Palestina avertizează România

Palestina avertizează România că încalcă legile internaţionale dacă decide să mute Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.  Premierul palestinian Rami Hamdallah i-a transmis reprezentantului României că Autoritatea Palestiniană cere României să nu-şi mute ambasada la Ierusalim, informează Mediafax care citează site-ul publicaţiei The Jewish Press. Hamdallah avertizează că acţiunea „ar constitui o încălcare legilor internaţionale şi rezoluţiilor ONU, şi ar distruge şansele de pace şi de creare a unui stat palestinian (…) cu Ierusalimul de Est drept capitală”, se arată într-un comunicat al cabinetului premierului de la Ramallah, citat de agenţia de ştiri WAFA.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa „unică şi indivizibilă”, dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est.

Schimbarea sediului reprezentanţei româneşti de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţată de Guvern, a provocat un imens scandal între Executiv şi Preşedinţie, după ce Klaus Iohannis a anunţat că nici măcar nu a fost informat în acest sens.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

24 de Comentarii

  1. Cred ca acest memorandum este doar o miscare politica… Atata timp cat UN are reguli clare in acest subiect, nimeni zdravan la minte nu le poate incalca…plus ca si UE are aceiasi pozitie: Doua state independente Israel si Palestina, iar capitala Palestinei va fi Ierusalimul de est. Restul sunt povesti ieftine…kwi e suparat ca nu a iesit el primul pe acest subiect…daca vom face gresala sa ne mutam ambasada vor fi consecinte…te pomenesti ca devenim peste noapte o tara atractiva pt musulmanii aflati in Europa!?

    • @Dragos: in general suntem „adversari”pe forum!Tu esti pesedist ,mie mi se taie maioneza de toate partidele!Dar vad ca toata lumea e de acord ,mai putin media cumparata de PSD,ca Dragnea a calcat in strachini rau ,mai rau ca oricand!Poolitruci se pot comporta in interiorul tarii cum le cade freza,pe stanga ,pe dreapta sau valvoi,dar in privinta politicii externe Romania trebuie sa aiba o singura voce ,aceea a Interesului National!De 70 de ani ONU spune clar unde este capitala statului nou creat Israel,plus ca Romania a muncit zeci de ani sa ajunga la un echilibru cu arabii si israelienii!

  2. Adica palestinienii tin cu presedintele?Ce daca mutam peste noapte ambasada ?Noi,americanii si inca vreo doua tari bananiere…o fi un model demn de urmat politica externa amaricana?Declaram si noi ca ne batem in rachete cu Coreea de Nord,cu Rusia?O fi cioplit livache vreo doua-trei nucleare din lemn de rachita?Sau ii faulteaza muncuta cu francleza ei?

  3. Nu mai bine il avertizeaza direct pe Dragnea ,ca vorbeste gura fara el?

  4. Traian basescu : ,, Decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale în politica externă a României. Printre multe altele, odată cu declaraţia lui Dragnea, România a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atât pentru Israel cât şi pentru toată Lumea Arabă, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziţia Uniunii Europene, creşte riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în România şi ţările arabe şi Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările arabe ”. Spuneti ca nu are dreptate ! Dragnea a mai rau decat NERO : da foc Romaniei si din interior si din exterior !

  5. @Nu, Dragos, nu. Asa cum românilor le place sa li se recunoasca istoria dacica, si capitala de la Sarmizegetusa, asa si evreilor Ierusalimul. Din punctul de vedere al capitalei Israelului, Trump si Johannis au dreptate. Am impresia ca, pe ascuns, si alte tari europene-si negociaza mutarea ambasadelor la Ierusalim. Palestina e-n totala iegalitate, si acuma, ca, de altminteri, întotdeauna. Acuma : fiindca n-are a interveni prin amenintari în relatiile dintre doua tari (România-Israel). Si-n al doilea, ca rezolutia ONU din ’48 e-o bataie de joc: Israelul abia se constituia, ca un fel de „recompensa” dupa lagarele de concentrare. Ïn timp ce-n mod sistematic otomanii (fiindca sunt principalii vinovati), i-au obligat de-a lungul secolelor pe evrei la exod si le-au populat pamânturile istorice, capitala, inclusiv, cu mameluci, arabi, turci… Palestina fiind o creatie artficiala. A împaratului roman Hadrian, si, dupa el, a otomanilor: toti locuitorii din zona trebuiau sa fie o apa si-un pamânt. Musulman. Fiindca asa trebuiau sa fie: musulmani. Vezi si genocidul otoman al grecilor, si genocidul armenian, si … si …

