară, prin care s-au stabilit limitele zonei restricționate. Investigaţia integrală pe https://www.riseproject.ro/

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.