    • Mai lasa asta cu istoria…si nu mai incerca sa ne dai lectii…Totul ar fi simplu daca s-ar accepta unanim ca TOATE popoarele sunt egale in drepturi si obligatii unele fata de celelalte. Este o gandire absolut rezonabila. Altfel, pe principiul lui Confucius: nu face altuia ceea ce tie insusi nu iti place. Si stiu ca oameni inteligenti sunt in toate popoarele…ma intreb dece se irosesc atatea energii doar pt a distruge sau a demonstra ca unii sunt mai egali decat altii…cam in stilul „Fermei animalelor” !?

    • Ai prerfecta dreptate si logica in ce sustii dar pentru naroji si antiromani, indiferent de etnie, nu conteaza dreptatea istorica si nici logica. Unii cand aud de Draknea fac criza, altii executa ordinele celor care le sunt stapani si mentori.

    • Johanis tocmai s-a declarat ofensat ca nu a fost consultat in acesata chestiune. Atunci, cum puteti stii dvs. daca acesta are dreptate, cand tocmai s-a pronuntat in sensul respectarii pozitiei comune a UE, pozitie in care vocea Germaniei este ascultata de toate statele (cel putin la suprafata). Cand a afirmat ca o astfel de decizie are implicatii majore si ca Romania trebuie sa respecte tratatele internationale si rezolutiile OUNU,etc.
      Eu cred ca mai degraba Johanis s-a pronunta impotriva luarii deciziei Guvernului Romaniei de mutare a sediului ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ce imi face o oarecare placere, este faptul ca s-a pozitionat intr-un anumit fel. Dualitatea lui manifestata pana acum in toate ocaziile, cand a demonstrat ca este atat de partea Angelicai Merkel si a oficialilor de la Bruxelles, cat si sub papucul lui Hans Klemm pe de alta parte l-a pus intr-o lumina proasta. Acum, prin acesata pozitie publica impotriva deciziei de mutare a ambasadei Romaniei la Ierusalim l-a pozitionat clar si iremedial impotriva lui Donald Trump si a premierului israelian.

    • Rezolutia ONU din 1948 prevedea crearea in Palestina sub mandat britanic a doua state, unul evreu si altul arab. Statul arab a fost desfiintat imediat si nu exista ca stat deplin nici azi. Diplomatia romaneasca sustinea inca din anii ’60 ca pacea in zona nu este posibila fara recunoastrea dreptului legitim, atit al israelienilor cit si al palestinienilor, de a avea state recunoscute in frontiere sigure. Romania nu a intrerupt relatiile cu Israelul, asa cum au facut alte state clientelare URSS. Acest gest a fost apreciat atunci de Israel, care era izolat international ca urmare a razboiului (preventiv) de 6 zile. Mutarea capitalei Israelului la Ierusalim fara satisfacerea doleantelor ligitime ale palestinienilor nu face decit sa inrautateasca situatia din zona.

    • Buna, Anonimule. Ai dreptate, numai ca istoria celor doua popoare nu-ncepe la 1948.

  6. Dragnea si guvernul României se pare ca sunt instrumentele unei puteri străine. Altfel nu se poate explica modul în care au acționat. Trădarea tării trebuie pedepsita aspru.

    • Dragnea vrea sa intre in gratiile lui Trump!
      Cum nu-l baga nimeni in seama pe acest mapamond, Dragnea a incercat aceasta mutare care se pare ca NU ii va iesi!
      Uite ce scrie AZI Bogdan Aurescu, unul dintre cei mai respectati Diplomati Romani din MAE:
      „Aşadar, o decizie de mutare, în acest moment, a Ambasadei României NU ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional relevant, definit de rezoluțiile Consiliului de Securitate în materie, ci SI afectarea Unității de poziţie a UE în acest dosar. Nu este greu de anticipat modul în care ar fi primită la nivelul UE o astfel de acțiune tocmai din partea unui stat care, anul viitor, va exercita Președinția Consiliului UE, poziție care presupune, prin Definiție, Responsabilitate și Echidistanță.

      Față de cele de mai sus, o singură concluzie este posibilă pentru păstrarea predictibilității politicii externe românești, cu respectarea dreptului internațional și cu menținerea credibilității acțiunii noastre diplomatice echilibrate: o decizie de relocare a Ambasadei României la Ierusalim NU poate fi luată decât după finalizarea, prin acordul părților pentru o soluție durabilă, a Procesului de Pace (inclusiv, în cadrul acestuia, privind convenirea statutului Ierusalimului). Care dorim, în modul cel mai sincer, să aibă loc cât mai curând, așa încât reconcilierea israelo-palestiniană să devină realitate palpabilă, iar pacea și securitatea în regiune să fie asigurate pe termen lung.”
      http://www.contributors.ro/editorial/dreptul-interna%c8%9bional-procesul-de-pace-din-orientul-mijlociu-%c8%99i-predictibilitatea-politicii-externe-a-romaniei/

      FIX cum a declarat Presedintele Johannis!

  7. @Nastratin : nu pricep cum de nu faci greseli de ortografie si nu te exprimi confuz. Nu cred, asadar, sa fii „Nastratin ” adevaratul, ci un avatar. În fine. Spui ca „Dragnea-i mai rau decât Nero: da foc Romei”, etc… Când a luat foc Roma, Nero era la Antium, orasul în care se nascuse. N-a fost autorul incendiului. N-a avut nici o legatura cu el. Tipul a fost, în schimb, victima propriei legende negre, în represalii, mai ales ale nobililor, la cel putin doua lucruri grave pe care le-ar fi comis, si anume asasinarea, la instigarea lui Seneca (daa, a lui Seneca filosoful, si el abia scapat de la moarte, în paranteza fie spus…) a maica-sii, Agrippina, al doilea fiind delasarea completa ori aproape completa a sarcinii de-mparat, de administrator si simbol al puterii, în favoarea chefurilor la care tipul îsi si citea productiile literare, fiindca se pare sa fi avut ambitii. Moare tânar, pe la 30 de ani, dupa ce-ajunsese împarat de-aproape copil. Desi descendent al unor Caesar si Augustus, Nero avea în vine si sânge al triburilor germanice, din nordul de-acuma al tarii. Alt motiv, poate, pentru care nobilii romani sa-l fi diabolizat …

  8. Raspund criticilor: 1. NU SUNT PSD-IST. Nu am votat cu acest partid la ultimele alegeri parlamentare. 2. Asta este opinia mea: Solutia in Orientul Apropriat este una politica …doua state, doua capitale …pt Palestina Ieusalimul de est… Ma tem insa ca ceea ce se intampla acum va duce la abandonarea acestei politici unanim recunoscute…Statul Israel are o abordare de neinteles…nu poti sa isi asiguri linistea si prosperitatea pe seama altora, multi, foarte multi…numai in „ghetoul” Gaza sunt cca 2 milioane de arabi palestinieni…Sigur ca Israelul are dreptul la securitate, dar ceilalti nu!?

  9. Daca aceasta miscare a PSD-ALDE va atrage „antipatia palestiniana dar si a lumii arabe radicalizate – extremiste”, eventualele repercursiuni – actiuni teroriste ii va lovi pe romanii de rand, nu pe politicienii iresponsabili care vor fi bine paziti ca pe vremea „securitatii comuniste”.

  10. @Dragos : ai nimerit în capcana palestinienilor. Si nu mai vorbi la plural. Daca-ti scriu numai tie, nu-nseamna ca te multiplici. Plus ca, daca tot spui de istorie, refera-te si la entitatea artificiala „Palestina”, care i-a cam înghitit, de-a lungul vremii, Israelului istoric (si sistematic depopulat), pamânturile, ba chiar si locurile sfinte (Esplanada Moscheilor, construita peste lacasuri precrestine de cult. Sub-pamântul are, în fosta Palestina, o valoare istorica imensa. Plus ca, daca evreii ar fi fost lasati în pace, în locurile lor de bastina, de-a lungul istoriei, nu s-ar fi ajuns nici la cruciade, nici la razboaie mondiale si dupa).

    • Raspuns: Se vede de la o posta ca esti mai mult decat partizana unei singure idei: Evreii mai presus de toti si de toate! Adica vezi Doamne ei sunt dintotdeauna victimile altora, nicidecum raspunzatori pt propriile fapte… Eu, in schimb spun ca evreii nu sunt nici mai buni si nici mai rai decat alte natii…Au si ei destule „bube in cap” …Sigur ca nu poti condamna in bloc o intreaga natie pt tampeniile unora dintre membrii sai… Dar asta este o regula generala aplicabila tuturor natiilor…de exemplu: poti condamna natiunea germana in intregul sau pt nenorocirile aduse UMANITATII de clica nazistilor!? In fond nu numai evreii au suferit atunci, ci altii …Asadar, stimata doamna sugestia mea este sa incercati sa fiti mai obiectiva, altminteri dv.veti fi aceea care veti cadea in plasa trufiei si arogantei…In fond aceste doua defecte comportamentale au stat la baza atator nenorociri la adresa noastra a tuturor, evrei sau nu, de-a lungul istoriei…

  11. Fîrtaților,rezolvarea problemei israeliano-palestiniene e foarte simplă: Israelul să-și schimbe numele în Palestina și să mute capitala la Ierusalim! Nu glumesc: arabii sînt o ramură semitică a evreilor, dar trecută la mahomedanism, iar unirea celor două popoare e logică. De asemenea, Israelul se poate numi foarte bine Palestina sau Iudeea, denumiri vechi pentru statul evreu antic!

  12. Va rog sa-mi spuneti cine este acest Dragnea, ca eu pana acum nu am auzit de el!

  13. @Ileana Rollason: Io zic ca daca evreii l-ar fi ascultat pe Apostolul Pavel nu s-ar fi ajuns la cruciade si la toate nenorocirile pe care le-au avut de trait si suportat…asta daca tot scriem istoria cu propozitii de tip ,,daca,,

  14. problema *cine a fost primul in istorie* are mult haz! pai cine au fost primiii in America de Nord, indienii americani, vikingii sau britii? dar in Australia? dar in Transilvania? cum era bancul ala, ca a venit Attila pe-acilea, a intrat intr-o poiana si in poiana era un lac si era cald si nevazand pe nimeni s-a dezbracat omulla pielea goala si s-a bagat in lac si cand a iesit hainele ii disparusera! cine a fost deci primul in Transilvania?

  15. @mariuta : palestinienii sunt filistinii din Biblie, si, dupa toate probabilitatile, ar fi greci de obârsie, fiindca „filistin”= „de la Nord”, de la Marea Egee. Israelul istoric îsi are capitala la Ierusalim. La Tel-Aviv fiind plin (la fel ca acuma) si de „filistini”. @Dragos : draga! n-am spus ca evreii sa nu fie raspunzatori de propriile fapte. Si „mai presus de toate” ei însisi se considera, „neamul ales”. Au dreptate, în sensul în care evreii le-au dat enorm stiintei si culturii mondiale. Orientul Mijlociu : nu stiu daca autoritatea palestiniana le-a recunoscut dreptul la existenta ca stat, actualmente. Stiu ca Siria (Levantul, adica), nu. Si cred ca la asta se si reduce toata afacerea, la stabilirea, NAIBILOR, a relatiilor diplomatice si paruiala RECIPROCA, daca vor, FARA AMESTECUL si altor natii-n pahar (farfurie, daca vrei). Nu uita nici de Europa, în general, unde sunt si evrei (care i se confunda masei populatiei) si musulmani . Nemtzii : nu uita fervoarea participantilor la mitinguri.

  16. @Ileana Rollason: postarea dumneavoastra nu are nici o legatura cu ceea ce am afirmat eu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.